julita165
19.07.12, 09:56
Cześć,
mój synek ma 9,5 miesiąca i nie ma ani jednego ząbka. Od pewnego czasu zaczął budzić się w nocy ( a poprzednio ostatnio budził się w nocy w lutym ! ), zwykle raz i uważałam że jest głodny bo rzeczywiście po butli zasypiał ale od kilku nocy budzi się po kilka razy, a je tylko jeden raz. Czasem to jest dłuższa pobudka, a czasem jakiś pojedynczy pisk, kotłowanina w łóżeczku i znów śpi. Dziś w nocy natomiast masakra: zjadł o 21 mm z kaszką na 240 ml wody, obudził się o 23.50 i znów tyle zjadł po czym pobudka o...2.50. Nie mógł być głodny, tym bardziej że próbowałam dać butlę i stanowczo odmawiał. Mam jakiś żel na dziąsła ( dentinox ), próbowałam smarować dziąsła ale ogólnie kiepsko poszło bo albo buźka zaciśnięta, albo zlizywał mi to z palca. W końcu o 3.30 dałam mu nurofen dla dzieci i po wożeniu w wózku przez 20 minut zasnął. Także jednak podejrzewam ząbkowanie, chociaż ja nie potrafię nic wyczuć, nie mam doświadczenia i nie wiem jak te dziąsła przy ząbkowaniu wyglądają, jakieś opisy do mnie nie przemawiają. Poza tym dziecku nic nie jest, w dzień zadowolony, ruchliwy, ma apetyt, dzienne drzemki w normie. Słyszałam od pediatry, że jak dziecku długo zęby nie wychodzą to wielce prawdopodobne jest że wyjdzie kilka na raz, nawet 6 i wtedy są problemy przy tym ząbkowaniu.
Ktoś zna jakiś dobry środek czy to w żelu, maści, kroplach, cokolwiek żeby tylko noc przespał.