Dodaj do ulubionych

nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje

29.01.14, 15:55
Witam, zastanawiałam się czy zapytać o to na tym forum bo wiem ze jest inne - tematyczne, ale tam ruch jest nikły... Chodzi o moją córeczkę - ma 8 miesięcy jest dość ruchliwa i energiczna. Przewraca się w obie strony od 4 miesięcy, pełza jak szalona od dwóch, w zasadzie wszędzie dotrze. Balansuje na boku, wspina się. Ale nie siedzi i nie raczkuje, za to od tygodnia wstaje. Po około 8 dniach robi to naprawdę sprawnie - ręka na kanapę potem druga, najpierw na kolana a potem na jedną i na drugą nogę. I stoi. I tu jest problem, mianowicie stoi na palcach, zawsze, nawet jak się ją postawi. I tu moje pytania, głównie do mam które miały podobną sytuację ze swoimi dziećmi - czy taka kolejność jest dobra? Przecież ona nawet nie siedzi, a już chce stać. Mała często upada na pupę a że nie umie siedzieć to odrazu leci w tył. No i co z tymi palcami? Czy powinnam jej pozwalać wstawać? czy to minie? Bardzo proszę o opinie
Obserwuj wątek
    • anjaka1983 Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 29.01.14, 16:06
      identycznie było u nas. pełzające z prędkością światła dziecię w wieku 7 miesięcy zaczęło wstawać. samodzielnie siadać zaczął miesiąc później, a tak porządnie raczkować chyba kolejny miesiąc później. do tego czasu zdążył zwiedzić całe mieszkanie chodząc przy meblach i ścianach. teraz chodzi już z pchaczem, próbuje też stawiać pierwsze samodzielne kroki (na razie zrobił trzy smile)
      nie wiem, czy taka kolejność jest dobra, ale lekarz fizjoterapii powiedziała, że on ma taki pomysł na siebie i żeby mu na to pozwolić.
      a Twoja córka na palcach stoi pewnie dlatego, że to początki i jeszcze bada grunt smile upadać też się nauczy, spokojnie.
      • sela_s Re: nie siedzi, nie raczkuje ale wstaje 29.01.14, 16:37
        A ile ma teraz miesięcy? Czyli mam jeszcze liczyc na to, że będzie raczkowac? Ostatnio jak byliśmy u lekarza to powiedziała nam nasza Pani doktor , że ten etap może ominąc ( raczkowanie) , ale wtedy nie było jeszcze mowy o staniu. Dzięki za odpowiedź.
        • anjaka1983 Re: nie siedzi, nie raczkuje ale wstaje 29.01.14, 17:11
          Teraz ma 11 mies. Też myśleliśmy, że ominie etap raczkowania (ja nie raczkowałam), szczególnie że sprawne pełzanie dawało mu dużą mobilność. Ale jednak się zdecydował wink
    • frijka Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 29.01.14, 21:07
      Synek, tyle, że miał asymetrię i lekkie wzmożone napięcie w nóżkach zaczął siadać mając 9-10 m, raczkować i wstawać, szybko także chodzić przy meblach mając niespełna 11 m, teraz ma rok i pięknie chodzi przy meblach. Na początku było tylko na palcach, teraz coraz częściej stawą całą stopę, ale na palcach też jeszcze wstaje, chodzi przy meblach. Ponoć wówczas dobrze jest masować stópki dziecka, choćby podczas jakiejś zabawy.
    • mamatin Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 29.01.14, 21:18
      a jak ona pelza?nie podciaga sie na rekach?nie wygina jak foczka?
      • sela_s Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 07:33
        To pełzanie to takie jakby czołganie, ręce naprzemiennie, nogi ciągnie. nie wiem czy pytanie o podciaganie i wyginanie dotyczy pełzania, jeśli tak to nie, nie robi tego ale podczas zabawy owszem, potrafi się wygiąć. A ma to znaczenie?
    • camel_3d no to ok chyba? 29.01.14, 21:35
      moje mlode tez nie raczkowalo, zaczal wstawac na nogi majac 6 miesiecy i tak stal..albo pelzal..majac 7 chodzil przy meblach, majac 10 zaczal normanie chodzic...

skoro wstaje i moze sie utryzmac to chyba ok...znaczy, ze meisnie plecow ma silne i potrafi utrzmac glowe.

le jezeli sie czyms niepokoisz to idz do pediatry.
      • sela_s Re: no to ok chyba? 30.01.14, 07:39
        Byliśmy jakiś czas temu, dosłownie chwilę przed tym jak zaczęło się to wstawanie, i być może jeszcze się tam pojawimy w tej sprawie smile bardziej mi chodziło o dowiedzenie się czy innym dzieciom też się zdarzała taka kolejność.
    • mika_p Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 29.01.14, 23:00
      > Czy powinnam jej pozwalać wstawać?

A jak chciałabyś jej zabronić? Musialabyś ją związać albo trzymac na pustyni, gdzie tylko piach i nic pionowego, a i to na krótko, bo po pewnym czasie człowiek uczy się wstawać bez podpórki.
      Generalnie, przyjmuje się, ze jak dziecko robi coś samo, to znaczy, ze jest na to gotowe.
      • sela_s Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 07:35
        A no właśnie smile zabronić jest ciężko. Gdzieś kiedyś, jeszcze w ciąży przeczytałam że to źle jak dziecko wstaje a nie raczkuje no i to stanie na palcach... I teraz ciągle sobie to przypominam.
    • aleksandra1357 Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 29.01.14, 23:06
      Obaj moi synowie stawali miesiąc przed rozpoczęciem raczkowania. Wg mnie to normalne i przed Twoją córką jeszcze dobre parę miesięcy raczkowania.
      • nagako Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 08:05
        Nie dasz rady nie pozwalać ale w takich sytuacjach gdy dziecko ma poniżej roku zazwyczaj zaleca się zachęcanie do zabaw na podłodze. Oczywiście jeśli już sama wstaje to pewnie jest gotowa żeby to robić smile
    • beatrix_75 koniecznie do neurologa 30.01.14, 09:12
      Mówię z doświadczenia , moj syn zaczał siedzieć i wstawać bardzo szybko , nie raczkowal wcale .Zaczął sprawnie chodzic jak skonczył 10 m-cy , wydawało mi sie,ze mam genialne dziecko .
      Potem było dobrze ,ani ja , ani pediatrzy niczego niezauwazyli .A potem, zaczał chodzic na palcach . Najpierw poszlismy do ortopedy ,a on skierował nas do neurologa .Diagnoza w 3 minuty :obizona napięcie miesniowe .
      • sela_s Re: koniecznie do neurologa 30.01.14, 09:25
        Nie wiem tylko czy taka sama jest ta sytuacja, bo córka na razie nie chodzi. Ale piszesz, że najpierw syn chodził sprawnie, długo tak chodził zanim przeskoczył na palce? Nawet nie wiedziałam, że ONM " objawia" się tak późno. Myślałam, że stwierdza się je we wczesnym niemowlęctwie.
        • beatrix_75 Re: koniecznie do neurologa 30.01.14, 10:01
          no własnie długo ...zauwazyłam , jak miał ok 1,5 rok ....dopiero ! Pluje sobie w brodę ,ale naprawde nie widziałam wczaeniej ...
          na początku to było sporadyczne , myslalam ,ze chce coś dosięgnac , a potem już całkiem na palcach sad
          rehabilitujemy go do tej pory .Oczywiscie z zewnatrz całkowiece sprawny , nikt by ni e uwierzyl , uczy sie dobrze itp. ,ale np. na W-F ie jest problem , dłonie wiotkie , mało sprawne , nieraz zapiecie guzika jest problemem .
          • beatrix_75 Re: koniecznie do neurologa 30.01.14, 10:11
            czekamy włąsnie na drugie dziecko i tutaj profilaktycznie pójdziemy sprawdzic , czy wszystko w porządku smile
            • sela_s Re: koniecznie do neurologa 30.01.14, 10:47
              Dam jej jeszcze chwilę, jak nic się nie zmieni to kontaktuje się z Rehabilitantką która " oglądała" ją pół roku temu.
    • giba116 Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 10:06
      Moja corka też najpierw zaczęła się podciagac do stania, zaraz potem usiadła a dopiero na końcu zaczęła raczkowac. Wszystkie te umiejętności opanowała w ciągu miesiąca mniej więcej.
      • sela_s Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 10:47
        Też ciekawy przypadek smile
    • niuniek3 Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 10:52
      A czy nie ma przypadkiem śliskiego podłoża? - bo przy sliskim tak bywa.
      Chociaż mój ma dywan i maty. 8m- nie pelza. Zaczął stawać na 4ch - myślałam że do raczkowania. A on - usiadł. A nie siedzi zbyt pewnie. Czyli umie siadać a nie umie siedzieć. Trwa to już z tydzień, może 10dni. Zaliczył już wielkiego siniaka pod okiem a upadków bez urazów całe mnóstwo. I z dnia na dzień coraz pewniej siedzi. No i zaczął się podciągac do stania. Na razie na kolanach. Dostałam info że dziecko które wstanie może wrócić do 4ch. Nikt nie wie. Tak sobie umyslil i już. Ja się nie martwię.
      • sela_s Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 12:42
        Moja mała " siada" ze stania właśnie, nawet nie zawsze jes to " bam" tylko osuwa się na pupę. Trzymając się oparcia posiedzi, ale jak się puści to leci na twarz.
        • beatrix_75 Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 13:47
          ja jeszcze dopisze , nam lekarka powiedziała ,ze zalezy jakie sie dziecko trafi z ONM , nasz byl tak ciekawy świata ,ze zrobiłby wszystko zeby sie wydostac z łóżeczka ...
          I teraz dziwna sprawa , dzieciom z ONM trudniej jest stac nieruchomo niz sie poruszać .Nie wspominqjc już o raczkowaniu , które jest dla nich po prstu za trudne .
          Dlatego ruszają " przed siebie " szybko i w pożniejszych latach biegaja bardzo szybko , jak mój syn np. ALe juz z koordynacja przy grze w piłke nożna jest ciężko , to samo w z nauką jazdy na rowerze .Jezdzic jezdzi ,ale skręca tak sobie wink. Ze stanem w 1 pozycji jest trudno , przestepuje z nogi na noge , byle utrzymac pionowa pozycje .DLa mnei to była totalna abstrakcja , nie tak wyobrażałam sobie te " dolegliwosć ".

A CO DO PREDYZPOZYJI wystąpienia ONM niektóre żródła podają ciecie cesarskie /lub oraz zazywania Nospy .
          Nie wiem , na ile to prawda , ale u nas sie sprawdziło uncertain
          Obserwuj córeczke i badz po prostu czujna .
          • sela_s Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 15:12
            Dziękuję za tą odpowiedź. Zawsze lepiej o czymś wiedzieć niż nie.
          • momoneymoproblems Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 15:59
            Zastanawiam się czy stawanie na palcach nie jest raczej objawem wzmożonego napięcia? Przecież dziecko stając na palcach napina nóżki, czasami nawet całe ciało - więc to napięcie jest wzmożone nie obniżone, przy obniżonym raczej chwiałoby się, byłoby wiotkie ..może się mylę ale np. mój syn kiedy staje na palcach (robi to np przy kupie) to się napina cały a jak jest wyluzowany to stawia nogi poprawnie...
            • beatrix_75 Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 16:30
              tez tak myślałam smile
              ale nie , stając na palcach usztywniają nogi i w ten sposób UZYSKUJĄ PIONOWA POSTAWE , blokując jednoczesnie biodra .( sprobuj sobie tak stanąć )
              Stojąc na płasko , kiwają sie w tył i w przód , bo mięsnie brzucha /bioder sa za wiotkie .Wiem , to dziwnie brzmi ,ale podobno mózg w ten sposób radzi sobie z obnizonym napieciem .
              • sela_s Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 16:43
                Dobra, drogie Panie, pisze maila do naszej rehabilitanki. Na razie mail, zobaczyzmy co odpisze.
          • zona_mi beatrix_75 31.01.14, 00:13
            Proszę zmniejszyć sygnaturkę - jej wysokość nie powinna przekraczać 70 pikseli (około 4 wersów).
            • sela_s Re: beatrix_75 31.01.14, 07:29
              Dobrze, przepraszam, nie wiem jak to zrobić bo pisze z komórki. Spróbuje z komputera poprawić.
              • beatrix_75 Re: beatrix_75 31.01.14, 10:21
                Jezeli to do mnei , to bede pamiętac , by ją usuwać , bo nie wiem , jak sie zmniejsza wink
              • zona_mi sela_s :) 01.02.14, 21:46
                Nie masz sygnaturki przecież smile
    • kerri31 Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 22:07
      MOże tak być, dużo dzieci najpiewr staje a potem dopiero siedzi. Do 9 miesiąca może nie siedzieć, potem należało by się zgłosić do pediatry.
      Mój też ledwo siedzi ( 7 miesięcy) ale pełza, prawie raczkuje, robi pompki, kica jak zając smile
    • kopiko-lol Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 30.01.14, 22:16
      My rehabilitowalismy corke z powodu slabych miesni brzucha. W czasie rehabilitacji, corka tez juz potrafila stac, ale nie siedziala nawet posadzona. Rehabilitantka mowila, ze wiele dzieci teraz tak ma. Co do raczkowania, tez wiele maluchow ten etap omija, zwlaszcze te ktore najpierw wstana. Moja miala dokladnie ta sama kolejnosc. Jak Twoj dzieciaczek stoi, to jestem pewna ze za moment usiadzie
    • sela_s Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 02.03.14, 19:46
      Od mojego pytanie minął ponad mięsiac, postanowiłam napisać jak rozwinęła się u nas ta sytuacja. Może kiedy ktoś będzie szukał i okaże się to przydatne. Córka najpierw zaczęła siedzieć następnego dnia siadać. Stało się to w dwa tygodnie po tym jak zaczęła wstawać. Odrazu robiła tp sprawnie, natomiast w wieku 9 miesięcy nadal nie raczkowala. Gdy miala 9 mies z lekką górka odwiedziliśmy jednak Panią rehabilitantke która pokazała nam co robić żeby jednak nauczyć ją raczkować. Z powatpiewaniem do tego podchodziłam bo mała nie chciała tego ćwiczyć. Drugiego dnia złapała. To był taki przeskok dosłownie, zaczęła raczkować i za godzinę " wchodziła w czworaki" z każdej pozycji, jak chciała. Aktualnie więc i wstaje i chodzi trzymając się kanapy, siada noi chyba da radę z tym raczkowaniem.
      • cor.fu30 Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 02.03.14, 21:02
        U nas byla podobna sytuacja. Synek najpierw wstal a nawet nie siedzial posadzony. Podciagal sie za szczebelki lozeczka i sie cieszyl,ze stoi. Dodatkowo nawet nie mial zamiaru pelzac. Bylam pewna,ze ominie etap raczkowania. Ale za kilka dni podciagnal sie w lozeczku do siadu i siedzial,potem nie potrzebowal niczego do podciagania,tylko lekko na boczek,myk i juz zadowolony,ze siedzi. Wstawanie nadal cwiczyl i raptem zaczal przyjmowac pozycje do raczkowania i po kilku dniach bujania sie przeszedl na czworaka cala przekatna pokoju. Wsyzstko poszlo lawinowo w jakies 2-3 tyg po skonczeniu 8 miesiaca. Dopiero jak opanowal raczkowanie,po kilku dniach,usiadl z tej pozycji. Niedlugo konczy roczek i sprawnie chodzi przy meblach,podejmuje proby puszczania sie,ale nadal woli raczkowac. Mysle,ze mimo iz pionizacja byla jego celem to pojsc zdecyduje sie dopiero wtedy jak bedzie pewien,ze to zrobi sprawnie. Moj brat tak poszedl,od razu przez caly pokoj. Nie po kilka kroczkow.
    • zona_mi Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 02.03.14, 22:14
      Mój syn wcale nie raczkował. Też zasuwał jak Rambo, ciągnąc nogi za sobą, podciągając się na rękach, nie siadał i nawet nie siedział samodzielnie. W 9 miesiącu zaczął trochę siedzieć, w 10 wstał i zaczął chodzić, siedzieć, robić różne rzeczy. Nie raczkował. Jest sprawny fizycznie.
    • melancho_lia Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 03.03.14, 12:32
      Mam taki egzemplarz w domu. Nie siedział, nie raczkował. Pełzał od 6 m-ca, potem wstał i poszedł jak miał 11 m-cy. Siedzieć nauczył się dopiero przed 1 urodzinami.
      Obecnie jest ruchliwym, super sprawnym fizycznie 8 latkiem.
      Dla spokoju skonsultuj się z sensownym lekarzem- ale nie takim co w kazdym dziecku widzi zaburzenia wymagające rehabilitacji.
      Nasza neurolog mówiła, ze jak dziecko robi postępy to trzeba dać mu spokój i czas.
      • sela_s Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 03.03.14, 12:37
        Jesteśmy po konsultacji, zalecenie było takie żeby stymulowac to raczkowanie, co zakończyło się sukcesem smile Na razie połowicznym bo w 6 przypadkach na 10 i tak wybiera pełzanie. Ale zrobiliśmy tyle ile dało radę. Dziękuję za odpowiedzi.
    • dserq93 Re: nie siedzi, nie raczkuje aŁe wstaje 03.03.14, 20:40
      każde dziecko trochę inaczej się rozwija, jak Cię to niepokoi to idź do lekarza pediatry

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka