Dodaj do ulubionych

Strajk drzemkowy u 10-miesięczniaka

11.11.13, 13:30
Mój syn do tej pory miał pięknie samodzielnie uregulowany tryb dnia - dwie drzemki (ok. g. 10 i 15) i szedł spać ok. 19. W ciągu dnia usypiał na spacerach, wieczorem przy piersi. Od ok. dwóch tygodni jest problem z zasypianiem w dzień. Młody po pewnym czasie się nudzi, ale zamiast usnąć jak do tej pory - marudzi i nie chce siedzieć w wózku. W domu usypia wyłącznie przy piersi i nie daje się uśpić tacie, ale np. wczoraj usnął bez problemu u taty na ręku w środku centrum handlowego. W domu jest ryk straszliwy, który trwa długo i dziecko może usnąć tylko wykończone płaczem, a ja tego nie chcę.
Nie wiem, co robić. Od stycznia wracam do pracy, chcę, żeby syn zaakceptował innych usypiaczy w domu. Czy to kolejny skok rozwojowy, taki etap, który niebawem minie? A może z racji długiego snu w nocy (od 19 do 6, przebudza się, ale usypia szybko), zmniejsza mu się liczba drzemek i jedna w środku dnia będzie wystarczająca, choć chyba za młody jest na to...?
Któraś z Was miała podobny problem?
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: Strajk drzemkowy u 10-miesięczniaka 11.11.13, 13:35
      Moje dziecko przestawiło się na jedną drzemkę, jak miało jakieś 8 miesięcy. I przy tak małym dziecku bez sensu teraz się martwić, co będzie w styczniu, bo do tego czasu może mu się jeszcze cztery razy zmienić wink.
    • jomi81 Re: Strajk drzemkowy u 10-miesięczniaka 11.11.13, 19:15
      U nas rytm dnia był bardzo podobny do Waszego, czyli pobudka 5-6, potem drzemka ok 10 i kolejna ok 15. Od jakiegoś czasu córka budziła się coraz później i od tygodnia wstaje ok 8, a w ciągu dnia ma tylko jedną drzemkę od 13 do 15, potem zasypia ok 20. Spanie u dzieci to bardzo indywidualna sprawa i całkiem możliwe, że synkowi wystarczy już tylko jedną drzemka dzienna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka