Dodaj do ulubionych

Prezent na chrzest

09.02.13, 00:41
Witam mam dylemat za miesiąc zostane chrzestą i nie mam pojecia czym moge obdarowac małą pocieche... Myslałam np. nad krzesełkiem do karmienia, ale czy taki prezent mozna podarowac w dniu chrztu? Bardzo prosze o jakies pomysły i rady wink a kwota którą dysponuje to około 300-400 zł.
Obserwuj wątek
    • bisiek10 Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 01:19
      Mysle ze jako chrzestna powinnas pomyslec raczej nad czyms co bedzie pamiatka dla malucha.Z krzeselka dzieciak kiedys wyrosnie.
      • pikolo99 Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 01:25
        Myslałam nad krzesełkiem i do tego np jakas pamiątka typu smoczek lub cos podonego, widziałam tez fajne pamiątki takie grawerowane na szkle zamiast takich tradycyjncych wink takie pamiątki mieszcza sie w granicach 200 zł wink takze mogłabym cos funkcjonalnego na teraz dokupic jeszcze i własnie potrzebuje pomysły co to mogloby byc... wink
        • zkat Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 06:38
          Chyba najlepiej kupic zloty medalik z lancuszkiem, albo moze sam i wygrawerowac date chrztu lub urodzin, albo moze zawieszke ze znakiem zodiaku, a jak to dziewczynka to moze jakas bransoletke lub kolczyki
          • zkat Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 06:40
            Kupowanie tych srebrbych smoczkow wedlug mnie jest bez sensu
            • mamusia.chlopca Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 07:41
              Uważam podobnie jak przedmówczyni - srebrne smoczki, łyżeczki to bezsens, grawerowane szkła również (ale to moje zdanie). Łańcuszki i inne złoto dostanie pewnie od dziadków.
              Krzesełko to super pomysł. Moje dziecko dostało je właśnie na chrzest i uważam, ze to najlepszy prezent. Jeśli wiesz, ze mała nie ma - to nawet się nie zastanawiaj. A jeśli chcesz coś "na pamiątkę" to kup koszulkę do chrztu, album z okazji chrztu św.
              Moze jestem jakaś dziwna, ale nie znoszę niepraktycznych prezentów.
    • easy_biala28 Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 13:11
      U nas w okolicy przyjęte jest, że z okazji chrztu św. matka chrzestna kupuje złoty łańcuszek z medalikiem. I tak dostały moje dzieci i ja sama też tak kupiłam swojej chrześnicy i z kim nie rozmawiam jest tak samo. Wg mnie dobry prezent chociaż będzie musiał poleżeć kilka lat, ale na komunie dziecko ma jak znalazł wink Reszta rodziny jak chciała kupić praktyczny prezent to pytali się mnie i oczywiście takie dostałam, ale takie szybko idą w odstawkę i dziecko nie ma nic z tego.
    • agata99222 Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 15:10
      Ja również uważam że na chrzest najlepiej kupić coś co zostanie dziecku na pamiątkę. Może to być łańcuszek, kolczyki lub jakiś medalik z grawerem. Prezenty typu krzesełko lepiej zostawić sobie na inne okazje (urodziny, dzień dziecka).
    • renatamalinows Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 16:17
      Ja z tych praktycznych więc wolałabym krzesełko/ nosidło/ chustę zależy czego rodzice nie mają. A ile będzie miało dziecko podczas chrztu? Ja bym podpytała rodziców co kupić.
      Jak dla mnie wystarczy tylko pamiątka chrztu/album.
    • angel_karolcia Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 21:19
      jeśli chcesz przeznaczyć 300-400 złotych to możesz kupić pamiątkę i coś praktycznego.
      medaliki itp. - po pierwsze mogą się zgubić nim dziecko zacznie je nosić. medalik prędzej na komunię wg mnie. smoczki, łyżeczki raczej bez sensu.
      fajną pamiątką może być biblia dla dzieci, już maluchowi można ją pokazywać i czytać, opatrzyć pamiątkowym wpisem...
      myśmy dostali od chrzestnego srebrny ryngraf, czekamy na grawerkę. to uważam, że fajne. a od chrzestnej cudo w postaci leżaczka-bujaczka. bardzo nam się przydaje.
      od księdza, który chrzcił dostaliśmy śliczny drewniany tryptyk. to też bardzo ładna pamiątka.
      tak, jak pisała któraś z dziewczyn - może chusta? a może mata edukacyjna?
      a może najprościej zapytać rodziców? smile
    • jugutka Re: Prezent na chrzest 09.02.13, 22:03
      Ja bym zapytala rodzicow. Czesto organizacja chrztu kosztuje sporo pieniedzy i zamiast prezentu rodzice wola pieniadze. Wowczas tanszy lancuszek i kopertasmile
    • magdalenas9 Re: Prezent na chrzest 10.02.13, 18:52
      najlepiej podpytać rodziców smile najbezpieczniej...
      bo jednak każdy rodzic może mieć inne potrzeby w tym zakresie i cięzko podać coś uniwersalnego. chyba, ze pieniądze wink
    • d.d.00 Re: Prezent na chrzest 10.02.13, 21:46
      My mamy chrzest synka za 2 tyg i część gości się nas pytała co kupić.Podpowiedzieliśmy i Mały ma dostać krzesełko do karmienia, nianie elektroniczną, chodzik - to wiem na pewno. Część gości pewnie da pieniążki i oczywiście smoczki, grzechotki z grawerkami itp. Będzie i praktycznie i typowo pamiątkowo wink
      Synek w dniu chrztu będzie miał niecałe 4 ms.
      • sheisnot dobrze, że... 10.02.13, 23:57
        ...nie chrzciłam malego hihi ^^
        a wracając do tematu najlepiej zapytać rodzicow, większa szansa, ze nie bedzie podwójnych prezentów...
        a jak nie chcesz pytac to rzeczywiście najlepiej połączyć cos funkcjonalnego i nudny oklepany prezent-pamiątkę, których ja osobiście niecierpie... ale to ja ^^
        mi krzeselko sie przydaje odkąd mały siedzi (i jeszcze dlugo bedzie u nas...)a z tymi medalikami prawda jest taka, ze nie dosc ze oklepane to i często sie gubią i nie przydają- bo co z tego ze dziecko to założy na komunie raz??
        na chrzty juz tez koperty sie daje?? o.0
        • renatamalinows Re: dobrze, że... 11.02.13, 08:33
          mały na chrzest dostał pamiątki, złotą zawieszkę do łańcuszka, zabawkę a reszta to koperty (i nam to pasowało - sami kupiliśmy to co potrzebował w tym właśnie krzesełko do karmienia).
        • d.d.00 Re: dobrze, że... 11.02.13, 09:28
          a co złego jest w kopertach?
          U nas rodzinka wie, że zbieramy na fotelik do auta od 9 kg, raczej nikt mi nie kupi romera, tego od swoich gości nie wymagam, podobnie zbieramy na szczepionki na rotawirusy - tego też raczej nikt nie da.
          • tasiolot Re: dobrze, że... 11.02.13, 09:47
            Zapytaj rodziców.
            PS. Ja np. nie znoszę prezentów "na pamiątkę". Ale to pewnie trauma z dzieciństwa, kiedy to dostałam na komunię 3 pierścionki, 3 łańcuszki i kolczyki. Wszystko "na zaś". W dniu komunii nie miałam się nawet czym pobawićwink)) Jak dorosłam wszystkie 3 pierścionki wyszły z mody + nadal były za duże. Łańcuszków nie zakładałam, bo nie pasowały totalnie do młodzieżowego stylu.
            Co to za idiotyczna moda w ogóle? Na ślub dostałam jakiś kryształ dziwny do postawieniawink)
            A wszystko w imię tego, że powinno się mieć coś na pamiątkę. Sto razy bardziej wolę coś praktycznego i np. krzesełko do karmienia uważam za super pomysł. Tylko może mama ma jakiś model upatrzony. Ja miesiąc temu byłam z córą wybrać dla niej fotelik i nie w każdym jej się dobrze siedziało.
            • sheisnot Re: dobrze, że... 11.02.13, 10:26
              dd, moze i masz racje z tymi kopertami, ale ide na slub- koperta, komunia- koperta, chrzest- koperta... jeszcze na urodziny koperty ;/ nie wiem takie to mało... kreatywne.
              ale jak na szczepionki nie mielibyscie bez tego to zgoda (akurat sama pneumokoki dopalam, wiem ile to kosztuje...). dobry fotelik do auta tez ważny.

dlatego wychodzi wciąż na to, ze najlepiej zapytac ^^

tasiolot, krysztal schowaj hihi ^^
              • d.d.00 Re: dobrze, że... 11.02.13, 10:45
                wiesz,wszystko zależy od sytuacji.
                W maju mam komunię chrześniaka. Na początku myślałam,żeby dać kopertę, ale znam jego rodziców i wiem,że ją zaszachują. Wolę więc coś Małemu kupić. Muszę jego podpytać.
                Gdy szliśmy na ślub w październiku dałam prezent bo państwo młodzi wprowadzili się do nowego domu i widzę, że bardzo im się przydał. Ja jak się hajtałam to zbierałam na pewien cel i raczej dostaliśmy kasę, chociaż prezenty się trafiły - ale nie używamy ich bo jeszcze mieszkamy w domu z rodzicami i np. sztućców ślubnych nie używamy, ale w przyszłości na pewno się przydadzą.
            • easy_biala28 Re: dobrze, że... 11.02.13, 23:43
              Tyle złota trzeba było zanieść do jubilera, przetopić i zrobić to co się podoba i jest "w modzie"
              Ja jednak wolę pamiątkowo. Część naszych gości, oprócz chrzestnych pytała się co potrzebujemy inni nie i dostaliśmy 2 huśtawki...
              Więc pytać rodziców smile
        • easy_biala28 Re: dobrze, że... 11.02.13, 23:35
          Pozostaje tylko pogratulować tym co gubią złoto....
          Ja biżuterię złotą pamiątkową po teściowej, oba łańcuszki dzieci i inne trzymam razem i są w bezpiecznym miejscu, nie ma szans żeby się zgubiły...
          • sheisnot To dzięki!! ;P 11.02.13, 23:43
            bo mi gratulujesz...;P
            czego ja nie zgubilam... złoto tez ;>
            wiecie, że w gościach szukałam swojej złotej obraczki ślubnej i zła wracalam do domu (godzinetrwala podróż). cos mnie w domu tknęło i zaczęłam przebierać malemu pampersa i tam była!! ;> dobrze ze kupy nie walnął!! ;P tylko żal mi go. było ze tyle czasu siedział... niby z tyłu obraczka, ale musiało go cos uciskać...;/
            • easy_biala28 Re: To dzięki!! ;P 11.02.13, 23:45
              hehe.... dobre... smile
              potwierdza to, że lepiej pytać... smile
              • sheisnot Re: To dzięki!! ;P 11.02.13, 23:52
                easy, ale (jesli do mnie to ze mialam pytać) mały miał roczek i nawet nie marudzil ^^ smile chyba, ze chodzi o pytanie rodzicow co chca zeby ich dziecko dostało na chrzest wink)
            • d.d.00 Re: To dzięki!! ;P 12.02.13, 10:46
              na dziecko zawsze możesz liczyć tongue_out
              a nie było jakieś kwękające czy niezadowolone z siedzenia na obrączce? tongue_out
    • easy_biala28 Re: Prezent na chrzest 12.02.13, 11:44
      Przypadkiem znalazłam coś takiego... kocyki.com/prezent-na-chrzest#more-443
      Fajny pomysł smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka