Dodaj do ulubionych

angina - kilka pytań

10.08.14, 11:12
witam. synek ma anginę ropną. Wczoraj byliśmy na izbie przyjęć, dostał antybiotyk. W nocy dostał gorączkę - 38,5. I tu mam kilka pytań:
- jak go ubierać? Siedzimy w domu przy zaciągniętych roletach, temp. ok 24 stopnie (na zewnątrz ponad 30)
- młody nie chce nic jeść, jest 11, a od rana zjadł tylko 80 mm. Zmuszać? pije wodę, choć też szału nie ma (w nocy 100ml, teraz może z 30)
- mogę go kąpać?
- jak z wyjściem na zewnątrz, jak się trochę lepiej czuje to zaraz pokazuje na drzwi. W dzień to wiem, że nie, ale wieczorem, jak nie ma gorączki?
- ropnie w buzi go bolą. Gorączka pojawiła się dopiero w nocy, jak jej nie ma to czy mogę podawać ibum jako lek przeciwbólowy?
Jutro idę do swojego pediatry to popytam, bo wczoraj na izbie przyjęć pełno było dzieci z biegunkami i wysypkami, i z tego wszystkiego zapomniałam panią doktor wypytać. Młody ma rok i chory pierwszy raz.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: angina - kilka pytań 10.08.14, 13:28
      Z bólem gardła leciałaś na izbę przyjęć? Bo z postu wynika, że gorączka pojawiła się później?

Przede wszystkim antybiotyk na anginę działa praktycznie od razu czyli już dziś nie powinno być gorączki. W zasadzie już po kilku godzinach od pierwszej dawki jest efekt. Jeżeli dziecko zagorączkowało po antybiotyku, to małe szanse, że to bakteria.
      Po drugie u takich maluchów angina paciorkowcowa jest mało prawdopodobna. Zawsze warto robić test na paciorkowca. Naloty na gardle występują przy wielu wirusówkach i często dzieci niepotrzebnie dostają antybiotyk. Moje dzieciaki bardzo często mają naloty na gardle a paciorkowiec był tylko raz, gdy syn miał prawie 4 lata.
      Reasumując, jeżeli ból gardła i gorączka będą się utrzymywały, to dziecko ma jakiegoś wirusa. Oczywiście nie przegrzewać, można dawać paracetamol lub ibuprofen. Paracetamol działa na mniejszą gorączkę, ibuprofen na większą. Czasem trzeba dawać te leki na zmianę.
      Wieczorem i rano można wychodzić na dwór (o ile nie ma gorączki), choć raczej nie do ludzi, bo wirusy są mocno zaraźliwe. Z kolei jeśli to jednak była bakteria to dziecko na antybiotyku nie zaraża.

Przeciwbólowo można psikać hascoseptem lub tantum verde.
    • kakony Re: angina - kilka pytań 10.08.14, 20:23
      > - jak go ubierać? - tak jak zwykle czyli pewnie pampek + bodziak

> - młody nie chce nic jeść, jest 11, a od rana zjadł tylko 80 mm. Zmuszać? pije
      > wodę, choć też szału nie ma (w nocy 100ml, teraz może z 30)
      do jedzenia nie zmuszać, ale do picia tak. podawać łyżeczką co chwilę po trochę.

> - jak z wyjściem na zewnątrz
      wszystko zależy od samopoczucia dziecka - jeżeli czuje się dobrze i nie gorączkuje, to wieczorem i wcześnie rano można wyjść na spacer. jeżeli samopoczucie ma słabe, to pewnie lepiej mu będzie we własnym domu

następnym razem warto odczekać trochę zanim popędzisz z bolącym gardłem do lekarza. początki wielu chorób są podobne, dopiero po czasie krystalizuje się, co się dzieje smile
      • mamafilipka29 Re: angina - kilka pytań 10.08.14, 22:07
        Nie lecialam z bolacym gardlem. Roczniak mi tego nie powiedzial. W piatek zaczel sie brzydki zapach z ust. Wieczorem kilkakrotnie krztusil sie wydzielina, ktora mu splywala do gardla. Prawie sie dusil, wymiotiwal. Cala noc z placzem. W sobotę na sile obejrzalam gardlo i bylo z bialym nalotem i widoczne ropnie. Pytam panie, na co jeszcze mialam czekac? Bo jak dka mnie to sobota popołudniu to i tak dużo zwlekania.
        • mamafilipka29 Re: angina - kilka pytań 10.08.14, 22:09
          A na izbe przyjec, bo u mnie w miescie tylko tam doświadczysz pediatry w sobote.
        • rulsanka Re: angina - kilka pytań 10.08.14, 22:47
          I jak - jest poprawa?
          Tak jak pisałam wyżej, przy anginie bakteryjnej antybiotyk działa już po kilku godzinach. Powinna zniknąć gorączka i znacznie zmniejszyć się ból.

Niestety, z mojego doświadczenia wynika, że lepiej najpierw zrobić test na paciorkowca a potem iść do lekarza. Bo antybiotyki są bardzo często niepotrzebne. U nas na początku wakacji była infekcja gardła, gdzie wszyscy (ja i 2 dzieci) mieliśmy białe naloty i ból gardła, ból mięśni, stawów, wysoką gorączkę. Wyglądało jak angina paciorkowcowa, a test ją wykluczył. Bez antybiotyku, po 1-3 dniach byliśmy zdrowi.
          • mamafilipka29 Re: angina - kilka pytań 10.08.14, 23:26
            Nie, chyba gorzej jest. Mlody caly dzień przespał, a jak nie spał to marudził. Gorączka spada po podaniu leku, po paru godzinach jest od nowa. Jak przelyka nawet ślinę to poplakuje. To ja już nie wiem, co robić.
            • rulsanka Re: angina - kilka pytań 11.08.14, 09:31
              Ostatnio panuje bostonka, przyjrzyj się dokładnie czy nie ma czerwonych kropek na dłoniach i stopach, mogą być dosłownie pojedyncze. Ewentualnie na ciele mogą być czerwone kropki. Przy bostonce gorączka jest duża, apetyt słaby. Z bostonką nic się nie robi, psiukaj gardło hascoseptem.
              • 3nela32 Re: angina - kilka pytań 11.08.14, 11:56
                Rulsanka czy ty jesteś lekarzem?! A nawet jeśli byś była, to z jakiej beczki stawiasz diagnozy przez internet i podważasz zdanie lekarza, który osobiście badał dziecko i przeprowadzał wywiad z matką? Co najgorsze w tym wszystkim to podchodzisz do leczenia bardzo szablonowo, trzeba zrobić to i to jak wyjdzie taki i taki wynik, to należy podać albo nie podać to co zostało przepisane przez lekarza, bo jak po kilku godzinach od podania leku dziecko nie ozdrowiało to znaczy ze krzywdę matka mu zrobiła faszerując antybiotykiem.
                Tyle się trąbi i uczy żeby do każdego pacjenta podchodzić indywidualnie, biorąc pod uwagę jego samopoczucie i objawy towarzyszące chorobie, a ty stwierdzasz, że skoro po podaniu antybiotyku dziecko w ciągu kilku godzin nie przestało gorączkować to na pewno nie ma anginy. A ja się pytam skąd ta pewność?! Każde dziecko ma prawo w innym tempie reagować na podane leki, przyjmuje się że jeśli po podaniu antybiotyku po trzech dobach nie ma poprawy to należy skontaktować się ponownie z lekarzem w celu ew. zmiany leczenia. Po trzech dobach, ale nie godzinach ! Podobnie z lekami przeciwgorączkowymi, ja np. jak mam gorączkę to choćbym wzięła 400mg ibuprofenu przy 38,5 stopniach to i tak gorączka będzie rosnąć do swego progu czyli np.39,8 i dopiero jak osiągnie swój szczyt to zaczyna mi spadać, często od momentu podania tabletki upływa 2-3 godziny jak zaczyna działać. Tak wiec, każdy przypadek jest inny, medycyna to nie matematyka, a tu na forum niestety, wielu o tym zapomina.
                • mamafilipka29 Re: angina - kilka pytań 11.08.14, 12:35
                  Byłam rano u naszej pani dr. Według niej to też angina. Mały ma aż kożuch w buzi. Zmieniła antybiotyk, bo tamten faktycznie już choć odrobinę powinien zadziałać. Osłuchowo czysty, uszka też czyste. Jeżeli się pogorszy, albo po 2 dniach nie poprawi mam się zgłosić do szpitala.
                  Mały teraz cały czas śpi, z przerwami na płacz. Ale coś chyba zmierza ku dobremu, bo podałam Ibum o 5 rano, nowy antybiotyk o 9.30 i gorączka nie ma, tzn. teraz jest 37,5, ale to już lepiej. Młody nawet odrobinę zupki zjadł. I śpi jakby spokojniej.
                  Bostonka chyba odpada, bo nie ma plam, ani pęcherzy, poza dwoma malutkimi plamkami na buzi, ale te pani dr wykluczyła, jakoby miały coś wspólnego z chorobą (pewnie od śliny).
                  Dodatkowo młodemu wychodzą dolne 2.

Ja forum nie traktuje jako lekarza. Przyszłam się poradzić w paru kwestiach, To moje pierwsze dziecko, przez pierwszy rok życia nie chorowało wcale. Ja sama nigdy anginy nie miałam, ani nic innego, raz do roku katar i to wszystko. Diagnozę postawił lekarz i drugi potwierdził. Mam nadzieję, że leki zaczną działać i młody wróci do rozrabiania, bo serce się kraja jak taki osowiały leży.
                  • 3nela32 Re: angina - kilka pytań 11.08.14, 13:19
                    Mamofilipka29- bardzo dobrze zrobiłaś idąc ponownie z synkiem do innego lekarza - jak widać antybiotyk był konieczny tylko po prostu ten pierwszy, który przepisał wam lekarz z izby przyjęć był nie wrażliwy na tego typu bakterię. Ale tak niestety się zdarza czasem, że trzeba zmienić leki, najważniejsze, żeby widać było poprawę i synek zaczynał odzyskiwać apetyt i siły. Mojej koleżanki półroczna córeczka też w ubiegłym tygodniu zachorowała na anginę- 3 dni gorączkowała wysoko i nic nie jadła, piła bardzo mało, jak pojechali do lekarza to miała już objawy odwodnienia, więc skierowali ją na oddział, gdzie badania potwierdziły anginę. Wdrożyli jej leczenie antybiotykiem dożylnie, ale po dwóch dniach nie było poprawy, więc ponownie badania , inny antybiotyk i dopiero od czwartku mała zaczyna wracać do formy. Także różnie dzieci przechodzą anginę, jedne lepiej, drugie gorzej, dodatkowo fakt że twojemu synkowi wychodzą ząbki mógł wpłynąć na osłabienie organizmu i zakażeniu bakteryjnym jakim jest angina.
                • rulsanka Re: angina - kilka pytań 11.08.14, 13:42
                  Jeśli chodzi o anginę jestem lepsza od wielu lekarzy i mówię to z całą odpowiedzialnością. Medycyna to nie wiedza tajemna, niedostępna dla osób inteligentnych. Nie twierdzę, że wiem wszystko na każdy temat, ale wiem dużo. I niestety jak ja nie wiem co jest mi lub bliskim to i żaden lekarz nie wie.
                  Co do anginy to sama pani ekspert z tego forum pisze, że u niemowląt i dzieci w okolicach roku, paciorkowiec jest wybitnie rzadki. A wiele białych nalotów jest włóknikowa i występuje przy wirusach. Dlatego warto robić test na paciorkowca.
                  Co do antybiotyku, to 3 dni można czekać na efekt przy zapaleniu płuc, czy zatok. Ale przy anginie jest efekt spektakularnej poprawy już w ciągu kilku- kilkunastu godzin po 1 dawce.
    • lidek0 Re: angina - kilka pytań 10.08.14, 20:31
      podobno angina może mieć podłoże wirusowe i bakteryjne więc bez crp nie spieszyłabym się z antybiotykiem
    • 3nela32 Re: angina - kilka pytań 11.08.14, 13:44
      mamafilipka29 napisał(a):

> witam. synek ma anginę ropną. Wczoraj byliśmy na izbie przyjęć, dostał antybiot
      > yk. W nocy dostał gorączkę - 38,5. I tu mam kilka pytań:
      > - jak go ubierać? Siedzimy w domu przy zaciągniętych roletach, temp. ok 24 stop
      > nie (na zewnątrz ponad 30)

Ubierać lekko i wygodnie, w ubranka z bawełny. Przy obecnej temperaturze wystarczą same body z krótkim rękawkiem. W trakcie choroby i gorączki dziecko często się poci, więc trzeba się nastawić na częste przebieranie malucha.

> - młody nie chce nic jeść, jest 11, a od rana zjadł tylko 80 mm. Zmuszać? pije
      > wodę, choć też szału nie ma (w nocy 100ml, teraz może z 30)

Do jedzenia nie zmuszać, proponować różne lekkostrawne jedzenie, które zazwyczaj lubi ale jak nie chce jeść to nic na siłę. Z piciem należy pilnować aby dobowo minimum wychodziło mniej więcej pół litra, jak chce pić samą wodę to bardzo dobrze.

> - mogę go kąpać?
      Kąpiel jest wręcz wskazana kiedy dziecko gorączkuje, woda powinna być letnia. Poza tym dziecko się poci i wydala również przez skórę, więc kąpiel jak najbardziej uzasadniona.
      > - jak z wyjściem na zewnątrz, jak się trochę lepiej czuje to zaraz pokazuje na
      > drzwi. W dzień to wiem, że nie, ale wieczorem, jak nie ma gorączki?
      To zależy od samopoczucia dziecka. Jeśli to ma być spacer wózkiem, gdzie dziecko siedzi to myślę, że nie ma przeciwwskazań, jeśli temperatura ciała jest w normie i na dworze nie jest bardzo słonecznie z temp. do 25 stopni C. Przede wszystkim chodzi o to żeby dziecko się nie przemęczało, bo gorączka osłabia serce, stąd m.in. te zalecenia o nie wychodzenie na dwór w trakcie gorączki.
      > - ropnie w buzi go bolą. Gorączka pojawiła się dopiero w nocy, jak jej nie ma t
      > o czy mogę podawać ibum jako lek przeciwbólowy?

Ja bym podała. Tylko nie częściej niż co 6 godzin. jeśli chodzi o Ibum.
      > Jutro idę do swojego pediatry to popytam, bo wczoraj na izbie przyjęć pełno był
      > o dzieci z biegunkami i wysypkami, i z tego wszystkiego zapomniałam panią dokto
      > r wypytać. Młody ma rok i chory pierwszy raz.

Chyba jakaś epidemia panuję, bo mój 4-latek w ubiegłym tygodniu miał gorączkę i biegunki, dziś już lepiej smile
    • ewa.misko-wasowska Re: angina - kilka pytań 12.08.14, 07:30
      Witam,
      faktycznie tak jest że u dzieci poniżej 1,5 r.ż. angina paciorkowcowa praktycznie się nie zdarza. Być może to inna infekcja (może nawet wirusowa), jeżeli dziecko nadal będzie gorączkowało warto by było zrobić badania z krwi (morfologia z rozmazem, OB, CRP). Jeżeli maluch nie gorączkuje można wychodzić na dwór.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka