Dodaj do ulubionych

sposoby na dłuższy sen

29.05.12, 15:32
Mam synka który za kilka dni skończy 11 miesięcy. Macie jakieś sprawdzone patenty na to aby nie budził sie o 5 rano skory do zabawy? Do niedawna budził sie o 7, a teraz dwie godziny wcześniej. Jak położę go spać później to i tak wstaje o tej samej godzinie. Proszę o inspirujące rady smile

https://suwaczki.maluchy.pl/li-59208.png
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: sposoby na dłuższy sen 29.05.12, 15:47
      Najskuteczniejsza?
      Czas.
      Poczekaj rok-dwa, a problemem bedzie dobudzenie, a nie uspienie dziecka. Gwarantuje.
      • monikaa13 Re: sposoby na dłuższy sen 29.05.12, 19:00
        Nie sądzę. Pewnie minie ale czy bezpowrotnie?

Moja ma 5,5 roku, chodzi już 3 lata do pzredszkola i nie przeszkadza jej to w wstawaniu o 6 rano. Zdarza się, że o 5 jest już na nogach i chce bajki lub układa lego.

Oczywiście nie zdarza się to codziennie. Przeważnie w weekend lub na wyjazdach.
        • mruwa9 Re: sposoby na dłuższy sen 29.05.12, 20:28
          no ale obudzony pieciolatek potrafi zajac sie sam soba: wlaczyc tv czy komputer, pobawic sie zabawkami, samodzielnie wziac sobie cos do jedzenia. I zasypia tez samodzielnie .Nie da sie porownac pobudek niemowlka z pobudkami 5-latka.
          • andzi-a233 Re: sposoby na dłuższy sen 29.05.12, 20:34
            poczekaj do zimywink
            dni zrobią się krótsze, rano będzie dłuzej ciemno to będzie spać dłużej
            córka latem zawsze się wcześniej budzi, dłużej śpi jesienią i zimą
            • myszy80 Re: sposoby na dłuższy sen 30.05.12, 11:05
              andzi-a233 napisała:

> poczekaj do zimywink
              > dni zrobią się krótsze, rano będzie dłuzej ciemno to będzie spać dłużej
              > córka latem zawsze się wcześniej budzi, dłużej śpi jesienią i zimą

U mnie było tak samo. Próbowałam starszego na 1 drzemkę w tym wieku przerzucić i nic nie dało (ok. 2 tygodni się męczyliśmy). Jak tylko zaczęło być chłodniej od razu zaczął spać do 7-8. Sam się przestawił na 1 drzemkę jak miał 13 miesięcy. Młodszy teraz też się budzi o 5, ale karmię go i jeszcze przeważnie przysypia, czasem kładę go do nas, jak w łóżeczku się drze.
          • olgaaa1 Re: sposoby na dłuższy sen 01.06.12, 08:15
            Nigdy nie zostawiłabym 5letniego dziecka bez opieki, nie wyobrażam sobie, że mówie mu idź się baw, a ja w kime. To jeszcze małe dziecko i wiek w którym wpada się na bardzo głupie pomysły
            • dare-czka Re: sposoby na dłuższy sen 01.06.12, 13:36
              zgadzam sie. Mam w domu prawie 6 mies corke i prawie 4 lateniego synka. Czasem maly budzi sie wczesnie rano zanim corka wstanie. Ja oczywiscie spragniona snu ledwo zyje, ale nie moglabym go zostawic w pokoju samego i spac bo dzieci w tym wiku maja przerozne pomysly, np moze wejsc na krzeselko zeby dostac zabawke ktora lezy wyzoko i sie przewrocic, uderzyc niefortunnie w glowe i stracic przytomnosc a ja bede sobie w tym czasie spokojnie spac....(!!!) bo bedzie cicho....To oczywiscie czarny scenariusz, ale nie jest to wykluczone, tak wiec nie zostawiajmy dzieci kilkutetnich samych w imie spania bo moze sie roznie zdarzyc....To jeszczemale dzieci.
              • mruwa9 Re: sposoby na dłuższy sen 01.06.12, 15:15
                5-latek???
                Mowimy o 5-latku, a nie o 2-latku.
                No i wiadomo, ze dosypianie wowczas to nie jest gleboki sen, tylko drzemka, z jednoczesnym nasluchiwaniem odglosow z placu boju, ale zawsze jest mozliwosc zlapania kilku minut dodatkowego snu.
    • wanielka Re: sposoby na dłuższy sen 29.05.12, 20:35
      a ile śpi w dzień? być może czas przejść na 1 drzemkę, wtedy nocne spanie może być dłuższe.
      mój młodziak zaczynał wstawać wcześnie właśnie wtedy, kiedy ciągle jeszcze spał 2 razy dziennie i nocnego spania nie potrzebował aż tyle. przestawiłam go wtedy na 1 spanie i rano znowu spał do 7.
      • agabell81 Re: sposoby na dłuższy sen 30.05.12, 08:31
        myslę, że faktycznie dwie drzemki to za dużo, tym bardziej że trwają przeważnie 1,5 godziny, ale zimą faktycznie mały spał dłużej, jak go wzięłam do łóżka to nawet do 8 potrafiliśmy spać, teraz nie chce spać ze mną, od razu staje z uśmiechem od ucha do ucha i rozrabia smile
    • maja-baja Re: sposoby na dłuższy sen 29.05.12, 20:47
      weź synka do swojego łóżka, nakarm, połóż na boczek, poklep po tyłeczku, nie zagaduj, nie zabawiaj a zaśnie na godzinkę jeszcze... Na mojego to działa codziennie smile
    • lee_a Re: sposoby na dłuższy sen 30.05.12, 09:15
      cóż ci mogę powiedzieć... niektóre egzemplarze tak mają. Moja słodka córka też się tak budziła. teraz ma 5 lat i zwykle nie ma problemu z pobudką o 6:20 do przedszkola.
    • wilhelminaslimak Re: sposoby na dłuższy sen 30.05.12, 09:16
      2 sposoby:
      - późniejsze kładzenie spać, ale nie przez dzień-dwa, ale przez tydzień - dopiero wtedy się mu zrobi deficyt snu.
      - mniej spania w dzień
    • klara154 Re: sposoby na dłuższy sen 30.05.12, 18:15
      U nas pomogło dobre zaciemnienie okien przez ciemne zasłony i śliwkową roletę w oknie dachowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka