Dodaj do ulubionych

jak wykąpać i nie zwariować

28.04.15, 19:41
chyba przestanę kąpać małego. Od tygodnia tak drze się podczas kąpieli ze aż serce boli.zupelnie jak za noworodkowych czasów . teraz dodatkowo wygina się i tak szarpie w wanience ze ciężko go utrzymać. Pewnie minie tylko kiedy? Czy wasze dzieciaczki tez miały taki etap?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 19:56
      Nie wink Dlatego że od momentu, kiedy młodszy trzymał główkę - kąpał się sam. Przeniosłam proceder do dużej wanny. Najpierw nalewałam 5-10 cm wody na dno, potem co raz więcej. Sam się chlapał. A jak się wychlapał, to wtedy myłam szybko strategiczne obszary i cześć. Pełnia szczęścia, poprawa humoru delikwenta gwarantowana smile Oczywiście nie zostawiałam go samego w łazience w tej wannie wink
      • onlymmartini Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 20:14
        Mój zaczyna płakać jak poczuje wodę. Staram się zanurzyć stopniowo ale nic to nie dajedaje.a w dużej wannie sadzalas dziecko czy jak?
        • babybump Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 20:26

U nas też duża wanna od długiego czasu. Piana, sporo zabawek, piosenki, itp. Zmiana pory kąpieli też pomogła - sporo przed snem, aby córka nie była zmęczona.
          • koralik37 Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 20:34
            A nie przestraszył się czegoś? U nas tak było. Przez kolejny tydzień kompalam się z młodą w dużej wannie, potem ona już tam sama i jest ok
        • panizalewska Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 20:51
          Kładłam na brzuszku
    • onka14 Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 20:29
      U nas pomogł sposób pani zalewskiej (dziecko na brzuszku i 5-10 cm wody) lub kółko baby swimmer do pływania.nalewamy wtedy całą wannę wody, kółko na szyję i mała sobie pływa zadowolona że hej. Na koniec jak juz sie wyplywa wchodze do wanny i ja - zdejmuje kółko z szyi, biorę na siebie i tak myje.wtedy też jest cała happy bo sie wyprzytula golutka że hej.
      A wcześniej kąpiel to był zawsze ryk albo pełne spięcie i przerażenie.serce sie krajało.
      To pływanie z kółkiem poleciła nam pediatra- niby na rozwój motoryczny dobrze wpływa, mięśnie wszystkie pracują.mała kręci piruety i ogolnie moze sie w tej wannie przemieszczac, a jak zaczelismy i miala 4 mies to na ladzie by jej sie to nie udalo ani ani.
    • zabka141 Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 20:40
      Na pewno minie. Poki co mozesz sprobowac dzien, dwa bez kapieli. A potem czy probowaliscie w duzej wannie z zabawkami? Tzn. najpiew wrzucacie razem do wody zabawki, potem dziecko smile
      • angeika89 Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 21:38
        Ja na szczęście nie miałam problemów z kąpielą u młodego.Od początku bardzo lubił kąpiele i teraz jak tylko powiem że idziemy ''myju myju'' to od razu się cieszy smile

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png
    • haus.frau Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 21:39
      Kurde, jak Wam zazdroszcze tych wanien big_grin. My niestety mamy tylko kabine, a mala od 9 miesiecy ma totalna niechec do kapieli... Ryki, krzyki, wicie, kopanie, no ogolna rozpacz... Ostatnio troche sie poprawilo (miedzy jedna nieszczesliwa mina a druga znajduje czas na chwycenie zabawki), ale dlugo uwazalismy dzieci lubiace kapiel za jakas urban legend.

Co moge poradzic - zaprzyjaznianie z wanienka (dac do zabawy za dnia na sucho), jakies zabawki, spiewanie, znalezienie odpowiedniej temp. wody i pory kapieli... No i pilnowanie, by roznica temperatur miedzy powietrzem w miejscu kapieli a woda nie byla nieprzyjemna. Ale podejrzewam ze w miare mozliwosci skorzystanie z pomyslu z duza wanna moze dac super efekt.
      • kremka2014 Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 21:54
        Daj mu coś do lapek do zabawy zanim wstawisz do wanny, moze to pomoże ? Albo materac z gąbki do kąpieli? Mamy taki z Tesco. Mlode leży jak lord, stabilnie i ryzyko wsadzenia buziola pod wodę Male ...
      • stysia1987 Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 21:56
        U nas histeria kapielowa za noworodka. Teraz moglaby mieszkac w wannie. Chlapie, racZkuje, siada, rzuca sie, cuda na kiju. Ulubiona zabawka to waz od prysznica wink

Z czasow nowordoka - kapcie sie razem albo zmien pore, np na rano. Po calym dniu, dziecko moze byc przebodzocowane i kapiel to jiz za duzo. Zamiast odprezac, powoduje stres. A nie ma sensu na sile. Nie ma upalow, maluch jeszcze nie jest mobilny, moze herezje pisze.,ale sadze, ze spokojnie co 2 dzien mozesz kapac.
        • koralik37 Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 22:32
          Żadne herezje - ja nie kapie codziennie i wszyscy żyją nawet nienajgorzej tongue_out czasem wystarczy umyć.
          • babybump Re: jak wykąpać i nie zwariować 29.04.15, 00:11
            My też nie kąpiemy codziennie, ale codziennie myję ją w umywalce. Czasami po prostu nie mamy czasu na kąpiel w wannie.
    • mruwa9 Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 22:08
      moe woda za zimna albo jej za malo i dziecko marznie?
    • ama-ka Re: jak wykąpać i nie zwariować 28.04.15, 22:17
      nasze dziecko przestało się drzeć za noworodkowych czasów, jak pani położna podpowiedziała, by do wanienki lać duuużo wody - pomogło rewelacyjnie! po prostu małemu jakby ta kąpiel skojarzyła się z brzuszkiem i wodami płodowymi - i teraz nadal lejemy dużo wody
    • lidek0 Re: jak wykąpać i nie zwariować 29.04.15, 06:39
      Pomyśl o zabawkach do kąpieli, mazakach do malowania wanny i ciała, takich zmywalnych, może wsadź najpierw do wanny bez wody a potem nalej wodę?
    • biankao Re: jak wykąpać i nie zwariować 29.04.15, 07:10
      U nas syn w pewnym momencie zaczął stawać w wanienkę i był nie do opanowania, wiec wtedy przeszliśmy do dużej wanny. Ja siadalam ze skrzyżowanymi nogami na których sadzalam sobie synka i razem braliśmy prysznic.
    • mag1982 Re: jak wykąpać i nie zwariować 29.04.15, 08:41
      Starsza tak miała. Przez tydzień czy dwa myłam nad umywalką. U młodszej za to ryk przy wychodzeniu. Muszę najpierw wodę wypuścić i wtedy daje się pokojowo wyjąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka