Dodaj do ulubionych

Mycie zębów

26.02.15, 10:31
Jak dbacie o kiełki waszych niemowlaków?

My mamy dwie jedynki wystające po 1 mm każda, powoli idą, ale chyba wypadałoby o nie jakoś zadbać?
Nie mam pomysłu jak się za to zabrać, help smile
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: Mycie zębów 26.02.15, 10:36
      Szczoteczka silikonowa na palec + pasta dla niemowlat. 2 razy dziennie.
      • haus.frau Re: Mycie zębów 26.02.15, 10:51
        Hm, nigdzie nie widzialam takiej pasty... Szukac w drogerii czy raczej w aptece?
        • ashraf Re: Mycie zębów 26.02.15, 10:55
          W normalnym sklepie, pasta dla dzieci od 0+ smile
          • haus.frau Re: Mycie zębów 26.02.15, 11:03
            Dzieku smile
    • nothing.at.all Re: Mycie zębów 26.02.15, 10:59
      Właśnie też jestem na etapie zgłębiania tematu. Szukam szczotki silikonowe i pasty. W Carrefour i Auchan nie było pasty 0+. Ktoś mi mówił ze w rosmannie są. Zerkne jak będę. Albo męża wyślę.
      • szuga Re: Mycie zębów 26.02.15, 11:23
        W rossmanie na pewno są jakieś. Warto wczytać się w skład. Na początek, poleca się pasty bez fluoru, a jest kilka od pierwszego ząbka, które fluor mają.
        No i dobrze, jeśli mają w miarę krótki i naturalny skład, bo dziecko większość pasty zjada wink
        • haus.frau Re: Mycie zębów 26.02.15, 11:36
          No wlasnie, rozumiem ze nie bawicie sie w jakies zbieranie resztek pasty palcem/czymkolwiek? Bo jednak dorosli usta po myciu oplukuja, u takiego malucha jakos czarno to widze big_grin
          • ashraf Re: Mycie zębów 26.02.15, 11:38
            Nie i nie powinno sie tego robic, bo w ten sposob znowu brudzi sie dziecku jame ustna. Pasty dla niemowlat sa przeznaczone do konsumpcji w calosci i nie szkodza maluchom smile
          • szuga Re: Mycie zębów 26.02.15, 11:52
            Nieee, moja żżera wszystko. No czasem trochę wypluje, ale to przez przypadek wink
    • julka.82 Re: Mycie zębów 26.02.15, 12:31
      Odkad pojawily sie zabki myjemy szczoteczka, jakaś z rossmana i pasta firmy lavera, truskawkowa. Wybralam ja bo miala dobra recenzje na blogu sroki (jesli nie znasz- polecam poczytac o składach kosmetyków dla dzieci).Koszt to ok 14 pln.
      • mamamajstra Re: Mycie zębów 26.02.15, 12:40
        Blog " sroka o " również polecam. Ja myje 2 zębnemu Maluchowi "naparstkiem" silikonowym samą wodą. Dzieć to lubi i spokojnie można by stosować tę szczoteczkę jako gryzakwink
    • ela.dzi Re: Mycie zębów 26.02.15, 13:18
      Na początku stosowałam silikonową szczotkę na palec i pastę dziecięcą, os jakiegoś czasu używam zwykłej szczoteczki dla dzieci.
    • missgiggles Re: Mycie zębów 26.02.15, 14:19
      Kupiłam w aptece pastę Nenedent z silikonową szczoteczką na palec. O ile pasta jest spoko, bo bez fluoru i konsumpcja nie jest zakazana, tak szczoteczka mi się spodobała, ale młodzież odmówiła otwarcia ust ;-( Nie dała sobie włożyć szczoteczki, więc myję jej ząbki pastą nałożoną na palec ;-( Ktoś też tak ma?
    • paulina8989 Re: Mycie zębów 26.02.15, 16:12
      ziajka jest w aptece,bez fluoru za niecale 5zlsmile
      • gosza26 Re: Mycie zębów 26.02.15, 22:55
        Tomek też nie chciał silikonowej i nie zorientowałam się o co chodzi póki nie kupiłam-przez przypadek -takie zwykłej dziecięcej na przyszłość .I okazało się, ze to to smile
        Z resztą też tak było z dziecięcymi sztućcami. Widelca dziecięcego nie ogarnął tylko od razu dorosły smile
    • stara-a-naiwna Re: Mycie zębów 27.02.15, 13:31
      eee... pewnie część matek mnie zlinczuje
      ale nie przesadzasz?

daj dziecku chwilę spokoju
      jak będzie bardziej kumate spróbuj silikonową szczoteczka na palec
      a potem niech samo się bawi
      na pierwszym etapie uczysz bardziej nawyku mycia a nie samego mycia i strikte szorowania zębów
    • grajfrutt Re: Mycie zębów 27.02.15, 14:06
      No właśnie, mycie zębów... A jak nakłonić dziecko do współpracy? Córka 13 m-cy, piekę na widok szczotki, otwiera buzie ale mycie trwa 2-3 sekundy, potem odpycha szczotke i po myciusad nawet przejechać po wszystkich zębach nie zdążę.
      • stara-a-naiwna Re: Mycie zębów 27.02.15, 19:12
        w tym wieku chyba bardziej chodzi o naukę nawyku a nie o mycie = mycie
        ile się uda tyle niech myje

mój ma 15m, "myje" codziennie - memła, oblizuje pastę, nie szoruje. jak mu próbuję umyć się buntuje i przerywa.
        nie widzę sensu walczyć i go zniechęcać.
        nasze matki w życiu nie myły nam zębów w tym wieku. jakoś żyjemy.
        • grajfrutt Re: Mycie zębów 27.02.15, 19:22
          No żyje, z plombą w każdym zębiesad synowi myłam "tyle o ile" jak nie chciał, porządnie zaczęłam myc w okolicach 20 miesiąca, i niestety ma próchnice. U córki chcialabym jakoś zapobiec. Dodam że długo nie było słodyczy, soków itp., dopiero jak poszedł do przedszkola, a i to mało.
          • stara-a-naiwna Re: Mycie zębów 27.02.15, 19:26
            soków nie podawałaś?
            owoców na noc?
            słodzonych kaszek?

to wszystko sam cukier = słodycze
            • babybump Re: Mycie zębów 27.02.15, 20:55
              Od urodzenia dziąsła przemywałam mokrym małym ręczniczkiem podczas kąpieli. Tak radziły pielęgniarki, aby od razu przyzwyczaić dziecko, że coś się wkłada do buzi i tym myje. Jak wyszedł pierwszy ząb, to używałam tej silikonowej szczoteczki, ale córce się nie podobało, więc kupiłam normalną szczoteczkę dla niemowląt i to jest strzał w 10tkę!
              Jak mówi stara-a-naiwna w tej chwili chodzi tylko o nawyk, a nie o szorowanie zębów. Myjemy zabki rano i wieczorem, zazwyczaj minutkę. Zawsze mówię córce po co to robimy
              Tu gdzie mieszkam woda nie ma dodatku fluoru, więc zaleca się stosowanie past z fluorem ale w ilości ziarnka ryżu. Zawsze myję jej najpierw tą odrobinką pasty, a potem szczoteczką namoczoną tylko w wodzie.

Próchnica najczęściej jest od zasypiania z butelką mm, od rodziców (całowanie, oblizywanie smoczków, obgryzanie dzieciom paznokci, itp.), no i wyżej wspomnianych cukrów oczywiście.
              • grajfrutt Re: Mycie zębów 27.02.15, 21:17
                Synowi nie dawalam po myciu wieczorem nic, do picia woda, jeśli sok to do posiłku, a po jedzeniu mycie zębów, mm nie pił nigdy, do 2 lat kp. Może zgubiło mnie zalecenie dentysty żeby nie myć broń Boże pasta z fluorem, póki polyka. Córce rano i wieczorem myje pasta z fluorem, w ciągu dnia mam ziajke z ksylitolem. Może ta niechęć na dłuższe mycie spowodowana jest ząbkowaniem, idą trójki i czwórki. U syna wydaje mi się ze "winne" było przedszkole, w domu myje mu samą, szczotka elektryczna, bite 2 minuty. W przedszkolu wiadomo jakie to mycie, a do tego na śniadanie często były płatki słodkie, a że syn zęby ma słabe po mamie to próchnica gotowa sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka