Dodaj do ulubionych

Metoda Montessori

06.01.15, 21:58
Byłam ostatnio na warsztatach Montessori dla mam i myślę, czy pójść tą drogą w domu albo czy szukać takiego żłobka/przedszkola. Przed warsztatami prawie nic nie wiedziałam o tej metodzie, a teraz już wiem, że:

1. Dziecko ma dostęp do niewielkiej ilości zabawek/pomocy. Mniej znaczy więcej.

2. Dziecko bawi się jedną wybraną przez siebie zabawką, a jak skończy - odkłada ją na miejsce i bierze kolejną.

3. Sprzęty są dostosowane do wzrostu i w ogóle możliwości dziecka.

4. Każda zabawka ma swoje jedno stałe miejsce, np. określony koszyczek. Dziecko może bawić się konkretną zabawką tylko w ustalonym miejscu. Hmm...

Zasad jest oczywiście więcej i ja je tutaj spłyciłam, ale powiedzcie, czy miałyście do czynienia z tą metodą? Znacie kogoś, kto posyła dziecko do żłobka/przedszkola Montessori? Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • kriss_1 Re: Metoda Montessori 06.01.15, 22:29
      Ja posyłam dziecko drugi rok do przedszkola Montessori, mysle o szkole. Nie wyobrażam sobie innego miejsca dla moich dzieci. Te zasady. Które napisałaś, nie sa w ogole istota montesorianskiego przedszkola, zwłaszcza pkt 4 a ktory jest nieprawda. Istotą jest podążanie za dzieckiem, szacunek- w dużym skrócie. Na fb jest grupa Montessori po polsku , jest sporo stron i książek o pedagogice Marii Montessori, jesli masz czas mozesz sie zapoznać. To alternatywa dla obecnego słabego systemu edukacji w pl. Póki co droga, ale liczę, ze to sie zmieni. Ta pedagogika istnieje od 100 lat i w niektórych krajach jest szeroko wykorzystywana, tez w państwowej edukacji.
      --
      • missgiggles Re: Metoda Montessori 06.01.15, 23:16
        Idea szacunku do dziecka do mnie przemawia. Pewnie jednak, jak w każdej metodzie, zdarzają się przegięcia (w jakiejś placówce Montessori nauczyciel korygował sposób, w jaki dzieci składały dywanik, jeśli robiły to inaczej niż pokazywał nauczyciel...).
        Dzięki za odpowiedź, temat chętnie zgłębię.
        • babybump Re: Metoda Montessori 07.01.15, 01:34
          Poczytaj może o RIE.
          • biankao Re: Metoda Montessori 07.01.15, 07:53
            Niestety w Polsce nie ma żłobka czy przedszkola, które działają w duchu RIEuncertain
        • kriss_1 Re: Metoda Montessori 07.01.15, 13:37
          Zdecydowanie przemawia. To o tym nauczycielu to przegięcie. Nasze nauczycielki towarzyszą, nie nadzorują. Bardzo ci polecam!
          • murwa.kac Kriss 07.01.15, 14:39

pilnuj suwaka, ok? smile
            • kriss_1 Re: Kriss 07.01.15, 20:12

Jasne, przepraszam.
          • missgiggles Re: Metoda Montessori 07.01.15, 15:42
            Kriss, a tak z ciekawości - jak wygląda w Waszym przedszkolu wychowanie religijne, bo to też jest chyba element metody?
    • magkul99 Re: Metoda Montessori 07.01.15, 14:28
      Do mnie osobiście ta metoda nie przemawia. Według mnie dzieci są zbyt wyciszone i te ich zasady i reguły trącają sekciarstwem. Idea jest na pewno słuszna, ale polska kadra w 50% nie jest przygotowana na wdrażanie jej w praktyce. Nie wyobrażam sobie tego, że jak dziecko czegoś nie chce robić to nie robi i już.
      • katriel Re: Metoda Montessori 07.01.15, 16:29
        Istnieje takie powiedzenie, że metoda Montessori nadaje się dla każdego dziecka, ale nie dla każdego rodzica.

magkul99 napisała:
        > Nie wyobrażam sobie tego, że jak dziecko czegoś nie chce robić to nie robi i już.

No widzisz: a ja nie wyobrażam sobie oddać swojego dziecka pod opiekę osobie lub instytucji, która sobie wyobraża, że może je zmusić żeby zrobiło coś, czego nie chce.
      • kriss_1 Re: Metoda Montessori 07.01.15, 20:15
        Wyciszone? Naprawdę?
        Ja w życiu nie oddalabym do tradycyjnej placówki. Sekciarstwa nie zauważyłam.
        Wychowanie religijne- jest katecheza dobrego pasterza, dla chętnych. Sa jasełka, choinka, ale ogólnie jest bardzo neutralne światopoglądowo.
    • rulsanka ciekawy wątek: 07.01.15, 18:36
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,155375416,,przedszkole_montessori_zabawy_czas_wolny.html?v=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka