Dodaj do ulubionych

mój malec STRASZNIE ulewa!!!

25.08.04, 11:37

Bardzo proszę o podpowiedź, jak poradzić sobie z bardzo "ulewnym" dzieckim.
Mój synek ma 5 miesięc i jest "na piersi", niestety co zje to ulewa. Nie jest
to takie ulewanie jak piszą w podręcznikach "wypływa kącikiem ust" a jest to
ulewanie pełną buzią. Jak sobie z tym poradzić, proszę podzielcie się swoimi
doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • kasik751 Re: mój malec STRASZNIE ulewa!!! 25.08.04, 12:06
      robilismy usg pod katem przyjrzenia sie miesniowi ktory blokuje powrot jedzonka
      z brzuszka z powrotem do buzi; nie jestem pewna czy ten miesien nie nazywa sie
      zwieracz przełyku (??) - niewazne lekarz bedzie wiedzial; poza tym reflux to
      moze byc oczywiscie i to mozna sprawdzic i podawac leki obkurczajace uklad
      pokarmowy i regulujace te przeplywy;
      chlopcy maja czasami poprzecznie ustawiony zoładek i to tez sprzyja ulewaniu;
      moze miec obnizone napiecie miesniowe - jak rozwija sie ruchowo twoj synek?
      cala paleta do wyboru, wiec najlepiej ustalic to z lekarzem, bo rownie dobrze
      moze to byc taka jego uroda...
    • lafonte Re: mój malec STRASZNIE ulewa!!! 25.08.04, 22:37
      Mój mały ma zdiagnozowany refluks, czyli właśnie słabo utrzymuje jedzenie w żoładku. Ponoć do mniej więcej 6 miesiąca jest to normalne i nie leczy się nawet ostrego ulewania pod warunkiem, że dziecko dobrze przybiera na wadze. Żeby zmniejszyć ulewanie należy
      1) odbijać powietrz po posiłku
      2) po jedzeniu utrzymywać jakiś czas w pionie albo pod ostrym kątem do góry
      3) nie przekarmiać - podawać na jeden posiłek jedną pierś, jeśli chce jeść tuż po posiłku podawać tę, z której dziecko juz jadło (pustą), pełną dopiero po dłuższej przerwie, np po godzinie
      4) pod materac w łóżeczku włożyć dużą poduszkę i ustawić materac pod kątem (pod pupę dziecka możesz włożyć zwinięty kocyk, żeby się nie zsuwało)
      5) cierpliwie czekać aż dziecko zacznie siedzieć, ponoć wtedy ulewanie się kończy
      6) dla dzieci butelkowych jest jeszcze sposób z zagęszczaniem pokarmu albo klupowaniem mleka AR (antyrefluksowego) ale rozumiem, że to nie jest wasz przypadek.
      trzymaj się,
      L.
    • nets3 Re: mój malec STRASZNIE ulewa!!! 26.08.04, 22:59
      z tego co czytałam jest różnica czy słodkim mleczkiem które wypil, czy juz
      przetrawionym (o kwasnym zapachu, z serkiem). ja zauwazylam ze moja malutka
      ulewała serkiem gdy ja wypilam duzo soku owocowego na raz (np szklanke) lub
      jadlam twarde sery, rowniez kozie (mala równiez na piersiakach).

pozdr
    • sumka5 Re: mój malec STRASZNIE ulewa!!! 01.09.04, 09:58
      mójsynek też bardzo ulewał.lekarka poradziła aby po każdym karmieniu piersią
      podać mu ok.30-40ml mleka o nazwie ENFAMIL AR.Mleko można kupić w aptece bez
      recepty.jego zadaniem jest zagęszczenie mleka w żołądku. Mój maluszek (3
      miesiące)popija to mleczko od 6 tygodni, jest naprawdę duża poprawa,a malec
      nadal chętnie ssie pierś pomimo poznania butelki.Polecam to mleko,naprawdę
      pomaga.
    • mmm77 Re: mój malec STRASZNIE ulewa!!! 01.09.04, 10:25
      Moim zdaniem to nie jest ulewanie, tylko wymioty. Ulewanie jak sama napisałaś
      wypływa kącikiem ust.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka