Dodaj do ulubionych

pełzanie bokiem

02.08.15, 15:12
Witam, mój synek niedługo skończy 8 miesięcy. Od 2-3 tygodni zaczął pełzać. Niepokoi mnie to, że robi to tylko jednymm bokiem. A mianowicie : odpzcha sie prawą nóżką i prawą rączka, a lewą za soba jakby ciagnie, lewa rączka słuzy jako podpórka. Naczytałam sie trcohe na ten temat w internecie i niekótre wypowiedzi przerazają. czy powinnam się martwic?
Obserwuj wątek
    • koralik37 Re: pełzanie bokiem 02.08.15, 16:03
      Martwić nie - obserwować i ewentualnie skonsultować - owszem. Fizjoterapeuta i/lub neurolog. Ale równie dobrze może być wszystko ok i taka jego uroda. Mnóstwo historii słyszałam o ciagnieciu nogi, nierownym raczkowaniu - a dziś ci ludzie zupełnie normalnie sprawni. Znam roczniaka, który chodzi i pelza (nigdy nie raczkowal) i to pelzanie było i jest takie jak opisujesz - no brzydko to wyglada fakt, niedobry wzorzec też fakt, ale nic ciężkochorobowego w tym nie ma.
      • onka14 Re: pełzanie bokiem 02.08.15, 16:14
        Moja mala tak pelzala na poczatku- przez miesiac. Potem zaczela bardzo ladnie czolgac sie naprzemiennie. teraz raczkuje. Dzieci bardzo czesto na poczatku stosuja zly wzorzec ruchu- tak mowi nasza neurolog. Zawitkowski tez pisal swego czasu ze tak naprawde to rzadko ktore dziecko pelza od razu ladnie, symetrycznie i naprzemiennie. Mozesz pomoc- podginac jedna nozke, ta ktorej nie uzywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka