Dodaj do ulubionych

krem na odparzenia

24.02.13, 20:08
Czy przy kazdym przewijaniu stosujecie krem przeciwko odparzeniom? Zawsze przemywam, i czesto wietrze , ale od jakiegos czasu przestalam smarowac kremem, (jako noworodka zawsze uzywałam), nie zauwazylam jakis zmian. Czy jest to konieczne? Jak jest u Was drogie mamy?
Obserwuj wątek
    • ichi51e2 Re: krem na odparzenia 24.02.13, 20:14
      Amaruje linomagiem zielonym. Tylko jak pupka zaczerwieniona. Do nastepnej zmiany pieluszki przewaznie zaczerwienienie schodzi.
    • aaaniula Re: krem na odparzenia 24.02.13, 20:19
      Ja też linomagiem zielonym- maścią. Po każdej kupie, czyli po myciu.
      • trusia29 Re: krem na odparzenia 24.02.13, 20:30
        A ja dla odmiany linomagiem kremem (z różową zakrętką z vit a+e) smile
        • nolle91 Re: krem na odparzenia 24.02.13, 20:41
          Ja tylko Bepanthen smile za każdym razem jak zmieniam pieluszkę.
    • malgosiek2 Re: krem na odparzenia 24.02.13, 20:49
      Po co stosować krem na odparzenia skoro ich nie ma?
      Poza tym kremy na odparzenia zawieraja sporo cynku, który wysusza skórę.
      Bo takie działanie ma cynk.
      Wystarczy natłuszczająca maść lub inny krem.
      Niektóre mamy nie stosują nic, jeśli pupa nie jest zaczerwieniona i nie ma zmian.
      • trusia29 Re: krem na odparzenia 24.02.13, 22:47
        Ten, którego ja uzywam jest kremem pielęgnacyjnym, bez cynku (jest też wesrsja z cynkiem ale stosuję ją tylko gdy pojawi się male odparzenie - rzadko).
        I używam dlatego, że jak widze zaczerwienioną pupę, to wolę zapobiegać niz leczyć odparzenia.
    • arya82 Re: krem na odparzenia 24.02.13, 22:01
      Nie stosuje zwykle nic, jak trzeba pupe umyc, myje husteczkami ziolowymi lub waterwipes, susze i tyle. Odparzenia ma synek tak rzadko, ze az sie dziwie, male opakowanie Sudocremu mamy od urodzenia moze jedynie w 1/4 zuzyte. Czesciej mu sie robily odparzenia na kolankach czy szyjce.

A pytanie mam jeszcze, jak i ile wietrzycie pupke swoim dzieciaczkom zwlaszcza zima, kiedy w domu nie tak cieplo?
      Ja troche na przewijaku, kiedy sie bawimy czy rozmawiamy tam, tak 5-10 min, ale wydaje mi sie ze za rzadko ro robie, bo nawet nie codziennie. Tylko czasem z gola dupcia go puszczam na koc, zeby nie bylo niespodzianki na dywanie, ale teraz w zimie troche ciagnie od podlog...
      • mamuska.kubuska Re: krem na odparzenia 24.02.13, 22:18
        Dupka jest wietrzona codziennie przed kapielą ok 15min, wtedy ma cieplutko bo podgrzewamy pokoik do kapieli wlasnie. Dupka sie wietrzy, maly bierze nozki do buzi i sie bawi. Lezy na łozku, na reczniku i ceratka pod spod ale zdarzyly sie niespodzianki smile ze nie trafil na ceratke hihi W ciagu dnia przewaznie czy kazdym przewijaniu o ile sie gdzies nie spieszymy, lezy na kocyku a kocyk na puzzlach , ale w ciagu dnia to krocej bo jednak chlodniej i szybko sie wyziebia.

A co do kremu to moj maly nigdy nie mial zadnych odparzen, ani czerwonej dupci wiec dlatego pytamsmile
        • trusia29 Re: krem na odparzenia 24.02.13, 22:53
          Czy wy nie przesadzacie z tym podgrzewaniem?
          U nas w domu jest 21-23 stopnie (zależy od temperatury na zewnątrz, piec sam ją ustawia), ja wręcz zakręcam kaloryfery w naszej i dziecka sypialni, żeby nie było więcej niż 20 w nocy.
          Nie podgrzewam pokoju ani łazienki do kąpieli - wydaje mi sie że nagła zmiana temperatur i przenoszenie wykąpanego dziecka z gorąca do chłodniejszego pomieszczenia bardziej mu może zaszkodzić.

8 miesięczne dziecko chodzi po domu boso (skarpetki natychmiast zdejmuje a w rajstopach nie cierpi chodzić). Nie choruje w ogóle.
          • arya82 Re: krem na odparzenia 24.02.13, 23:43
            U nas jest 19-21 st zwykle w zimniejsze dni, nie podgrzewam lazienki do kapieli, ale z gola pupa, czy nawet czasem golymi nogami to malemu jednak sie chlodno robi, zaraz jest zimniutki.
            Jednak rozumiem czemu chce ktos podgrzewac pokoj tylko na czas kapieli (tylko nie do spania) - ja sama lubie cieple powietrze jak wyjde z wanny, tyle ze ja sie nie zawijam w wiekszy ode mnie recznik, tak jak to robie z malym, nie ma szans zmarznac
            • trusia29 Re: krem na odparzenia 25.02.13, 08:42
              Tak, nawet dwa stopnie mniej to jest różnica duża - odczuwam jak wchodzę z innych pomieszczeń do sypialni. Przesada w żadną stronę nie jest dobra i jak dziecko całe marznie to zrozumiale.

Mój ma ciągle zimne stopy i rączki, ale nie walczę z tym - nie znosi mieć nic na nogach, więc niech ma jak lubi. Widać mu to nie szkodzi, skoro nie chorujewink Poza tym dzieci maja słabsze krążenie, stąd ich zimne nózki i rączki. Ja dorosła też mam to samo smile
      • murwa.kac Re: krem na odparzenia 25.02.13, 10:55
        bez przesady, nie zamarznie.

ja na wietrzenie wlasnie kupilam niedawno 2 pieluchy wielorazowe. poki nie mial, a byla potrzeba wietrzenia to syn latal nawet godzine z golym tylkiem. a w domu mam 18 st, czasem mniej. i nie zamarzl.
        • arya82 Re: krem na odparzenia 25.02.13, 11:05
          Zimny jest i ma gesia skorke - to chyba mu jednak chlodno. Juz nie mowiac ze klejnoty sie kurcza niemilosiernie wink U nas strasznie ciagnie od podlog, nawet jak cieple powietrze, to przy ziemi chyba chlodniej, nawet na kocach...
          Ale pieluchy wielorazowe to dobry pomysl, nie wiem czemu wczesniej o tym nie pomyslalam
          • trusia29 Re: krem na odparzenia 26.02.13, 12:04
            Jak ma gęsia skórkę to mu zimno smile bez przesady znowu - przegrzewanie bez sensu ale mrożenie też smile
            ale po co w ogóle to wielkie wietrzenie? mój nie miewa odparzeń właściwie, czasami lekko zaczerwienioną skórę...
            a jak zawiniesz pieluchę jednorazową to dostęp powietrza też jest znikomy - spróbuj założyć na siebie kilka warstw majtek bawełnianych (bo pieluchę przecież sie składa) i zobacz czy będzie dostęp powietrza smile co więcej - jak ma jakieś odparzenie to mokra pielucha na tyłku tylko pogorszy sprawę.
      • princesswhitewolf Re: krem na odparzenia 25.02.13, 12:43
        Odparzenia ma synek tak rzadko, ze az sie dziwie, male opakowanie Sudocremu mamy od urodzenia moze jedynie w 1/4 zuzyte

Proste-bo go regularnie kapiesz i zmieniasz pieluchy. Odparzenia czesto to wynik zaniedbania higieny i za rzadko wymienianie pieluchy. Jak maly by siedzial godzinami w kupie i siurach to potem sa odparzenia... Niestety sa takie matkie
        • murwa.kac Re: krem na odparzenia 25.02.13, 12:48
          uogolniasz.

nowe pokarmy, szczepienia, goraczka, zabkowanie, antybiotyki, pionizacja, upal, naduzywanie chusteczek - tez moga byc przyczyna odparzen, mimo czesto i regularnie zmieniantch pieluszek.

dziecka nie trzeba kapac codziennie zeby mialo czysty tylek.
          • arya82 Re: krem na odparzenia 25.02.13, 13:05
            Moj mial odparzenie za kazdym razem gdy uzylam marketowych husteczek typu johsnon sensitive itp. Czasem mi sie zdarzylo kupic na szybko jak byl jakis kryzys, teraz nimi czyszcze buty smile
            • murwa.kac Re: krem na odparzenia 25.02.13, 13:14
              mojego po dadach i po nivea wypalilo do krwi.
              uzywalam pozniej do czyszczenia kibla, komputerow, umywalki wink

teraz uzywam tych (rzadko, bo rzadko, wole tylek woda umyc i mydlem)

https://1.bp.blogspot.com/-XkOM-sDbG1s/UOmQReWc9KI/AAAAAAAAGz0/CXV6pOw39CU/s200/tibelly%2Bbaby%2Bsensitive.jpg

dostepne w netto.
              chyba jedyne (poza stricte eko i wielorazowymi) bez konserwantow, parabenow, pochodnych ropy i sztucznych dodatkow.
            • karolajna83g Re: krem na odparzenia 25.02.13, 15:50
              Mój akurat teraz ma odparzenia, dlatego, że nie przebrałam na czas mu pieluszki. Ale od chusteczek J&J też je ma. Teraz mnie olśniło.
              Wracamy do pampersów wink
    • jedwabny_popiel Re: krem na odparzenia 25.02.13, 01:00
      Nie, w ogóle nie stosuję. Kiedyś używałam sudocrem, ale w czasie najgorszych odparzeń sprawdziły się "domowe" metody, które - w dużym stopniu już profilaktycznie - stosuję do dziś: wietrzenie w czasie przewijania, a konkretnie zabaw na przewijaku, każdorazowo zasypywanie pupy mąką ziemniaczaną, kąpiele w krochmalu. Na umywalce mam zawsze miseczkę z krochmalem i gdy pupa nie jest bardzo zabrudzona, przemywam właśnie nim, zamiast wodą.
    • murwa.kac Re: krem na odparzenia 25.02.13, 10:50
      profilaktycznie - nigdy. to jak brac antybiotyk na wszelki wypadek, bo angina moze sie zdarzyc.

jak z tylkiem nie ma problemow - niczym nie smaruje, bo i po co.

jak sie cos tam podczerwieni, zaczerwieni - linomag zielony masc, zasypki z maki ziemniaczanej, kapiele w krochmalu i wietrzenie.
      przy tragicznych odparzeniach kapiel w krochmalu dluga, rano i wieczorem i jak jestesmy w domu wsadzam w pieluche wielorazowa (kupilam dwie prewencyjnie wlasnie na takie akcje)
    • mamawiktora12 [...] 25.02.13, 11:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • martab-k Re: krem na odparzenia 25.02.13, 12:31
        po każdej zmianie pieluszki smarujemy pupę alantanem plus w maści, jeśli coś zaczyna się dziać sudocrem lub krem na odparzenia hipp. Dodatkowo codziennie przed kąpielą ok. godziny wygłupiamy się z gołą pupą
      • zona_mi mamawiktora12 25.02.13, 12:57
        Proszę zaprzestać uporczywego linkowania artykułów=reklamowania tego serwisu, bo skoro nie wystarcza usuwanie Twoich postów, w końcu doczekasz się blokady.
    • rulsanka Re: krem na odparzenia 25.02.13, 13:15
      Nie stosuję nic, chyba że jest odparzenie (rzadko to się zdarza, kilka razy od urodzenia). Pupa myta pod kranem. Od urodzenia tak robię.
      • ponponka1 my tez :) 25.02.13, 15:57

• trusia29 i my :) 26.02.13, 12:06
        w przypadku kupy zawsze, po siusiu- czasami
      • ciociazlarada Re: krem na odparzenia 26.02.13, 13:07
        Ja też tylko woda, chusteczki mam w torebce i używam na mieście. Odkąd młoda jest w wielorazówkach (od 7 tygodnia), maść niepotrzebna. Jeśli tyłek jej się zaczerwieni (bo np. mamusia nażarła się tajskiego żarcia, które wypala dziury w stole), nie zakładam polarowych kieszonek tylko bawełnianą pieluchę i na to wełniany otulacz - tyłek jest wietrzony i goi się jak ręką odjął.
    • mika8001 Re: krem na odparzenia 26.02.13, 10:57
      Nigdy nie smarowałam żadnym kremem. I, póki co, żadnych odparzeń nie było.
      Ale ja często zmieniam pieluchy, używam tylko pampers premium i niemieckich chusteczek Hipp do przemywania.
      • mika8001 Re: krem na odparzenia 26.02.13, 10:58
        Zapomniałam napisać - córka ma 5 miesięcy.
    • ichi51e2 Re: krem na odparzenia 20.06.13, 22:12
      Smaruje linomagiem zielonym gdy jest taka potrzeba (tzn skorka jest lekko zarozowiona) nie czekam az sie odparzy. W lecie pieluchy staram sie zmieniac na bierzaco i myje pupine pod kranem woda z mydlem po kupie. Nigdy nie wietrzylam ale dzis musialam wziac mocz do badania wiec puscilam bezpielusznie i byl taki szczesliwy ze chyba zrobie mu godziny wolnosci siusiaka.
      • ichi51e2 Re: krem na odparzenia 20.06.13, 22:13
        Biezaco - serio nie wiem skad mi sie to r tam bierze sad
        • pani_zana Re: krem na odparzenia 23.06.13, 21:44
          Przez pierwszy miesiąc smarowałam Bepanthenem za każdym razem jak przewijałam, teraz minął mi 2 miesiąc i samruję sporadycznie 2,3 razy na dzien.
    • wicherka81 Re: krem na odparzenia 25.06.13, 14:29
      Przy każdym przewijaniu smaruję Bephantenem Baby, to nie jest krem na odparzenia, raczej pielęgnacyjny. Na odparzenia mamy Sudocrem, ale smarujemy baaardzo sporadycznie, bo maluch praktycznie nie ma podrażnień. Używamy Pampers zielonych (dość często zmieniane) i chusteczek z Lidla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka