Dodaj do ulubionych

ząbkowanie - szczegóły

18.08.13, 15:51
Generalnie wiem, jakie są objawy ząbkowania - z artykułów itp. Wydaje mi się, że mój synek ząbkuje, ma problemy z jedzeniem jakby smoczek go urażał w dziąsła. U góry wydają mi się lekko spuchnięte, ale jakoś nie potrafię tego ocenić, co oznaczają te sławetne "rozpulchnione dziąsła"... wydaje mi się cieplejszy, temperatura w odbycie 37,5 to już stan podgorączkowy??? No i maruda z niego duża ostatnio. Ślinienie oczywiste. Jakie są jeszcze objawy ząbkowania? ma ktoś może zdjęcie tych "rozpulchnionych dziąseł? wink a no i jak to jest, jak długo trwają takie objawy zanim pojawi się ząbek? Jak już się pokaże one ustępują, czy trwają aż cały nie wyjdzie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • dianaro Re: ząbkowanie - szczegóły 18.08.13, 16:26
      Nie sądzę, abyś dostała jednoznaczną odpowiedź, bo u dzieci zarówno czas jak i przebieg ząbkowania są różne. Moja córka ząbkuje obecnie po raz drugi - na moje oko wychodzą jej 2 lub trójki na górze po obu stronach. Dziąsła ma trochę przekrwione, w dotyku miękkie i takie grubsze co wg mnie jest tym właśnie rozpulchnieniem. Do tego nie chce jeść z łyżeczki - woli smoka i mleko. Z nosa leci przezroczysta wydzielina, ale gorączki nie ma - mardzenia też nie zauważyłam. Jak wychodziły jej dolne jedynki to miała podobnie tyle że było odwrotnie z jedzeniem - łyżeczka tak, smok nie. Trwało to około 2 miesiące zanim pojawiły się widoczne ząbki.
      Kiedy zaś ząbkował mój syn to miał gorączkę, potrzebny był Nurofen. Marudził, nie chciał spać i jeść. Ząbkowanie córki to bajka.
    • misieuszy Re: ząbkowanie - szczegóły 19.08.13, 08:24
      różnią się dzieci objawami. u mojego dziąsła były przekrwione w miejscu nowych zębów, bardzo chce gryźć twarde rzeczy i ślini się przeogromnie. dolne jedynki przespał, a górne trochę przemarudził wink objawy zniknęły, kiedy zęby całą szerokością wykluły się z dziąsła wink
      • frijka Re: ząbkowanie - szczegóły 19.08.13, 08:49
        a jak z tą temperaturą? 37,5 w odbycie to już gorączka???
        • misieuszy Re: ząbkowanie - szczegóły 19.08.13, 09:13
          z gorączką nie mam praktycznych doświadczeń. pielęgniarka przy szczepieniu mówiła, żeby nie zbijać jeśli nie jest powyżej 38st. poradź się w przychodni jeśli się martwisz smile
    • kindddzia Re: ząbkowanie - szczegóły 19.08.13, 10:54
      37,5 w odbycie to nie jest goraczka. odejmujesz te 5 kresek, jesli mierzysz w odbycie, czyli maly 37 - normlana temp dla malca.

Jesli dziaska nei sa przekrwione, ze widac golym okiem, to spojrz na nie, czy tez dotknij nie od gory, czyli tam gdzie maja sie pojawic, ale z przodu. Bedzie widac jak od dolu rosnie ku gorze leka opuchlizna, jak dojdzie do gornej lini dziasel, to zacznie rosnac wystajaca gulka, z ktorej wykluje sie zabek
      • frijka Re: ząbkowanie - szczegóły 19.08.13, 12:31
        Synek nie chce otwierać buzi, jedyne co mogę zauważyć jak się śmieje, ale jak spostrzeganie, że zaglądam w buzie od razu zamyka wink
      • frijka Re: ząbkowanie - szczegóły 19.08.13, 12:33
        a z tą gorączką to chyba nie do końca. Jakiś stan podgorączkowy musi być ponieważ dziecko jest wyczuwalnie cieplejsze niż zwykle. Nie mówię, że to jakaś mega gorączka, ale na pewno nie jest to normalny stan bo wcześniej taki ciepły nie był.
    • neffi79 Re: ząbkowanie - szczegóły 19.08.13, 10:58
      u nas ząbkowanie objawiało/objawia sie tylko złym samopoczuciem i drażliwością, dziąsła nigdy nie były spuchnięte, przekrwione ani nic z tych rzeczy. nadmierne ślinienie, to jedyny objaw "z buzi"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka