Dodaj do ulubionych

gluten- 6 mies

04.06.12, 08:47
jak wprowadzac gluten? nie mieszkam w PL i nie mam odstepu do kaszy manny, maz przywiozl z PL kaszke bobovita z glutenem, po 6 mies- z jablkami i sliwka, corka konczy jutro 6 mies. Czy moge jej podawac do mleka po 1 luzeczce tej kaszki? to bedzie ekspozycja na gluten? przez ile dni mam jej to dawac po lyzeczce? to jest taka kaszka ktora robi sie na mleku- pomyslalam, ze jak dodam do mleka lyzeczke tego proszku to bedzie ok? na opakowanie jest napisane ze dla dzieci nie karmionych piersia powinno gluten wprowadzac po 9 mies, ale wszedzie indziej pisza ze w 6 mies, wiec jak to w koncu jest?
Obserwuj wątek
    • kw0 Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 09:03
      Prowokacja glutenem to ok. 1-2 łyżeczki kaszki glutenowej 2-3 razy w tygodniu. Ja podałam gluten po 6 miesiącu, dodając kaszkę zbożową do mm, bo manny dziecko nie chciało jeść. Jeśli masz sprawdzone, że dziecko po jabłkach i śliwkach nie ma uczulenia to spokojnie możesz podać tą kaszkę, którą mąż kupił.
    • dare-czka Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 10:01
      ok ale ile czasu mam tak podawac po lyzeczce? przez jakies 2 tygodnie a pozniej juz normalnie podawac?
      • spkasienka Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 10:56
        Musisz obserwować. Może być te dwa tygodnie i jeśli nic się nie dzieje, to ilość się zwiększa. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale takie czary mary powinno się robić w 5-6 miesiącu.

• kw0 Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 16:18
        tak 2-3 razy w tyg. przez jakieś dwa tygodnie, jak będzie wszystko ok, to podaj np. 5razy w tygodniu, a z czasem codziennie. Jeśli dziecko ząbkuje to skórka od chleba będzie porcją glutenu i dodatkowo ulgą na dziąsła.
        Obecnie zaleca się podawanie glutenu dość wcześnie, ale dlatego, żeby ewentualną alergię na gluten rozpoznać jak najwcześniej. U dzieci skłonnych do alergii warto termin ekspozycji na gluten przesunąć w czasie, bo występuje większe prawdopodobieństwo alergii. Kiedyś podawano gluten po 10 miesiącu i też było dobrze, zalecenia się zmieniają co jakiś czas...
    • murwa.kac Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 11:07
      dostawal piete chleba jak mi sie przypomnialo.

tak najwygodniej, najszybciej, a nie kombinowac z kaszkami. bym sie wsciekla chyba, jakbym miala kombinowac z lyzeczkami codziennie.
      • dare-czka Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 11:15
        a teraz tak sie zstanwiami- w ryzu tez jest gluten??? bo ja juz od 3 tygodni daje mu czasem brokul z ryzem ( slioiczkowy), wiec z glutenem tak?
        zwariowac mozna od tego........
        • madziulaz <a href="http://mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat/" targe 04.06.12, 12:51
          smile
          • madziulaz poprawka 04.06.12, 12:51

mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-piersia.html
            https://www.suwaczki.com/tickers/3jvzj44j9sjbkeey.png
            https://www.suwaczki.com/tickers/zem3j44j83celepa.png
            Aniołki- II.2010 (9t.c.), X.2010 (11t.c.)
            • agnesgie Re: poprawka 04.06.12, 13:58
              Ryż nie zawiera glutenu.Jeśli dodasz do mleka modyfikowanego jedną łyżeczkę mlecznej kaszki, to zwiększysz stężenie mleka.
              • dare-czka Re: poprawka 04.06.12, 14:25
                kaszka nie jest mleczna to kaszka bobocvty 7 zboz z glutenem, ktora dodaje sie do mleka modyf.
                • agnesgie Re: poprawka 04.06.12, 15:35
                  Fakt, przepraszam, pomyliłam się.Wobec tego, wg mnie możesz podać tak jak piszą 1-2 łyęczki i to ma być ekspozycja na gluten.Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.
    • auszrine Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 16:16
      Nie mieszkasz w PL a chcesz koniecznie powielac glutenowa fobie, ktora tu panuje? Pogadaj lepiej ze swoim pediatra, na 99% poda ci sensowniejsza metode wprowadzania glutenu.
      • anetchen2306 Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 17:34
        Dokladnie takiej samej porady bym udzielila: wprowadzaj gluten po "tubylczemu" (zareczam, ze mniej stresow bedzie a efekt taki sam). Ja podalam swojej corce po 6 mcu jakies gotowe danie z makaronem, najpierw kilka lyzeczek, jak to z kazda nowoscia. Pierwszego dnia zjadla 4 lyzeczki, drugiego pol sloika, trzeciego sloik dokonczyla. I na tym "ekspozycja" sie zakonczyla, a to, ze nazywa sie to "ekspozycja", tego tez dowiedzialam sie z forum (po przeprowadzeniu sloikowej "ekspozycji" big_grin). Potem dawalam regularnie kawalki pieczywa, nic sie nie dzialo. Kaszek mloda praktycznie nigdy nie jadala, nie lubila papkowatych konsystencji. Jak opowiedzialam niemieckiemu pediatrze o "ekspozycji" to tylko zabawnie czolo zmarszyczyl, twierdzac, ze zywienie niemowlat przypomina coraz czesciej "wiedze tajemna", zamiast cieszyc matke i dziecko.
        • mynia_pynia Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 20:59
          Eksponowałam na gluten 2 razy i mi się odechciało.
          Za to co jakiś czas na śniadanie podaję kaszę manne na przemian z płatkami owsianymi, kleikiem ryżowym, kaszką kukurydzianą albo jaglaną.
          A teraz po 2 miesiącach rozszerzania diety syn jada z nami obiady, oczywiście od kilkunastu miesięcy pozbyłam się gotowania z toksycznymi przyprawami i teraz tylko pieprz, sól i zioła w mej kuchni są.
          Dzisiaj na obiad był rosół na króliku z makaronem na drugie były pyrki z gotowanym mięchem i sałatką a jutro serwuję krupnik na indyku a nad drugim daniem myślę.
          • mamka_adrianka Re: gluten- 6 mies 05.06.12, 16:38
            a jak przygotowujesz te śniadania? na mleku czy na wodzie? w jakich proporcjach? ja też bym chciała synkowi podać coś innego na śniadanie niż kasza jaglana z owocami, ale nie wiem jak się do tego zabrać, jak przygotować coś innego. Gluten wprowadzałam od 5 mca, nie zauważyłam niepokojących objawów, poza podaniem na noc kaszki dobranoc nestle z lipą, po której źle spał i bolał go brzuszek (może za ciężka na noc, mimo nazwy)
    • spkasienka Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 21:35
      A ja radzę Ci żadnych pochopnych kroków nie robić. Dawaj sobie pomału tą kaszkę glutenową i bacznie obserwuj.
      • murwa.kac Re: gluten- 6 mies 04.06.12, 21:38
        o rany, to tylko gluten!
        tylko u nas takie histerie sa wokol dzieci.
        • kw0 Re: gluten- 6 mies 05.06.12, 08:29
          murwa.kac napisała:

> o rany, to tylko gluten!
          > tylko u nas takie histerie sa wokol dzieci.

Dla Ciebie to tylko gluten, dla Twojego dziecka może też, ale jest mnóstwo dzieci, którym gluten delikatnie mówiąc "nie służy", więc proszę takie komentarze zachowaj dla siebie.
          • murwa.kac Re: gluten- 6 mies 05.06.12, 08:43
            no i popatrz, ze tylko w PL nie sluzy i tylko w PL takie mecyje.
            dziwne, co nie?
            • spkasienka Re: gluten- 6 mies 05.06.12, 08:58
              Akurat tutaj będę bronić swoich racji. Sama byłam dzieckiem alergicznym i bezglutenowym, więc problem znam z innej strony.
              • agnesgie Re: spkasienka 05.06.12, 15:50
                Czy mogłabym odezwać się do Ciebie na priv? Moja starsza córka od dwóch lat jest na diecie bezglutenowej i stoimy przed decyzją co dalej.Napisałaś, że byłaś dzieckiem bezglutenowym.Chciałabym spytać o kilka spraw z tym związanych, jako,że znasz je z własnego doświadczenia.Pozdrawiam
                • spkasienka Re: spkasienka 05.06.12, 20:55
                  spkasienka@interia.pl
          • anetchen2306 Re: gluten- 6 mies 05.06.12, 08:56
            No ale jezeli dziecko gwaltownie reaguje na gluten, jest uczulone (nie mylic z celiakia) to tak samo gwaltownie zareaguje po podaniu lyzeczki kaszy manny jak i po podaniu kawalka bulki ... I wtedy gluten tak czy siak sie odstawi, podobnie jak kazda inna uczulajaca rzecz.
            Gdy zaczynamy podawac jakas nowsc to tez zaczynamy od malej ilosci: gdy po raz pierwszy podajemy marchewke, jablko lub nawet ziemniaka to tez jest to zazwyczaj jedna lub dwie lyzeczki a nie cala miseczka. To tez "ekspozycja" na czynnik alergizujacy, tylko nikt tego ekspozycja nie zwie, tylko "probowaniem" big_grin I jezeli widzimy, ze dziecku to "nie sluzy" to odstawiamy na jakis czas. Z glutenem dokladnie tak samo. Mojej corce przez 3 mce akurat jablka, takie zwykle krajowe "nie sluzyly", nie tolerowala nadmiaru fruktozy. Sa dzieci, ktorym mostwo innych rzeczy "nie sluzy" a mimo to niekt nie mowi o "espozycji" na marchewke, banana, pietruszke, bialko mleka krowiego ,o "ekspozycji" na mieso (obce bialka) ...
            • dare-czka Re: gluten- 6 mies 05.06.12, 09:16
              ja wlasnie jestem po ekspozycji na mieso- krolicze, dalam malej ktora dzis skonczyla 6 mies i juz wiem, ze musze jeszcze zaczekac chyba bo mala zaczela w nocy z placzem sie budzic i starsznie smierdzace baki puszczc- mysle ze po miesie wlasnie. Tak wiec wstrzymam sie jeszcze kilka tygodni....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka