Dodaj do ulubionych

taki troche problem

18.04.14, 11:18
córcia kp, niestety nie przybiera za ładnie na wadze, od miesiąca jedynie 250 g (urodzona niecale 2800, w tej chwili 5250), pediatra zalecił dokarmianie kaszką ryżową bądź kukurydzianą.
możecie coś polecić?
martwie sie bardzo, mała ma ogólnie słabszy apetyt, gorzej śpi (budzi sie nawet co dwie godziny, za to w ciagu dnia jest radosna, usmiechnieta, ladnie sie bawi), robi nieładne kupy (zielonkawe, wodniste, czasem ze śluzem). wyeliminowalam z diety nabial od ponad tygodnia, poprawy zadnej. dodatkowo podaje malej dicoflor i fenistil (wg zalecen).
nie wiem czy to alergia, czy moze juz zabkowanie? (slini sie na potege, pakuje wszystko do paszczy, biedna sophi juz traci cetki gdzie niegdzie wink).
problem z kupami zaczal sie tak naprawde od podania pierwszej dawki rotarixu, pozniej byl spokoj ale po drugiej kupy znowu brzydkie.
pediatra uwaza, ze raczej nie rotarix, alergia moze, ale zmiany skorne prawie zadne, skorka ciut sucha ale od urodzenia taka jest, emolienty pogarszaly sprawe paradoksalnie, po nivea baby jest lepiej ale nie idealnie. zle przybieranie na wadze, kazala wiec powoli rozszerzac diete. tylko jesli to jakas alergia to boje sie, ze dodatkowo zaszkodze. jesli juz podawac ta kaszke to jaka? z czym mieszac, z mlekiem moim czy modyfikowanym? corka ma 19 tygodni.
mala miala robiona morfo, proby watrobowe i zelazo, wyniki powinny byc dzisiaj. spisze pytania i zapytam jeszcze lekarza ale moze ktos byl w podobnej sytuacji? ze mu dzieciak zle przybieral? co wtedy robilyscie? pokarm wydaje mi sie, ze mam, mala jak je slychac przelykanie, problem chyba nie w laktacji.

Obserwuj wątek
    • kattijka Re: taki troche problem 18.04.14, 11:58
      Mój synek jak był tylko na kp to też robił zielonkawe kupli czasem ze śluzem. Ale przy kp może tak być, więc może nie ma żadnej alergii.. Kupki powinny się zmienić jak rozszerzysz dietę. Jak mały skończył 4 miesiące zaczęłam mu dawać kaszkę nestle łyżeczką. Bardzo mu posmakowała.
    • mruwa9 Re: taki troche problem 18.04.14, 15:18
      moze byc alergia.
      Smoczek (uspokajacz) w uzyciu jest?
      • kr_ka_11 Re: taki troche problem 18.04.14, 15:22
        tylko do samochodu, na spacer.
        • mruwa9 Re: taki troche problem 18.04.14, 15:40
          to zacznij od wyrzucenia smoczka.Zamiast niego piers.Rowniez do usypiania, uspokajania, pocieszania.
          Smoczek psuje technke ssania piersi, dziecko ssie nieefektywnie i sie nie najada, a dodatkowo ogranicza czas spedzany przy piersi, na jedzeniu.
          Poczytaj sobie stary watek:
          forum.gazeta.pl/forum/w,570,89283591,89283591,problem_z_przybieraniem_na_wadze_skonczone_4_tyg.html
          • kr_ka_11 Re: taki troche problem 18.04.14, 15:48
            ale tamten dzidzius ma miesiac, moja ma 5 a dostala smoka jak miala skonczone 2. mimo smoka ladnie przybierala, problemem jest ostatni miesiac. smoczka domaga sie w foteliku, inaczej jest histeria. o ile na spacerze jeszcze jakos ujdzie bez smoczka w samochodzie nie ma szans. nie bylabym w stanie nigdzie sie z nia ruszyc uncertain
            • kikasa Re: taki troche problem 18.04.14, 16:52
              Moja mała przybiera na wadze ale jak miała sluzowate kupy i w sumie biegunke (bardzo jadowicie zielone) to lekarka najpierw mnie posyłała na badanie moczu (te bakterie tez maja ponoć wpływ na kupy) a potem miałyśmy badanie samej kupy na obecność wirusów. Nam wyszedł jakiś dziwny wirus (nie Rota). Ja małą miałam wtedy tylko na cycu - radzili mi dopajać, ale ja wolałam dawać jej moje przeciwciała. Jak miała gazometrie to były świetne wyniki - a biegunka trwała już drugi tydzien. Wtedy tez przez dwa tygodnie nie przybrała jakoś wybitnie na wadze - jakieś 130 do wcześniejszych 200/250 na tydzień
    • feronique Re: taki troche problem 19.04.14, 13:29
      Po pierwsze, dzieci rosną skokowo, więc to zupełnie normalne, że przyrost nie jest jednostajny, a im dziecko starsze, tym wolniej rośnie.
      Po drugie, jeśli Twoja córka ma wagę urodzeniową 2800, to na miłość boską, gdzie lekarze chcieliby ją widzieć na siatce centylowej, jeśli nie u samego dołu, u którego się znajduje i ma do tego pełne prawo. Czy ona w ciągu ostatniego miesiąca spadła o co najmniej dwa centyle? Bo tylko wtedy należy w ogóle się zacząć zastanawiać, czy jest jakikolwiek problem.
      Karm na życzenie i wyluzuj - skoro je, sika, robi kupy i wygląda na zdrową, to najpewniej jest zdrowa.
      • kr_ka_11 Re: taki troche problem 21.04.14, 20:43
        Dzieki za odzew, mala ma troche lepszy apetyt ale za rada mruwy ograniczylam do minimum smoczka. Natomiast wyniki do dalszej diagnozy, bo proby watrobowe wyszly przekroczone, podobnie plytki krwi i jakies dziwne pozycje ktorych nie znam.
        Dziewczyny pisaly o kupach, mnie by one nie martwily gdyby corka lepiej przybierala na wadze. Tu wyszla srednia 50g na tydzien. Do zeszlego miesiaca przybierala nawet po 200 uncertain no nic, bez dalszej diagnostyki sie raczej nie obejdzie ale dziekuje za odpowiedz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka