Dodaj do ulubionych

surowe owoce

08.11.14, 17:09
od kiedy można podawać dziecku surowe owoce?
i w jaki sposób je podajecie? do ręki czy ścieracie?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: surowe owoce 08.11.14, 17:25
      od poczatku rozszerzania diety.

ja stosowalam blw, wiec wszystko syn dostawal do reki.
    • semi-dolce Re: surowe owoce 08.11.14, 17:30
      Tak, od poczatku rozszerzania. Miękkie możesz dać do ręki, z twardszymi ostrożnie (np. jabłko i gruszka bywają zdradliwe), możesz zetrzeć, możesz zmiksować. Bardzo łatwe do jedzenia przez niemowlaka w kawałku jest kiwi.
      • sunlife44 Re: surowe owoce 08.11.14, 18:22
        czyli jak mój 16.11. skończy 7 miesięcy to juz mogę dać surowego banana jabłko czy gruszkę?
        bo pediatra mi kazała np zalewać gorącym mlekiem modyfikowanym i zagęszczać kleikiem. w sumie maluch to wcina aż mu się uszy trzęsą ale wolałabym mu podać sam owoc
        • semi-dolce Re: surowe owoce 08.11.14, 18:49
          Oczywiście. Dzieciom karmionym mm można rozszerzać dietę po skończeniu 4 miesięcy i można to rozszerzanie zacząć własnie od owoców. Tak, surowych. Nie, nie trzeba ich zalewać mlekiem (w ogóle dziwny bardzo pomysł) i nie trzeba niczym zagęszczać. Jasne, kleik/kasza (raczej kasza w tym wieku, to już nie czas na jednolite brejki) z owocami to fajny posiłek, ale owoce mogą występować solo. 7 miesięcy to duży człowiek smile Do łapki na początek fajne są też śliwki, banan później bo się ślizga okrutnie.
          • sunlife44 Re: surowe owoce 08.11.14, 20:44
            SUPER!!! to już jutro będziemy próbować. Synek strasznie uwielbia nowości. dziś jego starszy brat poczęstował go słonym paluszkiem i prawie na zawał nie padłam a on wniebowzięty smile nie zakrztusił się i szczęśliwy.
            koniec z zagęszczaniem mlekiem i kleikiem...

dziękuję za radę - bardzo mi pomogła smile
            • semi-dolce Re: surowe owoce 08.11.14, 21:08
              To życzę maluchowi smacznego smile
        • ashraf Re: surowe owoce 08.11.14, 20:55
          Jak najbardziej możesz i radzę podać sam owoc - starty bądź nie, bez mieszania z mm i zagęszczania!
    • wilkowaona Re: surowe owoce 08.11.14, 20:30
      Ja podaje surowego banana, gruszke, jabłko, arbuza jak był, mango, melona, winogrona (miąższ) z działki. Banan ugnieciony widelcem, reszta starta na tarce. Jabłko czesto duszę, jest smaczniejsze. Wszystkie owoce podaje zazwyczaj z ugotowaną kaszą jaglaną, kuskus, pęczak. Synek uwielbia. Nie podaje owoców w kawalkach, nie lubie blw :b
      • sunlife44 Re: surowe owoce 08.11.14, 20:46
        to sporo smile a ile maluszek ma?
        • wilkowaona Re: surowe owoce 08.11.14, 20:54
          Prawie 10 mc, ale zajada powyższe od mniej wiecej 5 mc smile
          • gnusmas12 Re: surowe owoce 08.11.14, 21:08
            Wilkowa, nie kazdy musi stosowac blw i je lubic, ale Twoje dziecko jest juz duze i naprawde pora, zeby uczylo sie gryzc i przezuwac. Nie pisze tego zlosliwie, po prostu papki to moze dobry pomysl na poczatku rozszerzania, ale 10 miesieczniak to juz stary kon wink
            • wilkowaona Re: surowe owoce 08.11.14, 21:18
              Eeee tam smile jeszcze nie ma zębów, nauczy sie w swoim czasie. Dostaje niezupełne papki, sa tam rownież większe kawałki. Ja sie nie bede stresowac, próbowałam i kiepsko to szło. Zaczekam na zęby. Choć nie do konca nie stosuje blw, daje czasem cała bułe, banana, chleb z masłem, pałeczki kukurydziane, itp. Nie mam ciśnienia na samodzielne jedzenie jak najszybciej.
              • gnusmas12 Re: surowe owoce 08.11.14, 21:32
                Nie chodzi o cisnienie ani o to, zeby roczniak sam jadl poslugujac sie nozem i widelcem wink tylko o cwiczenie miesni i zuchwy, zeby maluch nie mial potem problemow ze zgryzem czy wymowa. Jak dajesz czasem chleb czy chrupka to ok, myslalam ze na samych papkach jestescie. PS nie musisz czekac na zeby, dziasla niemowlaka sa silniejsze niz by sie moglo wydawac smile a jak zeby zaczna isc to maly sam sie bedzie dopraszal o marchewke czy innego selera do gryzienia, gryzaki sie moga schowac wink
                • wilkowaona Re: surowe owoce 08.11.14, 21:37
                  Aha, rozumiem. To dobrze bo codziennie cos tam dostaje do żucia smile
              • ewelina.90 Re: surowe owoce 08.11.14, 21:33
                A po co zęby? Moje dziecię od 5 mca dostaje całe jabłko. Oczywiścim my trzymamy. Najpierw ssał, potem skrobał dziąsłami. Jak zaczęliśmy rozszerzać to dalej też starte do jaglanki. Ale nie możemy przy nim jeść jabłka i się nie podzielić. Nawet ziemniaków nie można obrać bo myśli, że. to jabłko i matka wstręna nie chce dać. big_grin
                • sunlife44 Re: surowe owoce 08.11.14, 21:38
                  nieźle smile mały smakosz rośniesmile tylko pozazdrościć
                • wilkowaona Re: surowe owoce 08.11.14, 21:38
                  A to ja tez tak daje jabłko, trzymając wink
            • sunlife44 Re: surowe owoce 08.11.14, 21:36
              no właśnie w tym problem że "już pora na...." ale nie wszystko da się przeskoczyć..
              mój synek ma 6,5 m-ca i np je mleko zagęszczone 1 miarką (tą z mleka) kleikiem przez smoczek 3 a powinien juz 6. i np je 170 gotowego już mleka.
              Czasem mu gotuje czasem słoiczek ale zjada mniej więcej 200 g owoc + zupka lub obiadek. waży przy tym około 9 kg ale wcale po nim tego nie widać bo ma jakieś 81 cm.

i próbowałam iść po kolei czyli smoczek zgodnie z wiekiem ale niestety jego umiejętności nie idą zgodnie z jego wiekiem... żebym nie wiem co robiła nie jestem tego w stanie przeskoczyć.

np zastanawiam sie juz nad butelką do picia z dzióbkiem taką od 6 go miesiąca bo jak daje pić to łapie jak szalony zwykłą ze smoczkiem a pije przez 2...

jak sie człowiek naczyta co powinno umieć jego dziecko a w rzeczywistości tego nie robi można oszaleć
              • tlenek.molibdenu Re: surowe owoce 08.11.14, 21:57
                Nie do końca rozumiem, o co chodzi z tymi smoczkami, ale przecież to nie książki i internety znają Twoje dziecko, tylko Ty sama. Zwłaszcza, że piszesz, że rwie się do próbowania nowych rzeczy, naprawdę nie ma co go upupiać kleikiem.
                7-miesięczne dziecko przecież nie musi pić przez smoczek, możesz spróbować zwykły kubeczek (albo np. doidy cup), jakieś niekapki, za niedługo bidon z rurką.
                • sunlife44 Re: surowe owoce 08.11.14, 21:59
                  to są numerki na smoczkach np 2 to smoczek do -giego miesiaca
                  właśnie sie zastanawiam nad jakimś niekapkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka