Dodaj do ulubionych

czerwone poliki

04.01.15, 22:18
Maluch od 2-3 dni ma jeden policzek czerwony, jakby mu taka lekka pokrzywka wyszła, ale baaaardzo delikatna.. w sensie najpierw myślałam, że to rumieniec od bycia na spacerku, ale nie zniknął po przyjściu do domu, i była następnego dnia również... Pytanie, czy możliwe, że ma podrażniony policzek od wiatru? (raz nie posmarowałam mu buźki i wyszliśmy na lekki mrozik... sad ) czy może to alergia? pytanie na co - ma 7 m, jest kp + rozszerzamy dietę, niedawno podałam mu trochę chlebka do pogryzienia (gluten?) oraz raz dostał do owoców pół łyżeczki jogurtu - nie wiem, czy ten nabiał nie zbiegł się z tym polikiem (nie pamiętam przez te święta uncertain...)
Obserwuj wątek
    • ama-ka Re: czerwone poliki 04.01.15, 22:19
      czy może ja coś zjadłam? - maluch od małego raczej alergii nie miał, tzn długo utrzymywała się na ciele taka wysypka, ale nikt nie wiedział od czego, i w sumie sama zniknęła ok 3.go mca...
      • rulsanka Re: czerwone poliki 05.01.15, 09:16
        czy może ja coś zjadłam?

Przy rozszerzaniu diety pierwsze podejrzane są produkty osobiście jedzone przez dziecko. U starszaka była to marchew, u młodszego gluten. W obu przypadkach alergia przechodziła około 10m.
        Reakcja na mróz czy podrażnienie też niewykluczona, czasami w miejscu podrażnienia pojawia się azs i nie jest to związane z alergią.
    • nothing.at.all Re: czerwone poliki 05.01.15, 10:43
      Może być i podrażnienie to smaruj tłustym kremem i powinno minąć za dwa trzy dni.
      Może być reakcja alergiczne na gluten czy nabial. Odstawiamy te rzeczy dopóki nie zniknie to czerwone cos.
      • ama-ka Re: czerwone poliki 05.01.15, 11:29
        no dobra, to zacznę od smarowania kremem, jak nie zniknie, to będzie wtedy alergia. Z tym, że pierwszy gluten już zjadł - przed wigilią łyżeczka kaszki mannej, w wigilę chlebek dziomdział, i tak od czasu do czasu podaję mu chlebek, bo nie zauważyłam wtedy żadnej alergii... Nabiał faktycznie podałam drugi raz pół łyżeczki jakieś 3-4 dni temu, to mogło się zbiec z tymi polikami, ale normalne to, że przy alergii tylko jeden policzek jest takie rumiany, a drugi nie? i jak szybko po podaniu jedzonka pojawia się objaw alergiczny?
        • rulsanka Re: czerwone poliki 05.01.15, 11:55
          jak szybko po podaniu jedzonka pojawia się objaw alergiczny?

w dowolnym momencie, może być po miesiącu i dłużej od pierwszego kontaktu z alergenem. Natomiast gdy przestaniesz coś podawać i objawy znikną, to przy ponownym kontakcie z alergenem objawy pojawiają się szybciej.
          Bardzo rzadko alergia pojawia się od razu po pierwszym kontakcie z alergenem, zazwyczaj organizm potrzebuje czasu by się uczulić.

no dobra, to zacznę od smarowania kremem, jak nie zniknie, to będzie wtedy alergia.

To też nie takie proste. Można mieć azs i nie mieć alergii. I wtedy zwykłe smarowanie kremem może nie wystarczyć, co nie przesądza o przyczynie.
          Ja oraz starszy syn mamy azs niealergiczne. Podrażniona skóra dostaje wysypki, która nie znika bez zastosowania sterydu. Natomiast jednorazowe posmarowanie sterydem daje spektakularny i trwały efekt (w odróżnieniu od alergii, przy której wysypka szybko nawraca). Podrażnienie może być od ubrania, mrozu, śliny.

Ja przy młodszym dziecku na tydzień wróciłam do samej piersi przy rozszerzaniu diety. Objawy zniknęły, nawróciły przy ponownym zjedzeniu chleba. Wcześniej też już od dość dawna miał kontakt z pieczywem, a objawy pojawiły się po chyba półtora miesiąca.
        • nothing.at.all Re: czerwone poliki 05.01.15, 16:15
          Jak napisała rulsanka - objawy alergiczne mogą się pojawić od razu ale też po miesiącu od podania. Nie ma tu reguły. To że raz dostał i nic nie było nie znaczy ze alerfii brak. Ja bym obie rzeczy wykluczyła na jakiś czas.
    • sruba_rzymska Re: czerwone poliki 05.01.15, 12:04
      Może być od wiatru lub zimna. Też tak mieliśmy, zapomniałam posmarować synkowi buzi kremem i wyszły czerwone placki. Zeszło po kilku dniach (chyba po trzech).
      • gkoz Re: czerwone poliki 05.01.15, 19:04
        Nie musi być gluten, prędzej jakiś polepszacz w chlebie, z jogurtem też bym się nie spieszyła, polecam rozszerzanie od warzyw, mrozu też bym nie wykluczała
        • ama-ka Re: czerwone poliki 05.01.15, 19:31
          my już powoli warzywka wcinamy od 2 mcy, owoce też, indyczka z mięs, i nic nie było...

a dziś zauważyłam, że po drzemkach te policzki - w sensie ten jeden, bo on najbardziej jest rumiany - są bardziej rumiane, takie rozpalone jakby, a potem to blednie... to może jednak jakieś problemy skórne, a nie alergen?
          • bieniewicka Re: czerwone poliki 05.01.15, 21:50
            U nas też podrażnione policzki były - ale mimo że jesteśmy w trakcie rozszerzania diety to jednak stwierdziłam że to mróz i wiatr, mimo że smarujemy konsekwentnie waledą a podczas tych konkretniejszych mrozów -5itp wychodziliśmy tylko na 10-15min. Zniknęły suche rumieńce po 2-3 dniach nie wychodzenia na mróz i smarowania kilka razy dziennie w domu alantanem w kremie.
            • ama-ka Re: czerwone poliki 05.01.15, 22:20
              alantan mam, to posmaruję jutro. A powiedz mi proszę, gdzie kupiliście Weledę? my mamy Hippa krem na zimę oraz z Babydream.. - może powinnam inny spróbować... mróz i wiatr najłatwiej jest mi wyeliminować właśnie niewychodzeniem na zewnątrz przez 2-3 dni... potem ew. pokombinuje z dietą..
              • bieniewicka Re: czerwone poliki 05.01.15, 23:11
                No ja smarowałam linomagiem zielonym ale nie bylam zadowolona z efektow i przerzucilismy sie na welede. No ale jak jest sie niemowleciem i jest mróz konkretniejszy to nie wiem czy cos jakikolwiek krem pomoze... no ale trzeba probowac wink Ja sama tez mam wrażliwą skorę i po 10min na mrozie -5 wygladam jakby ktos mi przejechał twarz pumeksem.

Welede i inne kosmetyki naturalne kupuje na allegro u np. damabio, teraz po świetach widze ze ma wyczyszczone półki... wink
                allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=22796470
              • nothing.at.all Re: czerwone poliki 06.01.15, 09:19
                A hipp czasami nie ma wody w składzie? Na mróz to musi być krem bez wody bo wtedy krzywdę dziecku się robi.
                • ama-ka Re: czerwone poliki 06.01.15, 10:08
                  hmmm, to mnie zaskoczyłaś, no logiczne że nie może mieć wody, muszę zerknąć.... kupiłam go, bo na tym bloku srokao był opisany, jako dość dobry dla dzieciaczków..
                  • bieniewicka Re: czerwone poliki 06.01.15, 10:14
                    My zaczęłyśmy rozszerzać jak mala miała 6.5m ale z jogurtem to jeszcze poczekam skoro kp.
                    Ja bym ufala sroce z tymi kremami, wie co pisze wink ale daj znac czy ten hip ok smile
                    • ama-ka Re: czerwone poliki 06.01.15, 10:28
                      no właśnie ma wodę w składzie! masakra! ale zła jestem na siebie uncertain już szukam tej weledy i kupuję! babydream zresztą też ma wodę w składzie!
                  • nothing.at.all Re: czerwone poliki 06.01.15, 11:44
                    Tak dobry ale do temperatury plusowej.
                • ama-ka Re: czerwone poliki 06.01.15, 10:10
                  ej, faktycznie ma wodę w składzie!!! ale ze mnie ciemnota!
                  • nothing.at.all Re: czerwone poliki 06.01.15, 11:43
                    Nivea na każdą pogodę nie ma. Ja używam i jestem zadowolona. A córka alergiczka i z kremami tez musimy uważać. No to masz winowajce tych policzków. Woda zamarzla i podraznila skórę.
                    Sroka wie co dobre. J tez ja czytam i kieruje się opinią a raczej składem.
    • nothing.at.all Re: czerwone poliki 09.01.15, 12:02
      Ama-ka zeszło już?
      • ama-ka Re: czerwone poliki 09.01.15, 12:24
        zeszło, więc to chyba od mrozu, ale zauważyłam, że ten jeden policzek ma takie grudki, w sensie skóra nie jest idealnie gładka, ale takie jakby mikropotówki - ale potówki to nie są... może na coś kontaktowego go uczuliło? smarowałam alantalem - ale oba poliki, a te grudki są na jednym uncertain
        • nothing.at.all Re: czerwone poliki 09.01.15, 14:21
          No to dobrze ze ok. Od zębów mogą być różności. Myślę że i grudki zejdą.
    • daneeka Re: czerwone poliki 09.01.15, 12:08
      Skoro tylko jeden policzek to może ząbek z tej strony wychodzi?
      • ama-ka Re: czerwone poliki 09.01.15, 12:25
        ząbek faktycznie wychodzi - dwójka na dole, lewa już się przebiła, teraz prawa.. może te gurdki (o których piszę powyżej) to od tego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka