Dodaj do ulubionych

Dzidzia na poduszce

17.09.13, 09:48
Jestem w pierwszej ciąży i to będzie mój pierwszy poród, dlatego nie wszystko od razu wiem. I może to banalne pytanie, ale chciałabbym wiedzieć, od kiedy noworoddek może spać z głową na podusi? Po kilku miesiącach, czy kiedy będzie sztywno trzymał główkę?
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Dzidzia na poduszce 17.09.13, 10:21
      zasada jest taka, że dziecko zaczyna sypiać na poduszce kiedy samo po nią sięgnie/poprosi.
      w praktyce bywa tak ok. roku a czasem dłużej.
      • maria_curia Re: Dzidzia na poduszce 17.09.13, 10:56
        Moje dziecko zaczęło sięgać po poduszkę w wieku ok. dwóch lat.
        Absolutnie zasada "kiedy samo sięgnie" jest ok smile (powtarzam po słynnym panu Zawitkowskim)
        Więc nic dziecku nie podtykaj, a przede wszystkim nie słuchaj "mądrych" rad rozmaitych babć czy cioć (z doświadczenia wiem, że lubią sugerować, że "dzidziusiowi jest niewygodnie bez podusi").
        • kerri31 Re: Dzidzia na poduszce 17.09.13, 12:25
          Mojemu 2 miesięcznemu synkowi dałam pod głowę bardzo płaską poduszkę dla niemowlaków. Mam wrażenie, że lepiej mu się i dłużej śpi . Bez tej poduszki jego głowa przyjmowała dziwne pozycje wg mnie nienaturalne.
          • tomelanka Re: Dzidzia na poduszce 17.09.13, 16:10

Ja używałam płaska bardzo od kiedy zaczął się przekrecac
    • podkocem Re: Dzidzia na poduszce 17.09.13, 16:14
      Moja ma 3 lata i dalej nie ma poduszki...
    • bea-luz Re: Dzidzia na poduszce 17.09.13, 16:34
      Mój syn śpi bez poduszki. Dostaliśmy pościel z płaską poduszką ale nie używamy jej pod głowę. I fakt, nie słuchaj mądrych rad poprzedniego pokolenia na ten temat.
    • lemonna Re: Dzidzia na poduszce 18.09.13, 20:53
      mozesz jak sie martisz kocykz zlozyc i tak na plasko do poszwa poduszki oblozyc, jesli uwazasz ze tak jest lepiej, ale dopiero od ok 9 mca zycia
    • aniaurszula Re: Dzidzia na poduszce 18.09.13, 21:27
      moje os urodzenia spaly na takim klinie piankowym z glowka lekko podniesiona i cieniutka podusia
    • elihor81 Re: Dzidzia na poduszce 19.09.13, 01:16
      Sama zobaczysz jak będzie. Dziecko wysyła jasne sygnały. Moje śpi na płaskiej poduszce od urodzenia i nie widzę nic złego w tym.natomiast na takim klinie nie znosi leżeć. A w ogóle dlaczego dziecko nie powinno spać na poduszce? Nie czytam żadnych poradników tylko intuicja i obserwacja dziecka więc nie wiem. Tylko mój mąż chce wszystko z książka. Temperatura wody ksiazkowa- nie sprawdziła się, ubieranie jednej warstwy mniej nie sprawdziło się, spanie na wznak również, zasypiattylko na boku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka