Dodaj do ulubionych

Mała głowa :((((

23.05.13, 21:05
Witam ..synek urodził się z główką 32,5 cm, teraz ma 5,5 mc-a i i obwód główki 41 cm, przy wzroście 72 cm nieładnie to wyglada, waga ok 7, 5 kg..bylismy u neurologa i na usg główki wszytko jest ok., ale martwi mnie ta glowa..czy ktoś ma podobnie? możecie mi podać parametry główek waszych pociechw wieku 5 mc-y?
Obserwuj wątek
    • agmarta2 Re: Mała głowa :(((( 23.05.13, 21:20
      Moje dziewczyny jak się ur. miały 32 cm a wieku 5 miesięcy 42,5 cm.
    • jedwabny_popiel Re: Mała głowa :(((( 23.05.13, 21:29
      Po urodzeniu odwód 38 cm, w wieku 5 miesięcy 42 cm.
      • kasiaip83 Re: Mała głowa :(((( 23.05.13, 21:54
        czy jest szansa na to ,że ta głowa dogoni? obecnie to 3 centyl
        • vimi77 Re: Mała głowa :(((( 23.05.13, 22:07
          Przy urodzeniu 36, w wieku 5 m-cy 45. Ja uważam że głowa jest trochę za duża i rośnie w gigantycznym tempie, zresztą tak jak i reszta ciała smile
          • kasiaip83 Re: Mała głowa :(((( 23.05.13, 22:10
            starszy miał 42 cm z hakiem w tym wieku co młodszy, ale tez przy urodzeniu glowkę 35 cm..nie wiem co myslec, martwie się
    • arya82 Re: Mała głowa :(((( 23.05.13, 23:12
      No ale przeciez z tego co widze na siatce, wzrost obwodu glowy ma twoj synek ok, wiec nie wiem czym sie tak martwisz. To cecha indywidualna, sa ludzie z mniejszymi i wiekszymi glowami. Poki glowka rosnie tak jak ma rosnac to ok.
      Nie wiem co Ci to pomoze, moj maly urodzil sie 38cm, miedzy 5-6 mcem mial ok 45-46 cm, teraz ma 11 mcy skonczone i obwod 49, czyli podskoczyl z 91 centyla na 99ty.
    • murwa.kac Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 08:03
      ale co Ty chcesz i czym sie martwisz, bo nie rozumiem?

dziecko prawidlowo sie rozwija, rosnie, lekarze powiedzieli, ze wszystko ok, na siatce centylowej jest ok - po co na sile szukasz chorob dziecku?
      to ze starszy syn mial wiekszy rozmiar w tym wieku o niczym nie swiadczy. wage, wzrost, kolor oczu i wlosow tez mial IDENTYCZNE jak mlodszy?
      pewnie nie. a wiesz dlaczego?
      dzieci sa ROZNE.
    • ichi51e2 Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 08:11
      A jak klatka piersiowa? Bo na tym etapie to sie chyba bardziej patrzy proporcje klatki do glowki. Powinny byc (niech mnie ktos poprawi jak zle mowie) takie same - potem im dziecko starsze tym wieksza sie klatka robi.
    • ichi51e2 Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 08:22
      Az spojrzalam do ksiazeczki - ur 37cm (5 mc nie mam, ale 4mc)42.5 (6.5mc)44.5 Dlugosc na tym etapie 73.5 waga 8.7- wszystko to sa wyniki powyzej 50c - naprawde nie rozumiem czym sie martwisz..
    • mayaalex Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 08:43
      U mnie odwrotnie - urodzil sie na szczescie z glowa sredniej wielkosci ale zaraz potem wyskoczyl na 95 centyl. No i mamy wielka glowe wink i jakos specjalnie mnie to nie stresuje - jego tata i dziadek tez tak maja smile
    • agncwy Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 08:51
      5 mc i 45cm to mamy za dużą?") Za bardzo się stresujecie i szukacie problemówsmile
      • kasiaip83 Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 09:04
        obwód klatki ma 42,5 cm, główka 41 cm.. a uwagę znam zwróciła pediatra w przychodni i lekarz w szpitalu jak byliśmy, dlatego tak się zmartwiłam..chorób nie szukam, sama nie zwrócialabym na ta główkę uwagi, ale jak juz 2 lekarzy było tego samego zdania to się przestraszyłam..dzięki za opinie, troche mnie uspokoiły ..
        • agncwy Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 09:08
          Ale zrobiłaś usg i wszystko jest ok,więc na pewno jest dobrzesmile Wszystko się z czasem wyrównasmile
    • mewa_kowall Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 12:34
      U mnie to samo, ur. 33 cm obecnie 5,5 mca 41,5 cm. Podobne zalecenia. Napisz do mnie na priv na gazetowego.
      ---
      Malwinka 15.03.2009
      Marcelinka 04.12.2012
    • kwiatekwdoniczce Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 13:20
      No to mój przy urodzeniu miał obwód głowy 31 cm, czyli wygrywa ranking na najmniejszą głowę wink U mnie żaden lekarz nie zwrócił na to uwagi, to ja sama strasznie się przejęłam, jak gdzieś przeczytałam, że głowa powinna być większa przy urodzeniu od klatki piersiowej. Jak teraz patrzę w książeczkę, to widzę, że obwód klatki do końca pierwszego roku życia zawsze był większy. Synek ma obecnie dwa latka, rozwija się zupełnie normalnie i wygląda jak najbardziej proporcjonalnie smile
      • kasiaip83 Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 15:22
        kwiatekwdoniczce a ile miał w wieku 5 mc-y?i dalej do roku jak przyrastala?
    • rulsanka Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 15:32
      Popatrz tutaj:
      www.who.int/childgrowth/standards/second_set/cht_hcfa_boys_p_0_2.pdf
      wygląda na to, że głowa rośnie mniej więcej równo.

Mój syn w wieku 10 miesięcy miał głowę 43,5 co wg polskich siatek było poniżej 3 centyla, a wg powyższego linka był pod 15. Urodził się z głową 33. Do tej pory syn idzie tym samym centylem, ma 5 lat i głowę 49 i poza tym że ogólnie jest wąski (ramiona, biodra, głowa) to wszystko z nim ok.
    • guderianka Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 15:52
      Starsza- ur.35, 5,5 m-ca-nie mam zapisane
      Młodsza -ur.34 cm, 5,5 m-ca -43 cm -przy zarośniętym całkowicie ciemiączku (klatka 47)
      Najmłodszy-ur. 36,5 , 5 m-c - 42 cm (klatka 45)
      • kasiaip83 Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 16:05
        dzięki , a to dziwne z tymi siatkami!!!
        • rulsanka Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 16:51
          W ogóle jest tak, że chłopcy z reguły mają większe głowy, ale to nie świadczy o większym rozumie wink
          Ja zanim znalazłam siatki centylowe WHO, to pocieszałam się że młody jest na 10 centylu w siatkach polskich - dla dziewczynek. (Czyli że ludzie w tym wieku mogą mieć takie głowy i są normalni.)
          • kasiaip83 Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 17:59
            mam nadzieję ,że będzie ok.. muszę go obserwować z tym wzrostem główki
            • kasiaip83 Re: Mała głowa :(((( 24.05.13, 18:01
              rulsanka. ja tez właśnie patrzyłam na siatki dziewczynek tongue_out trzeba się jakoś pocieszyć
              • guderianka Re: Mała głowa :(((( 25.05.13, 08:04
                Obserwuj i mierz co kilka tygodni, zawsze tym samym centymetrem w tym samym miejscu
                Patrz na ciemiączko i tempo zarastania-chociaż jak widzisz moja Młodsza miała całkowicie zarośnięte w 3 m-cu, były obawy kraniostenozy, mierzyłam głowę regularnie-wszystko było ok ale ona od początku rosła jak szalona (urodziła się jako najmniejsza a chyba będzie największa wink)-więc reguły nie ma ale indywidualne przypadki. Pamiętaj też, że takie maluchy wykonują olbrzymią prace w pierwszym roku życia-rośnięcie to nie zabawa! Dzieci rosną nierównomiernie, skokami, nadrabiają coś co wydaje się opóźnione itd. Rozumiem obawy-trzymaj rękę na pulsie ale się nie nakręcaj wink
                • ichi51e2 Re: Mała głowa :(((( 25.05.13, 09:49
                  Czaszka rosnie tez w szwach czaszowych smile ciemiaczko to taki wentyl bezpieczenstwa smile))
    • gazeta_mi_placi [...] 24.05.13, 17:08
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mikams75 Re: Mała głowa :(((( 25.05.13, 01:54
      ja cala ciaze slyszalam, ze dziecko ma mala glowke, no coz, latwiej bylo urodzic wink
      Pozniej tez miala mala glowke i do glowy mi nie przyszlo, ze to nieladnie wyglada. Wg mnie calkiem ladnie to wyglada, grunt ze rosnie zdrowo. Jesli przyrosty sa rownomierne, to wszystko jest ok. Twoje dziecko prawdopodobnie bedzie juz zawsze mialo mala glowke i bedziesz zawsze czapki kupowac o pare rozmiarow mniejsze niz reszta ubran. Moje dziecko ma teraz 5 lat, glowe ma nadal mala w porownaniu do rowiesnikow, ale przyrosty byly normalne.
      Jak masz jak to sprawdz w ksiazeczce zdrowia twojej lub meza - moze to byc w genach.
      • kasiaip83 Re: Mała głowa :(((( 25.05.13, 12:47
        mąż miał głowę przy urodzeniu 32 cm i klatkę tez 32 cm, ale teraz ma przysłowiowy "gar" ma dużą głowę.. mam nadzieję, że małemu tez urośnie , choć w tym wieku miał większa od synka
        • koteck Re: Mała głowa :(((( 25.05.13, 13:04
          Mój synek przy ur. 33 cm, w dniu ukończenia pięciu miesięcy miał główkę 40 cm a wagę 7100 g. Teraz 16 miesięcy ok. 47 cm. Nie wiem jaki miał wtedy wzrost ale jest dosyć drobny z wyglądu (teraz ma ok. 80 cm) więc może dlatego nikt nigdy nie mówił, że ma małą głowę. Zawsze wyglądał proporcjonalnie.
          • kasiaip83 Re: Mała głowa :(((( 25.05.13, 15:20
            dzięki za przykłady z życia smile koteck, mój też drobny jest ,bo klatka tylko 42,5 cm.. może faktycznie nie mam co się martwić? Starszy ma 5,5 r i główkę 52,5 cm, jest szczuplutki a głowę ma normalną..dzięki jeszcze raz !
            • kasiaip83 mikams 25.05.13, 15:21
              a ile ma twoje dziecko teraz cm w główce w wieku 5 lat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka