Dodaj do ulubionych

impreza + niemowlę

12.04.15, 19:03
i stało się - dostaliśmy zaproszenie na ślub, 150 km od naszego miejsca zamieszkania, ale możliwy jest nocleg w tym samym hotelu, w którym będzie odbywać się wesele... No i mamy dylemat, nasz synek będzie miał wówczas prawie że roczek, nadal kp (chociaż około roku chciałam powoli zmierzać ku końcowi..), do tej pory na noc sam bez rodziców nie zostawał (nie było też takiej potrzeby), wg stanu na dzień dzisiejszy budzi się w nocy na kp i wątpię, by przez 2 mce miało się to zmienić.. ceremonia rozpoczyna się mszą o 17.00, a nasz bąk z reguły ok 18-19.30 zwyczajowo już śpi...
i co doradzacie? - wziąć bobasa z sobą, położyć w pokoju, nastawić nianię elektr i myk na imprezę? czy może zorganizować przyjazd babci do nas, by została z nim na noc?
Obserwuj wątek
    • babybump Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 19:15
      Do chusty/nosidła na wieczór. Dziecko śpi i ma dostęp do piersi kiedy chce, a Ty się bawisz.
      W życiu bym dziecka samego w pokoju nie zostawiła i poszła na imprezę, nawet jeśli jest niania elektroniczna.
    • magdalenca78 Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 19:16
      Ja bym wybrała drugą opcję, jeśli jest taka możliwość. Macie jeszcze czas, to można przeprowadzić próbę, wyjść gdzieś na wieczór/część nocy, zostawić dziecko z babcią i sprawdzić, czy taki układ zaakceptuje, czy np uda się nakarmić odciągniętym mlekiem z butelki, uśpić.
      • doromka Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 19:38
        Babybump i tak z rocznym dzieckiem tańczyć i się bawić w nosidle??? Że nie wspomnę o hałasie na weselu??? I do tego jeszcze karmić piersią w tzw. międzyczasie??? No na to bym nie wpadła!
        • stysia1987 Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 19:45
          Bylam na weselu na ktorym matki postepowaly tak jak wg rady babybump. One szalaly na parkiecie, a malenka reka zwisala z nosidla... moje dziecko w tym wczasie spalo od kilku godzin, w swoim lozeczku, a obok siedziala babcia. Ja mialam spokojna glowe (dzwonilam co jakis czas do mamy), a maluch mial spokojna noc. Cokolwiek nie zadecydujesz, jesli masz sie zle bawic, bo bedziesz przezywac co z maluchem, to nie wiem czy impreza warta zachodu. Pozostawienie w pokoju hotelowym wg mnie odpada z(bedziesz podczas tanca przyciskac nianie elekt do ucha, zeby cos uslyszec?), a pobyt roczniaka na sali moze skonczyc sie histeria ze zmeczenia (chyba, ze masz mega spokojne dziecko). Rozumiem rozterki dotyczace kp, ale moze mleko da sie odciagnac? Dac z kubeczka?
        • babybump Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 00:53
          Hmm...no normalnie. Wkładasz do nosidła - pierś w usta, kaptur na głowę dziecka, usypiasz dziecko i dziecko śpi. Z moją na urlopie chodziliśmy tak do restauracji, pubów, itp. Wszystko przespała.
          Chodzę na zumbę z córką w nosidle, więc tańczyć też można.
          • mag1982 Re: impreza + niemowlę 15.04.15, 08:25
            Moja przy dużym zamieszaniu nie zaśnie chyba, że mega padnięta, a jak jest hałas to się po chwili obudzi z płaczem. Zdarzało mi się ostatnio, że zasypiała w wózku gdy szłam po starszą do przedszkola i budziła się po 15 min mimo, że przypadła pora drugiej drzemki a tam tylko dzieci pokrzykiwały i to niezbyt głośno.
            Zdradzisz w którym jesteś tygodniu? Niezłą masz kondycję, że dajesz radę chodzić na zumbę z małą w chuście, chyba, że leciutka. Moja ma niecałe 14 m-cy i waży 11 kg. W chuście juz nie noszę ze 3 m-ce bo mi kolana siadały.
    • malinkaaaaaaaaaa Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 19:51
      Weź dziecia i weź babkę na noc do hotelu. Dziecko bezpieczne, jak trzeba to nakarmiszsmile
      • doromka Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 19:56
        Dobrze prawisz malinka. Ja tez mam wesele w lipcu i tak właśnie zamierzam zrobić. Babcia z dzieckiem w hotelu, a my się bawimy ze spokojną głową i nie męczymy dziecka.
    • zuleyka.z.talgaru Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 19:58
      Bierzesz dzieciaka i babcię. Babcia z dzieciakiem w pokoju hotelowym. Ty zaś dostarczysz cyca kiedy potrzeba. I wszystko gra.
      • kjut Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 20:00
        Zgadzam się z zuleyką, to najlepsza opcja. Na mszę proponuję nosidło, doniesiesz dziecie do hotelu, zostawisz z babcią i pójdziesz się bawic. W razie czego jesteś w dwie minuty smile
        • zuleyka.z.talgaru Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 20:04
          Jak jadą autem to nawet nosidło nie jest konieczne. Spacerówka i wio smile
    • ama-ka Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 20:06
      no chyba faktycznie dziwny pomysł z nianią..
      ale też nie jestem przekonana do chusty / nosidła..
      pomysł z babcią w hotelu byłby ok, tylko logistycznie trochę ciężko... w sensie dla babci i potem dla nas całą czwórką na wesele...
      w ogóle to czeka nas jeszcze komunia w tym roku i najchętniej też bym małego zostawiła z dziadkami - tym bardziej, że dziadki są "po drodze" na komunię.. a nasze dziecko jest z tych wrażliwych na sen, w sensie jego brak... brak drzemki albo krótka drzemka przeloży się na danie do wiwatu marudzeniem
      • koralik37 Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 20:13
        Babcia w hotelu byłaby najlepszasmile my zaliczyliśmy wesele i młoda spała w wózku grzecznie cały czas no ale miała 10 tyg i wtedy spała gdzie bądźsmile
      • magdalenca78 Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 21:11
        Wg mnie opcja z babcią w hotelu gorsza - po pierwsze umęczysz dziecko podróżą, po drugie to są dodatkowe koszty za nocleg dla was bądź młodej pary, po trzecie - dziecko może obudzić się o 6,00 rano wypoczęte (w przeciwieństwie do was po całonocnej hulance) i nie da wam wtedy pospać, jeśli będziecie w jednym pokoju, do tego jeszcze podróż powrotna...
        Ja bym wykorzystała sytuację i spróbowała z noclegiem u babci już teraz, szczególnie, że zaraz będziecie mieć znowu kolejną taką okazję w postaci komunii.
        • zuleyka.z.talgaru Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 21:15
          150km to nie 1500 żeby umęczyć dziecko podróżą. Paranoja jest źle widziana.
    • amiralka Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 20:47
      U nas role babci pelnil dziadziuswink dziecko piec miesiecy, impreza zaczela sie ok 17.30 (w hotelu, msze spedzil na kolanach u nas), ale maluch bardzo chcial do mnie, woec wzielam go do chusty (kolkowa w kolorze sukienkiwink i mowie mezowi - to jeden taniec we trojke. To byl super taniec, a maly zasnal w trakcie. Noc cala spedzil na gorze w pokoju, pod okiem mojego taty, ja z okiem na komorke. Nie obudzil sie ani razu!! Dodal, ze to pierwszy i ostatni raz w jego ayciu, normalnie min 3,4 pobudki od 19. Minimum! Znajomi, mowili, ze po prostu fajnie sie spi,w 5gwiazdkowym hoteluwink
      Roczniaka do zadnej chusty na impreze nie pakuj, moj juz teraz nawet mszy by w niej nie usiedzial przez 5 min, przeciez takie dziecko juz czesto,chodzi lub prawie. Moj by w zyciu nie usnal na takim weselu, chyba, ze naprawde juz totalnie umeczony. Opcja z babcia wydaje sie skomplikowana ale jest najwygodniejsza imho.
      • stysia1987 Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 21:07
        A maly zostawal juz na noc u babci? Dzieci roznie reaguja na nowe miejsca. Ewka np za Chiny nie moze zasnac, bo lampka, bo to, bo tamto..wszysyko trzeba dotknac lub wlozyc do paszczy wink.
    • ashraf Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 21:13
      Ja bym wzięła babcię lub zostawiła dziecko u babci, próby można już zacząć, więc szoku nie będzie smile Dziadkowie to praktyczna instytucja na takie okazje, a roczniak to nie noworodek, może mieć frajdę z noclegu gdzie indziej i smakołyków u dziadków smile Na wesele nie wzięłabym tak małego dziecka, ani to zabawa dla rodziców, ani wypoczynek dla dziecka, które jednak wczesnym wieczorem powinno iść spać. Opcja zostawienia w pokoju odpada absolutnie!
    • agi2507 Re: impreza + niemowlę 12.04.15, 21:21
      Dziecko i babcia w pokoju hotelowym, Ty pod telefonem, jak się obudzi na KP po prostu na chwilkę wyjdziesz z wesela, nakarmisz i wrócisz. Jak pójdziecie na imprezę, mogą jeszcze jakiś spacer zaliczyć.
      Jak rano się obudzi to babcia może zabrać na spacer, a Wy wtedy trochę jeszcze odeśpicie.
      My tez szliśmy za wesele jak młoda miała prawie rok, została na noc u dziadków (nie karmiłam piersią więc problem karmień odpadał). To była pierwsza jej noc poza domem. Nie było żadnych problemów z zasypianiem czy spaniem w nocy.
    • arya82 Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 06:30
      2 lata temu, synek mial 14 miesiecy gdy bylo wesele mojego brata. Proszedl z nami do19-20 wojowal z radoscia wsrod gosci, pozniej do spania, w pokoju nad glowami. Na paterach z owocami lezala nam niania elektroniczna z kamerka. Bawilismy sie swietnie a dziecko bylo wyspane I zadowolone.
      Jesli Wy czasem zostawialibyscie malego z babcia na noc to byloby ok, ale w nowym miejscu, pierwszy raz. Pod opieka, bez kp to slabo to widze. Ja bym sie bardziej denerwowala ze babcia sobie nie poradzi, I dziecko bedzie skolowane. Przy niani mialam pelen luz!smile
    • lidek0 Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 06:34
      Zostawiłabym dziecko w domu pod opieką kogoś. dwa miesiące to bardzo dużo czasu jak na odstawienie od piersi w nocy i naukę być z kimś poza rodzicami. Mnie nie chciałoby się ciągać małego i jeszcze organizować przyjazd babci. Już wolałabym w ogóle nie jechać na wesele. Nie masz pewności, że w hotelu, nowym miejscu dla dziecka nie będzie problemów. Dużo prościej przyzwyczaić dziecko do bycia w nocy bez rodziców /jest już duży/ ale we własnym domu niż bez rodziców /bo wpadłabyś do niego na chwilę tylko/ i w obcym miejscu. Tak zrobiłabym ja, a Ty sama zdecydujesz
      Co do chusty to jakoś nie bardzo wyobrażam sobie spanie dziecka w takim hałasie, ja w każdym razie swojemu bym tego nie zafundowała.
      • kjut Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 07:33
        Lidek, Twoje priorytety nieodmiennie mnie zaskakują. Odstawić dziecko w nocy od piersi po to, żeby jechać na wesele i babci nie "ciągnąć" przez 150! km... Cóż, każdy inaczej pojmuje "dobro dziecka" o.O
        • lidek0 Re: impreza + niemowlę 16.04.15, 06:38
          "Twoje priorytety nieodmiennie mnie zaskakują" nie moje tylko autorki wątku, wyraźnie ma ciśnienie na bycie na tym weselu, ani razu nie napisała, że może zostanie w domu, więc jak dla mnie ciąganie dziecka dla zabawy rodziców nie ma większego sensu a przy okazji mówimy o odstawieniu od piersi ROCZNEGO dziecka czyli praktycznie już nie niemowlaka.
    • murwa.kac Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 07:57
      zalezy JAKIE dziecko.

moje cyganskie, od malego ciagane po ludziach, spotkaniach, wyjazdach, imprezach, zasypiajace w kazdych warunkach, same ustalajace sobie rytm dnia - bez problemu moglam zabrac. i to jeszcze 150 km? pikus, takie wyjazdy robilismy w weekendy.

ale znam dziecko, ktore za chinskiego. musi miec swoj sufit, swoje lozeczko, konkretna godzine jak w zegarku - nie ma szans, zeby gdzie indziej.

wiec przede wszystkim zalezy od dziecka.

ale
      odstawiac specjalnie od piersi, zeby pojechac na impreze - dla mnie kuriozum. po prostu bym nie pojechala i tyle. ale mi rezygnacja z imprezy typu wesele przychodzi lekko, bo baaaaaardzo nie lubie i zawsze szukam sposobow zeby sie wymigac. dziecko ku temu bylo swietna wymowka wink
    • nothing.at.all Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 09:49
      My jedziemy za tydzień na ślub i wesele - 200 km. Córka kp i 10 miesięcy zaraz i bardzo piersiowa. Ślub o g 16 a potem wesele w hotelu gdsie jest nocleg tez. Bierzemy babcie i plan mamy taki ze na ślub idzie z nami (net szansa ze będzie jeszcze miała drzemkę ) potem karmie i do pokoju pod opiekę babci aż do g 19. A my się chwilę bawimy w tym czasie. Potem powrót do pokoju i kąpiel plus karmienie, usypianie. Jak zasnie to idziemy jeżdżę na chwile na zabawę bo ten pierwszy sen ma dłuższy ok 2h ,jak nie idą zeby i nie ma kataru. I wracam znowu na karmienie. Jeśli łatwo zasnie to może jeszcse na imprezę a jeśli nie to trudno zostane z nią już do rana a mąż się będzie bawił ale znając go to też wróci po chwili spać.
      Plan jest a co wyjdzie zobaczynysmile.
      • nothing.at.all Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 09:56
        Dodam jeszcze ze ślubu nie odpuszcze bo to moja kochana przyjaciółka. A babcia będzie jechała ponad 200 km z innego miejsca niż my, zgarniemy ja do hotelu z dworca jak dojedzie autobusem tam. Zgodziła się i cieszy ze p obędzie z wnuczka. A my może chociaż dwie trzy godziny się pobawimy na weselu.
        W lipcu czeka nas powtórka bo kolejne wesele.
    • ela.dzi Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 10:43
      Z własnego doświadczenia - zostawiłabym dziecko z babcią i zapasami mleka, jeśli będzie taka potrzeba. Poszliśmy na wesele w mojej rodzinnej miejscowości, gdy syn miał 13 miesięcy (przebywaliśmy u moich rodziców). Plan był taki, że idziemy na ślub, w tym czasie mały jest z moją ciocią, potem bierzemy jego i ciocię na salę, a potem ciocia zostanie z nim w pokoju hotelowym do oczepin. Na sali był taki jazgot, że w pokoju dudniło, to nie było dobre miejsca dla dziecka. Zdecydowaliśmy, że pobawimy się i przyjedziemy na kolację i kąpiel małego i potem wrócimy na salę. To był zdecydowanie lepszy pomysł. Dziecko znało już dom dziadków, swoje łóżeczko, a przede wszystkim miało tam spokój. Jedyny minus był taki, że syn rozbudził się wcześniej i nie dał się mało znanej cioci ponownie uśpić. Gdyby był w pokoju nad salą, to byśmy z mężem szybciej mogli zareagować i trochę dłużej byśmy się pobawili, ale spokój naszego dziecka był dla nas ważniejszy.

Zaproście babcię do Was wcześniej, niech się oswoją/zapoznają pod Waszym okiem, ze 2 noce pośpią razem. Będziesz o wiele lepiej się bawić, wiedząc, że dziecko jest u siebie i ze znaną sobie osobą.
      • ela.dzi Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 10:49
        Gdyby to był niemowlak, to wzięłabym dziecko i babcię do hotelu, ale w tym wieku dziecko jest bardzo kumate i nie każde toleruje tak duże zmiany. Zwłaszcza hałas.
        • nothing.at.all Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 15:31
          Zasialas we mnie wątpliwość ze córka da rade zasnąć s tym hotelu jak będzie głośno bardzo. A teraz spi kieosko. Zobaczymy.
          • ela.dzi Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 18:58
            Mój syn śpi super niezależnie od warunków, ale potrzebuje sporego wyciszenia przed snem, co było awykonalne w pokoju nad salą. Poza tym obudzony w nieznanym miejscu jest bardzo podenerwowany. Życzę Wam, żeby u Was było lepiej, trzymam kciuki smile Może Wasz pokój będzie lepiej wyciszony. Poza tym czy wesele będzie w lecie ? W lecie zawsze można zapakować dziecko w wózek i wyjść. Na wesele mojej siostry w lipcu była rodzina z 2-miesięcznym bąblem i babcią - wszyscy dobrze to znieśli i się bawili. Ale taki maluch potrzebuje tylko mleczka, a roczniak jest niestety bardziej kumaty.
            • nothing.at.all Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 20:49
              Zobaczymy jak będzie. Najwyzej będę s nią cały czas. Zatańcze jeden taniec z mężem i do pokojuwink.
              • ela.dzi Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 22:07
                Nie musi być tak źle i na pewno tak nie będzie. U nas wyszło tak a nie inaczej, bo wesele było 27 grudnia. Zimno, wszystkie drzwi pozamykane, to i głośniej było. A przyjechaliśmy 2 dni przed, więc młody nie miał za bardzo jak zapoznać się bardziej z moja ciocią. A poza tym to był okres tylko tata, więc i tak dziwię się, że dał radę całe popołudnie i wieczór z obcą sobie osobą.

Byłam na weselu, gdzie para miała roczniaczkę w wózku i ta mała taka biedna musiała wytrzymać na sali prawie do oczepin uncertain nie płakała, ale naprawdę żałośnie wyglądała, a mi serce się krajało...
                • bieniewicka Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 22:29
                  Trzeba mieć nie pokolei żeby trzymać takiego maluszka do tak późnych godzin nocnych w takim hałasie. Masakra :<
                • stysia1987 Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 12:51
                  Dziewczynki, w pazdzierniku ba weselu byl.... noworodek !!!!! Babka chwalila sie, ze dziecko ma 3 tyg. Bidus w chuscie, a od 20 w foteliku spal. Fotelik na krzesle obok matki. Bylam przerazona. Moja miala 3 msce, zostala z babcia.

• illegal.alien Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:20
                    Noworodek to najlepszy wiek na takie wyjscia wink Bo wlasnie spi wszedzie. I o ile nie jestem zwolenniczka ciaglego szwedania sie z dziecmi, tak moi oboje wychodzili 'do ludzi' od urodzenia. Syn mi troche 'zdziczal' i teraz najchetniej spi we wlasnym (ekhm, moim znaczy sie) lozku jak jest cisza i spokoj, a corka do tej pory jest w stanie zasnac wszedzie i wszystko przespac. Nie mam z tym problemu i nie uwazam tego za skandaliczne jak raz na pol roku-rok pozwole sobie na impreze.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:22
                      Noworodek na weselu to jest jednak paranoja. Przecież tam jest na maxa głośno. Chyba, że miał słuchawki wyciszające.
                      • illegal.alien Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:26
                        Zalezy jakie wesele - u mojego brata sala do tancow byla osobno od sali do jedzenia. Tak samo na drugim weselu, na ktorym bylam. Na trzecim bylo wszystko razem, ale bylo tez gdzie wyjsc, gdzie tak glosno nie bylo. Na tylu weselach bylam, od kiedy mam corke, czyli w ciagu ostatnich 4 lat.
                    • ela.dzi Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:26
                      Nie wyobrażam sobie noworodka na weselu, jak w brzuchu syn dawał mi do wiwatu gdy na sali była głośna muzyka.
                      • illegal.alien Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:29
                        Dzieci sa rozne. O ile na weselu nie bylam z noworodkiem, tak do pubu wzielam corke w chuscie jak miala 6 tygodni. Spala i nic jej nie przeszkadzalo.
                        • illegal.alien Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:30
                          Aha, z corka to ja w ogole moglam w wiele miejsc pojsc - na mecz koszykowki na przyklad - pod warunkiem, ze w chuscie. Jak jej sie nudzilo, to zasypiala, albo sobie siedziala i patrzyla.
                          Z synem ten numer nie przechodzil, bo on nie lubil ani za duzo ludzi, ani halasu, ani spac nie umie jak sie cos dzieje.
                          Takze jak juz powiedzialam - dzieci sa rozne.
                          • zuleyka.z.talgaru Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:33
                            Zbadałas już jaki ubytek słuchu ma Twoja córka.

Dotąd mnie dziwi na koncertach, głośnych imprezach plenerowych itp. że dzieciaki nie mają słuchawek wyciszających. To koszt raptem parudziesięciu złotych ale przynamniej ubytków słuchu nie ma.
                            • illegal.alien Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:37
                              1. Czy ja napisalam, ze moja corka takich sluchawek nie miala?
                              2. Tak, akurat sluch miala badany. Wszystko jest w jak najlepszym porzadku.
                              • zuleyka.z.talgaru Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:39
                                Nie napisałaś też, że miała. Z pewnością się nie przyznasz, jeśliby faktycznie nie miała. Także - rozmowa bezcelowa. Pa.
                                • illegal.alien Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 13:44
                                  Nie napisalam rowniez, czy miala na sobie skarpetki i pieluche, ani czy ja tego dnia karmilam.
                                  W pubie sluchawek nie miala, bo nie bylo takiej potrzeby.
                                  Na mecze koszykowki zabieralysmy - jak byla mala, to jeszcze jakos dawalo rade (chyba, ze sie wiercila w chuscie i sie rozgladala), jak podrosla, zaczela sciagac, a ja temat olalam. Stad tez uwazam, ze wiecej z tymi sluchawkami chrzanienia sie niz ochrony sluchu. Moj syn to samo robi z czapka - sciaga od kiedy potrafi. Tez olalam temat, doszlam do wniosku, ze jak zmarznie, to zmadrzeje. Nie wystawialam moich dzieci na halas ekstremalny, ani na halas dlugotrwaly, ani nie wystawialam ich na halas czesto - wszystko jest kwestia zdrowego rozsadku.
                                  Wystarczy?
                            • murwa.kac Re: impreza + niemowlę 15.04.15, 07:01
                              zuleyka.z.talgaru napisała:

CytatDotąd mnie dziwi na koncertach, głośnych imprezach plenerowych itp. że dzieciak i nie mają słuchawek wyciszających.

bo to nic nie warty bzdet.
                              syn pod stala opieka otolaryngologa i audiologa od urodzenia. i oboje potwierdzaja, ze niepotrzebne zawracanie glowy.
                          • murwa.kac Re: impreza + niemowlę 15.04.15, 06:57
                            podobnie jak ja ze swoim synem - byle byla chusta i wszedzie z nim mozna bylo.
                            pub, koncert (kameralny co prawda), kino (podobnie), impreza - albo spal albo obserwowal.
                            fajne czasy to byly wink
                  • amiralka Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 14:12
                    "Bidus w chuscie"? Akurat w chuscie bylo mu najlpiej na pewno, uspokajalo go bicie serca. Noworodki maja fantastyczne kompetencje jesli chodzi o eliminowanie bodzcow.
                    • asia_i_p Re: impreza + niemowlę 15.04.15, 08:43
                      Nie wszystkie.
                      Córka tak miała, syn nie, pamiętam, jak nauczona doświadczeniami z nią próbowałam z sześciotygodniowym synem zagrać z mężem i córką w Osadników z Catanu, założyłam, że tak jak córka będzie spał przytulony, a w razie czego dam pierś, awanturował się równo, jak w ogóle jest mało awanturniczy.
                    • stysia1987 Re: impreza + niemowlę 15.04.15, 12:27
                      Ale w takim foteliki to juz bicia serca nie ma crying

Uwazam, ze chusta super sprawa, chodzilo mi jedynie o halas, zarazki. Pazdziernik ten kicha, tamten prycha. Pogoda nie byla rewelacyjna, bo druga polowa miesiaca. Nie odwazylabym sie na takie wyjscie. Oczywiscie, kp, przeciwciala matki... mnie to nie przekonuje, wolalabym odpuscic impreze, przeciez bylyby kolejne. Od razu zaznaczam, to bylo dziecko kolegi pana mlodego zadna bliska rodzina.
                      • illegal.alien Re: impreza + niemowlę 15.04.15, 13:16
                        Ale to wesele było na dworze? Bo nie rozumiem, co pogoda ma do tego.
                        No i przecież nikt chyba nie kichal i nie prychał dziecku w nos?
    • illegal.alien Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 12:15
      Jak moja corka miala 8 miesiecy bylismy na slubie i weselu mojego brata - corka byla w pokoju hotelowym z opiekunka, my na dole (oczywiscie do pewnego momentu corka byla z nami). Sprawdzilo sie to srednio, ale jakos bylo.
      Jak corka miala dwa lata bylismy na slubie dalszej rodziny, corka byla ze mna do pozna, jak wychodzilam to zasnela mi w chuscie na biodrze - zmienilam zdanie i zostalam - corka spala mi na plecach, a ja jeszcze posiedzialam (nie tanczylam, bo nie lubie tanczyc publicznie, ale sobie porozmawialam jeszcze ze znajomymi).
      • bieniewicka Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 20:16
        Czytam wątek z zainteresowaniem, bo i nas czeka wesele - różnica jest taka, że mała będzie dużo starsza, bo będzie miała rok i 3 miesiące. Ślub i przyjęcie będzie 25km od miasta dziadków, tylko że dziadków których córcia widuje raz na miesiąc. Więc na razie plan jest taki, że pojedzie z nami szwagierka i będzie babysitterką podczas początkowych godzin weselnych a potem zostanie z miśką w pokoju w hotelu. Ma bardzo fajny kontakt ze swoją bratanicą więc myślę, że będzie git smile

Nie wiem jak do sierpnia zmienią się nocne przyzwyczajenia mojej bobaski, nie planuję do tego czasu żadnych odstawień i pewnie moje dziecko też nie wink Ale liczę na to, że będzie kulturalnie jeść w nocy nie częściej niż co 4 godziny tongue_out Mogę się trochę na tym przejechać, bo od sierpnia wracam na pół etatu do pracy, no ale wiadomo że nie ma co gdybać smile
    • ama-ka Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 23:17
      Dzieki za te wszystkie rady! Ogolnie babcia musiałaby do nas dojechać wlasnie 200 km, wiec to większa koordynacja. Babcię widuje raz na MC ale ma z nią dobry kontakt wiec ok.
      Co do noclegu na weselu, faktycznie moze byc problem z hałasem. Syn lubi zasadniczo ciiiisze... Sama nie wiem.. W nocy od urodzenia w sumie my go dogladamy. Wiec nie wiem jak babcia to zniesie.. Najlepiej więc byłoby go mieć pod ręką na weselu. Ale ten hałas....?
      • kjut Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 23:24
        A moze udaloby Ci sie znalezc jakas tania kwatere gdzies blisko wesela? Tak, zebys miala 5 minutek w razie czego, a byloby juz cicho?
        • kjut Re: impreza + niemowlę 13.04.15, 23:25
          Aaa. I tak mi przyszlo jeszcze do glowy. Jesli sie zdecydujecie na te opcje z hotelem tam gdzie wesele. Sprobuj dogadac, zeby na pewno Ci dali pokoj w drugim koncu hotelu - po drugiej stronie korytarza i na najwyzszym pietrze. Tam juz nie powinno byc tak glosno. I nie powinno byc to problemem, tylko pewnie trzeba poprosic Młodych albo przed zakwaterowaniem w hotelu smile
      • lidek0 Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 06:45
        "W nocy od urodzenia w sumie my go dogladamy. Wiec nie wiem jak babcia to zniesie.. Najlepiej więc byłoby go mieć pod ręką" spokojnie, masz całe dwa miesiące, zaproś babcie do siebie na kilka dni i wszystko będzie dobrze, poza tym jak teraz dziecko nauczy się być w nocy bez rodziców to spokojnie następnym razem nie będzie problemu z zostawieniem go.
        Na miejscu w hotelu masz za dużo niewiadomych,
      • amiralka Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 09:58
        Zalezy od hotelu. W dobrym takie sale i pokoje sa izolowane, zadzwon moze i zapytaj.
    • nowamama2 Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 09:48
      Niania elektroniczna i dziecko samo w pokokju to glupota....Niech jedzie z wami babcia i niech siedzi przy spiacym dziecku
    • haus.frau Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 10:00
      My pojechalismy na wesele 100 km gdy corcia miala 3m... Zostala z babcia i zapasem mleka, poradzily sobie dobrze, my wrocilismy chyba kolo 3-ciej, nie chcialam zostawac do rana. Ale co chcialam napisac - gdybym drugi raz miala jechac, opcja zabrania dziecka i babci ze soba na pewno by wygrala - nie zastanawialabym sie pol wieczoru, czy wszystko ok, nie dzwonilabym co poltora godziny, nie myslalabym czy jeszcze jeden taniec czy moze pora juz wracac - jasne ze 3-miesieczniak to co innego niz roczniak, ale matka zostaje ta sama wink

Jesli planujesz sie zamartwiac, bierz babcie i dziecko i postarajcie sie o w miare cicha lokalizacje smile
    • ann.86 Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 11:14
      Możecie zrobić próbę, żeby babcia przyjechała na jakąś noc i spróbowała dać maluchowi jeść z butelki w nocy i zobaczycie jak się będzie zachowywać dziecko i czy można by je zostawić z dziadkami smile
      • ama-ka Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 14:50
        no właśnie chyba tak zrobimy, babcia do nas teraz przyjeżdża na tydzień, więc popróbuje, bynajmniej jakieś pobudki z wieczora jeszcze... druga sprawa jest taka, że syn teraz mocno cycuchowy się zrobił, jak przed 2 mca pił z butli, tak teraz butla feee i łapie wszystkie kobiety za bluzki wink
        opcja babci na weselu podoba mi się najbardziej.. jedyne co, to moja mama nie jest pierwszej młodości (do 70tki jej już blisko) i pewnie taka noc to będzie mega zmęczenie dla niej... pokombinuje jeszcze ze szwagierką - młode to, to może bedzie chciała się wybrać z nami...
        • bieniewicka Re: impreza + niemowlę 14.04.15, 17:09
          Ok, to rzeczywiście chyba bym celowała w ciocię smile Moja mama w tym roku 54 kończy się więc wyrzuty sumienia mnie tak nie męczą jeszcze wink
    • asia_i_p Re: impreza + niemowlę 15.04.15, 08:40
      Za mało danych. W przypadku mojej córki najlepszym wyjściem byłoby wzięcie (jeżeli była mama i pierś, to poza tym mogła być wokół kampania wrześniowa i dziecko było zadowolone); przy synu najlepszym wyjściem byłoby zostawienie z babcią (ma być własne łóżeczko i święty spokój).
      • mag1982 Re: impreza + niemowlę 15.04.15, 09:39
        U mnie podobnie, tzn. starsza mogła spać u mnie na rękach bardzo długo, na pewno do 1,5 roku. Od czasu do czasu się przebudziła, przysłała i spała dalej. Nie przeszkadzało jej, że ktoś gadał. Młodsza musi mieć płasko pod plecami, na rękach nie chciała spać nawet jako maleńkie niemowlę, po uśpieniu musiałam ją odłożyć, inaczej był ryk.
      • illegal.alien Re: impreza + niemowlę 15.04.15, 10:37
        MOje dzieci sa takie, jak Twoje smile
        Corce do dzisiaj to zostalo - jak juz zasnie, to mozna ja wyniesc, przebrac, wsadzic do samochodu i wywiezc w nieznane wink Syn budzi sie bardzo latwo i nie zasnie nawet w duzym pokoju jak jestesmy sami, a co dopiero, jak sie cos dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka