Dodaj do ulubionych

tylko mama

26.07.04, 14:17
Filip niedlugo skonczy 9 miesiecy i ciagle domaga sie towarzystwa mamy.
Jestem z nim w domu i ciagle go karmie, ale mysle o powrocie do pracy. Jak
tylko cos mu sie nie podoba, cos mu jest lub gdy obudzi sie w nocy musi
utulic go tylko mama. Gdy robi to moj maz lub ktos inny krzyczy strasznie a
jak ja tylko wezme go na rece jest spokoj. Nie moge go przekonac do
odstawienia od piersi, nie moge tez nigdzie wyjsc bez niego bo awantura
gotowa. Jak przekonac maluszka do odrobiny samodzielnosci? Wszelkie proby
zawiodly? Moze ktoras z WAs miala podobny problem.
Obserwuj wątek
    • aniael Re: tylko mama 26.07.04, 14:25
      Moja córcia skończyła niedawno 9 miesięcy i też przerabiamy teraz ten problem.
      To taki etap i myślę, że powinien minąćsmile Ale jest to niestety uciążliwe.
      Pozdrawiam i życzę cierpliwoścismile
      • rylka Re: tylko mama 26.07.04, 14:34
        Witajcie!
        Ja mam ten sam problem. Moja Wercia też skończyła 9 miesięcy i mam identyczny
        problem. Ona praktycznie nic nie daje mi zrobić, muszę być w zasięgu reki, albo
        wzroku. Jak wyjdę z pokoju, to jest potworny płacz, łzy jak grochy, itp.
        Mam wrażenie, że ona po prostu mnie szantażuje (może to zbyt ostre określenie,
        ale...), bo jak tylko przyjdę, przytulę albo wezmę na rączki to jakby guzikiem
        ją ktoś wyłączył - uśmiech i zadowolenie. Może ktoś poradzi co robić...
        Moja siostra mówi, że trzeba ją na przetrzymanie wziąć. Co Wy na to? I jeśli
        tak, to jak to "rozegrać"?
        Pozdrawiam, Aneta.
        • male_gonzo Re: tylko mama 26.07.04, 14:55
          Hej!
          To jeden z etapów rozwoju dziecka i nazywa się przywiązanie do mamy. Występuje
          około 7-9 miesiąca życia. Następnym etapem jest lęk przed obcymi.
          Nie należy dziecka brać na przetrzymanie, bo to odbije się kiedyś w przyszłości
          na jego psychice.
          Trzeba uzbroić się w cierpliwość i przeczekać, choć wiem, że to nie łatwe, bo
          sama nie mogę wyjść nawet do toalety smile
          Pozdrawiam.
          • rylka Re: tylko mama 26.07.04, 15:28

male_gonzo napisała:

> Hej!
            > To jeden z etapów rozwoju dziecka i nazywa się przywiązanie do mamy.
            Występuje około 7-9 miesiąca życia. Następnym etapem jest lęk przed obcymi.

Witam ponownie.
            Zgadzam się z Tobą co do etapu rozwoju dziecka, który objawia się w postaci
            lęku przed obcymi (bo Wercia przechodziła to właśnie w tym okresie), ale u nas
            jest problem nieco inny. Otóż córeczka do innych idzie chętnie, a zachowuje się
            tak jak opisałam we wczesniejszym poście, gdy jesteśmy same w domu.
            Jak jesteśmy poza domem, mama nie jest niezbędna. Jak to wytłumaczyć?
            • driadea Re: tylko mama 26.07.04, 17:22
              Ten etap nazywa się LĘKIEM SEPARACYJNYM. Moja córka (skończone 9 miesięcy) nie
              miala, przynajmniej do tej pory, czegoś podobnego.
              Pozdrawiam, Aga
    • mama1974 Re: tylko mama 26.07.04, 23:38
      No ładnie ! Moja młodsza radość ma niecałe 8 mcy i juz mam ten problem
      Tylllllkooo mama, żaden tam tata, w dzień i wnocy, no wieczorem i w nocy to
      szcególnie.
      Mam nadzieję,ze to nie potrwa zbyt długo, bo jestem u kresu wytrzymałości, moje
      ręce też smile
      Nie pamietam niestety (och jak szybko sie zapomina) tego okresu u starszej
      córki - dzis 3 lata hmmm, ale pamietam ,ze też zabierałam ja do toalety smile
      Ale wtedy inaczej mieszkalismy.....
      mama

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka