Dodaj do ulubionych

Od wstawania przy meblach do chodzenia?

06.06.13, 09:08
Ile czasu Waszym dzieciom zajęła nauka chodzenia, tzn od wstawania przy meblach do samodzielnych kroków?
Obserwuj wątek
    • kahakasurdo Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 09:18
      Około 4 miesiące. Wstała przy meblach na początku grudnia, a pierwsze samodzielne kroki na koniec marca.
      • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 09:53
        kahakasurdo, a ile Twoje dziecko miało, gdy wstało?
    • kindddzia Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 09:36
      mi sie wydaje, ze to zalezy od tego w jakim wieku dziecko wstalo samodzielnie. te co wstaly pozniej chyba pojda szybciej, bo juz generalnie wieksze i silniejsze. a te co wstaly dosc wczesnie, to troche tak jeszcze postoja. To tylko takie moje przemyslenia.
      Moja stanela jak miala 6 miesiecy, teraz ma 10mies i niecale pol wink i chodzic jakos nie chce wink

troche potupta przy meblach, ale nie widac zeby sie starala jakos, czy tego pragnela, wiec mysle, ze to jeszcze moze potrwac wink
      • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 09:49
        kinddzia, możesz mieć racjęsmile. Oby tak było, bo mój maluch ma 14 miesięcy. Pełza, raczkuje, siada, wstaje ostatnio przy meblach. Czekam wiec na pierwsze kroki, ale nie spieszę sie zbytniosmile.
      • gonia28b Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 10:24
        Mój synek miał właśnie jakieś 6-7 m-cy jak wstawał (sam) trzymając się mebli, a w 11 m-cu stawiał pierwsze samodzielne kroki.
      • ichi51e2 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 08.06.13, 11:35
        Mnie sie wydaje ze to raczej nie jest kwestia spionizowania sie ale calego kompletu umiejetnosci - od prawidlowego wstawania (z kolana nie dzwignia) padania na pupe, asekuracji lapkami przy padaniu na twarz, ustawienie stopy etc. Im dluzej chodzi przy meblach tym lepiej dla stop i bioder w kazdym razie
    • jehanette Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 09:37
      9 miesięcy ;D pierwsze próby wstawania w 8 miesiącu, na dobre nauczyła się wstawać przy meblach w 9 miesiącu, a zaczęła chodzić w 17 miesiącu big_grin
      • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 09:46
        oj, to długo dreptałabig_grin.
    • kw0 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 09:44
      4 miesiące do pierwszych samodzielnych kroków od samodzielnego wstawania przy meblach
    • kasiamalpa Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 09:47
      mój stanął przy meblach w wieku 7,5 msc,teraz ma 9 i czasami się puści, jak go zawołam to zrobi w moim kierunku 3 kroki chwiejąc dupiną i zaraz siad wink
      ps.mam pytanie,czy w takim wypadku szkodliwe bedzie "prowadzanie" pod paszki maluszka ?nie ciągle, ale parę minut w ciągu dnia?czy młody ma sie sam z siebie nauczyć chodzić bez pomocy?
      (chodzika nie mamy,skoczka też nie)
      • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 09:51
        Z tym prowadzaniem , to ja też mam problem. Byłam ostatnio u pediatry. To bardzo chwalona pani doktor w mojej miejscowości i wyobraźcie sobie kazała mi prowadzać dziecko. Wszędzie się słyszy, by nie prowadzać, ale może od jakiegoś wieku można?
        • ichi51e2 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 10:08
          Minus prowadzenia (a jak juz prowadzicie to dziecko przodem do siebie - nie stojac za nim) jest taki ze dziecko nie uczy sie upadac/ utrzymywac rowniwagi samodzielnie, kucac, wstawac i w razie w amortyzowac upadku. Wiec lepiej dac mumisc swoim torem.
        • adrenalina120 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 07.06.13, 22:16
          W "swojej" tzn. w kołtunowie?
    • ichi51e2 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 10:05
      Okolo miesiaca - w ogole nie zachecalam do chodzenia samodzielnego bo naurolog kazala mu dlugo rzy meblach chodzic (dla dobra stop i obreczy biodrowej) niestety nastepnym krokiem po samodzielnym chodzeniu okazala sie wspinaczka wysokomeblowa (pasja malego obecnie niestety) masakra... Jak poczatko stawania tylko gorzej bo na skraju kanapy...
      • libretinka Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 10:28
        Mój wstał z początkiem 8 mca. Przy meblach i przy wszystkim innym, czego może się złapać idzie wartkim krokiem, ale samodzielnie NIE.
        Ma 11 mcy i tydzień i jakoś do chodzenia mu nie śpieszno, teraz też uskutecznia wspinaczkę, kanapa, parapet, łóżko, komoda, im wyżej tym lepiej.
        Nie zachęcam specjalnie do chodzenia, za rączki podejdzie dwa kroki, widać, że woli sam przy meblach lub raczkować. Nie spieszy mi się, bo przy raczkowaniu i tak się nalatam tak, że ledwo zipię wieczorem, a co dopiero bedzie jak zacznie chodzić. To 3 sekundowe dziecko, każda atrakcja wystarcza na 3 sekundy, potem trzeba zapewniać nową albo co gorsza, sam sobie ich szuka.
    • rulsanka Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 11:02
      U nas było pół roku, ale syn zaczął wstawać jak miał 7m a raczkować jak miał 6 więc w sumie nie miał motywacji, żeby chodzić - i tak wszystko było dostępne. Przy meblach chodził jak miał 8, a samodzielnie 13-14.
    • murwa.kac Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.06.13, 12:44
      pol roku ponad.
      stanal jak mial 9, pierwsze kroki zrobil jak mial 14, a tak juz na serio chodzic jak mial 15.
    • koteck Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 07.06.13, 22:43
      U mojego synka trwało to ok. 3 miesiące.Miał 7,5 miesiąca jak wstał w łóżeczku i potem już wstawał przy meblach. Jak miał 10,5 zaczął chodzić.

• aleksandra1357 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 07.06.13, 23:00
      Moi obaj synowie chodzili przy meblach, jak mieli 7 miesięcy. Jeden zaczął chodzić, jak miał 11 miesięcy, drugi jak miał 13.
      • zonajana Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 07.06.13, 23:41
        Corka zaczela chodzic przy meblach w wieku 10 mcy, w wieku 13 mcy smigala jak strzala.
        Syn ma obecnie 10 mcy, czolga sie, nawet nie raczkuje.
        • sevika1980 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 08.06.13, 06:48
          Mój roczniak od około trzech miesięcy chodzi przy meblach. Jakiś tydzień temu, puścił się, zrobił jeden kroczek, potem drugi i runął na podłogę. Zazwyczaj trochę pomarudzi i dalej się bawi, ale tym razem długo płakał wiec musiał porządnie walnąć. Zraził się i teraz woli na czworakach po domu zasuwać. Myślicie, żeby go w tej sytuacji zachęcać czy odpuścić żeby się sam ponownie odważył?
          • murwa.kac Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 08.06.13, 06:58
            odpuscic, sam sie odwazy.
            nie zrazil sie, spokojnie. tak wygladaja poczatki chodzenia u dzieci. jeden, dwa kroki i powrot do czworaka. zapomnij, ze dziecko od razu bedzie biegac.
            u mojego syna od pierwszych dwoch krokow do takiego pelnowymiarowego chodzenia na dwoch nogach tylko minal dobry ponad miesiac.
            • sevika1980 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 08.06.13, 07:16
              A lepiej do nauki chodzenia, żeby po domu na boso latał czy w skarpetkach z absami czy w jakis kapciach?
              • murwa.kac Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 08.06.13, 07:54
                na boso. niech czuje fakture podlogi pod stopami. i nie sprzataj za czesto wink w sensie rozwalonych po podlodze zabawek, zeby sie nauczyl wymijac przeszkody, podnosic nozki, zwalniac przed przeszkoda.
          • kasiamalpa Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 08.06.13, 11:03
            mój się zraził przy raczkowaniu,walnął 2 x nosem w dywan i koniec raczkowania,za nic nie chciał na czworakach być.
            Teraz (9msc),trzyma sie moich wskazujących palców i lezie jak szalony.

sevika1980 napisała:
            musiał porządni
            > e walnąć. Zraził się i teraz woli na czworakach po domu zasuwać. Myślicie, żeby
            > go w tej sytuacji zachęcać czy odpuścić żeby się sam ponownie odważył?
            • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 01.08.13, 09:40
              Podbijam swój wąteksmile.
              Nadal ten mój szkrab nie chodzi, ale jest chyba postęp, bo zaczął wstawać przy ścianie, lustrzanej szafie. Po prostu przy czymś płaskimsmile. Posiedzę Tu dziś z Wami trochę, bo wyobraźcie sobie dziecię mi zasnęło wczoraj o 21 i śpi do tej porysmile, a ja nie wiem co z czasem robićsmile
    • julita165 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 01.08.13, 09:53
      Długo. Prawie trzy miesiące. Synek zaczął wstawać przy szczebelkach łóżeczka jakoś jak skończył 9 m-cy. Jak miał 10,5 zaczął chodzić przy meblach albo za dwie ręce. Jak skończył 11 m-cy zaczął chodzić za jedną rękę ale dopiero na roczek odważył się puścić.
    • ajserped Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 01.08.13, 10:33
      U mojego chyba też potrwa długo zanim zacznie chodzić. Wstawać przy meblach zaczął gdzieś pod koniec kwietnia. Niedawno roczek mu stuknął, raczkuje, chodzi przy czym się da, czasem pchając taboret lub krzesełko do karmienia przed sobą. Czasem na sekundę się puści, jak się zagapi i stoi i np. chce sobie coś w obu rękach potrzymać, żeby lepiej pooglądać. Nawet gdybym chciała, to nie daje się prowadzić za rączki- natychmiast klęka albo wrzeszczy.
      Tak myślę, że jeszcze to potrwa jakiś czas zanim pójdzie- może jak pójdzie do żłobka i się innymi dziećmi zainspiruje.
      • kindddzia Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 01.08.13, 10:44
        u nas dokladnie, wypisz, wymaluj, lacznie z wiekiem identycznie smile
        a wstawac zaczela gdzies ok 7 miesiaca zycia, to juz kawal czasu przeciez
      • nie-matka Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 01.08.13, 11:17
        U nas bardzo podobnie. 6 miesięcy z kawałeczkiem wstał w łóżeczku, 6,5mies raczkować zaczął. Obecnie 10 miesięcy i przy meblach wręcz biega, dla samego biegania, czasem zapomni się i stoi samodzielnie bez podparcia, jest coraz bardziej luzacki i swobodny w zmianach pozycji, czasem odwraca się plecami do mebla i próbuje zrobić kroczek w Twoim kierunku, ale często to wygląda jak rzucanie się w moje ramiona.
    • kasiamalpa Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 01.08.13, 15:10
      no to też melduję postepy swojego ,
      wczoraj skończył 11msc i chodzi juz sam od 2 tygodni,przejdzie przez całe mieszkanie,ale wolno tak zastanawiając sie chyba" jak ja to robię ,że idę"wink
      jak juz widzi cos zasięgu rąk, to wtedy podbiega i siada zaraz na dupce ze zdobyczą.
      • libretinka Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 01.08.13, 15:23
        Moj tez chodzi od kilku dni, a jutro stuka 13 mcy czyli od kiedy zaczal stać i chodzić przy meblach upłynęło 4 cz 5 mcy do samodzielnych kroków. Na razie jest bardzo nieporadny, czasami widzę, ze sie zastanawia czy gdzie pójść czy przeraczkowac. Na dworze chętnie chodzi ale chce, by dać rączki do trzymania albo chociaż palec. smile
    • noem.i77 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 01.08.13, 16:19
      Mój wstał jak miał skończone 14 mc. Teraz ma 15 uprawia wspinaczkę. Dobrze, że jest lato, to mogę go puścić, żeby pobrykał po trawie albo po placu zabaw. Mam nadzieję, że do jesieni będzie śmigał na własnych nóżkach, bo nie wyobrażam sobie spacerów tylko w wózku. Co robić z niechodzącym dzieckiem jak na dworze mokro...?
    • 1mzeta 1,5 miesiąca. 01.08.13, 18:54
      jw.
      7,5 chodził przy meblach, stole etc, 2 dni przed ukończeniem 9-tego miesiąca poszedł sam.
    • muza24 ok 5 mies. 01.08.13, 22:00

moja córcia miała 5 mies. jak zaczeła chodzić przy meblach (styczeń). jakoś w maju-czerwcu zaczęła stawać bez "podpórki". 2-3 tyg. temu zaczęła robić pierwsze kroczki. Teraz już chodzi sama (jak kaczuszka, z częstymi upadkami). Nigdy nie była prowadzana za paszki, rączki. Pchacza użyła dosłownie kilka razy.
    • mikams75 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 01.08.13, 22:12
      7 m - stala przy meblach
      14,5 - zaczela chodzic
    • silje78 Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 02.08.13, 09:22
      wstała pierwszy raz jak miała 7 m-cy, później wstawała jak tylko czegoś się chwyciła. dreptała przy meblach z 1,5 miesiąca. dość pewnie chodziła mając prawie 11 miesięcy.
    • aleksandrajurek Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 04.08.13, 11:05
      stokrotka_beauty jak u Was z chodzeniem? pytam bo i moj ma ONM, tylko moj ma ONM nie tylko w osi ciala ale i stawy sa wiotkie. Jak skonczyl 11 mies zaczal sam siadac, od kilku dni probuje raczkowac ale doslownie kika metrow, caly sie trzesie jak galaretasmile podciada sie do kleku od kilku dni, troche sie wspina, postawiony stoi na calych stopach, ale wykorzystuje duza powierzchnie podparcia, nie daje rady ustac jesli ma rece wyciagniete przed siebie. Kiedy Twoj synek stal stabilnie przy meblach? Moj ma 11,5 mies, narazie nie wstaje, ale checi ma i to ONM go ogranicza. Czy zanacie przyczyne ONM?

• stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 04.08.13, 14:52
        Miał gdzieś 12,5 - 13 miesięcy. Stał od razu tak w miarę stabilnie. Przyczyn onm nie znam. Przypuszczam jednak, że to skutek brania nospy w ciąży. Oczywiście ja nie namawiam, by nospy nie brać. Jak trzeba, to brać!!!
      • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 04.08.13, 14:56
        Pytasz jak u nas z chodzeniem. Jeszcze nie chodzi, ale wstaje przy ścianie, lustrze, gramoli się po schodach na pierwsze piętro (to już od jakiś 3 - 4 miesięcy). Zapewniam mu maksymalną dawkę ruchu. Trochę prowadzam trzymając pod paszkami.
        Jak u Was z mową i naśladowaniem?
        • aleksandrajurek Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 04.08.13, 23:13
          moj ma 11,5 mies , nauczyl sie robic papa, z reguly robi jak poprosze, umial klaskac ale juz nie chce tego robic. W zabawie nasladuje (sorter, nakladanie kolek, ubieranie misa i inne), kontakt juz ok ale bylo kiepsko. Gaworzy, czasmi wydaje mi sie ze mowi ze zrozumieniem bum, brum, ciiiiciii (wolanie kotka). Rozumie polecenia typu wlacz melodyjke, telewizorc(macha pilotem), rozumienie slow tez chyba ok. Pieknie pokazuje palcem od tygodnia. A jak u Was bylo z mowa?
          • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 05.08.13, 01:55
            U nas od zawsze z mową, rozumieniem, pokazywaniem było bdb.
    • melancho_lia Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 05.08.13, 07:29
      U syna jakies dwa tygodnie. U córki chyba 4 miesiące (ale ona ostrozna była).
      • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 05.08.13, 11:25
        oj to Twój syn to chyba sprintersmile. Mój jest ostrożny.
        • aleksandrajurek Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 05.08.13, 16:42
          stokrotka, czy u Was jest wiotkosc tyko w osi ciala, czy synek ma calosciowo ONM? nie mial np problemow z wysokim podporem bo mial silne raczki?
          Co do chodzenia to juz sie nie martwimy, za kilka miesiecy pojdzie, ale lekarze nie sa zgodni co do tego czy szukac przyczyn ONM czy nie. Jedni strasza inni uspokajaja.
          • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 05.08.13, 22:29
            Ola, u nas to trudno powiedzieć. Wydaje mi się, że diagnoza lekarza, że to onm jest trochę na wyrost. Fizjoterapeuta też tak sądził. Mój młody ewidentnie jest leniwy, ale i ostrożny. Przy tym to typ gaduły. Już teraz potrafi mi opowiedzieć co dziś robił, a ma 16 miesięcy ledwie.
        • melancho_lia Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 05.08.13, 22:01
          Żeby było śmieszniej to synowi paru pediatrów wmawiało ONM i zalecało rehabilitację, neurolog kazała zostawić dziecko w spokoju i tak zrobiliśmy.
          Syn nie raczkował, najpierw pełzał bardzo szybko, potem zaczął wstawać i jak wstał to poszedł. Ale on ogólnie motorek ma w pupie (obecnie ma 7,5 roku i jest ciągle w ruchu). Za to jego siostra to jest odmienny porzypadek- mega ostrożna, musiała się czegoś trzymać jak chodziła (wystarczyło dotykać jedną ręką ściany). Miało to swoje zalety- syn ciągle miał guzy, ona prawie się nie wywracała. Poszła samodzielnie jak miała prawie 1,5 roku, syn miał 11 m-cy jak samodzielnie chodził.
          • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 05.08.13, 22:33
            melancho_lia napisała:

> Żeby było śmieszniej to synowi paru pediatrów wmawiało ONM i zalecało rehabilit
            > ację, neurolog kazała zostawić dziecko w spokoju i tak zrobiliśmy.
            > Syn nie raczkował, najpierw pełzał bardzo szybko, potem zaczął wstawać i jak ws
            > tał to poszedł.

Patrz, a u nas było tak, ze pierw pełzał, wstał, zaczął raczkować i siadaćsmile.
            • melancho_lia Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 06.08.13, 10:24
              Każde dziecko inne, mój najpierw chodził zanim nauczył się siedzieć (po prostu siedzenie było nudne, trzeba było być ciągle w ruchu), córka za to bardzo długo raczkowała i łaziła z "podparciem" przy ścianie.
    • annnia5 [...] 05.08.13, 21:55
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • stokrotka_beauty Re: aleksandrajurek 05.08.13, 22:36
        annia, możesz mi opisać jak taki wiotki brzuszek wygląda? Czy jest miękki w dotyku?
        • annnia5 [...] 11.10.13, 22:07
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kindddzia Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 20.08.13, 11:37
      no to moja zaczyna chodzic. zaraz konczy 13 miesiecy. pierwszy kroczek zrobila na ok 12,5 miesiaca. A wstawala od okolo konca 6 miesica / poczatku 7.
      w tej chwili rekord to 4 kroczki, ale to bylo kilka dni temu i na razie tego nie powtorzyla, wiec idzie to baaaaaardzo wolno. Zrobi kroczek i od razu na kolanko kleka i swoim stylem krakowiaczka pomyka wink
      • beta-beta Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 20.08.13, 15:30
        Moja Młoda ma prawie 15 mies., chodzić zupełnie samodzielnie próbuje od niedawna - jakieś 2 tyg. temu była pierwsza próba, przeszła pół pokoju z piłką w rączkach, od tej pory coraz częściej puszcza rękę mamy/taty, kanapę, wózek, ale na razie na krótszych dystansach wink Zaczęła raczkować ok.10 mies., wstawać przy ścianie/meblach miesiąc później, około roku zaczęła chodzić przy meblach i z asekuracją. Nie stwierdzono u niej ani wzmożonego ani obniżonego napięcia mięśniowego, raczej wygodnictwo i trochę strachu o własny tyłek wink Intelektualnie rozwija się ok, można się z nią spokojnie porozumieć, choć wciąż w większym stopniu na migi niż werbalnie (tzn. mała używa częściej gestów, słów niewiele, własnych pisków i mlasków sporo). Najbezpieczniej wciąż czuje się trzymając za rękę mamę lub na czworakach (ale już coraz rzadziej). Zauważyłam, że do samodzielnego chodzenia motywują ją bardzo wspólne zabawy z dziećmi na placu zabaw, przyrządy ułatwiające chodzenie(drabinki, linki do wspinaczki). Na placu poznałam zresztą mamę 20-miesięcznej dziewczynki, która dopiero miesiąc temu odważyła się postawić samodzielne kroczki, do tej pory jest ostrożna i lubi być aseurowana, ale nikt nie stwierdził u niej nic niepokojącego od strony fizycznej, po prostu ten typ tak masmile
    • aleksandrajurek Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 10.10.13, 09:12
      odswiezam watek, moj maly ma 14 mies, siada sam dopiero od 11 (na 9,5 dal sie posadzic ale byl bardzo chwiejny), 11 raczkowal, tydz przed roczkiem wstal przy meblach, od 12,5 mies chodzi przy meblach.
      Teraz ma 14 mies i niestety do chodzenia daleko, za raczki nie prowadzam bo sie chwieje jeszcze. O prowadzeniu za jedna raczke nawet nie wspomne. Lubi chodzi po domu trzymajac sie krzeselka i przesuwajac je. Niestety ONM sie za nami ciagnie w nieskonczonosc, pocieszcie troche. Juz nie wiem czy to ONM ma jakies podloze chorobowe czy nie, lekarze nie sa zgodni, poki co zadnych konkretnych badan, ostatnia wizyta u neurologa 2 tyg temu i wpisane mamy w karte ze rozwoj w normie i kontrola za pol roku. Intelektualnie wydaje sie byc ok, chociaz ja sie zawsze czegos czepiamsmile Za duzo nie mowi ze zrozumieniem (bum, bach, ma czyli nie ma, be, mama, baba).
      • libretinka Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 10.10.13, 09:17
        Spokojnie.
        Mój żadnego ONM nie miał, zaczął chodzić przy meblach po 8 mcu i chodził tak przez 5 mcy, w ogólne nawet nie próbował stawiać samodzielnie kroków, czasami tak jak Twój szedł przesuwając przed sobą jakiś pchacz czy krzesło.
        Samodzielne kroki zaczął stawiać po 13 mcu, ,teraz ma 15 mcy i w ogóle nie chodzi, za to BIEGA, ja muszę nieźle wyrabiać na zakrętach, żeby za nim nadążyć. Daj mu czas.
      • murwa.kac Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 10.10.13, 09:40
        ma jeszcze czas do chodzenia.
        18 miesiecy plus 2 miesiace na zakładkę

co do mowienia - moj mowil o wiele mniej w tym wieku.
      • ajserped Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 10.10.13, 11:45
        mój ma 15 miesięcy bez tygodnia i też ciągle sam nie chodzi i wg mnie ani mu to w głowie. a raczkuje i chodzi przy meblach albo pchając taboret/krzesełko już dawno. mówi głównie tata, ata, ale raczej nie oznacza to nic konkretnego. jak coś chce to się drze aaaa i wyciąga rękę.
        ze żłobka od psycholog dostaliśmy poradę, żeby go neurolog obejrzał, bo on się wśród dzieci inaczej niż w domu zachowuje (bierny, apatyczny, nie chce się przemieszczać, sięgać po zabawki, mówić, nie reaguje na polecenia itd.) sad i się martwię.
        • aleksandrajurek Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 10.10.13, 13:38
          moze w zlobku za duzy chaos, moze sie jeszcze nie przyzwyczail, jak w domu pokazuje palcem i rozumie polecenie to mysle ze nie masz powodow do obaw. Moj tez za duzo nie mowi.
          • ajserped Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 10.10.13, 14:20
            no własnie w domu z tym rozumieniem poleceń i pokazywaniem palcem to też nie za bardzo. ale w sumie pokazywania palcem to za bardzo go nie uczyliśmy, ćwiczyliśmy, bo np. w książeczce to zaraz książeczkę zabiera i sam sobie kartki przerzuca. pokazywanie go nie interesuje w przeciwieństwie do wkładania, wyjmowania, rzucania. a i ostatnio jeszcze opanował wciskanie przycisków pralki, bo pokrętło umie obsługiwać już od dawna - ech, okazało się, że w pralce mimo info od producenta, blokada dziecięca nie działa. ciekawe kiedy pralka padnie od tego wciskania wszystkiego, co się da - nie sadziłam, że tak szybko to skuma...
            też myślę, że to jego zachowanie w żłobku to kwestia adaptacji, zwłaszcza że jak już mniej dzieci jest w grupie po południu, to młody się rusza z miejsca.
            • aleksandrajurek Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 10.10.13, 17:14
              moj konkretne przedmioty/osoby pokaze palcem ale jak mu sie chce, ale np duzo pokazuje spontanicznie na spacerze czy w nowch miejscach, rozumie sporo ale tez czesto ciezko cos wyegzekwować.
              • murwa.kac Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 10.10.13, 17:55
                ale po co ty chcesz cokolwiek egzekwowac???

ma jeszcze czas na mamusiu, przed nami jest piekne lisciaste zielone drzewo
                • stokrotka_beauty Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 16.10.13, 23:28

pierwsze samodzielne kroki nareszcie za namismile.
    • ildiss Re: Od wstawania przy meblach do chodzenia? 17.10.13, 13:07
      Wstawała przy meblach równo na 9 miesięcy, dwa tygodnie później zaczęła dreptać przy meblach, tydzień przed roczkiem odważyła się ruszyć samodzielnie w świat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka