Dodaj do ulubionych

mycie uszu

13.02.15, 18:54
jak myjecie niemowlakom uszy? smile
Obserwuj wątek
    • kremka2014 Re: mycie uszu 13.02.15, 20:27
      Tak. Myję normalnie tak jak sobie
    • babybump Re: mycie uszu 13.02.15, 20:39
      Mam małe cienkie ręczniczki, którymi myję dziecko. Moczę ręczniczek, zwijam koniuszek i tym koniuszkiem myję ucho - zewnątrz, wewnątrz (każdy zakamarek) i za uszkiem.
      • ama-ka Re: mycie uszu 13.02.15, 21:09
        no dobra, ale ja tam widzę cały czas nagromadzoną woskowinkę, w sensie nie tak dużo, ale jednak jest... ręczniczkiem nie idzie... - za gruby... a patyczkami nie chcę, żeby nie wpychać głębiej.. i tak się zastanawiałam, jak Wy robicie wink
        • babybump Re: mycie uszu 13.02.15, 22:03

Mam taki cieniutki ręczniczek. Może nawet być chusteczka bawełniana.
        • ela.dzi Re: mycie uszu 13.02.15, 22:06
          Kupiłam Vaxol do pryskania do uszu - oliwa z oliwek z dozownikiem do pryskania, dość droga. Rozrzedza woskowinę i po chwili daje się ją zebrać patyczkiem. Zastanawiam się czy ne zakraplać uszu zwykłą oliwą z oliwę.
          • nothing.at.all Re: mycie uszu 14.02.15, 10:19
            Ja też używam Vaxol co drugi dzień i na kontrolach słyszę ze woskowina w normie. Nigdy nie wyciagalam tej woskowiny ze środka. A uszy myje na zewnątrz i w środku delikatnie ręcznikiem.
        • murwa.kac Re: mycie uszu 15.02.15, 09:30
          no i co z tego, ze widzisz woskowine?
          to nie jest brud, tylko normalna wydzielina, ktora ma swoja funkcjonalnosc.
          nie ma potrzeby jej usuwania, mycia, zwlaszcza u tak malutkich dzieci.
    • kobalt_e Re: mycie uszu 13.02.15, 21:57
      U nas toaleta uszu wygląda tak: codzienne mycie przy kąpieli - tyle ile da się palcami smile Do tego ostrożnie usuwamy woskowinę patyczkiem, ale tylko tyle, ile wydostanie się na zewnątrz. Nie wjeżdżamy za głęboko smile Da się bez wpychania, ale trzeba umiejętnie.
      • kremka2014 Re: mycie uszu 13.02.15, 23:31
        No ja podobnie jak Kobalt
      • zielonomi81 Re: mycie uszu 15.02.15, 18:37
        Ja też jak kobalt
    • mistgirl Re: mycie uszu 14.02.15, 01:04
      Nam audiolog poleciła zakraplać Dzidce kropelkę parafiny do każdego uszka raz dziennie przez tydzień - bo w uszach ma prawdziwe złoża i nie dało się zrobić badania słuchutongue_out Parafina kupiona w aptece za kilka złotych, woskowina wypływa sama - dziecku nie należy niczym grzebać w uszach.
      • kobalt_e Re: mycie uszu 14.02.15, 07:52
        No ale jak już wypłynie,, to czymś ją usuwasz?
    • terefere134 Re: mycie uszu 14.02.15, 14:45
      Jak? Niedokładnie niestety wink cały czas mam wrażenie że brudne są, więc też chętnie poczytam.
    • mruwa9 Re: mycie uszu 14.02.15, 15:02
      zanurzalam dzieiom uszy w kapieli, czesto prawie cala glowa, z wyjatkiem twarzy, byla pod woda, po wyjeciu z wody recznikiem lub pieluszka tetrowa wycieralam to, co wyplynelo na zewnatrz.
    • kopiko-lol Re: mycie uszu 14.02.15, 17:37
      Kupowałam w aptece kompresy bawełniane.moczylam je w letniej wodzie i nakładałam na palec. Ciutke moze k woskowiny zostawalo, ale kto zagląda niemowlakowi w ucho? A jak nawet to co z tego ? 😊
      • ela.dzi Re: mycie uszu 14.02.15, 21:42
        Lekarz zaglada. Jak jest woskowina, to nie sprawdzi czy w uchu nie ma stanu zapalnego.
        • kopiko-lol Re: mycie uszu 15.02.15, 11:49
          Nie przesadzaj. Nikt przy zdrowym umyśle wewnątrz w uchu nie będzie grzebal niemowlakowi. Mojej córce zawsze jakos dali sie spr.
          • ela.dzi Re: mycie uszu 16.02.15, 12:37
            Nie przesadzam. Mówię Ci z własnego doświadczenia. Gdy lekarka nie mogła zobaczyć co się dzieje w uchu, to kazała psykac Vaxolem i zbierać wypłyniętą woskowinę.

Ale co ja wiem, lepiej jak się dziecku zbierze woskowina i zapcha ucho, nie ?
    • murwa.kac Re: mycie uszu 15.02.15, 09:32
      normalnie, paluchem i wada z mydlem.
      • mag1982 Re: mycie uszu 15.02.15, 20:28
        ja tak samo.
        • bieniewicka Re: mycie uszu 15.02.15, 23:50
          Jak kobalt. A najlepsze jest to, ze mala to lubi i się nadstawia i uśmiecha pod nosem wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka