Dodaj do ulubionych

Co na ząbkowanie ? Pilne !

19.07.12, 09:56
Cześć,

mój synek ma 9,5 miesiąca i nie ma ani jednego ząbka. Od pewnego czasu zaczął budzić się w nocy ( a poprzednio ostatnio budził się w nocy w lutym ! ), zwykle raz i uważałam że jest głodny bo rzeczywiście po butli zasypiał ale od kilku nocy budzi się po kilka razy, a je tylko jeden raz. Czasem to jest dłuższa pobudka, a czasem jakiś pojedynczy pisk, kotłowanina w łóżeczku i znów śpi. Dziś w nocy natomiast masakra: zjadł o 21 mm z kaszką na 240 ml wody, obudził się o 23.50 i znów tyle zjadł po czym pobudka o...2.50. Nie mógł być głodny, tym bardziej że próbowałam dać butlę i stanowczo odmawiał. Mam jakiś żel na dziąsła ( dentinox ), próbowałam smarować dziąsła ale ogólnie kiepsko poszło bo albo buźka zaciśnięta, albo zlizywał mi to z palca. W końcu o 3.30 dałam mu nurofen dla dzieci i po wożeniu w wózku przez 20 minut zasnął. Także jednak podejrzewam ząbkowanie, chociaż ja nie potrafię nic wyczuć, nie mam doświadczenia i nie wiem jak te dziąsła przy ząbkowaniu wyglądają, jakieś opisy do mnie nie przemawiają. Poza tym dziecku nic nie jest, w dzień zadowolony, ruchliwy, ma apetyt, dzienne drzemki w normie. Słyszałam od pediatry, że jak dziecku długo zęby nie wychodzą to wielce prawdopodobne jest że wyjdzie kilka na raz, nawet 6 i wtedy są problemy przy tym ząbkowaniu.
Ktoś zna jakiś dobry środek czy to w żelu, maści, kroplach, cokolwiek żeby tylko noc przespał.
Obserwuj wątek
    • myszon999 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 19.07.12, 10:15
      wiesz, ja dziecku smaruję dentinoxem ale mojej dzidzi chyba ząbki nie męczą w nocy. W dzień mozna dać gryzaczek trzymany wcześniej w lodówce, a w przypadku Twojego dziecka to nawet skórkę z chleba lub marchewkę (całą) z lodówki jako gryzaki.
      A może te pobudki w nocy to nie ząbki tylko np. dziecku cos się śniło albo za gorąco albo chciało tylko wody bo suche powietrze, albo poprostu nie mogło sobie znależć wygodnej pozycji? Moja często wędruje po łóżku w poszukiwaniu optymalnej pozycji do snu
      • julita165 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 19.07.12, 10:40
        myszon999 napisała:

W dzień mozna dać gryzaczek trzymany wcześniej w lodówce, a w przypadku Tw
        > ojego dziecka to nawet skórkę z chleba lub marchewkę (całą) z lodówki jako gryz
        > aki.
        On rzeczywiście cały dzień coś tam sobie obgryza więc może dlatego w ciągu dnia nie ma problemu.
        > A może te pobudki w nocy to nie ząbki tylko np. dziecku cos się śniło albo za g
        > orąco albo chciało tylko wody bo suche powietrze, albo poprostu nie mogło sobie
        > znależć wygodnej pozycji?
        Z tego co piszesz chyba w grę wchodzą tylko złe sny. Próbowałam dawać pić to reaguje wrzaskiem ( on w ogóle nie lubi za bardzo pić, jeśli już to tylko z łyżeczki lub małej filiżanki ), za gorąco ani za sucho to raczej nie ma. Mieszkam w domku gdzie jest raczej chłodno, przy takich jak ostatnio opadach i wilgotności powietrza w mieszkaniu też nie jest sucho.
        • myszon999 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 19.07.12, 10:54
          "on w ogóle nie lubi za bardzo pić, jeśli już to tylko z łyżeczki lub małej filiżanki"
          ha, skąd ja to znam! Już drugi miesiąc bujam się z łżeczkami i karmieniem butlą na śpiocha po tym, jak Olivka odmówiła picia przez butelkę. Poruszałam już ten temat na tym forum ale widzę, że jest nas coraz więcej. Ja uczę małej pić z kubeczka ale jak na razie to tylko jakieś 10% trafia do brzuszka, reszta na bodziak. Najbardziej boję się upałów bo ona nie chce NIC do picia a przecież musi żeby się nie odwodnić
          • julita165 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 19.07.12, 11:03
            No mnie też w upały to martwiło ale chyba nic się nie stało bo zachowywał się normalnie i pampersy pełne jak zwykle smile Mój synek powiedzmy, że z bólami ale łącznie wypija ok. 100 ml dziennie, w tym trochę wody mineralnej i trochę soczków dla niemowląt. Pił albo łyżeczką albo z filiżanki do espresso smile Picia przez smoczek odmawiał w ogóle, z niekapków, których mam całą kolekcję też nie chciał. Ostatnio mam nadzieję będzie poprawa - kupiłam mu komlepcik talerzyków i kubek niekapek w Duce i o dziwo z tego niekapka trochę pije, a z tych firmowych dla niemowląt ani kropelki
    • 1matka-polka Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 19.07.12, 11:41
      U nas wiadomo kiedy zęby idą, bo dziecko zamiast spać jak zwykle całą noc, budzi się co 15 minut. Dostaje wtedy paracetamol w czopkach - jeden czopek starcza na całą noc.
      A w dzień noszenie i zabawianie.
      • julita165 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 19.07.12, 11:44
        A można to dawać zapobiegawczo, zanim zaśnie czy trzeba czekać aż da znać że go boli ? I jak długo to można stosować ?
        • myszon999 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 19.07.12, 12:06
          Julita, czopków p/gorączkowych/bólowych nie można używać zapobiegawczo i systematycznie.
          Przeczytaj ulotkę
    • kurator30 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 19.07.12, 12:06
      Mi pediatra powiedziała, że dziecku spokojnie mozna podac NUROFEN. Tak tez robiłam i dziecko w nocy było spokojne. Nurofen oprócz działania przecwibolowego ma działanie przeciwzapalne, a czesto przy zabkach pojawia sie temperatura, albo jakies inne drobne infekcje. Mysle ze spokojnie mozesz podawac dziecku przez kilka dni na noc nurofen. Juz po pierwszym dniu bedziesz wiedziała czy to zeby czy nie. Jak przespi to pewnie zeby jak dalej bedzie płakał to moze cos innego, moze skok rozwojowy. Dodam, że moja pediatra to pani ordynator oddziału nenonatologii, naprawde dobry specjalista. Mowie to dlatego, ze pewnie zaraz zaczna sie krzyki, ze dziecko lekami faszerujesmile U mnie zel sie nie specjalnie sprawdzał, bo w dzien dobrze sobie radziła, gryzac wszystko co jej wpdało w rece i nie było dramatów. Dopiero w nocy zaczynały sie problemy. Ja podałam przez powiedzmy 3 najgorsze noce. Pozniej było coraz lepiej.
      • myszon999 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 19.07.12, 12:16
        z ulotki nurofenu " Stosowanie preparatu Nurofen dla dzieci nie powinno trwać dłużej niż 3 dni. "
    • kijek82 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 21.07.12, 09:13
      moj tez sie budzi-w podobnym wieku. Ma juz 8 zebow, nic nie dzialalo , po co faszerowac zelami...lepiej dac cos zimnego,pomasowac dziaselka.
      Na stan podgoraczkowy (meczyl go bardzo)dawalam okazjonalnie IBUFEN D-polecam
      Jednak jesli chodzi o budzenie i krzyk-to na 99%lęki nocne(nie mylic z koszmarami)-lekki sen spowodowany jest "przetrawianiem"informacji z dnia...pomysl jak bardzo tym dzieciakom mozg pracuje, bardziej niz nam kiedykolwiek...w nocy musi "przysowic"wszystko....Mam to samo
    • leo2011 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 25.07.12, 22:20
      Camilia - rewelacyjny preparat na ząbkowanie!
    • bursztynek80 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 02.09.12, 21:04
      Polecamy bobodent żel wymiennie z dentinoxem,
      a jesli juz jest hardcore, to nurofen, chyba ze i to nie da rady to wtedy czopek paracetamolu daje i wtedy już bankowo dziecku ulgę przynosi. Mieliśmy też z ząbkami niejeden raz dużo zamieszania i testowałam. Kiedyś znajoma polecała camomilla dagomed ale nie testowałam i nie umiem powiedzieć czy zadziała. dentinox miał byc silniejszy od bobodentu ale chyba jakiejś rewelacji nie zauwazylam.
    • jolka7-p [...] 29.04.14, 12:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • murwa.kac jolka7-p 29.04.14, 21:51
        proszę usunąć komercje z sygnaturki
    • asia_i_p Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 30.04.14, 08:41
      Spróbuj jeszcze z dentinoxem - u nas naprawdę pomagał. Dziecko na sam jego zapach otwierało buźkę i czekało na ulgę.
      • lolokino Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 18.06.15, 14:01
        Moim zdaniem żele to podstawa i schłodzone gryzaki. A dodatkowo też stosowałam przecibólowo ibufen w zawiesinie. Szybko działa i na długo koi ból.
    • nothing.at.all Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 18.06.15, 16:04
      Julita, dziąsła przy ząbkowaniu wyglądają jak nabrzmiałe, takie jakby poduszeczki są na dziasle w miejscu gdzie ma wyjść zab, i często są twarde. No i jak ząb jest blisko to widać jakby kreskę na dziasle, tam gdzie ma się przebić.
      A ślini się dziecko? Wkłada wszytsko do buzi? W dzień taki maluch ma dużo zajęć i atrakcji wiec nie zwraca tak uwagi ma ból i on jest mniejszy. A w nocy to tylko na tym się skupia wiec jest płacz i pobudki. Jak jest źle to nurofen nawet dwa razy w nocy w odstępach.
      Moja pediatra mówi ze te wszytskie środki to bardziej aby rodziców uspokoić ze cos robią i słabo pomagają. Choć słyszę ze niektóre pomagają.

• nothing.at.all Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 18.06.15, 16:09
        W tym artykule jest super zdjęcie rozpulchnionych dziąseł - drugie zdjęcie w tekście. W miejscy gdzie ma być ząb jest taka poduszeczka.
        prodent.pl/r,85.html
        • bzowa.babulenka Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 27.06.15, 16:18
          A ile u Was średnio mijalo czasu od widocznej poduszeczki do przebicia się zabka?
          • nothing.at.all Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 27.06.15, 16:31
            2-3 tygodnie.
            • bzowa.babulenka Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 27.06.15, 16:33
              O matko!!!wink
              • nothing.at.all Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 27.06.15, 16:44
                Troche mija zanim ząb się przesunie i przebije dziąsła.
                A co jest złe?
                • bzowa.babulenka Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 27.06.15, 17:01
                  Już trzeci dzień Mała się strasznie żali, do tego doszedł meeega katar, wiec automatycznie problemy ze ssaniem i spaniem. Podajemy Ibum w zawiesinie i Nasivin do noska (plus Calgel i zimne żelowe gryzaki). Czy dorzucić jeszcze nebulizacje solą fizjologiczna? I jak przetrwać kolejna taka noc??
                  • bzowa.babulenka Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 27.06.15, 17:04
                    A, i jeszcze regularne odciąganie Katarkiem
                    • nothing.at.all Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 27.06.15, 20:52
                      Jasne ze rób inhalacje z soli. Zawsze łatwiej oddychać. Nesivin to max dwa razy dziennie bo strasznie wysusza śluzówke i dziecko czuje dyskomfort.
                      • bzowa.babulenka Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 28.06.15, 19:16
                        Ok, dzięki
          • iza206 Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 05.07.15, 19:07
            U nas ząbek przebijał się prawie równo 2 tygodnie, więc trochę czasu było trzeba przewalczyć smile
    • maxilof Re: Co na ząbkowanie ? Pilne ! 05.08.15, 15:18
      Trzeba masować dziecku dziąsła wacikami lekkimi, kolistymi ruchamy, żeby je wzmocnić. No a jak już pojawią się zęby to koniecznie gryzak schłodzony w lodówce. Można na niego wycisnąć trochę jakiegoś żeliku kojącego. No i jak już będą zęby to trzeba o nie dbać od samego początku, bo później będziesz mieć problemu z higieną u dziecka no i nie będziesz wiedzieć jak zachęcić swoje dziecko do mycia zębów. smile Mam nadzieję, że troszkę pomogłam. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka