Dodaj do ulubionych

mała niepijka

04.08.12, 12:03
dziewczyny, może któraś podpowie jak przekonać 4 - miesięczną dziewuszkę do picia...czegokolwiek....
od urodzenia jest na mm - lekarz twierdzi, że skoro nie pije tzn., że wystarcza jaj płynu z mleka.
Próbowałam wszystkiego wody, czystej i z glukozą, rozmaitych herbatek, powoli rozszerzam dietę, jednak o piciu nie ma mowy. Kiedy podtykam jej butlę z soczkiem patrzy na mnie jak na wroga. Mogę jej napój przemycić wyłącznie w nocy przez sen, a i wtedy wyłącznie, gdy mocno śpi - i koniecznie podgrzany, bo o temp. pokojowej stawia ją na równe nogi.
W te upały to mi się wydaje wręcz niebezpieczna taka abstynencjasmile, zwłaszcza, że ząbkuje i gubi hektolitry śliny. Za to przewijać bym ją mogła raz na dzień, taka pielucha sucha.
Macie jakiś pomysł?
Obserwuj wątek
    • mayaalex Re: mała niepijka 04.08.12, 14:36
      Jesli pielucha sucha to jednak ma tych plynow chyba troszke malo... Moje z butelki tez niczego nie chce, albo sie zlosci albo bawi smoczkiem jak gryzaczkiem ale jak jest spragniony/glodny to wypije z lyzeczki lub nawet z plastikowego kubeczka. Kiedys nie bylo mnie w domu i mama miala podac moje odciagniete mleko a synek mimo ze glodny to w ryk i nie chcial ssac. Nie mielismy zadnego kubeczka wiec moja mama nalewala mu odrobinke tego mleka do nakretki od butelki i tak pomalu troche wychleptal, jak maly kotek wink
      • natchniuza86 Re: mała niepijka 04.08.12, 15:09
        mozna jeszcze sprobowac kubeczkiem medeli, u nas dzialal, ale tylko kilka dni wink potem i to bylo beee.
      • julci3k Re: mała niepijka 06.08.12, 20:26
        Może spróbuj dać jej z plastikowego kubka albo przykrywki od butelki czy czegokolwiek. Moja tak zaczęła pic jak miała 4 msc najpierw lyczek potem dwa trzy aż potrafiła 1\3 szklanki wypić.
        fakt teraz coś ja naszło i nie chce pic ale mam nadzieje ze to chwilowe..
        • julci3k Re: mała niepijka 06.08.12, 20:29
          Aha a co do pampersów to jest bardzo wazna kwestia!!! Lepiej idź do innego lekarza bo jeszcze dziecko Ci się odwodni i będziesz miała problemy..
    • natchniuza86 Re: mała niepijka 04.08.12, 15:08
      Podawaj picie strzykawka albo lyzeczka, zwlaszczza w upaly, male ilosci, ale czesto. Jak ma pieluche sucha, to znaczy, ze woda z mm jej nie wystarcza. Moj z wlasnej woli pije tylko sok jablkowy - nierozcienczony, ale tez nie w oszalamiajacych ilosciach, jak na raz wypije 20ml, to jest swieto.
    • joshima Re: mała niepijka 04.08.12, 15:12
      iljusza napisał(a):

> dziewczyny, może któraś podpowie jak przekonać 4 - miesięczną dziewuszkę do pic
      > ia...czegokolwiek....
      > od urodzenia jest na mm - lekarz twierdzi, że skoro nie pije tzn., że wystarcza
      > jaj płynu z mleka.
      No to czemu się upierasz?

> Macie jakiś pomysł?
      Może nie smok a inne naczynie?
      • iljusza Re: mała niepijka 04.08.12, 16:34
        upieram się, bo pielucha sucha i lekkie zaparcia - trochę się tym martwię....
        ze smoka ciągnie mleko i zupkę aż się jej uszy trzęsą, łyżeczki póki co nie toleruje, choć próbujemy - parska i zaciska zębysmile, nawet przy ulubionej zupce....
        może tę nakrętkę wykorzystam, bo co to kubek medeli to nie wiem wink
        owockami tyż gardzi...., eh dla starszej nic poza sokami mogłoby nie istnieć
        • rulsanka Re: mała niepijka 04.08.12, 21:31
          Rozwadniaj bardziej mleko np. dolewając dodatkowe 10-20% wody, szczególnie w dzień.
          • semi-dolce Re: mała niepijka 05.08.12, 11:03
            To samo chciałam napisac, po prostu dodaj do mleka więcej wody.
    • kobietka_29 Re: mała niepijka 05.08.12, 13:03
      a ile ci wypija tego mleka?
      nie wiem, jak dobrze Wasz lekarz zna Twoja corke. Ale na pewno nie jest bez racji. nie wciskaj niczego dziecku na sile. ona wie najlepiej, czego jej brakuje. moja corka w wieku Twojej corki wypijala gora 400 ml mleka dziennie i 20 ml herbatki. przezyla i trzyma sie swietnie. Teraz ma 10 miesiecy. Zjada 3 stale posilki i rzadko wypija wiecej niz 50 ml herbatki dziennie. nawet przy takich upalach.
      • rulsanka Re: mała niepijka 05.08.12, 16:40
        Jeżeli pieluchy są lekkie, to chyba za mało jednak tych płynów. Odwodnienie jest bardo niebezpieczne, a nawet może zagrażać życiu.
        Niektóre dzieci wiedzą, że potrzebują pić, a inne niekoniecznie. Nawet dorosłym pragnienie łatwo przeoczyć.
        Przy karmieniu piersią to trochę inna bajka, piersi na początku ssania wydzielają wodę, mój syn nie pił nic do 13 miesiąca. Ale przy butelce trzeba uważać, tym bardziej, że kupki twarde i pielucha sucha.
        • iljusza Re: mała niepijka 05.08.12, 22:45
          a no właśnie.... mleka pije dużo, bo jest małym żarłokiem big_grin. Wtrzącha 5 x 180 ml i pewnie piłaby więcej, gdyby butelka już nie syczała.
          Z tym rozwadnianiem mleka to się zastanawiam, czy posiłki nie będą wtedy mniej wartościowe a ona głodna częściej w związku z tym. Obawiam się, że może mi to rozchwiać schemat karmienia. Teraz je mniej więcej co 4 godz. w ciągu dnia, a przy rozrzedzonym mleczku może tyle nie wytrzymać i wołać o jeść częściej. A i tak jest duża - górna granica centylowa....
          • anielka080 Re: mała niepijka 05.08.12, 23:08
            Skoro dziewczyna dobrze przybiera to nie masz się co martwić. Daj jej normalną porcję czyli naszykuj 180 ml mleka + dolej 10-20 ml wody. Myślę, że to zapewni małej odpowiednią ilość kalorii, a i wody będzie w sam raz. Możesz też spróbować mojego sposobu jak mała odmawia picia:
            Najpierw daję butelkę z herbatką, mała wypija około 20 ml, czasem mniej i wtedy orientuje się, że to nie mleko, zanim zacznie płakać podaję drugą butelkę z mlekiem smile pozdrawiam
          • kobietka_29 Re: mała niepijka 06.08.12, 12:23
            900ml mleka dziennie? nic dziwnego, ze nie chce pic nic dodatkowego. pije najwyrazniej wystarczajaco duzo.
    • jugutka Re: mała niepijka 06.08.12, 08:43
      Tez mam niepijke smile jednak sok bananowy z hippa jest pochlaniany wrecz smile mieszam go pol na pol z woda i mam zasikane pieluchy jak sie patrzy smile
      • iljusza Re: mała niepijka 06.08.12, 19:23
        dzięki dziewczyny - sok bananowy może nie zrobił furory, ale przynajmniej nie było odruchu wymiotnego smile. Herbatkę/wodę podtykam w nocy - na śpiocha jakoś wchodzi i troszkę chlipnie zanim pokapuje, że to nie papu big_grin

Moje dziecko przyszło na świat z wagą 4 kg, dziś mało odbiega od półroczniaka, więc myślę, że to 900 ml to nie takie znowu ajwaj big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka