Dodaj do ulubionych

Pytanie do mam chłopców i p. doktor...

30.10.14, 10:38
Czy podczas kąpieli ściągacie małym napletek i myjecie to, co pod spodem? Bo ja nigdy tego nie robiłam, połozna zapytana po porodzie powiedziała, że nie ma potrzeby. Tymczasem wczoraj rozmawiałam z koleżanką i ona zrobiła wielkie oczy, że nie myję i powiedziała, że może się wdać stan zapalny uncertain Sama już nie wiem, net jest pełen sprzecznych informacji na ten temat, co mówią wasi lekarze? Ja na razie nie mam potrzeby się do naszego wybrać, ale zapytam przy okazji.
Obserwuj wątek
    • eps Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 30.10.14, 10:59
      ja mam 2 synów (8 i 7 lat) i nigdy im tam nie gmerałam łapskami.
      W kąpieli myłam tylko z zewnątrz i tyle i skórka sama się zsunęła.
      Obecnie chłopaki myją sami pod moją kontrolą ale skórka im się nie zsuwa całkiem tylko maleńki kawałeczek więc tam środku nie myją.
    • lidek0 Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 30.10.14, 11:33
      Każdy lekarz, którego pytaliśmy /a było ich wielu/ w tym chirurg dziecięcy zalecał ściąganie, sam to zrobił i pokazał co się tam zbiera, oczywiście delikatnie, nic na siłę. Często właśnie wyniki badania moczu są złe bo na końcu siusiaka zbierają się zanieczyszczenia, pot. Ze stanem zapalnym koleżanka wcale nie przesadziła choć tak szybko się tam nie zrobi.
    • ewa.misko-wasowska Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 30.10.14, 11:35
      Witam,
      należy myć, ponieważ stan zapalny, który może się zdarzyć przyczynia się do wytworzenia stulejki patologicznej, ale nic na siłę -odchylić do oporu i przemyć,
      pozdrawiam serdecznie
    • murwa.kac Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 30.10.14, 17:03
      nie.
      pod zadnym pozorem tego nie wolno robic.
      • murwa.kac Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 30.10.14, 17:10
        www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23217553
    • ewakot0 Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 30.10.14, 20:29
      ja nigdy tego nie robiłam, bo wszyscy poczynając od położnej w szkole rodzenia zakazywali gmerania przy napletku. Natomiast pediatra u której dwa razy byliśmy (która naraziła mi się już wysyłaniem nas na morfologię, bo przez 6msc karmiłam wyłącznie piersią, ale o tym w innym wątku) od razu zabrała się za ściąganie napletka do czasu pokazania się czubka siusiaczka i kazała to robić podczas kąpieli. Po pierwszym takim zabiegu z jej strony czubek siusiaka był długo czerwony, za drugim razem kazałam jej przestać, ale mnie nie posłuchała. I w sumie nie wiem co robić, bo w necie połowa porad jest za, a połowa przeciw...
    • magdalenca78 Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 30.10.14, 21:58
      Tu jest przystępnie napisane:
      wrolimamy.pl/co-z-tym-siusiakiem/
    • ewelina.90 Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 30.10.14, 22:36
      Ściągacie to za dużo powiedziane. Delikatnie tylko naprężam skórę i oplułkuje woda. To są milimetry.
      • kremka2014 Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 31.10.14, 07:34
        Ja tak robiłam jak w artykule. Zdania lekarzy są mocno podzielone,więc uśredniłam różne opinie. Ale do roczku siusiaka nie ruszałam.
    • semi-dolce Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 31.10.14, 08:29
      Nie, nic nigdy nie ruszałam. Ze stanami zapalnymi problemów nie ma i u starszego nie było.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 31.10.14, 12:08
      Nigdy nie odciągałam napletka przy zabiegach higienicznych. Nigdy nie było stanu zapalnego. Parę razy był zaczerwieniony na czubku, ale nie był to stan zapalny, tylko jakieś podrażnienie, tak jak się zdarza z pupą - wystarczyło posmarować parę razy bepantenem i było ok.
    • ama-ka Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 31.10.14, 19:40
      My byliśmy w chirurga z podejrzeniem stulejki (5mcy), ale Mały nie ma i nie miał problemów z siusianiem - ot profilaktyczne skierowanie. Chirurg powiedział, żeby jednak naciągać tak z 2-3 razy, delikatnie, podczas kapieli i tyle smile i obserwować smile nam też w szpitalu i pediatra i położna mówiły, by nic nie robić... ale jak czyta się potem w necie o 2-3 latkach, którym lekarze na siłę odciągali, aż potem maluchy nie chciały dać się tam dotknąć żeby umyć itp to jakaś masakra, wiec lepiej to chyba robić teraz delikatnie i stopniowo, niż potem jak dziekco jest już świadome..
    • boo-boo A w życiu 01.11.14, 20:14
      Myjesz tyle ile się da- żadnego gmerania czy odciągani ana siłę. Dziecko to nie dorosły facet że mu napletek musi schodzić. jak się nic nie dzieje złego to tym bardziej. Ja mojemu przez ponad 4 lata nic nie gmerałam i żadnych stanów zapalnych nie miał.
      Tu sobie obejrzyj

www.mp.pl/wideo01/?id=453
    • aodwn wykład 01.11.14, 23:40
      Polecam rewelacyjny wykład na ten temat.
      Powinna go obejrzeć każda MAMA Chłopca.
      www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23217553
    • kaja_14 Re: Pytanie do mam chłopców i p. doktor... 02.11.14, 20:52
      Jak wyżej już napisane zostało.... delikatnie można, tylko dla higieny, nic na siłę. Mam chłopca i dokładnie to samo usłyszałam od naszej pani doktor.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka