basia29 11.07.04, 19:50 JAK SKUTECZNIE WYLECZYĆ CIEMIENIUCHĘ U 2-MIESIĘCZNEGO BOBASA? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwq Re: CIEMIENIUCHA 11.07.04, 20:04 Ja u swojego dziecka ciemieniuchę wyleczyłam olejkiem na ciemieniuchę Skarbu Matki dostępnym w aptece . Smarujesz główkę po kąpieli , czeszesz głowę dopiero po 24 godzinach , wyczesując tym samym ciemieniuchę . Ja równiesz szczotkowałam główkę dziecka w czasie kąpieli , dość sztywną szczoteczką . To sprawdzony sposób . Polecam i pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
ulaaaaa Re: CIEMIENIUCHA 11.07.04, 20:32 Trzeba posmarować główkę dziecka czymś tłustym, może być zwykła dziecięca oliwka, trochę odczekać minimum 30 minut, a potem wyczesywać.U mnie bardzo sprawdziła się szczoteczka do zębów.Taką kurację trzeba przeprowadzać kilka dni.Ja robiłam przerwy co drugi dzień.Mój synek miał ceiemienuchę nawet w brwiach.Czasami w miejscu gdzie wyczesujemy głowka się zaczerwienia , dlatego trzeba robić to delikatnie, zaczerwienienie mija zwykle po kilku minutach. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaigreg Re: CIEMIENIUCHA 23.07.04, 11:35 ja mojemu syneczkowi smarowałam główkę dużą ilością oliwki na noc po kąpieli, a potem rano wyczesywałam. Najważniejsze wydaje mi się jednak zapobieganie jej powastawaniu, według mojego i nie tylko, doświadczenia, żeby nie dopuścić do ciemieniuchy u bobaska nie wolno jeść białego pieczywa, jeśli jest się oczywiście karmiącą mamusią. Odkąd odstawiłam biały, pszenny chleb i jem tylko ciemny żytni, ciemieniucha się nie pojawiła. Mój synek ma roczek i od 10 m-cy ani śladu ciemieniuchy. Odpowiedz Link Zgłoś