Dodaj do ulubionych

NOCNIK pomocy

10.09.04, 10:51
mój synek ma 8 miesiecy chyba juz czas na nocnik. postanowilam sadzac go
chocby raz dziennie by przyzwyczail sie, ze cos takiego istnieje i mozna na
tym siedziec. moze kiedys zacząlby tam nawet siusiac (marzenie bo jak go do
tego nakłonic). problem w tym, ze on nawet nie chce na nim posiedziec zrywa
sie od razu jak poparzony i nie mam serca go tam sadzac. schowalam nocnik na
kilka dni myslalam ze moze zapomnial. ale nie na sam widok zlapal sie mnie i
koniec. jak przyzwyczaic malucha do nocnika???
Obserwuj wątek
    • tootoja Re: NOCNIK pomocy 10.09.04, 11:05
      Ja z moją Julką chodzę do poradni rehabilitacyjnej, bo troszkę wiotka jest i
      wszystko zaczęła robić z opóźnieniem, jak chodzi o rozwój fizyczny. Ona ma
      teraz rok. Pytałam ostatnio o nocnik i pani doktor powiedziała, że jak mała
      zacznie sama wstawać bez trzymania, to można zacząć ją przyzwyczajać do
      nocnika, ale najlepiej poczekać, aż zacznie komunikować, że robi siusiu albo
      kupkę, bo wtedy łatwiej jej będzie skojarzyć czynność z nocniczkiem, i żeby się
      nie przejmować, że to będzie za późno, bo na pewno się nauczy i to świadomie, a
      nie przymuszana.
    • idole Re: NOCNIK pomocy 10.09.04, 11:12
      ja uwazam ze dobrze jest zaczac sadzanie na nocnik od czasu jak malenstwo juz
      dobrze umie siedziec. Mojego synka sadzam od 9 m-c 9siedzial wczesniej ale tak
      wyszlo), siedzi ladnie od pierwszych dni (wlasciwie juz pierwszego dnia zrobil
      siku i kupcie do nocnika ) Ale tez ma chec uciekac to go zabawiam podajac cos
      nowego do raczki i siedzi. Moze nie chowaj nocnika, umyj i daj mu go do zabawy,
      moj Jas musi najpierw wszystko poznac, obejrzec, nacieszyc sie zabawa, a potem
      dopiero mozna przejsc do nauki. Powodzenia.
    • idole Re: NOCNIK pomocy 10.09.04, 11:13
      a i jeszcze jedno, nie czekaj z nawykiem nocnika az zacznie chodzic, bo wtedy
      zapomnij o uczeniu zeby siedzial wink
    • ja_goda Re: NOCNIK pomocy 10.09.04, 12:43
      Tak male dziecko nie jest w stanie kontrolowac potrzeb fizjologicznych, a jesli
      zrobi do nocnika to czysty przypadek. Nie sadzaj go na sile, bo jeszcze sie
      zrazi i dopiero bedziesz miala problem. Ja tez kupilam synkowi nocnik gdy mial
      9 mies., ale nie chcial na nim siedziec tylko sie nim bawil i w rezultacie
      pierwszy nocnik (na szczescie z tych najtanszych) polamal sie zanim zaczal z
      niego korzystac. Syn nauczyl sie korzystania z nocnika ok. 2 roku zycia i
      wszedzie czytam, ze to norma, zwlaszcza dla chlopcow. Zmuszanie dziecka do tego
      moze doprowadzic np. do zaparc nawykowych. Tak ze uwazam, ze nocnik w domu w
      tym wieku ok, ale nic na sile, bo on jeszcze jest za maly.
    • weronikarb Re: NOCNIK pomocy 10.09.04, 13:49
      Tez uwazam ze nic na sile bo zrazisz, daj sie pobawic potlumacz do czego sluzy,
      posadz i ciesz sie ze siedzi.
      Ja kupilam Dominikowi nocniczek w 10 m-cy, siedzi chetni, robi do niego tez
      chetnie. Minelo okolo 3 tyg. sadzam go sporadycznie (w tym celu przeszlam na
      tetre), jak sie uda cos zlapac to bardzo sie ciesze klaszcze i chwale synka. Za
      kazdym razem jak juz go z niego zdejmuje (sam nigdy niechce moze siedziec
      godzinami) to zaglada czy cos jest smile Wczoraj nie zrobil kupki w pampersa
      dopoki go nie posadzilam na nocnik - niewiem czy zbieg okolicznosci czy juz
      poprostu mu niewygodnie z kupa w paperze zobaczymy dzisiaj. Jeszcze nie umie
      dawac sygnalu ze chce siusiu czy kupke, ale na ogol zawsze cos jest w nocniku.
      Takze mysle ze warto probowac, ale zeby nie przesadzic i zeby nie mial urazu do
      nocniczka
    • mamabuberka Re: NOCNIK pomocy 10.09.04, 21:48
      Ja sadzam swojego synka odkąd skończył (chyba) 7 m-cy. Ale tylko w celu zrobienia kupki. Nie po to żeby go nauczyć kontrolować potrzeby fizjologiczne, bo na to jest jeszcze za mały, ale siedząc na nocniku był w bardziej naturalnej pozycji do zrobienia kupy, a cierpiał na zaparcia, więc to pomagało. Nie wiem jak sie do niego przyzwyczaił, bo to akurat jest sukces niani, ale trochę się wcześniej tym nocnikiem bawił. Myślę, że nie powinno się w tym wieku wysadzać na siłę na nocnik. Ja sadzam tylko wtedy jak spodziewam się "czegoś". Sądzę, tak jak moje poprzedniczki, że żeby dziecko zaakceptowało ten "sprzęt" najlepiej dac go do zabawy, nawrzucać zabawek itp. Moja połozna powiedziała, żeby nawet z nim dziecko spało, żeby wiedziało, że to nic złego, że to jest coś co dziecko zna. Akurat moje dziecko nie spało z nocnikiem, bo nie było takiej potrzeby, ale może to coś u ciebie da?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka