dzieciusie3 07.09.12, 09:43 Czy wiecie jak stosować te leki u noworodka i czy pomogło Waszym pociechom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropelka-a Re: Sab Simplex lub Debridat 07.09.12, 11:02 Na ulotce sab simplex podają żeby dodawać 15 kropli do każdego karmienia. Ja dawałam mniej 4-6 kropli i nie do każdego, ale do 3 karmień w ciągu dnia. To wystarczało, młody przestał mieć kolki. Karmiłam piersią i podawałam te kropelki strzykawką do buzi, przed lub zaraz po karmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewachmuryziemia Re: Sab Simplex lub Debridat 07.09.12, 11:16 ja podawałam sab simplex tak jak na ulotce, troche pomagało, dawkowania debridatu nie pamietam - było to zalecenie lekarza, pomagał tez tylko trochę Odpowiedz Link Zgłoś
archeopteryx Re: Sab Simplex lub Debridat 07.09.12, 11:48 Debridat jest na receptę, więc dawkowanie powinien określić lekarz. W ulotce jest napisane, że standardowo stosuje się 1ml zawiesiny na kg masy ciała w dawce podzielonej. Mój synek, który waży ok. 6 kg, dostaje trzy razy dziennie po 2 ml debridatu. Jest to lek do długotrwałego i konsekwentnego stosowania by zaczął przynosić rezultaty. Pierwszych zmian na lepsze można spodziewać się po dwóch tygodniach sumiennego podawania zawiesiny. Gastroenterolog poleciła nam stosować debridat przez co najmniej dwa do trzech miesięcy stopniowo dostosowując dawkę do zmian wagi dziecka. Sab simplex podawałam 10 kropli przed co drugim karmieniem (bo karmień tych było mnóstwo i nie chciałam przesadzić). U nas po sab simplexie dolegliwości synka nie tylko się nie zmniejszyły, ale miałam wrażenie, że wręcz się wzmogły. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: Sab Simplex lub Debridat 07.09.12, 13:35 SabSimplex dawałam -3-4 razy dziennie po 10 kropelek Debridat 2x dziennie po 2,5ml Odpowiedz Link Zgłoś
iwona_woz Re: Sab Simplex lub Debridat 15.09.12, 17:37 Podawałam Sab Simplex zgodnie z ulotką, wyczytałam gdzieś, że sab simlex ale tylko wyprodukowany w Niemczech, nie wiem czy to prawda ale takowy stosowaliśmy. Dodam, że nic innego dostępnego w Polsce nie działało (Debridatu nie stosowaliśmy) Odpowiedz Link Zgłoś