martelia 02.07.04, 16:25 dzisiaj zauważyłam, że mojej córce ropieje jedno oczko. Rano delikatnie "zlikwidowałam" śpiocha, a po spacerze i płaczach żółta wydzielina. Co z tym robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ropusia Re: Ropa z oczka 02.07.04, 18:35 Witam! Proponuję przemywanie zielem świetlika, a jak za dzień - dwa nie będzie poprawy, wizytę u lekarza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnauk Re: Ropa z oczka 03.07.04, 10:11 ja proponuję sól fizjologiczną! potem do lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
cardamomo Re: Ropa z oczka 03.07.04, 12:07 Ja przemywałam solą fizjologiczną, a jak nie pomagało, podczas karmienia kładłam na oczko kompres namoczony w rumianku i po 2 dniach przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko0112 Re: Ropa z oczka 03.07.04, 14:13 Ja mojej córce przemywam oczko rumiankiem kilka razy w ciągu dnia i skutkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
iwq Re: Ropa z oczka 03.07.04, 21:11 mojemu dziecku oczko ropiało od urodzenia . W większości przypadków oznacza to zatkany kanalik łzowy . Oczko nalezy przemywać przegotowaną , ciepłą wodą ( absolutnie nie rumiankiem - opinia specjalisty ) , poza tym można masować kanalik - lekko uciskając a wychodzącą ropkę usuwać jałowym gazikiem .Kanalik może się sam odetkać do 6 miesiąca życia , jeżeli nie przejdzie trzeba niestety wykonać drenaż kanalika . Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_79 Re: Ropa z oczka 05.07.04, 22:32 Nasza córeczka miala ostre zapalenie spojówek przez 3 mies ,a do tego zatkany kanalik.Stosowaliśmy różne krople,sól fizjologiczną do przemywania,rumianek,riwanol w odpowiednim stężeniu.NIC NIE POMAGAŁO!!!!W końcu zaczełam przemywać oczka własnym pokarmem.2 dni!! i po kłopocie.Sama nie moglam w to uwierzyć,a jednak...Zaufaj mi.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś