Dodaj do ulubionych

ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 miesięcy

19.01.13, 14:28
Witam,

Jeszcze raz chciałabym was zapytać o liczbę ubranek.... Chcę zamówić z firmy NEXT większość i tam mają rozmiarówki z stylu: 0-3 msc oraz 3-6 msc. Od razu przepraszam za linki ( to żadna reklama) tylko nie bardzo się jeszcze łapię w nazewnictwie dlatego wolałam pokazać o co mi chodzi...

Moje pytania:
1. Ile tego zamawiać ? sztuk

Chodzi konkretnie o:

1. sweterki- wieczory nawet letnie chłodne, z resztą nawet lato to mamy takie średnie ostatnio...
a) ile 0-3 msc
b) ile 3-6 msc

2. komplety ubranek...( czyli np. ogrodniczki + bluzeczka) Coś takiego:
www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/7/4
a) ile 0-3 msc
b) ile 3-6 msc

3. spodenki ( joggers) coś takiego:
www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/12/2
a) ile 0-3 msc
b) ile 3-6 msc

4. półśpiochy?

a) ile 0-3 msc
b) ile 3-6 msc

5. śpioszki
www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/13/2
a) ile 0-3 msc
b) ile 3-6 msc

6. skarpetki

a) ile 0-3 msc
b) ile 3-6 msc

7. body z krótkim rękawkiem

a) ile 0-3 msc
b) ile 3-6 msc

8. body z długim rękawkiem

a) ile 0-3 msc
b) ile 3-6 msc

9. buciki
a) ile 0-3 msc
b) ile 3-6 msc

10. czapeczki- są w ogóle potrzebne ? kiedyś czytałam tu na forum, że niektórzy nie zakładają... w sumie będzie lato...

Chcę podkreślić, że sama staram się zawsze wyglądać ładnie. Codziennie ubieram co innego i chciałabym żeby dziecko też nie chodziło w jakiś powyciąganych śpioszkach... albo na okrągło w tym samym. Z drugiej strony chcę uniknąć sytuacji, ze nakupuję bez sensu dużo rzeczy i będę potem sprzedawać nowe z metkami ( tak zapewne i tak będzie...). Skopiujcie mój wątek i napiszcie obok KONKRETNIE ile czego miałyście...Brakuję tu czegoś ?

Obserwuj wątek
    • wanielka Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 19.01.13, 14:53
      1. sweterki- wieczory nawet letnie chłodne, z resztą nawet lato to mamy takie średnie ostatnio...
      a) ile 0-3 msc - 1-2 szt., lubiłam zapinane na suwak lub napki, bez kaptura
      b) ile 3-6 msc - 2-3 szt. j.w.

2. komplety ubranek...( czyli np. ogrodniczki + bluzeczka) dla mnie bardzo niewygodny zestaw. bluzeczka zwykle się podwija na plecach i dziecku jest niewygodnie. jeżeli już, to bawełniane ogrodniczki + bodziaka) ile 0-3 msc
      b) ile 3-6 msc

a) ile 0-3 msc - 2-3 szt.
      b) ile 3-6 msc 2-3 szt.

4. półśpiochy?

a) ile 0-3 msc - na lato zdjędne, jak już to cieniutki spodenki/rybaczki + gołe stopy
      b) ile 3-6 msc - na jesień to 3-4 szt.

5. śpioszki
      a) ile 0-3 msc - min. 7 szt.
      b) ile 3-6 msc - min. 7 szt.

6. skarpetki

a) ile 0-3 msc - 2 pary
      b) ile 3-6 msc - 3-4 pary + 1 ciepłe na jesienne spacery

a) ile 0-3 msc - min. 7 szt. (miałam ok. 15 szt. nie trzeba było ciągle prać)
      b) ile 3-6 msc - min. 7 szt. (miałam ok. 15 szt. nie trzeba było ciągle prać)

a) ile 0-3 msc - 3-4 szt. latem
      b) ile 3-6 msc - min. 7 szt. jesienią

9. buciki
      a) ile 0-3 msc - wcale
      b) ile 3-6 msc - wcale

10. czapeczki- są w ogóle potrzebne ? kiedyś czytałam tu na forum, że niektórzy nie zakładają... w sumie będzie lato... jeżeli dziecko będzie leżało w osłoniętej gondolce to zbędne, na jesień 1-2 bawełniane

od siebie dodałabym jeszcze rajstopki bawełniane w rozm. 3-6. są bardzo wygodne i nie krępują ruchów dziecka. no i śliniaczki, kilka sztuk. do tego cieplejsza bluza polarowa na zimne dni, o które nawet we wrześniu nie trudno.
      • mojemieszkanie24 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 19.01.13, 15:26
        szukam też innych firm ( oprócz next), które mają ubranka dla dzieci dobrej jakości... Coś poradzicie ?
        • wanielka Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 19.01.13, 15:31
          nam super sprawdza się kappahl i lindex, czasem kupuję też george, rebel, h&m.
        • arya82 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 20.01.13, 18:03
          Nie wiem czy interesuja cie zagraniczne. Ja polecam jojo maman bebe, mothercare ( chyba jest juz w pl), pumpkin patch, mamas & papas. Jesli chodzi o next to tez lubie maja dobrej jakosci bawelne, ale o ile pamietam to mieli ciut zanizona numerowke, nie wiem jak teraz bo dawno unich nie kupowalam.

• magdalenas9 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 19.01.13, 22:06
        tak obuwia nie trzeba. najwięcej tak zwanej bielizny: bodziaki, śpiochy...zwłaszcza przydaje sie jak dziecko ulewa
    • lidek0 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 19.01.13, 18:34
      W/g mnie najwygodniejsze dla takiego malucha są body długi/którki rękaw i pajace, spodenki z gumą w pasie i półśpiochy sa bez sensu i bluzeczki ze spodenkami też o butach nie wspominając, to nie lalka. Nie porównuj siebie do dziecka bo ono cały czas praktycznie leży a Ty nie. Poza tym jak dla mnie o ile ubranko nie jest brudne nie widzę problemu w ubraniu go następnego dnia i niby dlaczego miłaby chodzić w powyciąganych śpiochach. Odnoszę wrażenie, że Twoje dziecko będzie podlegało jakieś ocenie na podstawie tego w co będzie ubrane. Maluchy szybko rosną, szkoda pieniędzy na udziwnienia i przebieranie za często
      • mojemieszkanie24 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 19.01.13, 19:38
        chcę by dziecko wygladało ładnie. Wygodnie i ładnie. Nieraz jak patrzę na dzieci to aż żal....brudne, powyciągane śpiochy albo poubierane byle jak a matki wystrojone. Wiem,że nikt dziecka nie bedzie oceniał po wyglądzie jednakże jakoś lepiej sie patrzy na dziecko ( i każdego człowieka) jak jest schludnie ubrane smile
    • k_linka Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 19.01.13, 20:48
      To jest bardzo indywidualne, zalezy wszystko od wielu czynnikow i nie ma tak, ze wszystkie matki maja ten sam zestaw ubranek i kazdej on pasuje. Przykladem chocby rajstopy - dla jednych najwygodniejsze dzieciece ubranie, dla innych - (np dla mnie) tragiczna pomykla zakupowa.
      Co do planow - moze tez sie zdarzyc, ze dziecko urodzi sie duze i rozmiar 0-3 bedzie za maly na wejsciu.

> Chcę podkreślić, że sama staram się zawsze wyglądać ładnie. Codziennie ubieram
      > co innego i chciałabym żeby dziecko też nie chodziło w jakiś powyciąganych śpio
      > szkach... albo na okrągło w tym samym.

Nowe ubranka dla takiego malucha nie maja szans byc zniszczone i powyciagane, dziecko do 3 mieasiaca na pewno, a do 6 prawdopodobnie nie bedzie zbyt ruchliwe i nie bedzie mialo szansy zniszczyc ciuszkow. Poza tym z tych najmniejszych rozmiarow wyrosnie blyskawicznie (i dlatego raczej nie warto robic duzych zapasow, choc jesli bedzie ulewac czy przesikiwac pieluchy to trzeba bedzie przebierac kilka razy dziennie wiec po kilka sztuk trzeba miec). Dla mnie bardziej niz styl i elegancja liczyla sie wygoda coreczki (zeby sie nie podwijalo, wpijalo, uciskalo) i moja (zeby latwo bylo zalozyc, zdjac, zmienic pieluche).

> 1. sweterki- wieczory nawet letnie chłodne, z resztą nawet lato to mamy takie
      > średnie ostatnio...

Mialam 1 czy 2, lepiej niz sweterki jest zalozyc kilka warstw cienkiej bawelny (np body i pajac).

> 2. komplety ubranek...( czyli np. ogrodniczki + bluzeczka) Coś takiego:
      > www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/7/4

Nie mialam wcale kompletow. Jesli chcesz komplety - wybieraj takie, ktore maja w zestawie body. Bluzeczki/kaftaniki/koszulki u takiego lezacego malucha podwijaja sie i gniota. Jak chcesz kupowac takie ogrodniczki (czy klasyczne spioszki) - patrz czy sa rozpinane w kroku - latwiej bedzie zmienic pieluche.

> 3. spodenki ( joggers) coś takiego:
      > www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/12/2

Ja w pierwszych 3 miesiecach nie uzywalam nic, co konczylo sie w pasie, uzywalam wlasciwie tylko pajacow i spiochow. Patrz czy w pasie jest miekki i szeroki sciagacz, czy gniotaca guma.

> 4. półśpiochy?

Roznia sie od spodenek pelnymi stopkami i sa zazwyczaj z cieniutkiej bawelny. Mialam 1, nie uzywalam.

> 5. śpioszki
      > www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/13/2

To, co linkujesz, to pajac. Dla mnie najwygodniejszy stroj malego niemowlaka. Poki dziecko spedza dnie i noce lezy glownie na plecach i na rekach rodzicow - moze nosic tylko pajace smile Na lato przydadza sie takie bez stopek albo rampersy z krotkimi rekawami i nogawkami. Na chlodniejsze dni - grubsze bawelniane lub calkiem cieple polarowe. W najmniejszym rozmiarze (56) mialam 4 szt (wystarczylo zeby corka nosila na zmiane, bo do 2 miesiaca wlasciwie nie brudzila sie, potem zaczela ulewac ale juz zaczelam zakladac kolejny rozmiar), potem jakies 5-6 w rozmiarze 62 (zalowalam, ze nie mam wiecej).

> 6. skarpetki

Zalezy, czy masz ubranka z pelnymi stopami, czy raczej z otwartymi. Tak czy inaczej kup wiecej - okaze sie ktore beda spadac, a ktore beda spadac mniej.

> 7. body z krótkim rękawkiem

Wazna czesc garderoby - przy upale bedziesz zakaldac tylko to (chyba, ze wolisz sama pieluszke), w cieply dzien jako gore do spodenek/polspiochow/rajstop/spiochow, w chlodniejszy zalozysz pod pajaca. Warto miec 4-5 szt. najmniejszego rozmiaru i 8-10 kolejnego (mozna wielopaki kupic)

> 8. body z długim rękawkiem

A jakie lato zapowiadaja? Stosujesz tak samo jak body z ktorkim rekawem ale w chlodniejsze dni smile

> 9. buciki

Niechodzace dziecko nie potrzebuje wcale

> 10. czapeczki- są w ogóle potrzebne ? kiedyś czytałam tu na forum, że niektórzy
      > nie zakładają... w sumie będzie lato...

Kup 1 cienka bawelniana na 10 i wiatr dla noworodka sie pewnie przyda, i koniecznie cos na slonce
      >

>
    • mikams75 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 19.01.13, 21:37
      na wstepie napisze - nie szalej zbytnio z zakupami, bo i tak musisz sie przekonac co jest dla was najwygodniejsze. Poza tym dostaniesz duzo prezentow - ja dostalam duzo wiecej niz sie spodziewalam, nawet od osob z ktorymi widywalam sie od swieta, od sasiadek, z pracy itd. - drobiazgi, body, spioch a uzbieralo sie naprawde duzo.

> 1. sweterki- wieczory nawet letnie chłodne, z resztą nawet lato to mamy takie
      > średnie ostatnio...
      > a) ile 0-3 msc - 0
      > b) ile 3-6 msc - 1 szt. plus 1 bluza polarowa - bez kaptura i zapinane z przodu, nie kupuj zakladane przez glowe bo to sie ciezko zaklada. Mniejszego nie ma sensu kupowac, w razie potrzeby zalozysz wiekszy i podwiniesz rekawki, a zreszta zanim taka potrzeba bedzie to dziecko urosnie. Body, pajac, kocyk i sweter niepotrzebny w zasadzie.
      >
      > 2. komplety ubranek...( czyli np. ogrodniczki + bluzeczka) Coś takiego:
      > rel="nofollow">www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/7/4
      > a) ile 0-3 msc - 0
      > b) ile 3-6 msc - tez bym sie wstrzymala az stwierdzisz, ze faktycznie ci potrzebne i jeszcze nikt nie sprezentowal
      >
      > 3. spodenki ( joggers) coś takiego:
      > rel="nofollow">www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/12/2
      > a) ile 0-3 msc - 0
      > b) ile 3-6 msc - 2 pary, choc zalezy jaka ta gumka - nie wszystkie sa tak samo wygodne
      >
      > 4. półśpiochy?
      >
      > a) ile 0-3 msc - 1-2 szt.
      > b) ile 3-6 msc - 1-2 szt.
      >
      > 5. śpioszki
      > rel="nofollow">www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/13/2
      > a) ile 0-3 msc - to sa pajace, najwygodniejsze ubranie, 5-6 szt.
      > b) ile 3-6 msc 5-6 szt.
      >
      > 6. skarpetki
      >
      > a) ile 0-3 msc - 1-2 pary^, jedne cienkie bawelniane, drugie welniane "bambosze" jesli akurat bedzie zimna pora roku
      > b) ile 3-6 msc -3-4 pary, z tymze ja mam tutaj kiepskie doswiadczenia z rozmiarami... ciagle kupowalam nowe skarpety bo byly za male... co kupilam rozmar wieksze to znowu za male i tak gromadzilam skarpety az do momentu kiedy kupujac buty uswiadomilam sobie, ze moje dziecko ma bardzo duze stopy. Powinnam juz od pierwszego mies. zakladac te na 6 mies big_grin
      >
      > 7. body z krótkim rękawkiem
      >
      > a) ile 0-3 msc - 7-8, polecam zapinane na kopertke
      > b) ile 3-6 msc - 7-8 - tu juz to zapie^cie nie jest tak wazne
      ale licz sie ze dostaniesz tez sporo w prezencie

> 8. body z długim rękawkiem
      >
      > a) ile 0-3 msc 2-3
      > b) ile 3-6 msc - 2-3 choc to zalezy od pory roku i tego jak bedziesz dziecko ubierac, ja wolalam body z krotkim plus pajac.
      >
      > 9. buciki
      > a) ile 0-3 msc - 0
      > b) ile 3-6 msc -0
      >
      > 10. czapeczki- są w ogóle potrzebne ? kiedyś czytałam tu na forum, że niektórzy
      > nie zakładają... w sumie będzie lato...

jedna bawelniana, w wozku sie nie przydaje ale czasem trzeba dziecko ponosic a bywa zimno lub jest pozny wieczor i tez jest chlodniej
      >
      > Chcę podkreślić, że sama staram się zawsze wyglądać ładnie. Codziennie ubieram
      > co innego i chciałabym żeby dziecko też nie chodziło w jakiś powyciąganych śpio
      > szkach... albo na okrągło w tym samym. Z drugiej strony chcę uniknąć sytuacji,
      > ze nakupuję bez sensu dużo rzeczy i będę potem sprzedawać nowe z metkami ( tak
      > zapewne i tak będzie...). Skopiujcie mój wątek i napiszcie obok KONKRETNIE ile
      > czego miałyście...Brakuję tu czegoś ?

lapki-drapki - jedne, wprawdzie moja corka nie pozwalala ich sobie zalozyc ale maluszkom sie przydaja, moja za to strasznie podrapala sobie buzie i wcale ladnie to nie wygladalo.
      Co do rzeczy - sama sie przekonasz ile wam ciuszkow potrzeba. Taki maluch nie niszczy i szybko wyrasta, wg mnie nie ma szans na brzydkie i powyciagane ubrania chyba ze beda po dziesiatym dziecku. Wada za^mawiania przez neta jest to, ze nie wiesz jakiej jakosci jest bawelna. Ja mialam rozne body i bawelniane spchy z marks-spencer i byly bdb.
      Lezace dziecko tez nie wybrudzi zbytnio a jesli sie okaze, ze masz mocno ulewajace dziecko i nie nadarzasz z praniem, to najwyzej dokupisz.
      U dziecka najwazniejsza jest wygoda, zadnych zapiec na plecach (nie wiem czemu produkuja takie spochy), gumek pod plecami itd. Ze strojeniem lepiej poczekaj, az dziecko zacznie byc bardziej w pionie. I nie bez znaczenia jest to, jak sie zapinaja ciuszki - te trudniejsze pewnie nie bedziesz uzywac, bo jak ci sie trafi dziecko nerwus, to zapiecie 3 zatrzaskow bedzie graniczylo z cudem wink Wowczas szybko przestaniesz zwracac uwage na drobiazki w stroju, bedziesz brac to co latwiejsze i szybciej sie zaklada.
    • agont8 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 20.01.13, 10:42
      Powiem Ci tak jak wszyscy - to zależysmile
      Moja bardzo szybko urosła, i tak w rozmiarze New Born (0-1 mies, czy nasze 56) chodziła 2 tygodnie, w 0-3 (nasze 62 cm) do około 6-7 tyg życia, w rozmiarze 3-6 ( u nas 68cm) do skończenia 4 miesiąca, max 4,5 miesiąca.
      Tak więc ubranka które miałam mieć na pół roku wystarczyły mi na 4 miesiące, potem musiałam kupować nowe, większesmile
      Od razu też napisze, że moja była w pajacyku tylko przez pierwsze 2 tygodnie jak cały czas spała, potem pajacyk tylko na noc, nie lubię niemowlaków w dzień w śpioszkach...
      I moja bardzo dużo ulewała (tego nigdy nie wiesz), teraz powoli przestaje i jestem w szoku że można być cały dzień w jednej bluzeczce, wcześniej schodziło nam nawet 6 dzienniesmile
      więc jak widzisz różnica ogromna - albo pierzesz co 2 dni albo raz na tydzień.
      Córeczka urodzona w lipcu.

1. Ile tego zamawiać ? sztuk

Chodzi konkretnie o:

1. sweterki- raczej bluzy, a jak sweterki to bez "włosków"
      a) ile 0-3 msc - 2/3
      b) ile 3-6 msc -2/3
      ja bym 1 sztukę 0-1 kupiła, noworodek jest naprawdę malutki i chudziutki

2. komplety ubranek...( czyli np. ogrodniczki + bluzeczka) Coś takiego:
      www.nextdirect.com/pl/en/shopping/boys/newborn-boys/7/4
      a) ile 0-3 msc - 2/3 komplety max (na wyjścia, chyba że często chodzisz lub spodziewasz się wiele razy gości i chciałabys żeby dziecko super wyglądało, ale przecież bluzeczka i spodenki też mogą być śliczne)
      b) ile 3-6 msc - 2/3 komplety
      0-1m - nie potrzeba, ja przebieranie ograniczyłam w tym okresie do minimum

a) ile 0-3 msc - 3
      b) ile 3-6 msc - 3
      0-1 mies - 1 sztuka

4. półśpiochy? - nie używałam, a jak tak to zamiennie ze spodenkami

a) ile 0-3 msc
      b) ile 3-6 msc

5. śpioszki (PAJACYKI)
      a) ile 0-3 msc - 3 może być za mało, wydaje mi się że 5 by starczyło ale jak są w 3 pakach to może być 6smile, tylko na noc i codziennie nowy, czasem coś się pobrudziło od razu po założeniu,
      b) ile 3-6 msc - jw
      ja bym jeszcze kupiła 3 szt 0-1mies, jak się zbrudzą to masz 0-3 mies na zmianę, ale to 56/0-1 mies jednak wygodniejsze dla dzidziusia i ciebie na poczatek

6. skarpetki

a) ile 0-3 msc - 6 sztuk (do spodenek)
      b) ile 3-6 msc - 6 sztuk

a) ile 0-3 msc - 6 sztuk
      b) ile 3-6 msc - 6 sztuk
      dokupiłabym jeszcze 3 szt 0-1 mies

a) ile 0-3 msc 3 sztuki
      b) ile 3-6 msc 3 sztuki
      dokupiłabym jeszcze 3 szt 0-1 mies

9. buciki
      a) ile 0-3 msc
      b) ile 3-6 msc
      w lecie niepotrzebne (chyba że jako element eleganckiego strojusmile), niepraktyczne, ale potrzebne jak jest zimniej, moga być tez skarpetki frotte (po 3 sztuki)

10. czapeczki- są w ogóle potrzebne ? kiedyś czytałam tu na forum, że niektórzy nie zakładają... w sumie będzie lato...
      2 sztuki w każdym rozmiarze mogą się przydać - choćby na wyjście ze szpitala, potem użyłam jak było troszkę zimniej, 1 sztuka jest ryzykowna przy dziecku, może się pobrudzić w najmniej odpowiednim momenciesmile

11. Bluzeczki z długim rękawkiem - zakładam na krótki rękaw - po 5 sztuk

To jest minimum które u mnie myślę że by się sprawdziło... Ale miałam niestety więcej i bardzo tego żałowałamsmile
      • agont8 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 20.01.13, 10:45
        I jeszcze moja ulubiona firma - Mothercare, bardzo polecam smile
        I na lato może jakieś krótkie spodenki z 2 sztuki? Rozumiem że to chłopczyksmile
        Kilka sliniaczków też się przyda.
        • mojemieszkanie24 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 20.01.13, 12:14
          Nie wiem czy chłopczyk, bo sama do konca nie wiem czy chciałabym wiedzieć....Póki co nie wiem ale mam jakies zapędy na chłopczyka. Nie lubię po prostu ubrań dla dziewczynek...( tych rózowych kolorów) wiec chyba wychodzi na to, ze jak nawet bedzie to dziewczynka to będę ubierać jak chłopca ( masakra.. ale jestem dziwna tongue_out). Jakoś nie mogę sie przekonać. Cenowo chce zobaczyć jak to wygląda ale póki co to widze, ze damy rade
          • lidek0 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 20.01.13, 16:38
            A kto powiedział, że dziewczynka musi być ubrana na różowo???
    • 18lipcowa3 znowu się uśmiałam 20.01.13, 12:36
      z tych twoich wynurzeń
      • lalalab Re: znowu się uśmiałam 20.01.13, 13:46
        zamiast łapek-drapek polecam zakładanie zwykłych skarpetek na rączki. Drapki - przynajmniej u nas - ciągle spadały..a skarpetki zaciągnełam po same łokcie i był spokój smile
        a śliniaczki to raczek przydadzą się dopiero jak dziecko zacznie jeść coś więcej poza piersią czy butelką....na pewno przydadzą ci się pieluchy tetrowe...4-5 sztuk...nam latem w upalne dni bardzo sprawdziły się koszulki bez rękawów...takie mini tank-topy..przewiewne, lekkie...do wózka idealne...
        • agont8 Re: znowu się uśmiałam 20.01.13, 14:21
          śliniaczki używałam podczas karmienia piersią do ochrony ubranek podczas jedzenia i podczas odbijania
        • arya82 Re: znowu się uśmiałam 20.01.13, 17:59
          Te drapki to bzdura, moje polozne przekonaly mnie by nie zakladac, dziecko po tygodniu, max dwoch sie uczy nie drapac buzki, w rekawiczkach nie ma na to szans. Poki jest malenkie to paznokcie ma mieciutkie I nie podrapie sie powaznie, a az to przekona sie ze nie warto sie 'miziac' po buzce. Moj Synek po 4 dniach zycia przestal sie drapac.
          • zuzia5321 Re: znowu się uśmiałam 23.01.13, 23:40
            Nie zgadzam się z Tobę ! moja córka jak się urodziła to miała pazurskaaa a nie paznokietki smile i poważnie się zadrapywała sad a rosną jej jak na drożdżach ,ale z tymi zdrapkami to faktycznie nie wypal lepiej zwykle skarpetki smile
            • arya82 Re: znowu się uśmiałam 25.01.13, 17:00
              Moj mial tez pazury jak tipsiara. Od czego sa obcinaczki?? Ja obcielam szybciutko I juz nie bylo problemu, pare razy lekko sie zadrapal jak cos nieuwaznie przycielam i tyle
          • kriss_1 Re: znowu się uśmiałam 24.01.13, 09:19
            Po tygodniu max dwóch to moje dzieci miałyby pokiereszowane twarze. Coś na dłonie bardzo się przydaje, do momentu obcięcia paznokci oczywiście, czyli na pierwsze dni w szpitalu, lepiej od niedrapek trzymają się skarpetki. Jakoś nie przemawia do mnie uczenie noworodka, ze po twarzy się nie drapie, za pomocą dosiwadczenia i konsekwencji.
            • agont8 Re: znowu się uśmiałam 25.01.13, 17:06
              Moja też się drapała bardzo i mnie do kompletu też. Obcięłam po około tygodniu, nie pamiętam dokładnie. Niektóre pajacyki np. Mothercare do rozmiaru 3-6m mają takie zawijane dłuższe rękawki - służą jako niedrapki - polecam bo nie spadają a te klasyczne niedrapki po prostu się nie trzymały.
        • 18lipcowa3 o co chod 24.01.13, 09:03
          lalalab napisała:

> zamiast łapek-drapek polecam zakładanie zwykłych skarpetek na rączki.

a ja polecam po prostu obciąć paznokcie
          • d.d.00 Re: o co chod 25.01.13, 16:47
            a polecasz też obcinanie paznokci będąc jeszcze w szpitalu?
    • mamatin Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 20.01.13, 13:47
      > ...Brakuję tu czegoś ?
      >

.... rozumu? smile
    • zuzia5321 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 23.01.13, 23:32
      A ja odradzam kupowania na pozniej !!!!!!!!!!!!
      Nakupilam ciuszki od 0 do 6 miesiaca tak jak ty planujesz i to byl blad .Mala tak szybko rosla ze ciuszki ktore kupilam na zime byly dobre juz we wrzesniu, pazdzierniku a w grudniu byly juz za male ... najwygodniejsze sa dla mnie body i polspiochy bez nap teraz zima zakladam jej jeszcze na body kaftanik a takich wyjsciowych ciuszkow to mam kilka kupuje wszytsko na bierzaco o max 1 rozmiar wieksze smile polowe ciuszkow ktore kupilam po prostu sprzedalam za polowe ceny ... I tak tez radze Ci zrobic smile nie wpadaj w szal zakupow tylko kup sobie te pierwsze ciuszki jak kaftaniki spiochy czy pajace a reszte tylko dokupuj smile a czy czapeczka to sprawa oczywista !!! zawsze po kapieli trzeba zalozyc bo najszybciej wychladza sie glowka no i wiadomo ze po kapieli jest wilgotna ... a latem to opaska dla dziewczynki smile
      • mikams75 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 24.01.13, 00:15
        a nie lepiej dac glowie i ew. wlosom po prostu wyschnac a nie mokre kisic pod czapka?
        Opaska? Niewiele dzieci jest w stanie to zaakceptowac, choc slodko wygladaja.
        • infant21 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 24.01.13, 00:20
          Jezeli chcesz zeby dziecko zachorowalo to prosze Cie bardzo ... w szczegolnosci teraz zima... ja tam tez swojej zakladam zawsze na te 5 minut po kapieli zeby glowka troszke ochlonela smile wiadomo ze do kapieli w lazience grzejesz o wile bardziej niz masz w domu i jak wyjdziesz z takiego ciepla w zimno to to jest szok !
          • kriss_1 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 24.01.13, 09:22
            Jak dziecko jest w domu, to nie zachoruje od wilgotnej głowy, po prostu nie rób sauny w łazience. Czapka to jakaś plaga, zimno czy ciepło, dzieci zawsze muszą mieć czapki.
            • agont8 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 24.01.13, 10:04
              Też tak uważam, ja moją tylko kąpię w łazience, potem zawijam w ręcznik i reszta, tzn. wycieranie i ubieranie w pokoju. Mieszkam w bloku, nie jest zimnosmile Włoski schną w kilka, kilkanaście minut, zresztą po kąpieli jest od razu karmiona, więc się do mnie przytula, nie leży gdzieś i nie marznie.
              Ale np. moja teściowa kazała mi w lecie jak się mała urodziła grzać farelką w łazience (no comment, było 30 stopni i bez farelki) i oczywiście nie przenosić po kąpieli tylko wszystko w łazience robić...
              • kriss_1 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 24.01.13, 10:18
                Masakra, dobrze ze moja teściowa dalekosmile córkę to myśmy kapali w pokoju, i wcale go nie dogrzewalismy specjalnie.syn w łazience kapany, ale w normalnej temperaturze. Czapeczka do głowy mi nie przyszła.
              • infant21 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 24.01.13, 18:41
                Ja tak robie ze swoja .Tez urodzila sie w sierpniu ale grzac zaczelam pod koniec wrzesnia jak juz chlody przyszly smile nie robie sauny ale grzeje zeby mala mi nie zmarzla bo w laziece b.wieje z kratki chociaz ja zakrywam.A w domu mam chlodno bo mamy ogrzewanie na prad tylko u malej w pokoju jest cieplutko.Zawsze robie wszytsko w lazience, po kapieli cala pielegnacja potem zawija ja jak eskimosa, przenosze do cieplego pokoju i wszystko sciagam smile ale przez przedpokoj nie przenioslabym jej bez czapki bo po prostu jest b.zimno .
        • infant21 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 24.01.13, 00:21
          aa i ja tam dokladnie wycieram wloski do sucha smile
          • agont8 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 24.01.13, 08:31
            Moja ma bardzo dużo włosków (teraz mają z 10 cm a ma pół roku) i nigdy nie założyłam czapki po kąpieli. Nie wycieram też jakoś wybitnie mocno, chwilkę poleży w tym kapturku od ręcznika, w tym czasie jeszcze przecieramy buzię i zakładamy pieluszkę, potem włoski są czesane i tyle. Mimo tego że wyglądają na gęste są bardzo delikatne. Nie wyobrażam sobie jej przylizywać pod czapką, bez powietrza. Córka urodzona w lipcu, nigdy nie chorowała.

U mnie też tak było że szybko urosła, i sukienki kupione "na święta" były dobre we wrześniu (ale głupia byłam...smile ), ale jednak uważam że pajace, body i skarpetki czy koszulki się zawsze przydadzą, pytanie w jakiej ilości na jaką porę roku. Inna sprawa że może się okazać, że czegoś tam nie lubisz albo zaczniesz uważać za nieprzydatne a będziesz miała tego pełno.
            • infant21 Re: ubranka- ile sztuk konkretnie kupić ? 0-6 mie 24.01.13, 08:52
              To juz jest indywidualna sprawa .Ja wiem sama po sobie ze jech chodze z mokra glowa po kapieli to jednak zimno ciagnie .A w zimie na mieszkaniu za cieplo nie mam wiec nie odwazylabym sie z takiego goraca wyjsc na takie zimno...musialabym byc nienormalna ... Moja mala tez nie chorouje i urodzila sie w sieprmniu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka