Dodaj do ulubionych

gazy gazy gazy

17.02.14, 10:37
Syn ma 8,5 miesiąca i straszne problemy z gazami. Tak było od samego początku. Nie mógł zrobić bączka, męczył się, prężył. Ciężko go było przez to uspać. Najlepiej spało mu się na mnie smile Wszyscy mnie uspokajali, że to minie, niedojrzały układ pokarmowy etc. No i nie minęło. W dzień jakoś chłopak daje sobie radę, pierdzi i pierdzi. Ale w nocy.... Praktycznie nie zdarzają się u nas przespane noce. Bączki go wybudzają. Budzi się z płaczem. Pręży się, wygina, puści serię bąków i spokojnie śpi dalej. Aż do następnego ataku. No i teraz jak mu pomóc? Żadne Espunisany, Espunictony etc nie działają. Kupiłam herbatę z kopru włoskiego, ale właśnie wyczytałam, że można ją stosować dopiero od 4 roku życia. Co może być przyczyną takich gazów? Ja mam nietolerację laktozy, ale dopadło mnie dopiero jak skończyłam 20 lat. Możliwe, że on już to ma? Dodam, że jest jeszcze na piersi (około 5-6 posiłków na dobę) + dwa posiłki nie-piersiowe. W środę idę z nim na usg brzucha w zupełnie innej sprawie, ale podpytam o te gazy. Co doradzcie? Tylko błagam nie Windi, bo nie wyobrażam sobie wpychać dzieciakowi jakąś rurę w pupsko.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: gazy gazy gazy 17.02.14, 10:43
      Herbata z kopru włoskiego od wieków jest stosowana u niemowląt na gazy.
      Daj mu trochę, tylko nie na noc, oczywiście.
    • e-kasia27 Re: gazy gazy gazy 17.02.14, 11:17
      Idź do alergologa, może dziecko ma uczulenie na mleko.
    • heet_joe Re: gazy gazy gazy 17.02.14, 15:22
      u nas herbatka z kopru włoskiego nie pomagała, bardziej rumianek. Nie rozumiem, czemu ludzie tak się boją Windi?
      To nie jest rura jak od odkurzacza, tylko 3 cm cienka rureczka z zabezpieczeniem, także głębiej nie da rady jej wepchnąć. Smarujesz końcówkę oliwką i generalnie wygląda to jak mierzenie temperatury w pupie. U nas windi pomaga, stosujemy sporadycznie, ale uważam, że lepsze to niż kolejna buteleczka espumisanu smile
    • 25monique Re: gazy gazy gazy 17.02.14, 18:44
      Herbatka Hippa koperek jest dla najmlodszych juz od urodzenia. Jabluszko też powinno pomóc, utarte..
    • 25monique Re: gazy gazy gazy 17.02.14, 18:46
      Doczytałam ze jest na piersi - u mnie pomaga jak sama pije herbatę koperkowa, czasem kompot jabłkowy. Te dwie rzeczy u mnie działają na moja córeczkę. Efekt w ten sam dzień lub nocka..
    • neffi79 Re: gazy gazy gazy 17.02.14, 21:20
      u nas takie gazy były do ok. 10-11 mca! W nocy było bardzo źle. Płakała, prężyła się, postękiwała.
      w sumie nawet nie wiem kiedy minęło. żadne apteczne wynalazki nie pomogły ani razu, szkoda pieniędzy i szkoda pakować w dziecko chemię. Niestety koperek i rumianek chyba pogarszały sprawęuncertain
      Może Twoje dziecko ma jakąś nietolerancje pokarmową...
      Dodam, że tez byłam z tym u alergologa, oczywiście miałam uważać z nabiałem i ja i dziecko. Niestety to nic nie dało a ja niepotrzebnie byłam na diecie beznabiałowej.
      • czarny_dol Re: gazy gazy gazy 17.02.14, 21:33
        Ja i tak jestem na diecie bezmlecznej ze względu na nietolerację laktozy. Więc to raczej nie to. Jestem załamana. Jak wrócę do pracy to takie zarwane nocki mnie dobiją. Może przejdzie jak u Ciebie?
        • momas Re: gazy gazy gazy 18.02.14, 11:44
          Mojemu dziecku pomogł debridat...
          Co prawda wszyscy mowili, ze to kwestia wieku i wyrośnie, w koncu dziecko trafiło do gastrologa, którey nje zbadał, wypytało historie i spojrzal na mnie (upiór) i stwierdziła, ze pomoże debridat.
          jak ręką odjął.
          Ps był to efekt serii chorób - zapale nie pluc i dwa rotawirusy - seria w odstepach parodniowych jedna po drugiej.
          Dziecko miało wtedy 7 miesięcy, jak zaczeło dostawac debridat - 10
          Ps z tego "jelita nadwrażliwego" wychodził kolejny rok sad

Ale dspróbuj znalec dobego pediatrę-gastrologa
        • neffi79 Re: gazy gazy gazy 18.02.14, 14:23
          U nas skończyło sie dosłownie z dnia na dzień. Wyglądałam jak wrak a nieprzespane noce wraz z główkowaniem "co jest mojemu dziecku" były dla mnie torturą.
          W sumie gdyby była to kwestia dietetyczna (alergia) to powinno być gorzej, bo przecież w pewnym momencie dość szybko rozszerzyłam dietę...
        • momas Re: gazy gazy gazy 18.02.14, 15:22
          a może Twoje dziecko tez ma nietolerancję laktozy? Może powinnaś odciągacpierwsze mleko?
          Sprawdzałaś to?
          • murwa.kac Re: gazy gazy gazy 19.02.14, 08:39
            odciagac pierwsze mleko?
            po co?
            • momas Re: gazy gazy gazy 19.02.14, 08:57
              żeby zlikwidować nadmiar laktozy.
              Może nie tyle dziecko ma nietolerancję, co nadmiar laktozy szkodzi.
              forum.gazeta.pl/forum/w,578,40957687,41061524,Re_Nadmiar_laktozy_w_moim_mleku_co_robic_.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka