Dodaj do ulubionych

3,5 miesięczne niemowle nie chwyta

16.04.13, 09:14
Witam. Mój 3,5 miesięczny synek w ogóle nie chwyta zabawek i nie przekręca się na boczki a tym bardziej np. z brzuszka na plecki. Czy mam zacząć się martwić?Dodam że interesuje się zabawkami jak np. mu macham nimi przed oczami, wodzi oczami, uśmiecha się i gaworzy. Ciągle ssie piąstki.Jest troszkę większy niż zazwyczaj niemowlaki w jego wieku bo waży 8,5kg.Kiedy Wasze dzieci zaczęły wyciągać rączki do zabawek?Nie chcę go porównywać do innych ale trochę mnie to martwi.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 16.04.13, 09:40
      ma jeszcze czas, nie masz sie czym martwic.
    • glomeria Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 16.04.13, 09:49
      mojej koleżanki córka ma 5 miesięcy i ledwo się troszkę na boki przekręca więc nie ma się czym martwić
      mam książkę "1 rok życia dziecka" i jakbym się do niej odnosiła to powinnam się załamać
      wg tej książki to dzieci 6 miesięczne już powinny stać i mówić mama, a mój jest starszy i dopiero próbuje stawać o mówieniu nie wspomnę - głupoty smile
      • martab-k Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 16.04.13, 10:29
        mój mały ma 6 miesięcy i dopiero od miesiąca podejmuje udane próby obracania, a dopiero od ok. tygodnia robi to naprawdę sprawnie i płynnie. Co do łapania zabawek to niestety nie pamiętam kiedy zaczął to robić.
      • kw0 do glomeria 16.04.13, 10:40
        No właśnie głupoty to Ty piszesz. Mam książkę "pierwszy rok zycia dziecka" i o staniu po skończonym 6 miesiącu nie jest napisane że dziecko powinno! Stanie jest w kategorii "byc może będzie umiało" czyli nie musi, a mowa jest o staniu z podparicem.
        w tej ksiżce jest ,że dziecko powinno stać przytrzymując się kogoś lub czegoś dopiero po10 miesiącu. Nie siej zamętu, bo książkę uważam za fajną i sensowną.

A do autorki wątku: w powyższej książce jest też o Twoich obawach, więc wg książki, dziecko dopiero po skończonym 4 miesiącu prawdopodobnie bedzie umiało chwycić zabawkę, ale nie musi. A powinno chwytać jak będzie miało skończone 5 miesięcy. A przekręcac się z brzuszka na plecy i odwrotnie nie musi ale prawdopodobnie opanuje to po 5 miesiącu, o ile sporo czasu spędza na brzuszku.
        ja tą książkę szczerze polecam!
        • arya82 Re: do glomeria 16.04.13, 12:29
          Wlasnie. nie ma tam ze powinno stac, ale ze niektore dzieci juz moga (patrz: moj syn wink ). A propo tematu watku, ten moj stojacy w 6 mcu dziec, w wieku 3 tez jeszcze nie lapal zabawek (przypadkowo jedynie), nie martwilam sie tym zupelnie. Okrecac sie na boki i brzuch nauczyl szybko (dzieki macie edukacyjnej z palakami -zapieral sie nozkami)
        • glomeria Re: do glomeria 17.04.13, 23:23
          Macie rację, zwracam honor choć dalej uważam książkę za beznadziejną. Wiele tam głupoty. Metody na usypianie - obojętność na płacz dziecka, teorie o wyrachowaniu niemowlaków i wymuszaniu.. Zgroza. Książki nie polecam.

Do autorki - naprawdę się nie przejmuj bo jeszcze za wcześnie by mówić o jakimś ' musi, powinien, już czas'.
    • agncwy Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 16.04.13, 10:47
      Mój syn za chwilę skończy 4 miesiące i nie chwyta zabawek (choć próbuje),nie obruci się jeszcze. Waży tyle co Twójsmile ale waga nie ma aż takiego znaczenia,przecież obaj nie są "upasieni"smile Nie zamartwiam się bo jak już poprzedniczki wspomniały wszystko przyjdzie z czasemsmile
    • 18lipcowa3 Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 16.04.13, 10:50
      moja będzie miała 4 miesiące 21.04
      od ok 2 tygodni chwyta i się obraca na brzuszek
    • florecistka.best Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 16.04.13, 11:09
      super mądry sposób to wasze porównywanie. Idealny by popaść w nerwicę i na dodatek stresować swoje dziecko, ćwicząc je bo inny dzieciak z forum robi to i tamto.
      Nie lepiej zapytać pediatrę o wątpliwości? Przecież jasne jest, że każde dziecko rozwija się w swoim tempie, jedno chodzi w wieki 10m a inne w wieku 14m.
      Autorko daj spokój swojemu dziecku, przestań je tak wnikliwie obserwować to nawet nie zauważysz jak nagle posiądzie jakąś umiejętność.
      Co ci to da, że ktoś napisze , ze jego dziecko wyciąga od tygodnia rączkę po zabawki? Chyba jedynie porcję stresu.
      • ewa-bis0 Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 16.04.13, 12:21
        Dziękuję wszystkim za odpowiedź. To nie jest tak że jakoś specjalnie się tym stresuję, po prostu chciałabym zasięgnąć porady. Tak samo jak każdy mówi że mój syn za dużo waży, chociaż karmię go tylko i wyłącznie piersią, a przecież piersią nie przekarmię dziecka. Daję tyle ile potrzebuję. Myślałam że brak chęci do obracania ma jakiś związek z jego wagą, bo on nawet nie próbuje się przekręcać.Ok, na przekręcanie ma jeszcze czas, ale z chwytaniem to już chyba raczej w tym wieku nie powinien mieć problem, ale jak widać każde dziecko rozwija się w swoim tempie.
        • ichi51e2 Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 16.04.13, 13:32
          Raczej nie ma zwiazku z waga i kp smile)) chic musze przyznac ze neurolog mowila ze wieksze dzieci wolniej wszystko robia (moje akurat nie ale mowila statystycznie) i wlasnie dobrze ze wolniej bo musza miec silniejsze miesnie niz drobne dzieci (patrzyla przy tym na mnie podejrzliwie i kilka razy mowila ze mam dziecka nie przyspieszac)
          • martab-k Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 16.04.13, 13:51
            pewnie ,że nie można nic przyspieszać ale można dziecko zachęcać. Mój mały długo przewracał się tylko przez prawą rękę więc starałam się go zachęcić do obrotów w drugą stronę poprzez pokazywanie zabawek i kładzenie się koło niego zawsze z jego lewej strony itd. Oczywiście nic na siłę, dziecko przekręci się kiedy będzie gotowesmile
        • missseptaria Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 18.04.13, 01:13
          Jedynie co mój syn potrafił w tym wieku robić z raczkami to walić na oślep jak sie uda w pęk zabawek powieszony na lozeczku. Możesz z nim ćwiczyć wkładając mu coś do rączki a raczej dotykać jego paluszki jakąś zabawka absolitnie nie wkładać na siłę i tyle taka zabawa z naukawink

Z przekrecaniem kobieto mój nienawidzacy lezenia na brzuszku syn ma 8 miesięcy i dalej nie ma ochoty sie przekrecac chyba ze zobaczy pilota od telewizora hehe
          3,5 miesiąca to jeszcze taka przylepka malutka nie martw siewink

A cos pisalyscie o książce na mama zone są etapy rozwoju przybliżone jeżeli bardzo nie daje Ci to spokoju
      • d.d.00 Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 17.04.13, 17:41
        Ja dlatego nie sugeruję się książkami ani postęami innych dzieci w dziedzinie ruchowej złaszcza. Mój syn ma swoje tempo a jeśli mam jakieś obawy to rozwiewa mi je pediatra. smile
        • aleksandrajurek Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 18.04.13, 10:53
          sama kiedys zadalam takie pyt na forum, tez sie martwilam bo jak snek mial 3,5 mies nie chwytal zabawek a pozniej uderzal w nie raczka (ale tylko jedna), ale po 2 tyg sie rozkrecil i bylo ok. Co do obrotow to w wieku 4 mies nie obracal sie nawet na boki a gdy mial 4 mies i tydz obracal sie juz sprawnie na brzuch, teraz ma 8 mies i na plecki sie nie przewraca (tzn przewraca sie jak sie czyms zajmie np gryzieniem zabawki, ale jak lezy na brzuchu i juz mu zle to woli sie drzec i czeka az go wezme.
    • ancha1212 Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 26.02.14, 08:56
      Witaj, moglabys napisać kiedy Twoj synek zaczal chwytac zabawki i jak to bylo z jego przewracaniem na boki? Cwiczylas z nim cos?
      Dzieki
    • madalena215 Re: 3,5 miesięczne niemowle nie chwyta 26.02.14, 11:42
      Pamietam jak sama sialam zamet w tej samej sprawiewink corka zaczela chwytac jakos pod koniec 4 miesiaca i obracac sie na boki. Jakos w polowie 5 zaczela chwytac to co chce, wyciagac raczki po zabawke. Tydzien temu zaczela obracac sie na brzuch i skonczyla akurat 6 mies. Na plecki jeszcze nie umie. Tak wiec wszystko przed Wamiwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka