Dodaj do ulubionych

Wczesniak 3 centyl - interpretacja

13.08.13, 19:38
Moj synek jest wczesniakiem. Ma 7tyg. Wedlug daty planowanego porodu ma ich 3 (urodzony w 36tydz 4dni).
Na wiek mierzenia wedlug daty planowanego porodu, tj. 2tyg 4dni jest wagowo w 90tym centylu, a wzrostowo powyzej 97. Natomiast na siatce wagowo-wzrostowej (niby lepszej) jest w 3 centylu!
www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfl_boys_p_0_2.pdf
Gdyby nie brac pod uwage faktu, ze jest wczesniakiem bylby wzrostowo w 25-50centyl, a wagowo w 10tym. Dla mnie rosl do tej porybok, ale te siatki sieja niepokoj...

Obserwuj wątek
    • katiko Re: Wczesniak 3 centyl - interpretacja 13.08.13, 20:01
      Dokarmiac nie mam mozliwosci. Dziecko piers czy butelke wypluwa jak jest najedzone. Zmuszac przciez nie bede bo to pozniej prowadzi do problemow z nadwaga.
      Dla mnie wcale nie wyglada na chudego. Ma tluszczyk na calym ciele. Ani na malego - urosl w ciagu 6,5tygodnia 8cm.
      • audrey2 Re: Wczesniak 3 centyl - interpretacja 13.08.13, 20:47
        Katiko, pamiętam Cię z nieplodnosci
        serdecznie gratuluję synkasmile
        a siatki olać; jeśli przybieram i lekarze nie maja zastrzezeń
    • alinalen Re: Wczesniak 3 centyl - interpretacja 13.08.13, 21:07
      mój też podobnie urodzony i nigdy specjalnie nie przejmowałam się jego wagą, ale może dlatego że urodził się duży i przybiera dużo na wadze. jeśli patrzyłam na siatki to te w książeczce zdrowia i nie odejmowałam mu wieku bo pediatrzy też tego nie robią. dla mnie najważniejsze było że rośnie miarowo.
    • rulsanka Re: Wczesniak 3 centyl - interpretacja 13.08.13, 22:34
      Nie patrz na to, ta siatka jest jakaś durna. Ta siatka pokazuje tylko że jest dłuższy niż grubszy. I dobrze, piersiowe dzieci często tak mają.
      Liczy się tylko i wyłącznie to ile przybiera i ile rośnie. A wygląda na to, że rośnie i przybiera aż za dobrze. (konkretnie - ile przybrał?)
      Nie ma to jak spanikowana matka. Poruszy niebo i ziemię by wynaleźć problem tam gdzie go nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka