kamila14 16.07.04, 17:03 Dziewczyny! Od kiedy można wsadzać dziecko do chodzika? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmag Re: kiedy chodzik 16.07.04, 17:20 To urządzenie wogóle nie jest potrzebne dzieciom.Nie uczy prawidlowego wzorca chodu i generalnie więcej szkody niż pożytku. Odpowiedz Link Zgłoś
necia21 Re: kiedy chodzik 16.07.04, 17:27 zgadzam sie z osmag lepiej nie wsadzac wogule dziecka do chodzika bo np moj bratanek juz by dawno chodzil ale przez to ze chodzil wczesniej w chodziku to nauczyl asi echodzi na palcach i teraz jest mu bardzo trudno zaczac chodzic samemu natomiast moj syn ma 9 miesiecy i juz si ezabiera do chodzenia i mysle ze juz niedlugo postawi pierwsze kroczki i dlatego wole go do chodzika ni ewsadzac bo zakloce jego prawidlowy rozowj pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iperz Re: kiedy chodzik 17.07.04, 21:14 kamila14 napisała: > Dziewczyny! Od kiedy można wsadzać dziecko do chodzika? NIGDY-najlepiej wyrzucić Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: kiedy chodzik 17.07.04, 21:16 najlepiej NIGDY, daj dziecku szansę.. Odpowiedz Link Zgłoś
mamania Re: kiedy chodzik 17.07.04, 21:57 nie dawaj wcale naprawdę jest znaczna różnica w rozwoju dzieciaczków chodzikowych i niechodzikowych teraz to i teściowa mnie chwali za tę decyzję a na początku patrzyła jak na kosmoluda dziecko tego naprawdę nie potrzebuje, zresztą było już wiele gorrrrrrrących dyskusji na ten temat _____________________________________________ sunt pueri pueri, pueri puerilia tractant Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kiedy chodzik 17.07.04, 22:08 Ja też jestem zdania, że najlepiej NIGDY! Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata1978 Re: kiedy chodzik 18.07.04, 00:03 Ja wcale nie radzę. Dziecko jeśli chce i czuje, że to już samo zaczyna chodzić a chodzik jest jakby zmuszaniem do wcześniejszego zdobycia umiejętności chodzenia wtedy kiedy dziecko ani psychicznie ani fizycznie nie jest do tego gotowe. Nie pozostaje to też bez wpływu na malutki kręgosłup i bioderka. Lepiej dać dziecku raczkować po podłodze jak najwięcej, jeśli jest zdrowe pozwolić na chodzenie przy meblach/ławkach i innych, a potem pozwolić na samodzielną decyzję o chodzeniu. Pozdrawiam, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
joannawa Re: kiedy chodzik 17.08.04, 17:28 Witajcie, ostatnio przeczytałam, ze w Kanadzie wycofano ze sklepów i wstrzymano produkcję chodzików. Przyczyna - wszystkie zwyrodnienia kręgosłupa w wieku szkolnym. Czyli produkt niby wygodny, bo matka wkłada dziecko i ma święty spokój, a z drugiej strony święty spokój jakim kosztem?! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sudestra Re: kiedy chodzik 17.08.04, 17:36 Zgadzam sie z Wami całkowicie. Nigdy!!! Jestem trenerem szybkiego czytania i prowadze tez zajęcia rozwoju intelektualnego dla maluszkow i dla rodzicow niemowlakow. Roznica zarowno w rozwoju fizycznym (jakosc chodzenia i kregosłup ) jak i intelektualna ( np umiejetnosc koncentracji,nauka ortografii itp)u dzieci "chodzikowych i "niechodzikowych" jest OGROMNA !!! moj synek ma 9 miesiecy, stoi, nie chodzi i daje mu szanse normalnego, naturalnego rozwoju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: kiedy chodzik 17.08.04, 18:52 az serce roscie gdy sie czyta jakie madre pokolenie wyroslo w koncu; ja jestem "produktem" chodzika, dosc juz przechodzonym, ale place za ten chodzik do dzis i niestety problemy z kregoslupem mam zapewnione do konca zycia; wyrzucic dziadostwo im dalej tym lepiej; o kanadzie tez czytalam i popieram; Odpowiedz Link Zgłoś
kajka_997 Re: kiedy chodzik 18.08.04, 16:15 Hej Kama! Moja Corka biegala w chodziku odkad skonczya 4 m-ce.Kiedy iala 7 nie chciala w nim siedziec,bo nigdzie nie mogla dosiegnac i wziela sie za raczkowanie.Teraz ma 9 i stawia samodzielnie pierwsze kroki.Nie oszukujmy sie,cale pokolenia wychowaly sie w chodziku i zyja!Jesli dziecko jest tak ciekawe swiata,tak zywe jak moje,to cholery mozna dostac ciagle je noszac,a tak przemieszczalo sie samo.Tak jak kiedys lekarze nie pozwalali karmic piersia,czy klasc dziecka na brzuchu,tak teraz uwzieli sie na chodzik... Zaznaczam,ze jestesmy pod stala kontrola ortopedy,ktory oczywiscie o chodziku nic nie wie i nadziwic sie nie moze jak dobrze i szybko moja pociecha sie rozwija. Rob jak Ci intuicja podpowiada! Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kiedy chodzik 18.08.04, 17:03 Włożyłaś swoje czteromiesięczne niemowlę do chodzika?! Tylko pogratulować! Ortopeda oczywiscie nie widzi zwyrodnień, bo ich JESZCZE nie ma. A dziewięciomiesięczniak stawiający pierwsze kroki to żadna rewelacja (chociaż, oczywiscie, gratuluję). Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: kiedy chodzik 18.08.04, 17:15 Cześć Tak jak większość dziewczyn nie polecam chodzika ,najlepiej NIGDY nie używać.Wsadzanie czteromiesięczne dziecko do chodzika to przesada i wołanie o pomstę do nieba.Driadea ma rację zwyrodnień jeszcze nie widać,ale np. za 20 lat kto wie.Ortopeda nie wiedział,bo by nakrzyczał gdyby wiedział.Moje dziecko w wieku 10,5 miesiąca dobrze chodziło bez używania chodzika więc jak widać to żadna rewelacja.Pozdrowienia Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
kajka_997 Re: kiedy chodzik 18.08.04, 19:52 Dziewczyny,zaloze sie,ze zarowno Wy,jak i wasze rodzenstwo,wasi mezowie uzywali chodzika.Czy ktoras z Was (nich) z tego powodu wyladowala na wozku,badz bardzo cierpi? Zwyrodnienia powstaja,owszem,najczesciej u nastolatkow,ktore jako dzieci zmuszone sa chodzic do szkoly z plecakami ciezszymi od siebie.Zobaczcie same-co roku media oglaszaja,ze cos co do tej pory uwazane bylo za cud,okazuje sie szkodliwe.Badz na odwrot,tak jak bylo ze wspomnianym przeze mnie karmieniem piersia,przeciez mleko matki bylo zle,za to super byly humany i inne wynalazki.A poza tym kazdy robi tak jak uwaza.Chcialam odpowiedziec Kamie na pytanie,a nie wysluchiwac krytyki. Ale pozdrawiam i z calego serca zycze waszym dzieciakom zdrowych kregoslupow! Odpowiedz Link Zgłoś
mamania Re: kiedy chodzik 18.08.04, 20:23 kajka dlaczego ty zaraz piszesz o wozku? jak nie wozek to 100% sprawny? znam troje dzieci ktore dopiero co wyszly z chodzika i maja bardzo brzydkie nozki od kolanek rozchodza sie w takie iksy i maja zwyrodniale stopki jedna mama (naszego rowiesnika) juz w tej chwili musi kupowac specjalne ortopedyczne buciki za ciezkie pieniadze i nie mow prosze ze twoje 9-miesieczne dziecko nie ma krzywd pochodzikowych, bo jeszcze tego nie wiesz robicie dzieciom krzywde w tych chodzikach wasza wina jest produkcja wad stop, bioder i stawow, za jakis czas to wyjdzie a wy nawet nie pomyslicie ze to chodzik i wiem ze nie chcesz wysuchiwac krytyk, ale wg mnie tylko skonczony idiota wlozy czteromiesieczne dziecko do chodzika - taki maluch jeszcze nawet siedziec nie umie pewnie sama tez siedzialas w chodziku od 3 miesaca - chodziki podobno bardzo ograniczaja rowoj umyslowy Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kiedy chodzik 18.08.04, 20:41 Cóż, ani ja, ani moje rodzeństwo nie miałyśmy chodzika, ja byłam karmiona piersią prawie dwa lata, a męża nie mam. Róta co chceta, ale argument: kiedyś zle było karmienie piersią, a dzisiaj chodziki - wybacz - jest głupawy. Pozdrawiam także, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kajka_997 Re: kiedy chodzik 18.08.04, 21:27 Chcialam byc mila,ale sie nie da,kulturalna mamania to ty nie jestes! Zreszta,pozwol,prosze miec innym wlasne zdanie! Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
mamania Re: kiedy chodzik 18.08.04, 21:40 kajka_997 napisała: > Chcialam byc mila,ale sie nie da,kulturalna mamania to ty nie jestes! > Zreszta,pozwol,prosze miec innym wlasne zdanie! > Dziekuje a gdzie widzisz moj brak kultury, ze wyrazilam swoje oburzenie na temat idiotycznego postepowania i owszem oburza mnie to, kultura nie ma z tym nic wspolnego wlasne zdanie mozna wyrazac na temat arbuzow albo filmow herzoga a nie kiedy swiadomie krzywdzisz wlasne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
kajka_997 Re: kiedy chodzik 18.08.04, 21:54 Oki,rozumiem.Wszystkie Dzieci nasze sa.Mam nadzieje,ze sie nigdy nie spotkamy u ortopedy z podobnymi problemamai.Ty chuchasz i dmuchasz,ja krzywdze...Jakie to by bylo niesprawiedliwe! A ja Ci mowie,ze i tak ciezkie teczki,za male szkolne stoliki,zle prowadzone W- F,oraz tak modne teraz siedzenie dzieci na jednej nodze,oraz z noga na nodze zrobia swoje. I nawet nie wiesz jak bardzo chcialabym sie mylic! Odpowiedz Link Zgłoś
kasik25 Re: kiedy chodzik 18.08.04, 20:51 Ja uważam że nie warto dziecka wkładać do chodzika, bo wtedy nie nauczy się raczkować. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka_997 Re: kiedy chodzik 18.08.04, 21:24 To jeszcze raz ja-wyrodna matka!Przepraszam Cie Kama za blad.Mala rodzila sie w listopadzie,a chodzik dostala w kwietniu,wiec miala 6 m-cy. Ale narozrabialam!Pierwszy raz jest chyba tak goraco na forum! Teraz masz tyle opinii,ze chyba nie masz watpliwosci co robic! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
termio Re: kiedy chodzik 20.08.04, 16:39 Nie czytałąm poprzednich postów, ale napiszę krótko. W OGÓLE!!!Chodzić nie rozwija, ale upośledza. Jeżeli chcesz aby Twoje dziecko miało zdrowy kręgosłup i nogi ,nie rób mu tego. Aby dziecko zaczęlo chodzić potrzebuje nie tylko sprawnych mięsini, ale przede wszystkim do tego musi dojrzeć głowa. Tyle ode mnie, i neurologa. Zrobisz jak będziesz uważała. POzdrawiam z bezchodzikowym, ale już chodzącym11,3 tyg. Leonkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
darriasz Re: kiedy chodzik 20.08.04, 21:25 NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
selin77 A ja jestem na TAK !! 24.08.04, 11:43 A ja używam chodzika, niedługo bo wsadzam Krzysia na kilkanascie minut, kilka razy dziennie. Starszy synek tez sie wychował na chodziku. Jak miał roczek to juz ładnie chodził i jest całkowicie zdrowy, nie ma żadnych skrzywień albo czegos takiego. Pozdrawiam Grazyna Odpowiedz Link Zgłoś
kajka_997 Re: A ja jestem na TAK !! 24.08.04, 13:51 Dzieki Bogu!!!Nie jestem sama!A myslalam,ze jestem jedyna wyrodna matka na calym swiecie,ktora postanowila Dzieciaka wsadzic w chodzik.Swoim TAK rozpetalam prawdziwa wojne!Jak przeczytasz wszystkie wypowiedzi od poczatku,to dowiesz sie ile mi sie dostalo pseudokomplementow!Powiem Ci szczerze,ze przez chwile na prawde zaczelam sie zastanawiac,czy nie popelnilam bledu,ale juz mi przeszlo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
selin77 Re: A ja jestem na TAK !! 24.08.04, 21:33 Widziałam reakcję ) I dziwię sie przeciez każdy może powiedziec swoje zdanie, Po to jest takie forum. I nie powinnyśmy tak na siebie naskakiwać ) Kajka głowa do góry ) Pozdrawiam GRazyna Odpowiedz Link Zgłoś
fockx Re: kiedy chodzik 24.08.04, 14:02 To zależy od dziecka. Mój sum bardzo szyko zaczął pełzac po podłodze. Potem zaczoł wstawac i koniecznie chiał chodzi trzymany za dwie rączki miał wtedy 7 m-cy. Kupiliśmy mu chodzik i był przeszczęśliwy mógl swobodnie wszędzie dotrzeć i bardzo go to cieszyło. W ciągu tygodnia od wsadzenia go do chodzika zaczął sam siadać i raczkować i chodzić trzymany za jedną rączkę. Rozstanie z chodzikiem trochę trwało bo wolał mieś go pod ręką ale i tak poszło mu eskpresowo. Dlatego wydaje mi się ze jeżeli dziecko już pewnie stoi na nóżkach i próbuje chodzić można na chwilkę zastapić chodzenie z rodzicem na chodzik. Wiadomo że nie można dziecka trzymać w chodziku godzinami ale na chwile mie zaszkodzi a rodzica kręgosłum ma szansę chwilkę odpocząś. Co do zwyrodnień to ostatnio czytałam gdzieś w necie odpowieź ortopedy na pyatanie o chodziki i pisał zę te starodawne czyli dwie obręcze jedna mniejsza druga większa faktycznie przyczyniały sie do zwyrodnień różnego typu u dzieci natomias te obecne używane w rosądnym dla dziecka wieku (kiedy jest na to przygotowane) nie powinny przynieść dziecku szkody. A wieć wszystko ale z umiarem. Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
martha_s Re: kiedy chodzik 24.08.04, 20:06 Ja takze jestem zdania, ze chodzik jest jak najzupelniej zbedny. 'Jesli dziecko bedzie gotowe by chodzic to samo wstanie.' Slowa pani ortopedy przy kazdej wizycie kontrolnej.I zgadzam sie z nia w zupelnosci. Chdzikom mowimy glosne i stanowcze NIE Odpowiedz Link Zgłoś