Dodaj do ulubionych

Brak apetytu

07.08.13, 13:09
Witam, założyłam podobny wątek na karmieniu piersią ale może i tu są mamy które mają lub miały podobny problem. Córeczka moja za tydzień skończy 4 miesiące od początku karmiona piersią ładnie przybiera na wadze (waga ur. 3960 waga we wtorek tj. 6.08 7260). Problemy zaczłęy się 5.08 Malutka na wieczór zwymiotowała, w nocy zrobiła 2 razy rzadką kupkę i przez cały dzień utrzymywał się stan podgorączkowy. Wtedy też zaczęła odmawiąć piersi i jakiegokolwiek jedzenia i picia, aby nie dopuścić do odwodnienia poiłam ją łyżeczką wodą, próbowaliśmy też odciąganego pokarmu ale bez efektu. Lekarz zbadał dziecko i stwierdził że to nieżyt żołądkowo-jelitowy i w razie braku poprawy dał skierowanie. do szpitala. Jednak dziecko nie wymiotowało nie miało biegunki tylko gorączka podskoczyła do 38,5 więc dałam czopek paracetamolu i spadła prawie natychmiast. Od tamtej pory bez temperatury. Robiliśmy badanie kontrolne moczu i wyszło ok. Siusia mniej, ale myślę ze spowodowane to jest upałami, zwiększoną potliwością i tym że mniej pije i je. W nocy budzi się na jedno karmienie i wtedy podaję jej pierś i zjada bez problemu. W ciągu dnmia to jakiś koszmar niby jest głodna próbujemy się nakarmić a jak się zorientuje że to pierś to odwraca głowę i się wygina. Czasami na półśpiąco próbuje ją nakarmić i trochę pociągnie ale jak tylko się zorientuje co jest grane to zaczyna płakać. Boję się o laktację bo piersi coraz bardziej puste, a bardzo chciałabym ją karmić. Z czego może to wynikać i jak temu zaradzić. Dodam jeszcze że ze ssaniem smoczka nie ma problemu. Po zachowaniu nie widać żadnych oznak choroby, bawi się normalnie uśmiecha się tylko czasami zamanifestuje płaczem ale to pewno z gorąca. Proszę o jakieś sugestie i wskazówki.
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: Brak apetytu 07.08.13, 13:15
      może nie dawaj jej wody do picia. Nie ma czasem zatkanego noska?
      U nas, gdy miałam taką sytuację, ściągałam mleko i dawałam łyżeczką, też bałam sie o laktację. A gdy przysypia tez nie chce piersi? Może nie dawaj jej smoczka.
      • mamuska80 Re: Brak apetytu 07.08.13, 13:36
        Nie nosek czysty, a smoczek już od dawna stosujemy i było ok. Woda to jest jedyna rzecz którą pije małymi łyczkami. Opadam z sił i pomysłów. Zastanawiam się czy nie spróbować mleka modyfikowanego
        • monocle Re: Brak apetytu 07.08.13, 13:50
          Jeżeli zależy Ci na karmieniu piersią, to podawanie mleka modyfikowanego jest fatalnym pomysłem, bo jeśli nawet dziecku zasmakuje, to jest to równia pochyła do zakończenia karmienia piersią. Po prostu dziecko szybko załapie, że z butelki leci lepiej, więc prędzej lub później odrzuci pierś, a poza tym, Ty będziesz miała mniej mleka w piersiach, bo nie będzie popytu. Piersi produkują dokładnie tyle mleka, ile dziecko potrzebuje i wyraża to ssaniem.
          Jeżeli jednak chcesz przejść na mm, to spróbuj podać mm.
          Tak czy inaczej zaspokajanie smoczkiem ssania przy braku apetytu u dziecka jest fatalnym rozwiązaniem.
        • neffi79 Re: Brak apetytu 07.08.13, 14:21
          a nie możesz dawać swojego ale odciągniętego? mm to raczej równia pochyła do skończenia kp
        • rulsanka Re: Brak apetytu 07.08.13, 22:19
          Smoczek w każdym okresie może zaburzyć ssanie a zamiast wody lepiej pierś.
    • monocle Re: Brak apetytu 07.08.13, 13:25
      Nie dawaj jej smoczka do ssania, tylko pierś za każdym razem zamiast smoczka. Jak możesz podawać smoczek dziecku, które nie ma apetytu?
    • hanusina_mama Re: Brak apetytu 07.08.13, 21:22
      Zacznij od odstawienia smoczka. Podawaj pierś zamiast.
    • nini6 Re: Brak apetytu 08.08.13, 09:30
      Dopadł małą jakiś wirus jelitowy, w tych temperaturach to częsta przypadłość.
      Nie ma apetytu, jak dorosły po jelitówce. Niech je tyle, ile potrzebuje, nie wciskaj jej na siłę. Czasem pomaga w złapaniu piersi i spokojnym ssaniu karmienie w zaciemnionym pokoju albo łazience, bez bodźców, czasem noszenie w trakcie karmienia pomaga.

A, i nie wiem, skąd koleżanki wyciągnęły wniosek, ze podajesz mm ..?
      Nakarmić na spiocha mozna przecież również piersią, i jak widać - udaje się.
      • mamuska80 Re: Brak apetytu 08.08.13, 12:31
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj troszkę lepiej tzn. Karmimy się w pozycji stojącej trochę to uciążliwe ale damy radę, może ki,edyś wrócimy do normalności najażniejsze że je wink. Mm nie podałam i i nie chciałabym tego robić w najbliższej przyszłości. Na śpiocha zje ale tylko w nocy, w dzień od razu się wybudza. Mam nadzieję ze tym r,azem kryzys został zażegnany i będzie tylko lepiej.
        • pancia-jancia Re: Brak apetytu 08.08.13, 13:51
          ostatnio zakładałam podobny watek na kp, tyle ze dziecko młodsze. też totalny brak apetytu - objawy jak u Ciebie. zrobiłam wszystkie badania - mocz + morfologia i crp - było ok. byłam u lekarza i wsyzstko ok, przybierała super jak przystawiałam od razu był ryk, przeszło po dwoch dniach - na 3 dzień było ciut lepiej a na 4 dzień już normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka