Dodaj do ulubionych

bardzo proszę o pilną odpowiedź. gorączka

21.07.14, 20:38
Moja siedmiomiesieczna córka ma ospe i ma temperaturę 38 stopni. Z tego co wiem, nie powinno się zbijac gorączki poniżej 38,5 stopni, ale mała jest bardzo marudna, co chwilę się budzi, pewnie męczy ją gorączka no i swędzenie. Wczoraj w nocy też źle spała, strasznie się wiercila i przez to jest nie do życia. Proszę, niech ktoś mi powie czy mogę w takim wypadku podać jej czopek z paracetamolem? Wiem że gorączka nie jest zbyt wysoka i organizm w ten sposób walczy z wirusem, ale jak jej podam to będzie spokojniejsza i w końcu się wyspi. Czy lepiej nie podawać, bo "pomogę" wtedy wirusowi?
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: bardzo proszę o pilną odpowiedź. gorączka 21.07.14, 20:44
      Jeśli już coś chcesz jej podać, to zwróć uwagę, żeby to był lek na paracetamolu, nie na ibuprofenie.
      Raz, na noc, podałabym.
      • patito25 Re: bardzo proszę o pilną odpowiedź. gorączka 21.07.14, 20:49
        Tak wiem, kupiłam paracetamol jak tylko zobaczyłam pierwsze krostki. Czyli nie zaszkodzi jej jedna dawka na noc? Nawet jak nie ma wysokiej gorączki?
        • czarny_dol Re: bardzo proszę o pilną odpowiedź. gorączka 21.07.14, 21:29
          Pewnie, że nie. Ulżysz tylko dzieciakowi. Niektóre osobniki kiepsko znoszą temperaturę - mój np. przy 37,5 jest umierający. Ja mam tak samo: 37 stopni a ja ledwo dycham. Może, mimo niewielkiej gorączki, Twój dzieciak też się tak męczy.
        • paulina.kubiak [...] 21.07.14, 21:45
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • murwa.kac paulina.kubiak 22.07.14, 06:13

proszę usunąć komercję z sygnaturki.
            • paulina.kubiak Re: paulina.kubiak 22.07.14, 08:36
              ok
    • ashraf Re: bardzo proszę o pilną odpowiedź. gorączka 22.07.14, 08:41
      Nasza lekarka mowi, ze w nocy - a wlasciwie przed polozeniem dziecka do lozeczka - trzeba zbic goraczke, zeby moglo spokojnie zasnac, bo sen niezbedny jest dla szybkiego wyzdrowienia. Oczywiscie nie dotyczy to sytuacji, kiedy dziecko - mimo wysokiej temperatury - jest pogodne i spiace, ale jesli marudzi, placze, to trzeba mu ulzyc, niezaleznie od tego, czy ma 37.9. czy 38 i wiecej. Powyzej 38 zbijac trzeba.
      • paulina.kubiak Re: bardzo proszę o pilną odpowiedź. gorączka 22.07.14, 09:03
        Dokładnie, zgadzam się z tą wypowiedzią, dla snu dziecka warto podać lek,bo jednak w chorobie sen jest ważny i dziecko zdrowieje, więc powyżej 38 stopni mój lekarz też twierdzi, że to już jest temp, na którą reagujemy !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka