Dodaj do ulubionych

bilans roczniaka

16.06.14, 16:56
Czy jest w Polsce cos takiego? W ksiazeczce zdrowia mamy dopiero na bilans 2-latka, chyba ze slepa jestem i nie widze stron dla rocznego dziecka, a nie chcialabym czegos przegapic.
Jezeli nie ma w publicznej sluzbie zdrowia to czy warto umowic sie prywatnie? Co lekarz wtedy robi/bada/sprawdza/zleca? Dziecie mam zdrowe, rozwija sie super wiec jesli nie warto to nie bede niepotrzebnie meczyc dla zasady.
Dziekuje za podpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: bilans roczniaka 16.06.14, 17:04
      na 13 mc masz obowiązkowe szczepienie mmr. więc przy okazji wizyty szczepiennej mozesz z lekarzem ocenic dziecko-centylowo i rozwojowo, pogadac o tym co cie niepokoi i zastanawia.
      no i warto wtedy tez zaszczepic na meningokoki bo po roku jest juz 1 szczepionka.
    • ashraf Re: bilans roczniaka 16.06.14, 20:10
      Ja co prawda nie z Polski, ale bilans roczniaka przerabiałam. Młody był ważony i mierzony (+ obwód głowy), lekarka zbadała mu węzły chłonne, brzuch, sprawdziła jądra, obejrzała dokładnie skórę, oczy, uszy, a potem zajęła się rozwojem motorycznym. Z przygotowanej wcześniej skrzyneczki wyjęła specjalne karty z hologramem - synek miał pokazać palcem ukryte na nich obrazki. Potem chowała pod serwetką klocek, następnie pokazała mu parę przedmiotów, z którymi miał coś zrobić (np. dzwonek), wypytała ogólnie o jego postępy, sprawdziła chodzenie (bo chodził już wtedy za rękę, bilans robiliśmy w 11 mcu), wypytała o ew. wątpliwości, ustaliliśmy dalszy plan szczepień.
    • murwa.kac Re: bilans roczniaka 17.06.14, 05:59
      bo w PL nie ma bilansu roczniaka, jest dwulatka.

z tego co mi lekarz powiedzial - tego bilansu oficjalnie brak, bo jeszcze roczniak jest dosc czestym gosciem w gabinecie pediatry (szczepienia). pozniej ta czestotliwosc spada, stad potrzeba calosciowej kontroli.
    • ewa.misko-wasowska Re: bilans roczniaka 17.06.14, 07:09
      Moim zdaniem warto się umówić z pediatrą, dziecko powinno być zważone, zmierzone, ocenione na siatkach, w razie potrzeby zleca się badania (głównie morfologię), rozmawia o szczepieniach, żywieniu itp. Nie ma oficjalnie takiego bilansu, ale dziecko powinno być zbadane jak kończy okres niemowlęcy. W POZ nikt nie powinien odmówić takiej wizyty.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka