Dodaj do ulubionych

pentaxim gdzie ukłucie

15.10.14, 20:00
Byłam z moją 6tyg. córką na szczepieniu. Dostała pentaxim w rączke i wzw w drugą. Dopiero teraz przeczytałam ulotkę pentaximu i w niej jest napisane, że podaje się w udo. Co mam teraz zrobić przecież czasu nie cofnę jakie mogą być konsekwencje podania tej szczepionki w rękę?
Obserwuj wątek
    • bieniewicka Re: pentaxim gdzie ukłucie 15.10.14, 20:37
      No ale co za różnica czy noga czy rękę, i to domięśniowo i to domięśniowo. Poza tym przeciez sama nie podawalas szczepionki tylko zrobił to lekarz, który wie co robi.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: pentaxim gdzie ukłucie 16.10.14, 08:35
        Jeszcze nie widziałam lekarza, który by się zniżył do podania zastrzyku. ;P
        • sfornarina Re: pentaxim gdzie ukłucie 16.10.14, 12:53
          Moja lekarka sie zniza smile
        • myaka Re: pentaxim gdzie ukłucie 16.10.14, 13:47
          mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Jeszcze nie widziałam lekarza, który by się zniżył do podania zastrzyku. ;P

U nas kazde szczepienie wykonuje osobiscie pediatra. Uklucia sa w udo.

Malo tego, gdy ja mialam szczepienia przypominajace i uzupelniajace dwa lata temu takze szczepil mnie lekarz - moj lekarz rodzinny.
    • awesome810 konsekwencje chyba żadne, 15.10.14, 21:05
      raczej chodzi o to, że udo ma większą powierzchnię, a rączka to taki patyczek.
      Mnie zawsze poucza pielęgniarka, że jakby bolało miejsce po wkłuciu to można okład z rozcieńczonej wodą sody zrobić, tyle że nie pamiętam proporcji, może ktoś ci podpowie.
      • nothing.at.all Re: konsekwencje chyba żadne, 15.10.14, 21:08
        Łyżeczka sody na szklankę wody. Okład można zrobić ale jak jest zaczerwienienie i obrzęk.
        • bieniewicka Re: konsekwencje chyba żadne, 15.10.14, 22:10
          awesome prawda. Dlatego mojej corki apetyczny udzik ma się zawsze dobrze po szczepieniu, a na rączce niestety obrzęk. Dokładnie takie proporcje jak podaje Nothing
          • nothing.at.all Re: konsekwencje chyba żadne, 16.10.14, 08:49
            Ale czemu szczepią w rękę? Toć wiadomo, że miesięń na udzie większy i lepiej się rozchodzi.
            • bieniewicka Re: konsekwencje chyba żadne, 16.10.14, 09:38
              U mnie w przychodni lekarka zapodaje szczepionkę. Nothing ja np wzięłam podstawę a wiec 3w1 wiec dziecko dostaje 3 zastrzyki jednocześnie, 2 w nozke no i 1 w rączkę.
              • nothing.at.all Re: konsekwencje chyba żadne, 16.10.14, 12:15
                Rozumiem. To faktycznie w rękę trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka