Dodaj do ulubionych

Mycie zębów

31.08.04, 22:06
Mój 11 miesięczny synek ma 4 zęby, lekarka powiedziała, że już mozna zacząć je myć. Bardziej dla wyrobienia nawyku mycia niż dla zapobiegania próchnicy. Za jej namową kupiłam specjalną szczoteczkę nakładaną na palec, ale mały strasznie się jej boi, nie chce jej dotknąć a co dopiero pozwolić włozyc sobie do buzi. Jak Wy myjecie ząbki swoim pociechom, i czy tez tak reagowały na swoje pierwsze szczoteczki??
Obserwuj wątek
    • mopek1 Re: Mycie zębów 31.08.04, 22:23
      taką szczoteczką "na palec" to myłam dziąsełka do 5 m-ca. Teraz (6,5 mca) mamy
      już 2 zęby i myjemy taką maleńką szczoteczką (Canpol ma taki zestam 3 szt. to
      jest ta druga) - mała chętnie otwiera buzię i wie co będzie - uśmiecha się,
      więc chyba nawet lubi! Robimy to w czasie kąpieli, a potem jemy, więc też
      raczej chodzi o wyrobienie nawyku smile)))
    • driadea Re: Mycie zębów 31.08.04, 22:23
      Gloria ma 10,5 miesiąca i tylko dwa ząbki. Zanim się wybiły używałyśmy wlaśnie
      takiej silikonowej szczoteki nakladanej na palec, przemywałam jej dziąsełka
      naparem z rumianku. Od niedawna myjemy ząbki prawdziwą szczoteczką (podaję
      linka - dostępna chyba wszędziewink) zanurzoną w rumianku. Glorcia się nie boi i
      bardzo to lubi, ale może kup mu zwykłą szczoteczkę dla niemowląt (
      www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=8041&pkt_id=&pro_id= )i daj do
      zabawy, niechaj się oswoi.
      Pozdrawiam, Aga
    • katos Re: Mycie zębów 31.08.04, 23:20
      Mój 11 miesieczny synek ma teraz 4 ząbki. Kupiłam mu taką szczoteczkę
      edukacyjną dla niemowląt. Daję mu w czasie kąpieli. Olafek naśladuje w myciu
      ząbków mnie bo już nieraz widział jak myłam zęby i również chciał. Bawi sie nią
      jak również gryzie bo dziaselka go bardzo swędza. Jest to również dla
      wyrobienia nawyków bo póżniej jemy jeszcze kolację. smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka