Dodaj do ulubionych

8,5 miesiąca i sam nie siedzi

05.07.04, 16:34
Mój synek ma prawie 8,5 miesiąca i sam nie siedzi. Trzymany za rączki kiwa
się na boczki, nie może utrzymać równowagi.Fakt jest sporym chłopcem waży 9,5
kilo ale w tym wieku prawie wszystkie niemowlęta już same siedzią.Zastanawiam
się co może być przyczną bo mały pięknie raczkuje,podnosi wysoko pupę na
wyprostowanych nogach tak jakby chciał wstawać,potrafi utrzymać się na jednej
rączce w drugiej trzymając zabawkę.Lekarz pediatra radził nam udać się do
poradni rehabilitacyjnej na pewno pójdziemy.Może są mamy, których dzieciaczki
też tak późno zaczęły siadać? Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam Rita i Max
Obserwuj wątek
    • nastka_7 Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 05.07.04, 16:48
      A Tobie chodzi o samodzielne siadanie czy siedzenie? Bo to jednak różnica.
      • misiek.max Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 05.07.04, 20:45
        Witam,
        Przede wszystkim chodzi mi o to żeby synek potrafił sam siedzieć tzn.
        posadzony nie padał do tyłu,bawił się na siedząco zabawką i niw kiwał się na
        boczki.Myślę,że w tym wieku niemowlęta to potrafią.
    • mamaidy Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 05.07.04, 20:46
      Moja Ida sama siedziała po skończeniu 9 m-cy. Teraz ma prawie 11 i jeszcze sama
      nie siada a raczkowanie idzie jej z trudem nie mówiąc o staniu czy chodzeniu,a
      przecież są dzieci, które w jej wieku chdzą. Jednak się tym nie martwię na
      wszystko przyjdzie pora i każdy maluch rozwija się indywidualnie. Tobie też to
      radzę. Pozdrawiam.
    • osmag Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 05.07.04, 20:46
      Żadna różnica. Nie mówi się o siadaniu dopóki dziecko samo tego nie zrobi.
      Z Twojego opisu wygląda,że lada dzień zacznie to robić. Dużo czasu na podłodze
      to najlepsza gimnastyka.Ale dla Swojego spokoju pokaż ją rehabilitantowi niech
      oceni jakość raczkowania( jak ustawiają się stoy i rączki, czy jest prawidłowy
      wykrok i czy nózki nie są ustawione za szeroko).
      • nastka_7 do osmag 05.07.04, 22:03
        Oczywiscie, że jest różnica!!! Moja córeczka posadzona siedziała sama juz od 6
        mies. natomiast sama siadać nie umiała do 11 mies. Nauczyła się samodzielnie
        siadać własnie w 11 mies. życia. I tak włąsnie jest: trezba odróżnić
        samodzielne siadanie od siedzenia. Pozdrawiam
        • renpul Re: do osmag 23.08.04, 11:24
          Moje dziecko od 2 miesiąca jest rehabilitowane z powodu asymetrii. Według
          zdania rehabilitantów nie ma pojęcia, że dziecko siedzi a nie siada. Dopuki
          dziecko nie siądzie samo nie należy go sadzać. kręgosłup nie jest jeszcze
          wystarczająco usztywniony, mięsnie nie są wyćwiczone i można dziecku zrobić
          krzywdę - później stąd się biorą skoliozy (boczne skrzywienia kręgosłupa) i
          różne nabyte wady bioder itp.) Sama dostałam "opieprz" od rehabilitantki bo
          próbowałam małego trochę sadzać - nie wolno - dopuki sam nie siądzie to nie
          jest na to gotowy. Wiem , bo jak wszystkie mamy chcałebym aby moje dziecko już
          siedziało, chcałabym się tym pochwalić - nacieszyć oczy. Ale czy warto - niech
          sobie ćwiczy ile wlezie aż sam to zrobi - na podłodze krzywdy sobie nie zrobi
          a "nadgorliwość jest godsza od faszyzmu". Mój mały też ma już 7,5 miesiąca i
          tylko na chwilę podnosi brzuszek na czworaka. Pozdrawiam i życzę sobie i
          wszystkim potrzebującym - duuuużo cierpliwości - To dla dobra naszych dzieci i
          ich prostych kosteczek.
    • stanma Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 07.07.04, 15:33
      Rita nie masz co sie zamartwiac na zapas tak jak ja to robiłam.Mój synek ma
      niecałe 11 miesiecy i dopiero niedawno sam zaczał siadac.A raczkował i wstawał
      sam i chodził przy meblach o wiele wczesniej.Nie ma reguły i mysle ze w poradni
      to samo Ci powiedza.Ja byłam u pediatry i kazała cierpliwie czekac nic na siłe
    • janowa mam pytanie do ciebie: 07.07.04, 18:08
      Czy od urodzenia maly byl codziennie na brzuszku, przynajmniej przez kwadrans?

---
      Moj kochany LEONEK

"Tylko niewielu ludzi, którzy cierpią na kaszel, idzie do lekarza. Większość
      idzie do teatru."
      Alec Guiness
      • tootoja Leżenie na brzuszku i siedzenie 08.07.04, 09:15
        Moja Julka nienawidziła leżeć na brzuszku i nie lżała nawe 2 minut od
        urodzenia - to do Janowej. Wcale jej to nie przeszkodziło pięknie siedzieć
        samodzielnie od końca piatego miesiąca. Za to nie siada sama do dziś, a za
        tydzień kończy dziesięć miesięcy. Na brzuszku leży od miesiąca i tak też
        nauczyła się przewracać na brzuch - teraz się turla. Pełza od dwóch tygodni na
        brzuchu w tył i nic więcej. Chodzę z nią do poradni rehabilitacyjnej i wczoraj
        pani doktór dała jej sześć tygodni na nauczenie się klęku podpartego z
        ewentualnym poruszaniem się w tej pozycji, czyli, że ma zacząć podnosić się i
        przemieszczać troszkę w pozycji czworaczej. Mam wręcz zabronione stawianie i
        sadzanie jej, żeby szybciej opanowała zaleconą sztuczkę. I to nie znaczy, że
        coś jest niedobrze z naszymi dziećmi, tylko takie mają kaprysy. Głowy do góry.
        Dorota i Julka
        • janowa Re: Leżenie na brzuszku i siedzenie 08.07.04, 17:33
          Moze nie moze tak smile
          Prawie zadne dziecko nie lubi lezec na brzuchu do wieku ok. 4 miesiecy. A
          jednak wszyscy pediatrzy zalecaja chociaz te kilkanascie minut dziennie, bo to
          po prostu wzmacnia te partie miesni, ktore potem szybciej pozwalaja maluszkom
          opanowac i siedzenie (w prawidlowej postawie) i stanie/wstawanie.
          Leon tez nie lubil. Po prostu robilismy to przy okazji przebierania wieczornego
          i dluzej masowalam mu plecki. A jak bardzo marudzil, to dawalismy mu cos do
          lapek, zeby go zajac.
          Ja nie twierdze, ze cos jest niedobrze z waszymi dziecmi - w koncu kazde z nich
          predzej czy pozniej te miesnie wycwiczy. Tylko nie widze sensu w unikaniu
          rzeczy dobrych dla dziecka tylko dlatego, ze nie lubi, a potem narzekania, ze
          czegos nie robi tak jak inne. W koncu to nie choroba tylko opoznienie.

Pozdrawiam,
          D.

pozdrawiam,
          D.

---
          Moj kochany LEONEK

"Tylko niewielu ludzi, którzy cierpią na kaszel, idzie do lekarza. Większość
          idzie do teatru."
          Alec Guiness
    • mama_natusi Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 07.07.04, 18:27
      Nie martw sie !
      Ja zaczelam siedzies wtedy gdy zaczynalam chodzic tj okolo 12 tego miesiaca.
      Moja Mamusia gdy wozila mnie w spacerowce to zapinala mnie pasami , zebym
      siedziala rowno, bo bylo jej za mnie wstyd (hi,hi)- taka duza i nie siedzi.

Zobaczymy co wykombinuje moja Tuśka (3 miesiace) narazie jest silna i chce zeby
      ja nosic w pionie .

poz
      S.

• mama-tusi Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 08.07.04, 14:08
      ja bym zaraz biegła do pediatry i neurologa - akurat we wtorek oglądałam
      program o porażeniach mózgowych - coś strasznego. Moja ma skończone dopiero co
      8 miesiecy i siedzi pewnie oraz sama siada.
    • mama-tusi Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 08.07.04, 14:16
      za szybko wysłałam list. Może nie będzie sie czym martwić ale sprawdzić trzeba,
      bo jak coś zaniedbasz, to sobie nie wybaczysz. takie jest moje zdanie.
      My w wieku 3 misięcy zauważyliśmy, ze Tusia ma nierówne żrenice - i okazało
      sie , że jest coś takiego jak anizokoria. Całe szczęście o licznych badaniach
      wykluczono anizokorię i stwierdzono, że taka jej uroda. Ale z okulistą mam być
      w kontakcie i cały czas musimy zwracać uwagę czy nie zezuje. Odetchnęliśmy z
      ulgą, ale lekarz nam powiedział, że gdyby diagnoza okazała się prawdziwa, to my
      już za późno się zgłosiliśmy do niej.
      pozdr MP.
      Tylko nie panikujcie - bo my strasznie panikowaliśmy i nerwy zakłóciły zdrowy
      rozsądek
      • kasia.m31 Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 23.08.04, 10:58
        Nasza 3,5 mies. Zuzia tez ma nierowne zrenice. Czy mozesz napisac cos o
        badaniach jakie robiliscie i ew. polecic lekarzy? Bardzo sie martwimy, ale tak
        naprawde nikt nam do konca nie powiedzial czym ta anizokoria grozi (jesli okaze
        sie ze to to).
        Pozdrawiam K.

> My w wieku 3 misięcy zauważyliśmy, ze Tusia ma nierówne żrenice - i okazało
        > sie , że jest coś takiego jak anizokoria. Całe szczęście o licznych badaniach
        > wykluczono anizokorię i stwierdzono, że taka jej uroda. Ale z okulistą mam
        być
        > w kontakcie i cały czas musimy zwracać uwagę czy nie zezuje. Odetchnęliśmy z
        > ulgą, ale lekarz nam powiedział, że gdyby diagnoza okazała się prawdziwa, to
        my
        >
        > już za późno się zgłosiliśmy do niej.
        > pozdr MP.
        > Tylko nie panikujcie - bo my strasznie panikowaliśmy i nerwy zakłóciły zdrowy
        > rozsądek
    • kama30 Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 23.08.04, 13:18
      Nie martw się. Jak już wycięga jedną rączkę w pozycji do raczkowania to jeszcze
      moment, a podniesie dwie i już będzie siedział. Dzieci rozwijają si w różnym
      tempie, chłopcy przeważnie później osiągają różne umiejętności, tym bardziej,
      że Twój synek jest dosyć spory. Nie sadzaj go sama, on dojdzie do tego, jeszcze
      parę dni. I jak najwięcej na podłodze. Uważam, że nie masz powodu do niepokoju.
      • misiek.max Re: 8,5 miesiąca i sam nie siedzi 23.08.04, 21:20
        Witam,
        Mój synek już pięknie siedzi.Jutro skończy 10 miesięcy a sam siedzi od 3
        tygodni.Tak jak pisała Osmag dzieci mają czas żeby nauczyć się siadać do
        skończenia 10 miesiąca.Mojemu synkowi poprzestawiały się etapy w rozwoju
        najpierw zaczął raczkować a potem siadać.Teraz siedzi pięknie wyprostowany jak
        struna.Fakt martwiłam się ale na szczęście wszystko jest ok.
        Pozdrawiam Rita i Max
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka