Dodaj do ulubionych

termometry dla niemowlaka

22.06.14, 15:23
Prosze powiedzcie mi jakie macie termometry. Lubicie je albo nie i dlaczego. Musze kupic jakis i potrzebuje Waszej opini smile
Dzieki
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 17:11
      Najlepszy jest oczywiście rtęciowy, najdokładniej pokazuje temperaturę, innego nie kupowałam. No a do tego tani, ale cena nie miała przy wyborze żadnego znaczenia, najważniejszy jest prawidłowy pomiar.
      • sajgonetka Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 17:56
        jakoś ciężko jest mi wyobrazić sobie wierzgającego niemowlaka i mierzenie mu temperatury (gdziekolwiek) termometrem rtęciowym.

ja używam bezdotykowego. sprawdzałam go na początku użytkowania i porównywałam odczyty z rtęciowym. wpadka, ale taka rzędu 0,5 stopnia - jedna na kilkadziesiąt pomiarów. teraz korzystam tylko z bezdotykowego. ważne, żeby nie mierzyć temperatury gdy baterie są słabe.
        • lidek0 Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 21:14
          wierz mi, można, nawet wierzgającemu, kwestia na ile zależy Ci na dokładności pomiaru, jak się łatwo domyśleć nigdy nie próbowałaś?
    • murwa.kac Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 18:53
      rtęciowy li i jedynie.
      • kopiko-lol Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 21:30

a jak głęboko wkladasz termometr do pupy i ile mniej więcej trzeba czekać?
        • murwa.kac Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 21:33
          samą końcówkę oczywiście (wczesniej ja smaruje wazelina)
          czas - ok 2 min, ale to juz na czuja. jak widze ze slupek rteci sie zatrzymal - koncze.
    • momoneymoproblems Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 20:55
      jak byłam w szpitalu to zarówno kobietom jak i noworodkom mierzono temperaturę termometrem laserowym, bezdotykowym. Zanim dorosłam do jego kupna przerobiłam kilka w tym dwa douszne i lipa, pomiary różniły się między sobą a gorączkujące dziecko miało 34 stopnie uncertain/ A all kupiłam termometr laserowy i to był strzał w dziesiątkę, nie wyobrażam sobie mierzenia temperatury niemowlakowi termometrem rtęciowym, musiałabym go czymś najpierw spętać...
    • ashraf Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 21:28
      Tylko thermoscan brauna. U nas uzywaja go wszyscy lekarze, w szpitalu na izbie przyjec itd. Szybki, dokladny i nie meczy dziecka (pomiar w uchu), wart swojej ceny. Mierzenie w pupie jest ok, kiedy nie trzeba przy niektorych chorobach mierzyc dziecku temp. co godzine, no i odpada wtedy opcja sprawdznia temp. przez sen.
      • giba116 Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 21:37
        Dokladnie.
        O ile zdaje sobie sprawe z tego, ze rteciowy jest najbardziej wiarygodny tak do brauna tez mam zaufanie, bo zawsze pomiary sie pokrywaly. Mialam do czynienia z ostra trzydniowka, kiedy to corce mierzylam temperature doslownie co 5 minut. I nie wyobrazam sobie za kazdym razem sciagac jej gaci (i tak leciala przez rece) i dokladac atrakcji kilkuminotowym pomiarem w odbycie. Nie mowiac juz o nocy wlasnie.
    • agncwy Re: termometry dla niemowlaka 22.06.14, 21:58
      Zwykły elektroniczny albo rtęciowy,kazdemu dziecku mierzyłam pod pachą. Dotykowy się nie sprawdził.
      • kattijka Re: termometry dla niemowlaka 23.06.14, 10:50
        Momoneymoproblems możesz rzucić jakiś link do tego laserowego termometru?
        • momoneymoproblems Re: termometry dla niemowlaka 23.06.14, 14:31
          nazywa się Termometr bezdotykowy TECH-MED TM-50 PRO, kupiłam na allegro z około stówkę.
    • ewa.misko-wasowska Re: termometry dla niemowlaka 25.06.14, 09:07
      U nas w najmłodszym okresie tj. w pierwszych miesiącach życia sprawdzał się termometr do pomiaru w odbycie (z miękką końcówką) wówczas odejmujemy 0,5 st.C, później do ucha, osobiście nie polecam termometrów w smoczku, ani plastrów przyklejanych do czoła. Termometry bezdodytkowe nie zawsze dają miarodajny pomiar,
      pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka