Dodaj do ulubionych

Chusteczki nawilżane kiedy je używacie

17.05.12, 11:02
Przed chwilą się troszkę zdziwiłam, bo przeczytałam, że mamy używają chusteczek nawilżanych tylko po kupie. Ja używam zawsze chusteczki przy przewijaniu, jak kupa to schodzą od 1 do 4, jak siku zawsze jedną. Czy powinnam zrezygnować z chusteczek przy zmianie pieluszki bez kupy?
Obserwuj wątek
    • lepsza.polowa Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:06
      Ja używam chusteczek tak jak Ty. Przecież jak dziecko zrobi siusiu to nie mam gwarancji, że mocz nie wchodzi w kontakt ze skórą, więc naturalne dla mnie jest to, że trzeba odświeżyć pupę i okolice.
      • kahakasurdo Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:08
        Ja też używam przy każdym przewijaniu.
        • ledana Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:16
          ja tez uzywam chusteczek prz kazdym przewijanie i mozecie powiedziec ze jestem nadwrazliwa ale za kazdym razem smaruje mojego malucha dodatkowo sudokremem zeby nie mial podraznien w koncu w pieluszkach spedzi jeszcze conajmniej rok jak i nie wiecej ...
          • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 16:45
            ledana napisała:

> ja tez uzywam chusteczek prz kazdym przewijanie i mozecie powiedziec ze jestem
            > nadwrazliwa ale za kazdym razem smaruje mojego malucha dodatkowo sudokremem
            To już jest przegięcie. Lepiej dać skórze trochę pooddychać.
        • magdalenas9 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 21.05.12, 12:22
          dokładnie. chusteczki nie tylko do pupy, ale też do wycierania rączek na spacerze.
    • water_mcg Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:18
      Ja też używam przy każdej zmianie pieluszki. A napiszcie proszę czy za każdym razem smarujecie dziecku pupe kremem? smile Pozdrawiam,
      • hela_mela Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:38
        Też używam krem za każdym razem. Stosuję Weledę do pupy jest ona na bazie tylko naturalnych substancji i na bangla.pl jest hitem jeśli chodzi o walkę z odparzeniami. Chusteczki używam z babydream nie mają parabenów ale to zawsze chemia.
        Dodam, że moje dziecko ma trzy i pół miesiąca i nie wie co to odparzenie.
        • water_mcg Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 12:35
          Mój syn wczoraj skonczyl 7 miesiecy też nigdy nie miał odparzonej pupysmile. Ja używam kremu linomag, a chusteczek huggies uważam, że są świetne grube a w dodatku dobrze nawilżone.
          • kondolyza Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 15:15
            moja 13 mcy tez nie miala nigdy odparzen.
            uzywam chusteczek przy zmianie pieluszki, a po kupie myję pod bieżącą wodą.
            kremu raczej nie uzywam, jesli juz to bardzo lekki, wodnisty, pielęgnacyjny np. bambino lub babydream. uzywanie sudokremu (czyli jednak leczniczej pasty) standardowo na okrągło wg mnie to tak jakby na wszelki wypadek podawac co noc panadol. ja mam krem na odparzenia tylko w apteczce malucha i jak dotąd nigdy go nie uzylam.
            na noc smaruję tłustym kremem zeby zabezpieczyc skore na 13 godzin.
        • aniaurszula Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 12:09
          3,5 bez odparzen to zadna rewelacja, poczekaj az zaczniesz rozszezac diete lub jak maluch zacznie jesc wszystko, czasem kilka minut z kupa bo nie zauwazysz lub brak mozliwosci przebrania i tylek czerwony a to oznacza podraznienie.podobnie jest przy biegunce wtedy dziecko ekspresowa sie odparza i nie oznacza to ze mama zaniedbala poprostu zracy sklad kalu w czasie choroby
          • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 21:49
            Fajnie by było, gdybyś używała znaków interpunkcyjnych. Dałoby się zrozumieć o co Ci chodzi.
          • aniaurszula Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 21:56
            po co ci znaki i tak nie widzisz tych co sa. ale ty zawsze chcesz miec racje wiec powodzenia
      • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 16:46
        water_mcg napisał(a):

> Ja też używam przy każdej zmianie pieluszki. A napiszcie proszę czy za każdym r
        > azem smarujecie dziecku pupe kremem?
        Absolutnie nie. Kremów używam wyłącznie jeśli powstanie jakieś podrażnienie. Choć i tak wolę używać mąki ziemniaczanej jeśli jest niewielkie. Działa rewelacyjnie.
      • aniaurszula Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 12:04
        z kremami to lepiej uwazac, ja smaruje tylko po kupie lub jak widze zaczerwienienie
    • aamarzena Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:20
      Chusteczki tylko na wyjścia, a w domu ciepła woda przy każdym przewijaniu - zero chemii.
      • lepsza.polowa Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:24
        Serio wierzysz, że w wodzie (zwłaszcza takiej z kranu) nie ma żadnej chemii? suspicious
        • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:31
          gdzie ty mieszkasz, ze masz chemie w wodzie i sanepid ja dopuszcza do uzytku?
          sama kapiesz sie w gotowanej, badz zlewanej mineralnej do wanny?
          • lepsza.polowa Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:40
            U mnie woda źródlana jest ;P

A na serio - woda w kranie zawiera pozostałości z procesu biologicznego oczyszczania, to co zabierze ze sobą z rur (przy starej instalacji to masakra). Przez jakiś czas pracowałam w laboratorium, wody dużo się używało, różne rzeczy się mierzyło i pewnie dlatego nigdy na wodę z kranu nie patrzę jak na po prostu H2O.
            • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:44
              o rany przeciez nikt zrodlanej krystalicznej z rur nie oczekuje.

ale takiemu dziecku lepiej, zdrowiej dupsko przemyc woda z mydlem niz chusteczkami.

poza tym chyba nikt nie cuduje do kapania siebie wody zrodlanej, prawda? czy gotowanej? wiec nie przesadzajmy z ta chemia smile
              • lepsza.polowa Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:48
                > poza tym chyba nikt nie cuduje do kapania siebie wody zrodlanej, prawda?

Słyszałam o jednej takiej, co kombinowała z mlekiem zamiast wody do kąpieli wink
                • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:56
                  he he he big_grin

ale teraz to mleka uhate, wiec efekt moze byc odwrotny niz u tej jednej wink
        • aamarzena Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 16:19
          Jasne, ze z kranu nie leci krystalicznie czysta woda, ale bez przesady - chusteczek do tego nie ma co porównywać smile
        • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 16:47
          lepsza.polowa napisała:

> Serio wierzysz, że w wodzie (zwłaszcza takiej z kranu) nie ma żadnej chemii? :&
          > #62;
          W mojej nie ma. Pochodzi prosto z mojej własnej prywatnej, niechlorowanej studni tongue_out A w wodociągowej jest w najlepszym wypadku chlor.
      • ayleene Re: Chusteczki nawilżane.. 17.05.12, 15:26
        Chusteczek używamy po każdorazowej zmianie pieluchy, jak mokro to 2 , jak bardzo zapaskudzone to 3-5 sztuk. (teraz akurat Cleanic i jak na razie najlepsze)
        W domu - po tej "drugiej rzeczy" dodatkowo najczęściej myję dziecku pupę w malutkiej misce. Mam wtedy pewność ze wszystko zniknęło - łącznie z zapachem. Robię to od kiedy malec zaczął trzymać sam głowę i bezpiecznie mogę go przytrzymać na jednej ręce.
        Zapobiegawczo zazwyczaj puder lub trochę rzadziej - krem - oba Babydream'a.
        Krem lub jakaś oliwka raczej tylko po myciu.
        • markoco29 Re: Chusteczki nawilżane.. 18.05.12, 07:10
          Ja używam chusteczek nawilżanych oraz platkow kosmetycznych dla niemowlat + woda.
          Do umycia pupy po kupie wolę to drugie rozwiązanie (mam wrażenie, że chusteczki tylko rozmazują oraz są za zimne dla dziecka).
          Jak córka była malutka to myłam ją w misce po "mega-kupie" i osuszłam papierowymi ręczikami. Teraz waży ponad 6kg i jakoś niewygodnie mi ją utrzymać w jednej ręce, dlatego przemywam platkami z wodą.
          Pudru alantan używałam na zaczerwienioną lub odparzoną pupę (niestety pupa córki bardzo ucierpiała w tym względzie). Nie zauważyłam żeby puder jakoś pozyt działał.
    • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:30
      chusteczek uzywam tylko na wyjscie, tylko przy kupie.

w domu - woda z mydlem, tylko po kupie.

po sikaniu nie przemywam, nie ma przeciez potrzeby. niepotrzebnie drazni sie skore malucha i pozniej placz, ze tylek odparzony, ze krosty, ze wysypki. w chusteczkach jest kupa chemii.

podobnie smarowanie - nie ma potrzeby smarowac. ja swojemu tylek smarowalam linomagiem jak mu sie wysypka po biegunce zrobila. tak to nie ma potrzeby - dodatkowa chemia pchana. o sudocremia, ktory jest jak szpachelka i zatyka pory skory juz nie wspominam. wystarczajaco chemii jest w pieluchach, zeby mu jeszcze dokladac w postaci chusteczek czy sudocremow.
      • ledana Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:40
        murwa.kac napisała:

> chusteczek uzywam tylko na wyjscie, tylko przy kupie.
        >
        > w domu - woda z mydlem, tylko po kupie.
        >
        > po sikaniu nie przemywam, nie ma przeciez potrzeby. niepotrzebnie drazni sie sk
        > ore malucha i pozniej placz, ze tylek odparzony, ze krosty, ze wysypki. w chust
        > eczkach jest kupa chemii.
        >
        > podobnie smarowanie - nie ma potrzeby smarowac. ja swojemu tylek smarowalam lin
        > omagiem jak mu sie wysypka po biegunce zrobila. tak to nie ma potrzeby - dodatk
        > owa chemia pchana. o sudocremia, ktory jest jak szpachelka i zatyka pory skory
        > juz nie wspominam. wystarczajaco chemii jest w pieluchach, zeby mu jeszcze dokl
        > adac w postaci chusteczek czy sudocremow.
        a dlaczego uwazasz ze po sikoaniu nie trzeba wycierac? mocz bardzo podraznia skore, przeciez sama po siusianiu chyba sie wycierasz czy tylko po numerze 2? bez obrazy ale nie wyobrazam sobie ze moje dzieckoo po sikaniu nie jest przemywane...
        • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:49
          jezeli zakladasz jednego pampersa na caly dzien, to tak, raczej przemyc trzeba. jak syn po calej nocy ma mega zasikanego pampersa, to rano machne mu woda ten tylek.
          przy normalnym zmienianiu pampersow - nie ma po co. pampers trzyma wilgoc z dala od skory. jesli nawet gdzies przemoczy, pomoczy - mocz niemowlecia jest na tyle czysty, ze na pewno nie zaszkodzi.

ty sie myjesz po kazdym skorzystaniu z toalety?
          bo co innego podetrzec sie papierem, zeby nie kapalo, co innego myc za kazdym razem.
          skoro siebie nie myjesz za kazdym razem - czemu myjesz dziecko?
          • lepsza.polowa Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 12:01
            Mój syn jest z tych pofałdowanych. Ma też bardzo wyraźny pewien detal anatomiczny (takie zgrubienie na skórze od jąder do odbytu). Niestety nie da się założyć pampersa tak, aby idealnie przylegał i od razy wchłaniał mocz. Przez pierwsze tygodnie życia syna pielęgnowałam go tak jak starszego (czyli np. bez przecierania po siusianiu). I pachwiny, i ww detal były zaczerwienione. Dlatego zaczęłam odświeżać skórę przy każdym przewijaniu (chusteczkami albo wodą, zależy jak mi wygodniej w danym momencie). I problem zniknął.
            • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 12:08
              no ok, jest dziecko i jest dziecko.
              jedno na dziesiec bedzie potrzebowalo podmycia za kazdym razem.

w przypadku pozostalych 9 - takiej potrzeby nie ma smile
              • ledana Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 12:26
                a nie myjcie co mnie to w sumie obchodzi ....
          • gemmi18 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 14:32
            Nie no, ja się podcieram po to, żeby nie kapało. Mnie nie kapie po skończonym sikaniu, ale jestem tam zwyczajnie zwilżona moczem i gdybym się nie podtarła, czułabym się nieświeżo, co potwierdzałby zapach majtek po całym dniu.
            • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 14:35
              ale podcierajac sie papierem tylko OSUSZASZ, a nie MYJESZ.
              to roznica.

dorosla, zdrowa osoba nie ma potrzeby MYCIA sie za kazdym razem po sikaniu, podobnie jak nie ma potrzeby MYCIA dziecka po kazdym sikaniu/zmianie tylko zasikanego pampersa.
              • mamatin Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 25.05.12, 01:42
                > dorosla, zdrowa osoba nie ma potrzeby MYCIA sie za kazdym razem po sikaniu, pod
                > obnie jak nie ma potrzeby MYCIA dziecka po kazdym sikaniu/zmianie tylko zasikan
                > ego pampersa.

i naprawde nie zauwazasz roznicy? ze dorosła osoba sika w pionie do toalety a nie lezy w sikach godzine i dłużej?
                • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 25.05.12, 10:06
                  to jakich wy pieluch uzywacie, ze dziecko lezy w sikach?

bo moj syn majac zasikanego pamperasa po calej nocy ma dopiero wilgotny tylek. WILGOTNY. i rano przemyje woda.
                  w ciagu dnia - dupa jest sucha, bo czesciej zmieniam pieluche, to oczywiste.

to jakiej marki te wasze pieluchy ze po jednym siknieciu dziecko plywa?
                  • mamatin Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 26.05.12, 00:50
                    oczywiste to jest, ze zanim mocz wsiąknie w pieluche to się najpierw rozleje po pupie, z czasem dopiero wsiąka. nie zmienia to faktu, ze dziecko leży w sikach.
                    przeceniasz pampersy.
              • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 16:52
                murwa.kac napisała:

> dorosla, zdrowa osoba nie ma potrzeby MYCIA sie za kazdym razem po sikaniu, pod
                > obnie jak nie ma potrzeby MYCIA dziecka po kazdym sikaniu/zmianie tylko zasikan
                > ego pampersa.
                Dorosła zdrowa osoba nie leży w swoich siuśkach godzinę czy dwie. Co więcej sikając zwilży sobie raptem 4 cm kwadratowe skóry a nie cały tyłek. Przecież dziecko, które leży leje pod siebie i nim wsiąknie w pieluchę to płynie po wszystkim.
            • ledana Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 15:01
              gemmi18 napisała:

> Nie no, ja się podcieram po to, żeby nie kapało. Mnie nie kapie po skończonym s
              > ikaniu, ale jestem tam zwyczajnie zwilżona moczem i gdybym się nie podtarła, cz
              > ułabym się nieświeżo, co potwierdzałby zapach majtek po całym dniu.
              no dokladnie , ja akurat sie myje po kazdym pobycie w toalecie bo zyje w cywilizowanym kraju w ktorym mam w lasience bidet ( wlasnie do podmywania) , i tak samo jest z dzieckiem , pampersy czy inne pieluszki jednorazowe posiadaja wklady ktore pochlaniaja wilgoc(czyli suski waszych maluchow)nie rozumiem jak nie przemyc malca przy zmianie pieluszki, moze wam po prostu ekonomicznie zle wychodzi bo jednak chusteczki w polsce sa drogie wiec taniej wam wychodzi nie myc a jak cos to tylko po kupie a co niech se maly smierdoli siuskami....
              • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 15:27
                ekonomia nie ma nic do rzeczy. bo nawet jezeli komus za drogo wychodza te chusteczki, to problem mozna rozwiazac woda i mydlem.
                po prostu nie ma potrzeby. i nie uwazam ciaglego podrazniania skory dziecka przez tarcie po niej chusteczkami czy woda za super rozwiazanie.
                tak tak - woda tez podraznic moze. i wysuszyc. a skora dziecka jest bardzo delikatna.

powaznie - jezeli mocz waszych dzieci smierdzi - doradzam odpowiednie badania. to moze zwiastowac problemy z ukladem moczowym badz nerkami. mocz zdrowego dziecka nie smierdzi.
                • kondolyza Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 15:31
                  sory murwa ale brniesz w zaparte zupełnie bez sensu.
                  co bardziej podrażnia skórę - woda która przez munutę przemyje skórę dziecka czy mocz który pozostaje na niej do następnej lub jeszcze nastepnej zmiany pieluchy?

woda podrażnia... jak zmywa brud? większej ściemy nie słyszałam...
                  • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 15:33
                    woda wysusza.

bardziej drazniace jest ciagle pocieranie skory, niz ta odrobina moczu na skorze.
                    zreszta - nie od dzis wiadomo, ze mocz ma wlasciwosci leczace. tylko my mamy kulturalno - spoleczne obiekcje w tym temacie i traktujemy mocz jak trucizne i kwas smile
                    • kondolyza Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 19:31
                      kobieto, ale kto mówi o pocieraniu skoro myję pod bieżącą wodą....
                      mocz właściwości bakteriobójcze może i ma ale z czego biorą się odparzenia i zakażenia skóry jak właśnie z moczu.poza tym co innego urynoterapia stosowana wg zaleceń np. przemywanie i specjalne opatrunki lub właśnie wietrzenie, a co innego gdy mowa o pieluchowaniu-skóra pokryta moczem w pieluszce, nieoddychająca a Ty mówisz że mocz nie podrażnia.
                      to ja już wolę myć wodą i jak najczęściej wietrzyć, ale jak wiadomo nie zawsze można puścić niemowlę bez pieluszki.
                      • rulsanka Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 20:01
                        W preparatach dla skóry atopowej zawarty jest mocznik, który ma znakomite właściwości nawilżające.
                        I coś chyba w tym jest, bo syn, który miał bardzo suchą i wrażliwą skórę - jedynie pod pieluszką nie wymagał stosowania balsamu po kąpieli.
                        Kupa podrażniała mu ciało, siki nie.
                        Chusteczek używałam może przez tydzień, potem okazało się, że się po nich odparza i od tej pory była wyłącznie woda z mydłem.
                        Za to chusteczki huggies są świetne do mycia buźki, rąk, przecierania plam na bluzce. I do tego ich używam nadal, choć młody ma już 4 lata.
                    • rysia430 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 21.07.12, 23:50
                      tu sie zgodze-ja nawet uzywam balsamu dla dziecka na bazie mocznika. Ale mimo wszystko ostro podcieram po kazdej zmianie pieluszki,bo takie mam natrectwo na szczescie nie szkodliwe.
                  • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 15:36
                    no i absolutnie nikomu nie umniejszam jezeli ktos uzywa tych chusteczek, bez przesady.
                    ile matek tyle pomyslow.

nie moje dziecko, nie moj cyrk, nie moje malpy.
                  • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 09:16
                    woda wysusza
                    Np.do demakijazu twarzy lepszy micel lub mleczko niz woda.
                • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 16:55
                  murwa.kac napisała:

> ekonomia nie ma nic do rzeczy. bo nawet jezeli komus za drogo wychodza te chust
                  > eczki, to problem mozna rozwiazac woda i mydlem.
                  > po prostu nie ma potrzeby. i nie uwazam ciaglego podrazniania skory dziecka prz
                  > ez tarcie po niej chusteczkami czy woda za super rozwiazanie.
                  No rzeczywiście. Wszyscy zapomnieliśmy o tym jak straszne własności cierne ma woda. Normalnie woda z krany zdziera skórę nawet dorosłemu. Strach ręce umyć.
      • lepsza.polowa Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:44
        O tak! Linomag u nas też się sprawdza. Ewentualnie bepanthen. Od sudocremu trzymam się z daleka. I smaruję tylko jak jest co smarować, a jak nic się nie dzieje to zostawiam w spokoju.
        • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:54
          i bardzo dobrze.
          mnie pediatra spytala, jak prosilam o recepte na masc posladkowa - PO CO wyciagam armate na komara?
          jak sie nic nie dzieje, zostawic skore w spokoju.
          przy malych podraznieniach, linomag, alantan, bephanten - masci kremy o prostym skladzie. dopiero przy powazniejszych sprawach masc posladkowa, albo ten nieszczesny sudocrem (kto to w ogole dopuscil do uzytku u sprzedazy? uncertain)
          a nie - przyzwyczaja sie zdrowa skore dziecka od razu do takich ciezkich kremow, i jak pojawi sie problem to ów krem juz nie dziala. i co? na odparzenia sterydami? antybiotykami?
          • ledana Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 11:58
            w kraju w ktorym mieszkam na liscie ktora dostajesz do szpitala jest podane ze sudokrem trzeba zabrac , wszystkie moje znajome go urzywaja i ja tez maly nie ma podraznien , skora jest super .... no ale co kraj to obyczaj
            • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 12:06
              w PL tez sudocrem jest rozdawany na prawo i lewo smile rowniez w szpitalu. ale to wcale nie swiadczy o tym, ze jest to dobre smile

nie chodzi o to, ze sudocrem powoduje podraznienia. tylko o to, ze to ciezki krem, leczniczy smarujesz tylek dziecku i ma szpachelke na dupsku. niefajnie, bo skora nie oddycha.
              a jak sie zdazy jakas biegunka, podraznienie wywolane zmiana pampersow (czasem rozmiar wystarczy zmienic i juz inaczej skora reaguje), zmiana proszku, cokolwiek - czym bedziesz leczyc? skora nawykla do sudocremu - nie zareaguje po nim tak jak powinna. i bedziesz siegac po mocniejsze masci na bazie sterydow, antybiotykow etc. jest sens? skoro mozna bylo zwykla wazelina takie podraznienie zaleczyc?
      • gemmi18 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 14:29

> po sikaniu nie przemywam, nie ma przeciez potrzeby.
        No jasne, oprócz tego, że przy następnej zmianie pieluchy pupa śmierdzi starym moczem. To podstawowa higiena - umyć, wytrzeć, czy jak w przypadku dorosłych podetrzeć papierem.
        • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 14:32
          jezeli smierdzi ci starym moczem tzn., ze dziecko ma problemy z nerkami badz ukladem moczowym. u zdrowego dziecka nic nie smierdzi.
          na twoim miejscu wykonalabym stosowne badania.

ty sie myjesz po kazdej wizycie w toalecie? czy tylko uzywaz papieru, zeby nie kapalo?
          • gemmi18 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 18.05.12, 01:37
            Jeżeli jestem w domu - myję się po każdym sikaniu, mam bidet. Jeżeli jestem poza domem, używam tylko papieru. Wiesz, owszem, człowiek nie musi się podmywać po każdej toalecie, tak, jak może nie jeść przez kilka tygodniu lub wyrzec się seksu na kilka lat, ale to chyba kwestia indywidualnego komfortu - ja go odczuwam po kontakcie z wodą za każdym razem.
    • zuzinkas Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 12:34
      ja uzywam chusteczek tylko na wyjscia; w domu zawsze myje pupe
      a co do kremu to ja uzywam kremu z weledy jak widze ze troche podrazniona skora i na noc
    • agathaszp Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 12:38
      a czy używa któraš z was pudrów do posypywania pupy dziecka?
      • andzi-a233 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 12:59
        Nigdy nie przemywałam pupy chusteczkami tylko po siku. Chusteczek używam tylko po kupie. Kremem też nie smaruję na prawo i lewo i córka nigdy odparzona nie była.
      • kondolyza Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 15:21
        nie, jakos nigdy mi nie przyszlo do glowy uzywanie pudru.
    • frytka_81 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 13:05
      Ja też w domu wolę podmyć dziecko po kupie niż rozmazywać chusteczkami. Używam ich poza domem. Po siuśkach nic nie robię. Niczym nie smaruję jak nie ma czego smarować. Im mniej, tym lepiej dla skóry.

O używaniu Sudocremu "na wszelki wypadek" się nie wypowiem, bo ktoś mógłby się poczuć urażony tongue_out
      • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 09:17
        nie wiem jak ty, ale ja scieram kupe nie rozmazuje
    • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 13:34
      7,5 miesiaca - chusteczki tylko po kupie, po siku nic, zero kremu na pupe,tylko wieczorem po kapieli Penaten. 0 odparzeń
      • kalina886 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 14:27
        Chusteczek używam tylko poza domem jak zrobi kupę lub pobrudzi ręce albo buzię na dworzu.
    • kikimora78 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 17.05.12, 17:06
      Tylko "na wyjscie"
      W domu zawsze uzywam tylko watek i wody, nawet po kupie (no - prawie zawsze, sa dni, ze mala dostaje wscieklizny na widok przewijaka i wtedy przewijam w salonie a tam nie mam kranu, wiec chusteczki ida w ruch, ale staram sie to ograniczac)
    • jugutka Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 18.05.12, 00:49
      po każdym przewijaniu , plus mąka ziemniaczana jako najlepsza zasypka! polecam smile
    • mamatin Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 20.05.12, 00:14
      > Przed chwilą się troszkę zdziwiłam, bo przeczytałam, że mamy używają chusteczek
      > nawilżanych tylko po kupie.

mamy piszą różne rzeczy. nie wiem jak można zasikane dziecko wkładać w kolejną pieluche.
      podziwiam te, które zamiast chusteczek używają przy każdym przewijaniu wody.
      • kriss_1 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 21.05.12, 11:13
        nalanie cieplej wody do miseczki/pojemnika zajmuje kilka sekund wiecej niz otwarcie opakowania chusteczek. Ja tam nie podziwiam tych mam, ktore na okraglo uzywaja chusteczek, nawet tego nie rozumiem (oprocz argumentu wygody oczywiscie).
        • annajustyna Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 21.05.12, 14:51
          Poza tym jak sie zbyt intensywnie trze chusteczkami narzady plciowe dziewczynki, to moze dojsc do stanu zapalnego i w efekcie sklejenia warg sromowych. Woda jest najlepsza.
          • kriss_1 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 21.05.12, 14:59
            Poza tym dla mnie to w ogole nie jest mycie. Ja przeciez myje rece i podmywam sie woda, a nie chusteczkami.
            • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 09:00
              a ja uzywam (oprocz prysznicasmile) chusteczek do higieny intymnej...
        • una_mujer Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 25.05.12, 15:44
          No ale ta miseczka / pojemnik to działa tylko bardzo krótko... Póki dziecko się nie przemieszcza. Spróbuj namówić jedenastomiesięczne żywe srebro, które ledwo da się utrzymać w miejscu na czas przewijania i wycierania pupy chusteczką, żeby jeszcze spokojnie przysiadło w miseczce i dało się umyć... Wanienka + gumowa kaczuszka do łapy to inna bajka, ale to już jednak trochę czasu zajmuje...
          Jak jest duża kupa i rozmazana, to po prostu rozbieram malucha i wstawiam na czworakach pod prysznic (uwielbia), ale to znowu większa operacja, bo i ja się przy tym zmoczę... Nie wyobrażam sobie tego robic kilka razy dziennie.
          Zostają chusteczki.
          • shoja Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 25.05.12, 20:56
            chusteczki tylko na wyjściu.
            w domu woda i mydło.
            żadnych smarowideł na pupę jeśli nie jest zaczerwieniona. jeśli jest to maść z lanoliną (po co sudocrem, przecież to koszmarne, zatyka pory).
            zero odparzeń do tej pory (6 miesięcy i 2 tygodnie).

• aamarzena Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 25.05.12, 22:00
            Nie wkłada się dziecka do tej miseczki, tylko w miseczce (malutkiej, zwykle takiej wielkości opakowania po jogurcie smile) przynosi wodę, namacza wacik i tym przemywa pupę. Podobnie jak chusteczkami. Albo dziecko na ręce i woda z kranu. Moja ma 13 m-cy i dajemy radę smile Żaden to wyczyn.
            • mamatin Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 26.05.12, 00:56
              > Nie wkłada się dziecka do tej miseczki, tylko w miseczce (malutkiej, zwykle tak
              > iej wielkości opakowania po jogurcie smile) przynosi wodę, namacza wacik i tym prz
              > emywa pupę.

ze co? myjesz dziecko w szklance wody? i po kupie tez? wacikami? brrrr
              • kriss_1 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 26.05.12, 16:44
                A ty rozmazujesz kupę chusteczkami?
                Brrr...
              • murwa.kac Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 27.05.12, 09:33
                myjesz dziecko chusteczkami? i po kupie marzesz caly tyłek chusteczkami? brrrrrrr

woda w szklance/miseczce/kubeczku ma sluzyc zmoczeniu wacika/recznika papierowego (ja uzywam recznikow)
                moczysz, wycierasz tyłek, wacik wyrzucasz. moczysz nastepny, wycierasz, wyrzucasz.
                co za roznica w czym ta woda bedzie?
              • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 17:04
                mamatin napisała:

> ze co? myjesz dziecko w szklance wody? i po kupie tez? wacikami? brrrr
                Zawsze to więcej wody niż na tej nieszczęsnej nawilżanej chusteczce. Hi hi hi
                • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 18:32
                  znajdz roznice:
                  szklanka wody a szklanka g..na
            • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 09:20
              JAK???? Ciagle do tej samej wody ten wacik????????
              To jednak wole zuzyc kilkanascie czy kilka chusteczek.
              Chyba naj bylaby biezaca (gdyby nie to,ze moj nie znosi dzwieku)
              • mikams75 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 10:05
                nie, za kazdym razem nowy wacik, czysty wacik maczany w czystej wodzie.
                Tez sie tak babralam na poczatku ale szybko sie nauczylam wsadzac dzieciaka pod kran.
                Czy waciki czy chusteczka - jedno babranie sie w kupie.

Natomiast co do przecierania za kazdym razem - tez nie widzialam sensu wycierania tylka za kazdym razem, dzieciak sie drze i wyrywa, trzeba szybko zmieniac. Mylam pod kranem po kazdej kupie (2 razy dziennie) plus kapiel wieczorem. Mycie tylka 3 razy dziennie jest wg mnie wystarczajace.
          • kriss_1 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 26.05.12, 16:38
            Hihi, ale nie wkładasz dziecka do mieczyki tylko waciksmile
            • kriss_1 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 26.05.12, 16:39
              Do miseczki oczywiscie smile
          • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 17:02
            una_mujer napisała:

> No ale ta miseczka / pojemnik to działa tylko bardzo krótko... Póki dziecko się
            > nie przemieszcza. Spróbuj namówić jedenastomiesięczne żywe srebro, które ledwo
            > da się utrzymać w miejscu na czas przewijania i wycierania pupy chusteczką, że
            > by jeszcze spokojnie przysiadło w miseczce i dało się umyć...
            Bez przesady. Starszą córkę myłam wyłącznie wodą (właśnie z powodu problemów ze sklejaniem warg) i jak była większa to tylko pod bieżącą wodą. Nic prostszego jak wziąć dziecko do łazienki i nad umywalką (albo wanną jak ktoś ma) umyć tyłek. To nawet łatwiejsze niż wytrzeć chusteczkami rozmazaną kupę na tyłku wierzgającego i uciekającego berbecia.
            • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 21.07.12, 09:04
              nic trudniejszego.Nienawidzi dzwieku prysznica,biezacej wodyitp.(kocha kapiel)...i co"?
              • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 21.07.12, 21:52
                Nalej wody do umywalki i zakręć kran, a potem podmyj dziecko. Co za problem. Jakie te młode matki mało zaradne są.
                • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 08:59
                  OK,podmywanie-w tej samej wodzie 1.fuj 2.musi byc biezaca woda do porzadnego umycie. Jakie te stare matki niekumatewink
    • mynia_pynia Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 25.05.12, 22:07
      Chusteczek używam po kupie a przed przetarciem wilgotną myjką namoczona w ciepłej wodzie z mydłem. Po siku używam myjki moczonej pod bieżącą wodą z kranu.
      Najczęściej chusteczek nawilżanych używam Ja.
    • klubgogo Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 27.05.12, 09:48
      Chusteczki nawilżane to żaden cud do pielęgnacji, tylko nasączana chemią, wyjaławiająca naturalną ochronę dziecka szmatka. Mając niemowlaka w domu, używałam jednak, bo było mi wygodnie. Dla higieny jednak, lepiej byłoby tego niemowlaka umyc pod bieżącą wodą, a jedynie przy zmianie pieluchy na zewnątrz używac chusteczek.
      • romasubrosa Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 27.05.12, 19:40
        chusteczki nawilzane zywam tylko jak jest kupa, a tak to przecieram platkiem i woda, apo te posypuje maka ziemniaczana zamiast zasypki, pupa musi miec sucho zeby nie bylo doparzen, niesmarjcie sudocremami za kazdym razem, najwyzej cos tlustego jak np. linomag to np. na noc chroni skore jak wazelina przed dlugim kontaktem z moczem.
    • spkasienka Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 09:58
      Przez pierwsze miesiące przemywałam wodą. Teraz po siusianiu przemywam od czasu do czasu, po kupce wiadomo.. Smaruję tylko, gdy dupka jest zaczerwieniona po kupce.
    • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 15.07.12, 16:41
      hela_mela napisał:

> Przed chwilą się troszkę zdziwiłam, bo przeczytałam, że mamy używają chusteczek
      > nawilżanych tylko po kupie. Ja używam zawsze chusteczki przy przewijaniu, jak
      > kupa to schodzą od 1 do 4, jak siku zawsze jedną. Czy powinnam zrezygnować z ch
      > usteczek przy zmianie pieluszki bez kupy?
      A w toalecie nie myjesz albo chociaż nie wycierasz tyłka po zrobieniu siku? Ja uważam, że nie ma co zostawiać na dziecięcej pupie jego własnego moczu, więc wycieram tyłek i po sikach i po kupie. Tyle, że chusteczek nawilżanych używam rzadko. Preferują bawełniane myjki i czystą wodę.
    • rysia430 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 21.07.12, 11:03
      smile)) ja uzywam chusteczki przy kazdym przewijaniu,minimum 4 siku a czasem do 10 kupa,kazdy zakamarek,kazda faldka ,posladki,wszedzie dooookola,zawsze puder lub bepanten.sama lubie jak mam czysto i swiezo wiec moja corcia tez niech ma,niech mowia i pisza,ze to przesada ale chusteczki pampers to nie majatek zeby ich nie uzywac z przesada hehehe pozdrawiam
      • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 21.07.12, 21:54
        Majątek to nie, ale jakie to nieekologiczne tak zużyć paczkę chusteczek w jeden dzień.
        • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 09:02
          1 na 3 dni. Stawiam wygode ponad ekologiabig_grin
          • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 10:06
            No nie wiem, czy pucowanie tyłka 10 chusteczkami to taka wygoda. Mam poważne wątpliwości. Jeśli chodzi o ekologię to wątpię, czy nasze dzieci będą nam wdzięczne za te hałdy nierozkładających się śmieci.
            • kedro-dasos Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 11:53
              woda +wata. Na husteczki od urodzenia uczulona była, teraz nawet nie próbuję tak przyzwyczaiłam się do wody.
            • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 18:36
              nie mam watpliwosci. Nie pucuję. Nie ide do lazienkipo miseczke z woda (a woda zamienia sie w kupke wodna) i waciki. biore dziecia, rozbieram, 3-8 chusteczek przesuwam RAZ a nie "pucuje" i czysciutka pupa. Jesli chodzi o wygodę, to nawet nie ma się o co spierać - jasne, że chusteczki wygodniejsze. Ekologia-owszem, przyznaję ci rację
              • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 19:11
                kijek82 napisał:

> jasne, że chusteczki wygodniejsze.
                Nawet jeśli dla Ciebie są wygodniejsze to nie oznacza, że to prawda obiektywna. Choć z drugiej strony wątpię, czy zrozumiesz co napisałam. Wykazujesz się wyjątkową trudnością w pojmowaniu słowa pisanego.
                • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 24.07.12, 09:07
                  brak argumentow. Pni podziękujemy.
                  Jasne-wymysono (oproczzarobku firmy XYZ)chusteczki po to aby nam, matkom bylo mniej wygodnie.
                  • joshima Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 24.07.12, 10:32
                    Tak sądziłam. Nic nie zrozumiałaś.
                    • kijek82 Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 25.07.12, 11:36
                      ty to jednak z tej serii sfrustrowanych jadowitych baboli!(na kazdym forumiesmile.Sorry,nie tykam wiecej
                      • aniaurszula Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 25.07.12, 20:28
                        mnie die czepla o znaki interpunkcyjne bo nie rozumie o czym pisze
    • aniaurszula Re: Chusteczki nawilżane kiedy je używacie 22.07.12, 12:02
      rob jak uwazasz, starsza corka obecnie 7lat od zawsze wyciera sie po siku, jak byla mniejsza kolo lozeczka miala nocniczek po zrobieniu siku w nocy wolala mnie aby ja wytrzec. mlodsza gdy jest przewijana na szybkiego np samochod, u babci , podworko bez kupki to nie uzywam chusteczek jak i nie nakladam kremu. na pewno zakazdym razem nie czyszcze jej miedzy wargami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka