Dodaj do ulubionych

do kiedy karmienie w nocy ?

01.11.12, 19:37
Do kiedy karmiłyście wasze maluchy w nocy ? Chodzi mi głównie o te maluchy które są na piersi.
Czy same zdecydowałyście że czas przestać karmić w nocy czy też maluszek przestał się budzić ?
Zastanawiam się nad tym bo mój 8 miesięczniak potrafi w nocy budzić się co 1-2 godziny i czasem nic go nie potrafi uspokoić tylko possanie piersi. Pierś possie i zasypia dalej.
Obserwuj wątek
    • trusia29 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 01.11.12, 20:08
      Mój syn na mm, ma 4,5 miesiąca. Od 2 miesiąca przesypia całe noce (najpierw do 6 rano, teraz do 8-9)
    • aleksandra1357 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 01.11.12, 20:18
      Mój ma 2 lata i 3 miesiące. Ssie w nocy co 1-3 godziny, z 5 pobudek każdej nocy. Nigdy nie przespał więcej niż 3 godziny ciągiem.
      To jest u niektórych dzieci normalne i same z tego wyrastają.
      Na pewno nie ma się co tym martwić do ok. półtora roku, bo to jest norma (pewnie są wyjątki), a potem to już pewnie połowa dzieci zaczyna przesypiać noce.
      Ogólnie luz. Mleko z piersi ma działanie przeciwpróchnicowe, mleko nocne ma bogatszy skład i tłuszcze omega, bardzo ważne dla rozwoju mózgu. Najnowsze badania donoszą też, że dzieci karmione w nocy mają wyższe poczucie bezpieczeństwa, pewności siebie itd.
      Ogólnie karm na zdrowie i się nie stresuj głupimi gadkami, że w tym wieku "powinno" przesypiać noce. Wiem, że trudno to olać, ale naprawdę warto zaufać sobie i dziecku.
      Polecam też forum "karmienie piersią powyżej roku", bo tam znajdziesz prawdę na ten temat smile
      • muza24 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 01.11.12, 21:29

> Polecam też forum "karmienie piersią powyżej roku", bo tam znajdziesz prawdę na
        > ten temat smile

wiesz co powiadają o prawdzie? że jest jak d.... - każdy ma swoją
        • aleksandra1357 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 02.11.12, 09:06
          muza24 napisała:

>
          > > Polecam też forum "karmienie piersią powyżej roku", bo tam znajdziesz pra
          > wdę na
          > > ten temat smile
          >
          >
          > wiesz co powiadają o prawdzie? że jest jak d.... - każdy ma swoją

Jeśli 20 dziewczyn na forum "długie karmienie" pisze, że ich dwulatki budzą się w nocy na karmienie co 2 godziny, to dla mnie jest to prawda o dzieciach.
          • de_buena_fe Re: do kiedy karmienie w nocy ? 02.11.12, 12:15
            Pierwszy raz slysze, ze dwulatek budzi sie co godzine lub dwie w nocy!! Na tym forum to chyba znalazl sie jakis odsetek procenta z tym samym problemem. Masakra...
            • woi.mi Re: do kiedy karmienie w nocy ? 03.11.12, 20:32
              Mój 2miesięczniak nie budził się co 2h, 2 latka to można karmić piersią ze 2 razy max w dzień jak matka się upiera.
              • aleksandra1357 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 04.11.12, 20:01
                woi.mi napisała:

> Mój 2miesięczniak nie budził się co 2h, 2 latka to można karmić piersią ze 2 ra
                > zy max w dzień jak matka się upiera.

Można tylko 2 razy? To ciekawe. Dlatego, że Ty tak twierdzisz?
                Ja się za bardzo nie upieram, ale podążam za potrzebą dziecka i karmię mojego 2-latka ok. 12 razy na dobę, czasem powyżej 20 razy.
                • de_buena_fe Re: do kiedy karmienie w nocy ? 04.11.12, 21:37
                  L O L , to juz nie karmienie piersia a randkowanie ;P
                  • aleksandra1357 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 04.11.12, 22:27
                    E, randkowanie to by raczej było, jakbym karmiła 18-latka smile
                • murwa.kac Re: do kiedy karmienie w nocy ? 05.11.12, 08:56
                  aleksandra1357 napisała:

Cytat Ja się za bardzo nie upieram, ale podążam za potrzebą dziecka i karmię mojego 2 -latka ok. 12 razy na dobę, czasem powyżej 20 razy

mattttko! to juz chore uncertain
                  i obrzydliwe uncertain
                  biedne dziecko sad
      • murwa.kac Re: do kiedy karmienie w nocy ? 02.11.12, 07:39
        aleksandra1357 napisała:

Cytat Polecam też forum "karmienie piersią powyżej roku", bo tam znajdziesz prawdę na ten temat smile

cheba chcialas powiedziec tam znajdziesz fanatyzm, a nie prawde.
        karmienie dziecka piersia powyzej roku jest juz chore.
      • markoco29 do aleksandra1357 02.11.12, 07:44
        "Mleko z piersi ma działanie przeciwpróchnicowe" - proszę podać dane, albo wycofać się z tego zdanie, bo pójdzie w świat i matki zaczną w to wierzyć.
        • aleksandra1357 Re: do aleksandra1357 02.11.12, 09:05
          markoco29 napisał(a):

> "Mleko z piersi ma działanie przeciwpróchnicowe" - proszę podać dane, albo wyco
          > fać się z tego zdanie, bo pójdzie w świat i matki zaczną w to wierzyć.

Tu znalazłam tak na szybko, jest podane źródło naukowe:

dziecisawazne.pl/prochnica-a-karmienie-piersia/
          Są też naukowe publikacje, ale angielskojęzyczne. Google do usług.
      • justyna9926 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 02.11.12, 12:32
        Nie obraź się ale się załamałam po twojej informacji. Ja teraz jestem nieprzytomna.
        Rano o 5 wstaję do pracy a ty piszesz że twój 2 latek nie przespał dłużej niż 3 godziny ciągiem.
        Ja mam nadzieję że mój syn w końcu zacznie lepiej spać i przestanie jeść w nocy.
        • lidek0 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 03.11.12, 10:39
          Wiele dzieci ponadrocznych wstaje w nocy na cyca bo rodzicom tak wygodniej, w tym wieku spokojnie można dziecko nauczyć przesypiania nocy. To wiek kiedy dziecko powinno mieć pory niejedzenia w nocy a jedzenia w dzień. Ale do nauki przesypiania nocy /o ile chcesz, żeby Twoje dziecko je przesypiało/ potrzeba współpracy obojga rodziców, często jeden weekend wystarczy. Niektórzy rodzice wolą czekać, to Twój wybór.
    • monikaa13 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 01.11.12, 20:28
      Moja starsza córka córka jadła mleko z piersi 6 tyg., potem butelka z mm i moim mlekiem - mieszanka. Jak skonczyła 4 miesiąc to zaczeła spać całą noc bez budzenia.

Młodsza córka z piersi jadła 13 tygodni, potem butelka z mm i moim mlekiem - mieszanka. Ma 4 miesiące i budzi się nadal w nocy. Sama zastanawiam się czy z głodu czy z wyspania ale daję jej mleko i potem śpi dalej. Niestety budzi się ok. 6 rano.
    • zuzinkas Re: do kiedy karmienie w nocy ? 02.11.12, 00:41
      sami zdecydowali.. budzili sie tylko raz w nocy do 3 miesiaca zycia a potem juz nie..
      • gacek-junior Re: do kiedy karmienie w nocy ? 02.11.12, 15:53
        syn 12,5 m-ca, budzi się nadal co ok. 2 godz i tylko przy piersi zasypia. chyba, że zmęczy się płaczem (czego oczywiście nie robię specjalnie), np dzisiaj w nocy przez ząbkowanie, to śpi po 4-5 godz bez pobudki. jak miał 2-3 m-ce to spał 7-8 godz...
    • justyna9926 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 02.11.12, 19:53
      Teraz tak mi przyszło do głowy a co z dziećmi które karmione są mlekiem modyfikowanym a w nocy budzą co 1-2 godziny ? Przecież chyba nikt im nie daje mm tak często w nocy ?
      • mfab83.hg Re: do kiedy karmienie w nocy ? 02.11.12, 23:01
        10 mieszków - Mały raz potrafi przespać do 5 rano, czasem nawet 6-7 a są noce, że wstaję do niego nawet co 2h. Nie zawsze podaję pierś, często wystarczy przytulenie. Jednak w okolicach 4-5 rano cycuś musi być obowiązkowo. Ech, też lada dzień wracam do pracy i nie wiem, co z tymi nockami zrobićsad
      • murwa.kac Re: do kiedy karmienie w nocy ? 03.11.12, 20:33
        to przejdz na butle. przeciez to tylko mleko.
      • mika_p Re: do kiedy karmienie w nocy ? 04.11.12, 19:58
        > Teraz tak mi przyszło do głowy a co z dziećmi które karmione są mlekiem
        > modyfikowanym a w nocy budzą co 1-2 godziny ? Przecież chyba nikt im nie daje
        > mm tak często w nocy ?

Tylko się o to nie zakładaj, bo przegrasz.
        forum.gazeta.pl/forum/w,572,139214940,,12_miesiecy_sen_i_jedzenie_czyli_WszystkoNieTak_.html?v=2
        To tak na szybko wyszukane po własnych postach, ten motyw pojawia sie wcale nie tak rzadko
    • woi.mi Re: do kiedy karmienie w nocy ? 03.11.12, 20:28
      Dziecko potrzebuje zdrowego snu tak jak matka. Jak by mi dziecko budziło się co 2h w nocy i płakało to ja bym płakała razem z nim. Dzieci trzeba uczyć pewnych rzeczy, czekanie jest pójściem na łatwiznę.
      • justyna9926 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 04.11.12, 19:43
        do woi.mi - Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź. Piszesz że dziecko trzeba uczyć pewnych rzeczy no ale czego ja mam uczyć - że ma spać - ja to wiem ale trudno to wytłumaczyć niemowlakowi. Rozwiń proszę swoją myśl.
        • heja5 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 05.11.12, 07:58
          ja też się chętnie dowiem jak nauczyć dziecko przesypiać całą noc. Nie je w nocy a mimo to się budzi, no jakie mam nienauczone dziecko. Czekam na instrukcję.
          • murwa.kac Re: do kiedy karmienie w nocy ? 05.11.12, 08:54
            jak chcesz sobie tresowac wedle instrukcji to pieska trzeba bylo albo malpke sobie wziac, a nie dziecko rodzic...
            • heja5 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 05.11.12, 10:32
              widzę, że masz problem z czytaniem ironii. Łatwo powiedzieć, że dziecko trzeba czegoś nauczyć. A każdy tu, jak widzę, czuje się ekspertem i wyraża opinie na podstawie swojego dziecka i przenosi ją na innych. To się nazywa błędem redukcjonizmu. Do tego w mało elegancki sposób.
              Każde dziecko jest inne i o ile są rzeczy, które można dziecko nauczyć, o tyle na pewne rzeczy wpływu nie mamy. Mam nadzieję murwa.kac, że teraz zrozumiałaś...
      • aleksandra1357 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 04.11.12, 20:03
        woi.mi napisała:

> Dziecko potrzebuje zdrowego snu tak jak matka. Jak by mi dziecko budziło się co
        > 2h w nocy i płakało to ja bym płakała razem z nim. Dzieci trzeba uczyć pewnych
        > rzeczy, czekanie jest pójściem na łatwiznę.

Moje dziecko nie płacze w nocy. Budzi się co 2 godziny i ssie po cichutku pierś, po czym razem usypiamy. I tak od ponad 2 lat.
        Czego mam niby uczyć moje dziecko? Że jego naturalne potrzeby są głupie i że ja wiem lepiej, jak powinno spać? Zdrowe dziecko ma prawo ssać w nocy i nie zamierzam oduczać tego mojego dziecka tylko dlatego, że ktoś uważa, że to nie porządku.
        Ja się przyzwyczaiłam i do 5 pobudek w nocy się wysypiam.
    • jehanette 10,5 mc nadal karmię :) 04.11.12, 10:29
      i pewnie jeszcze pokarmię, bo śpimy razem i to najwygodniejszy dla mnie sposób na nocną pacyfikację - młoda niesmoczkowa. Poza tym mleko to nadal podstawa żywienia, mimo że moja córka je chętnie i całkiem sporo.
    • heja5 Re: do kiedy karmienie w nocy ? 05.11.12, 10:42
      karmiłam do końca 15 miesiąca. Syn sam powoli rezygnował z piersi, kuszony innymi smakołykami, a jako, że lubi jeść to nie było problemów. Ale nocy jak nie przesypiał, tak dalej nie przesypia, no chyba, że śpi z nami to do 6, 7 pociągnie od 12, chociaż zdarza się, że przez sen się kręci. Moim zdaniem wiąże się to z tym, że uczy się bardzo dużo i bardzo szybko ostatnio, a przy skokach rozwojowych zawsze gorzej spał.
    • black.joanna Re: do kiedy karmienie w nocy ? 05.11.12, 23:58
      Ja już dawno nie karmie piersią i Ostrzegam - butla nic nie zmienia, no może poza finansami. Mój starszy syn zaczął przesypiać pojedyncze noce ok. 2 roku życia. Mały 11m ma jak na razie tak samo sad Butla nie pomogła
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka