Dodaj do ulubionych

kilka pytań o roczniaka

01.04.13, 20:15
Witam. Jestem na tym forum już od roku i pomogłyście mi w wielu sprawach, rozwiałyście wiele wątpliwości i wspierałyście gdy tego potrzebowałam. Mój synek ma już roczek i ciekawa jestem co tam słychać u waszych roczniaków. Mam kilka pytań i czekam z niecierpliwością na wasze odpowiedzi. A teraz pytania :
1. Jak tam śpią wasze roczniaki ?
2. Czy piją jeszcze z butelki ze smoczkiem, czy z niekapków lub kubeczków ?
3. Jak wygląda jadłospis waszych pociech ?
a) czy mleko traktujecie jako posiłek czy tylko dodatek do posiłków
b) dajecie mleko modyfikowane czy "zwykłe" tzn. krowie
c) kupujecie jeszcze gotowe obiadki czy maluchy jedzą to co jest gotowane dla reszty członków rodziny
4. Gdzie planujecie najbliższe wakacje ?
My wyjeżdżamy za granicę ( lot samolotem itp.) i mam kilka obiekcji m.in. jak mój ruchliwy roczniak wytrzyma w samolocie, na lotnisku.
5. Szczepicie na ospę ?
Obserwuj wątek
    • kahakasurdo Re: kilka pytań o roczniaka 01.04.13, 22:00
      1. Od około 2 tygodni śpi w dzień tylko raz - 1-2 godziny, w nocy przebudza się w dalszym ciągu, czasem musi dostać mleko.
      2. Pije z kubka Lovi 360 stopni i z bidonu z rurką
      3. Mleko czasem jako posiłek (gdy nie chce jeść kolacji, a mleko zawsze chętnie wypija), daję mm, mleko krowie dostaje w innej postaci (jogurty, sery, placki itp). Zjada najczęściej słoiki, bo ja rzadko gotuję.
      4. Wakacje nad morzem, poza sezonem, w małej miejscowości.
      5. Jeszcze nie wiem, ale raczej nie.
    • stokrotka_beauty Re: kilka pytań o roczniaka 01.04.13, 22:24
      1. 1 drzemka w dzień około 2h. Teraz zabkuje, więc w nocy budzi się na mleko.
      2. pije z butelki i ze zwykłego kubeczka.
      3. 7.00 kasza manna z owocem na mm 220 ml na gęsto.
      10.00 mm 210 ml.
      13.00 zupka z mięskiem 200 ml
      16.00 drugie danie (warzywa, kluski, nalesniki, kasze - do wyboru do koloru).
      18.00 owoc.
      20.00 kasza na gęsto, budyń.
      Wszystko popija wodą lub naturalnymi herbatkami. Będzie tego jakieś 120 - 150 ml.
      4.mleko jako posiłek.
      5. W większosci mm, ale produkty krowie tez dostaje.
      6. Je razem z nami tylko mniej przyprawione.
      7. Nie wiem gdzie pojadę.
      8. Szczepię na ospę.
      Jak to wszystko wygląda u Ciebie?
      • justyna9926 Re: kilka pytań o roczniaka 02.04.13, 20:46
        U mnie wygląda to tak.
        3. Jeśli chodzi o jedzenie :
        ok. 7 mleko modyfikowane 240 mll
        ok. 9 jogurt lub kanapeczka
        ok. 11-12 zupka lub 2 danie obiadowe
        ok. 14-15 deserek owocowy ( oj. 120 mll)
        ok. 18 kaszka mleczno-ryżowa
        ok. 19-20 mleko modyfikowane 240 mll
        2. pije z butelki ze smoczkiem albo z niekapka
        1. Ma albo 2 drzemki albo jedną - to zależy o której stanie rano
        W nocy nadal bardzo często się budzi.
        Je czasem dania słoiczkowe czasem "normalne".
        Nad szczepieniem na ospę właśnie się zastanawiam
    • ilianna Re: kilka pytań o roczniaka 01.04.13, 22:40
      1. W nocy śpi od 20 do 7/8 rano. Pobudki na mleko różnie, ostatnio jedna w okolicach 1 w nocy, druga już nad ranem. Były noce w ogóle bez pobudek, ale teraz czwórki idą.
      2. Butelki nigdy nie używaliśmy. Nadal pije z piersi, wodę przy posiłkach z otwartego kubka, przy zabawie/na wyjściach z niekapka.
      3. Mleko jest dodatkiem/uzupełnieniem (pierś). Modyfikowanego nie piła nigdy, krowie powoli pojawia się, ale jako element posiłków, np. naleśniki na mleku. Gotowców (słoików, kaszek itp.) nie jadła nigdy. Od zawsze właściwie jadła to, co my (chociaż nie wszystko), teraz je dokładnie to, co my.
      4. Wakacje nad polskim morzem chyba, ale w maju planujemy lot do Hiszpanii. Nie będzie to nasz pierwszy wspólny lot (ma już za sobą kilka), ale przy poprzednich była znaczenie mniej kumata i mniej ruchliwa. Mimo to damy radę, nosidło, zabawki i będzie dobrze wink.
      5. Nie wiem jeszcze.
    • monia-mama Re: kilka pytań o roczniaka 01.04.13, 22:52

Mój Syn, leci mu 14sty miesiąc:
      1. W nocy śpi z nami, jedna pobudka na mleko ok 2-3. Przebudzanie, kwęki, a jakże, raz lepiej (1-2 razy) a raz gorzej i więcej. W dziń 2 drzemki, jedna koło 11, nawet dwugodzinna, potem koło 16-17 ok godziny. Spać na noc idzie ok 21.00
      2. Podstawa picia to cały czas butelka, niekapka i 360 jakoś nie załapał. Lubi jak się go poi normalnie ze szklanki, albo łyżeczką,
      3. Jadłospis:
      a) mleko jako posiłek, duużo, na śniadanie, ok 2 godziny po obiedzie, na deser i na kolację (zageszczone kleikim), no i w nocy oczywiście. Dostaje, kiedy chcewink))
      b) Tylko produkty pochodzenia krowiego -> jogurt, twarożek, itp.
      c) raz tak, raz tak - mój syn traktuje to obojetnie
      4. Jutro wyjeżdżamy na tydzień do Krakowa, majówka na działce, lipiec - nad morzem.
      Dłuższe trasy planujemy tak, żeby objęły drzemkę i marzymy, żeby trwała jak najdłużej, później oglądamy książeczki, śpiewamy i marzymy, aby jak najszybciej dojechać do celuwink))) bo zająć takiego malucha jeszcze cieżkowink))))
    • kkasia.c Re: kilka pytań o roczniaka 01.04.13, 23:18
      Moja ma skończone 11mcy
      1. Od ok.19.30 do 7.30 ale budzi się sporo razy- na cyca, na przytulenie. Chyba najdłużej w jednym ciągu przespała 4h. Do ok.24 śpi w swoim łóżeczku a potem biorę ją do siebie.
      2. Z butelki nigdy nie piła, pije z normalnego kubka lub doidy cup a jakiś czas temu nauczyła się pić z niekapka i robię jej coś do picia (rumianek, woda lub kompot) i kubeczek - niekapek stawiam tak że ma do niego cały czas dostęp.
      3. Moja je głównie to co ja i mąż. Nadal karmię kp ale raczej jest to dodatek do posiłków niż osobny posiłek. Nie daję mleka modyfikowanego ani krowiego. Czasem dam jogurt naturalny lub kanapkę z serkiem białym lub żółtym. Ale rzadko. Tak jak pisałam mała dostaje to co my ale zdarza mi się dać słoiczek - gdy jemy coś nieodpowiedniego dla dziecka lub gdy nie mam czasu. Ale raczej jest to ok 1 raz na tydzień. Częściej daję owocowe słoiczki ale też nie zbyt często.
      4. Lecimy do Lizbony a po tygodniu tam na Maderę. Droga powrotna to będą 2 loty jeden po drugim. Madera-Lizbona i Lizbona Dublin - mam nadzieję że mała da radę. Latałam już z nią wielokrotnie. Ostatni lot w grudniu a najbliższy będzie w maju.
      5. Szczepię wg. schematu irlandzkiego na wszystko co zalecane.
    • wanielka Re: kilka pytań o roczniaka 02.04.13, 01:13
      moje maluchy już starsze, ale w tym wieku było tak:

1. bez przerwy 11-12 godzin (19.30-7.00)
      2. mleko z butelki, pozostałe napoje z butelki z rurką lub lovi 360
      3. 7.30 - mleko z kaszą manną
      10.00 - owoce, jogurt, biszkopt, kanapka
      13.00 - obiad II-daniowy
      16.00 - podwieczorek (podobny do II śniadania)
      19.00 - mleko z kaszą na noc
      a) osobny posiłek, ale u mnie mlekopije straszne, mogliby nic innego nie jeść/pić
      b) mleko krowie 3,2%
      c) nigdy nie jedli słoików
      4. wtedy wyjazdy krajowe, częste przemieszczanie, zwiedzanie, bez problemu wink
      5. nie szczepiłam na ospę i nie mam zamiaru tego robić
    • maddlenel Re: kilka pytań o roczniaka 02.04.13, 10:31
      Odnosnie wakacji. Moj synek ma ok roczku i wlasnie wrocilismy z wakacji. 6 godzin lotu samolotem. Udalo sie bez wiekszego problemu, mimo iz maly to raczej straszny wieripieta. Czytalismy ksiazeczki, chodzilismy po samolocie, maly troche spal.
      • mikusia_k Re: kilka pytań o roczniaka 02.04.13, 13:29
        1. Jak tam śpią wasze roczniaki ?

od czasu kiedy nie karmię w nocy śpi całą noc,sporadycznie 1 pobudka
        w dzień 2 drzemki

2. Czy piją jeszcze z butelki ze smoczkiem, czy z niekapków lub kubeczków ?

nigdy żadne z moich dzieci nie używało butli i smoczków
        pije ze szklanki,z niekapka,ze słomki - co tam ma pod ręką wink

3. Jak wygląda jadłospis waszych pociech ?
        a) czy mleko traktujecie jako posiłek czy tylko dodatek do posiłków

moje dziecko w ogóle nie pije czystego mleka - czasem w kubeczku jak sobie wymyśli

b) dajecie mleko modyfikowane czy "zwykłe" tzn. krowie

żadnemu z moich dzieci proszku nie daję i nikomu nie polecam
        je kaszkę mannę na mleku 3,2%,ryż na mleku,budynie,jogurty naturalne i owocowe,serki typu serek wiejski Piątnica, kefiry,ser żółty - nabiału pod dostatkiem [/b]

c) kupujecie jeszcze gotowe obiadki czy maluchy jedzą to co jest gotowane dla reszty członków rodziny

nigdy nie kupowałam gotowych obiadków- gotuję

4. Gdzie planujecie najbliższe wakacje ?

Bułgaria samolotem, pierwszy raz lecieliśmy samolotem jak mały miał 8 m-cy - daje radę wink
        My wyjeżdżamy za granicę ( lot samolotem itp.) i mam kilka obiekcji m.in. jak mój ruchliwy roczniak wytrzyma w samolocie, na lotnisku.
        5. Szczepicie na ospę ?

tak i to w ramach NFZ -synek od września idzie do żłobka więc się nam należy
        • rp.babler Re: do mikusia_k 02.04.13, 14:26
          gdzie mieszkasz jeśli można wiedzieć, że masz szepienie na ospę w ramach NFZ-tu? Mój tez idzie do żłobka i nic o tym nie wiem sad
          • mikusia_k Re: do mikusia_k 02.04.13, 14:51
            szczepienia.pzh.gov.pl/main.php?p=3&id=126&sz=1078&to=faq
            wystarczy mieć internet albo mądrego pediatrę
            przynosisz zaświadczenie,że dziecko chodzi do żłobka i pediatra BEZPŁATNIE szczepi na terenie CAŁEJ POLSKI

oj jak to ludzie netu wykorzystywać nie umieją sad
            • rp.babler Re: do mikusia_k 03.04.13, 09:45
              dzięki smile
    • rp.babler Re: kilka pytań o roczniaka 02.04.13, 14:35
      Witajcie, mój roczniak
      1. śpi słabo sad budzi się 3-6 razy na cyca, wczoraj mnie ugryzł i już miałam chęć go odstawić
      2.nigdy nie pił z butelki ze smoczkiem, pije wodę, herbatki z niekapka
      3.A) mleko mamine jako dodatek
      b) z cycka
      c) odrzucił obiadki ze słoika ok. miesiąc temu, teraz gotuję, ale generalnie je słabo obiadki, najlepiej kaszki na mm, deserki (słoik, jabłuszko, banan), chrupki kukurydziane. Ma uczulenie na żółtko i musimy uważać co je. Generalnie to moje zmarwienie sad
      4. Wakacje gdzieś w Polsce, może Mazury bo mieszkamy na morzem
      5. Nie wiem czy będę szczepić, idzie do żłobka więc może zaszczepię bo starszak właśnie w żłobku zachorował, na razie szczepiłam na rota jak był malutki, teraz na pneumokoki
    • nowanatymforum Re: kilka pytań o roczniaka 03.04.13, 10:16
      1. W nocy ok 9-10 godzin, w dzień zazwyczaj dwie drzemki około godziny
      2. Piją i z butelki i z niekapków, ale mniej chętnie jak na razie (ale pija tez ze zwykłych kubków bo najbardziej to im smakuje to co my pijemy oczywiście)
      3.
      a) mleko nadal jest na dzień dobry i na dobranoc
      b) mleko modyfikowane, zwykłe jako składnik kaszek, owsianki itd.
      c) nie stosowałam gotowych obiadków tylko gotowałam, wiec tutaj nic sie nie zmienilo. Czasami dostają to co my a czasami gotuje cos specjalnie dla nich
      4. wielka niewiadomasmile
      5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka