Dodaj do ulubionych

Kąpiel - co potem?

19.08.04, 16:04
Mam pytanie: jak kąpiecie dzidzię? Czy mydłem dla niemowląt w kostce czy w
płynie? I po kąpieli co po kolei robicie? Oliwkujecie całe ciałko, czy tylko
niektóre miejsca? Czy smarujecie dziecko jakimś kremem? Czy tylko pudrujecie
pupę? A może kremem smarujecie dopiero jak pojawią się jakieś odparzenia czy
potówki? Słyszałam że na potówki dobry jest Sudokrem.
Obserwuj wątek
    • jaworka Re: Kąpiel - co potem? 19.08.04, 16:13
      Witam!
      Najpierw kąpiemy mydłem w kostce Nivea Baby. Przedtem używaliśmy mydła w kostce
      Bambino i też jest dobre. Potem mały wędruje na ręczniczek trochę go obsuszę, a
      potem tata oliwkuje całe ciłko. Z wyjątkiem włosków na główce. Teraz zasypuje
      go po mąką ziemniaczaną, ale po kąpieli sypie niedużo, bo pupa jest śliska.
      Wcześniej używałam i nadal używam kremu dla niemowląt Bambino. Jak małemu
      odparzyły się jąderka, to smarowałam Tormentiolem i przeszło. Sudocremu też
      używałam na odparzenia, ale stosuję go miejścowo. Jest za twardy, ale smarować
      większą powierzchnięsmile A na potówki kąpię go w krochmalu ( gotuję wodę i
      wsypuję 1-2 łyżki m. ziemniaczanej, wychodzi taki rzadki) i wlewam do wanienki.
      Chyba niczego nie zapomniałamsmile
      Gorąco pozdrawiam.
      Ania
    • krolisia Re: Kąpiel - co potem? 19.08.04, 19:25
      Ja kapie mydlem w zelu "Penaten".Po kapieli delikatnie wycieram cialko
      reczniczkiem i nacieram oliwka(calego bobasa razem z glowa) i robie masaz.Nic
      wiecej nie uzywam.Moj synek nie ma potowek ani odparzen dlatego nie stosuje
      pudrow i kremow.Rzadko ma zaczerwieniona pupe,ale kiedy juz sie zdarzy to na
      noc smaruje sudocremem i rano nie ma sladui pupa jest idealna.Sudocrem jest
      dobry na wszystkie pryszczyki,zaczerwienienia itd.Moj maz sie smieje i mowi ze
      powinni to nazwac "cudokrem".

Pozdrawiam
      Krolisia
      • jaworka Re: Do krolisi 19.08.04, 19:38
        Witam!
        Nie wiem czmu, ale mój mąż też tak nazwał ten kremsmile)) Jaka zgodnośćsmile
        Gorąco pozdrawiam.
        Ania
        • krolisia Re: Do krolisi 19.08.04, 20:09
          chyba cos w tym jest bo ten krem na serio dziala na wszystko!
    • werata Re: Kąpiel - co potem? 19.08.04, 20:01
      My kąpiemy Tomaszka (2,5 m-ca) albo w Oilatum, albo w "płynie do kąpieli z
      oliwką" Nivea. Potem na ręczniku pod paszki + szyjka + pupa idzie mąka
      ziemniaczana, a na główkę i za uszka oliwka Bambino albo nivea. )Czasem smaruję
      go lekko całego oliwką, ale nie w takie upały).
      Sudokrem tylko po kupce, ale nie zawsze. Mydła i szamponu nie używamy wcale.

To nasz patent wink, ale sprawdza się: mały nie ma i nie miał jak dotąd
      odparzeń, ma sliczną skórkę.
      • wadera77 Re: Kąpiel - co potem? 19.08.04, 20:42
        myję małego w płynie do kąpieli Nivea, a po kąpieli smaruję oliwka nivea, a
        pupę linomagiem. W ciągu dnia używam kartoflanki. Po nasmarowaniu oliwką wydaje
        mi się, że gdybym użyła kartoflanki to zrobią sie grudki. Może się mylę? nie
        robią się?
        • werata Re: Kąpiel - co potem? 19.08.04, 22:04
          wadera77 napisała:

> myję małego w płynie do kąpieli Nivea, a po kąpieli smaruję oliwka nivea, a
          > pupę linomagiem. W ciągu dnia używam kartoflanki. Po nasmarowaniu oliwką
          wydaje
          >
          > mi się, że gdybym użyła kartoflanki to zrobią sie grudki. Może się mylę? nie
          > robią się?

no jasne, jedno (czyli oliwkja) wykluczas drugie (czyli kartoflankę wink
          A kartoflanka na pupę jest REWELACYJNA. Mały ma pupkę mniam, mniam smile
    • pandora_ Re: Kąpiel - co potem? 19.08.04, 20:47
      Mydełkiem Nivea w kostce. Potem masaż obowiązkowo przy pomocy dwóch kropelek
      balsamu oliwkowego Nivea. Potem obowiązkowe łaskotanie. Potem Pampers, piżamka,
      cycuś i spać. Tak już od nie pamiętam kiedy, aż mi się nudzi smile Jak wrócił ze
      szpitala (już prawie 5 miesięcy temu), to iał odparzoną pupę - używałam
      Bepanthenu i lepiej pomógł niż Sudocrem, ktorego teraz używamy my na różne
      wypryski smile))
    • r_y_b_a Re: Kąpiel - co potem? 19.08.04, 21:02
      Cześć!
      Kąpiemy swoją Natalkę (8 mies.) w zwykłej wodzie (żadna tam przegotowana) a po
      kąpieli smaruję buźkę (tylko buźkę) kremem Nivea Baby (jest bardzo delikatny i
      nie "tłuści" wszytkiego wokół).
      Ciałka niczym nie smaruję. Natalka ma bardzo ładną skórę i nasza lekarka
      powiedziała, że "nie poprawia się dobrego" i ma chyba rację, trzeba po prostu
      obserwować dzidzię.
      Pozdrawiam
    • lidek51 Re: Kąpiel - co potem? 19.08.04, 21:37
      Aruś ma 8 m-cy.Kąpiemy go w czystej wodzie,po kąpieli wycieramy i tyle.
      Lekarka powiedziała,że jeżeli nic się nie dzieje to nic nie używać.
      Odparzeie pupy było raz i wtedy oczywiście sprawdził się Sudocrem,a na
      potóweczki kąpiel w nadmanganianie potasu (ale to na szczęście też tylko raz).
      Pozdrawiam
    • js1809 Re: Kąpiel - co potem? 20.08.04, 09:21
      oliwki używałam tylko do masażu raz na tydzień..natomiast codziennie po kąpieli
      oliwką przecierałam główke z włosami..w ten sposob przylizałam rozczochrane
      włosy i uniknęłam ciemieniuchy..

do kąpieli mydło bambino i do włosów tez..
      js
    • tupelo Re: Kąpiel - co potem? 20.08.04, 18:49
      Po kapieli pudruje: pod szyjka, pod pachami, w zagieciach lokci, pod kolankami,
      pachwinki, pupe smaruje kremem - albo Balneum Baby Krem, albo Sudokrem. Na
      potowki najlepiej wykapac czasem dziecko w rzadkim krochmalu lub dodac do wody
      wywar z rumianku. Nigdy nie smaruje potowek Sudokremem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka