Dodaj do ulubionych

Niemowlę latem

28.04.12, 23:07
Witam
Nie wiem czy to właściwe forum, ale moje pytanie dotyczy pośrednio zdrowia dziecka więc proszę o odpowiedź. Mój synek ma w tej chwili prawie 8 miesięcy i nie do końca wiem jak należy prawidłowo ubierać go gdy temperatura powietrza przekracza np. 23 stopnie. Czy można założyć mu już body z krótkim rękawem czy lepiej z długim, czy spodenki mogą być krótkie czy lepiej długie, czy na stopach może mieć tylko lekkie skarpetki ? To moje pierwsze dziecko i boję się, że ubiorę go za lekko i się przeziębi. Wiem, że zawsze powinien miec na głowie czapkę.
Będę wdzięczna za odpowiedź smile)
Obserwuj wątek
    • nglka Re: Niemowlę latem 29.04.12, 01:10
      Ja swoje dziecko ubierałam tak, jak siebie - prócz okresu noworodkowego. A że jestem zmarźluch i ubieram z reguły jedną warstwę więcej niż inni, wyszło ok. Niemniej czasami córa była ubrana cieniej niż ja, bo było jej gorąco.
      Myślę, że trzymając się tego systemu - nie przegrzejesz malucha. Zasada jest taka: lepiej ciut za mało niż za dużo i przegrzać [bo przy przegrzaniu szybko dziecko przewieje i choróbsko gotowe]. Po temperaturze karku poznasz, czy dobrze ubrałaś.

I nie, nie zakładałam na głowę czapki, jeśli nie było dłuższego kontaktu ze słońcem. Jeśli wózek jest zadaszony a dziecko nie siedzi na kocu w słońcu, to wcale czapka nie jest konieczna [choć owszem, patrząc na ulicę mogłoby się czasem wydawać, że matki czują lato ale ich dzieci wchodzą we wczesną zimę...]. Nie daj się zwariować wink
      • lady2009 Re: Niemowlę latem 30.04.12, 01:44
        Moj 4msc - pielucha plus body przy dzisiejszej temp, bez czapki, ciagle w cieniu, w poludnie nie wychodzimy z domu
        • paliwodaj Re: Niemowlę latem 30.04.12, 05:32
          8 mies to juz nie jest takie malenstwo, na pewno wyczujesz dziecko, jezeli ubrane bedzie spocone, czerwone na buzi, znaczy ze jest mu za cieplo, Zimne plecki, mala ruchliwosc, blada buzia - jest mu za zimno.
          Powiem ci po mnie i po moich dzieciach w ilosci 3. Najstarszy syn od zawsze byl "goracym" dzieckiem, jemu zawsze cieplo, zawsze mial cieple cialko, nawet raz w zimie pobiegal bez butow i skarpet po sniegu i wrocil calkiem nie przerazony sytuacja. Drugi syn - jemu tez zazwyczaj jest cieplo. Corka - zmarzluch od zawsze. Ja - najwiekszy zmarzluch ze wszystkich, lacznie z dziecmi, nie zasne bez skarpetek, ubieram sie najcieplej.
          Nie ma wiec wiekszego sensu patrzec na ubior innych dzieci, ale wsluchac sie w potrzeby swojego dziecka
          • tourterelle Re: Niemowlę latem 30.04.12, 07:31
            body z krótkim rękawem albo na ramiączka plus ewentualnie krótkie spodenki albo po prostu same rampersy. Czapka, ale nie na uszy, tylko jakaś z daszkiem (mój ma kapelusz) i sprawdzać czy nie ma przepoconej główki, w cieniu zdejmuje, bo mój nie lubi. Antek od kilku dni cały czas boso, ma 5 miesięcy. Nie wyobrażam sobie inaczej dziecka ubrać w taki upał, a już na pewno nie długi rękaw.
            • lalalab Re: Niemowlę latem 30.04.12, 12:15
              a jak w takie upały ubierać noworodka? Ile czasu od narodzin poczekać z wyjściem na spacer?
              • fasol-inka Re: Niemowlę latem 30.04.12, 12:45
                w ogóle nie czekać, po co?
                ja bym założyła tylko bodziaka z krótkim rękawem, nic poza tym
                • lalalab Re: Niemowlę latem 30.04.12, 12:52
                  a bo to tak różnie mówią...najpierw werandowanie później dopiero spacery...ale właściwie czym to werandowanie się różni od spacerku...zwłaszcza w takie piękne dni...
                  • fasol-inka Re: Niemowlę latem 30.04.12, 12:56
                    werandować to sobie można zimą smile
                  • aamarzena Re: Niemowlę latem 30.04.12, 14:15
                    Werandowanie to zimą, a na pewno nie w takie upały. Tylko nie wychodź w samo południe, raczej rano lub po południu. Na początek krótki spacerek, z każdym dniem dłuższy. Koniecznie chroń przed słońcem.
                    Co do ubierania to zasada jest taka, że noworodka ubiera się w jedną warstwę więcej niż siebie. Moim zdaniem w takie upały wystarczy krótki rękaw, spodenki i przykryć pieluszką. Możesz wziąć ze sobą cienki bawełniany kocyk, jeśli stwierdzisz, że dziecku chłodno (zimny kark) to przykryjesz.
                    • dzoaann Re: Niemowlę latem 30.04.12, 19:59
                      wupaly? a potem zalozy post o potowkach?
                      moja corka w upaly byla w samej pieluszce lub przykryta pieluszka...
        • mykejla Re: Niemowlę latem 01.05.12, 15:48
          W domu też mam obecnie 24 stopnie i Młody siedzi w samym pampersie + koszulka. Na dwór ubieram spodenki (mniej miejsca do opalania), gondola zadaszona więc żadnych skarpetek ani czapki. Skoro mi jest gorąco, to dziecku pewnie też.
    • mynia_pynia Re: Niemowlę latem 30.04.12, 13:10
      Ja tyłka z domu nie ruszam jak w cieniu jest 30 stopni, a w słońcu ... o jessssuuuu... parzy!!!
      Wychodzę po 17h wtedy jest już chłodno, bo to dopiero wczesna wiosna, ale i tak dziecko tylko w body.
      Jak było 23 stopnie to miał cienkie body z długim rękawem i półśpiochy (bez dodatkowych skarpet, czy czapki bo my w gondoli jeździmy a 23 st. to nie 30 i jest wówczas przyjemnie na spacerach.
    • gemmi18 Re: Niemowlę latem 30.04.12, 14:29
      Naprawdę zdrowy rozsądek podpowiada Ci, ze przy 30 stopniach dzieci musi mieć na głowie czapkę? Jeżeli siedzi w wózku, to chyba nie będziesz go tak katować, wystarczy buda/parasolka chroniąca od słońca.
      Przy 25 stopniach mój syn (9 m-cy) ma krótkie spodenki i koszulkę z kr. rękawkiem albo rampersa albo bardzo cienkie spodnie długie. Czasami ma kapelusz, jeżeli nie jedzie wózkiem.
      Dziecko w takim wieku możesz ubierać tak, jak siebie. Nie da się przeziębić przy 25 stopniach, nawet gdyby był w samej pieluszce.
    • dzoaann Re: Niemowlę latem 30.04.12, 20:02
      ubieraj jak siebie, a czapki miec nie musi wcale...wystarczy daszek od wozka, parasolka lub cieniuski kapelusik jesli slonce naprawde mocno operuje...
    • jehanette Re: Niemowlę latem 01.05.12, 10:11
      moje 4 mc ubieram w body z krótkim albo na ramiaczkach, albo sukienke, albo w ogóle nic! nakrycie głowy - jesli jest na rekach bo w wózku osłonięta od słońca budką. skarpetki tylko wieczorem - wczoraj miała skarpetki jak o 8mej poszlismy na spacer w chuście. nie przegrzewaj dziecka, body/koszulka i kapelusz/chustka od słońca wystarcza! czy Ty chodzisz w długim rekawie?
    • lilka69 a po co czapka? ty tez nosisz zawsze latem czapke? 01.05.12, 10:57
      bo przeciez nie wystawiasz dziecka bezposrednio na slonce przez dlugi czas.wiec po co ta czapka???
      • myszon999 Re: a po co czapka? ty tez nosisz zawsze latem cz 01.05.12, 19:07
        moja 3-miesięczna gwiazda występowała dzisiaj w body z krótkim rękawkiem, sukience i skarpetkach, tylko jak sięzachmurzyło założyłam cienkie legginsy. Czapka była ale w torbie. Oczywiście nie wystawiałam jej na słońce, tylko cień i budka wózka
    • budzik11 Re: Niemowlę latem 01.05.12, 20:26
      anetek_online napisała:

> Wiem, że zawsze powinien miec na głowie czapkę.

Zawsze czapkę? O rany. Czapka ew. jak jest zimno albo na plażę (jakiś przewiewny kapelutek), a nie ZAWSZE.

A poza tym - ubieraj dziecko jak siebie (to taki sam człowiek, ta samo czuje, to juz nie noworodek, który nie umie jeszcze regulować temperatury) - ty masz krótkie rękawy, dziecko też. Ty boso, bez rajstop/skarpetek/w sandałach/klapkach - dziecko podobnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka