Dodaj do ulubionych

menu niemowlęcia

17.06.13, 13:54
wiem...znów o jedzonku... ale mam pytanie. jak wygląda mniej-więcej dzienne menu waszych maluszków? głównie chodzi mi o dzieci 4-5mies. u mnie to tak..
4- 150ml mleka,
9- 150ml mleka
12-13- zupka (słoiczek)
16- 150ml mleka
20-2.30- 150- ml mleka
Obserwuj wątek
    • alutka314 Re: menu niemowlęcia 17.06.13, 16:46
      hejwink moja jak miała 5 mc to pediatra powiedział że dobowo ma wypijać minimum 500 ml mleka, czy to w kaszce czy z butli. tak patrze na wasz rozkład posiłków i moja w tym wieku podobnie jadła (dopóki chciała pić mleko) a deserek to ja podaje jej między posiłkami. U nas rozkład dnia wygląda mniej więcej tak (córka ma już 7 mc ale od 5 mc praktycznie nic się nie zmieniło)
      4.30 - 130 ml mleka
      7.30 - 150 ml kaszki na mm na gęsto
      ok 10 - kisiel tak 120 ml
      12.30 - obiadek 190 ml
      14.30 - deserek
      17.30 - mleko 80 ml
      20.00 - 150 ml kaszki na gęsto

https://www.suwaczki.com/tickers/klz9vut1o2dgh58u.png
      • alutka314 Re: menu niemowlęcia 17.06.13, 16:50
        aha a kaszkę (bo kleiku nie chciała) to zaczęłam jej podawać jak mleka przestała chcieć pić (wolałabym żeby piła mleko). a chrupki pierwszy raz jej dałam jak miała ok 5,5 mc początkowo jadła chętnie ale jak się zakrztusiła to nie chce już ich ;/

https://www.suwaczki.com/tickers/klz9vut1o2dgh58u.png
        • karynka273 Re: menu niemowlęcia 17.06.13, 17:15
          no właśnie oja malutka widzę że chętniej je łyżeczką... aż się trzęsie... ale do kaszek dojdziemy... właśnie ona też mało mleka mi wypija tak popołudniu...tzn wypija o tej 16tej 150 ale już tak na siłę... chyba nic sie nie stanie jak dam jej kilka łyżek deserku i później mniej mleczka...
          • frijka Re: menu niemowlęcia 17.06.13, 20:28
            karynka273 napisał(a):

> no właśnie oja malutka widzę że chętniej je łyżeczką... aż się trzęsie... ale d
            > o kaszek dojdziemy... właśnie ona też mało mleka mi wypija tak popołudniu...tzn
            > wypija o tej 16tej 150 ale już tak na siłę... chyba nic sie nie stanie jak dam
            > jej kilka łyżek deserku i później mniej mleczka...

mój synek (4,5 m) je 5 razy na dobę 180 ml mm, zdarza się, że czasem zostawi 20ml, jeszcze nic nie dawałam prócz mleka. A jak dajesz zupke w słoiczku to cały słoiczek, pół tak na raz?
      • karynka273 Re: menu niemowlęcia 17.06.13, 17:18
        no my jemy o 4 rano i ona dalej śpi do 8-9 więc kolejne mleko ok 9 dopiero...więc juz później podaje obiadek tak po 12... poprostu nie ma czasu na to drugie śniadanko.. i zauważyłam że jak rano o 4 wypije 150 to o 9 juz tylko 120... i na odwrót... widocznie sama reguluje... czytam że niektóre dzieci w tym wieku wypijają po 180ml nieraz 5 razy na dobę... dlatego się zastanawiałam... moja 150 nieraz tak na siłe wypija...
        • alutka314 Re: menu niemowlęcia 17.06.13, 17:34
          ładnie ci śpi Ala jak wstanie o 4.30 to max do 7 śpi. A o 7.30 daję jej kaszkę na mm bo mleka już nie chce tknąć nawet butelki do buzi nie weźmie. o po południowe to mleko to już masakra pije ale to z trudem te 80 ml. Śpiewam macham zabawkami włączam tv z piżamiakami (ulubiona bajka) ale i tak picie kończy się płaczem. I nie mam już pomysłu co mlecznego moge jej dać zamiast butli. A kaszki to tylko z bobovity a to praktycznie sam cukier. gotowałam jej jaglaną ale zjadła łyżeczkę i zaczęła pluć. Wiesz zanim zaczęłam jej rozszerzać dietę to robiłam jej 180 ml mleka i wypijała a rano niekiedy to jej dorabiałam. Mojej koleżanki córka jak miała 7 mc to wypijała 210 ml mleka 4 razy dziennie wink a teraz ma prawie rok i dalej pije 210 ml mleka 3 razy dziennie
          • malinowa80 Re: menu niemowlęcia 17.06.13, 20:23
            mój tez je mało mleka i to wcale nie po rozszerzeniu diety, zawsze jadł mniej niż statystycznie. Je max 120ml (5 miesięcy za tydzień będzie miał) często nawet tego nie dopija. 1-2 razy w nocy, 3 razy w ciągu dnia.
            Od tygodnia dostawał kleik, marchewkę i jabłko ale będę musiała jednak po odstawiać bo kupki nie fajne sad
            przy okazji jak robię kleik to jeśli dodam na ilość mleka tyle łyżek kleiku ile podają na opakowaniu to strasznie rzadkie mi wychodzi. "Na gęsto "dajecie więcej niż na opakowaniu?
            • alutka314 Re: menu niemowlęcia 17.06.13, 21:07
              Ja kaszkę (myślę że kleik tak samo) to na 150 ml wody plus 5 miarek mleka dodaję 4 łyżki stołowe kaszki (takie nie płaskie i nie bardzo czubate) i wychodzi mi na gęsto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka