Dodaj do ulubionych

Duża główka.

17.09.04, 11:55
Mój synek ma 8 miesięcy. Dziś byliśmy u pediatry i przy mierzeniu okazało
się, że ma głowkę ciut za dużą, tzn.: ma 45cm w obwodzie (tyle, ile roczne
dziecko). W stosunku do klatki piersiowej ok. Synek ma poza tym 73cm i 8150g,
czyli dobrze.
Pediatra mówi, żeby się nie martwić, bo pewnie taka jego uroda. Można zrobić
USG główki dla tzw. świętego spokoju. Wg niej synek jest neurologicznie jak
najbardziej w porządku.
Na UGG pójdziemy jutro. Wiem, że panikuję, ale się przestraszyłam.
Pocieszcie ;-(.
Obserwuj wątek
    • idole Re: Duża główka. 17.09.04, 12:00
      nie mart wsie i nie panikuj, to przeciez lekarz powiedzial ze jest wszystko ok,
      czyli ze to normalne i zdaza sie. Spokojnie, prawdopodobnie reszta za miesiac
      dorowna do wyniarow glowki i wszystko bedzie ksiazkowo. A samo badanie jak
      piszesz nie jest konieczne tylko dla tzw. swietego spokoju i prawidolowo, poco
      sie martwic!
    • mascarbone Re: Duża główka. 17.09.04, 12:01
      Mój synek ma 6,5 mca i : obw. główki 46 cm, klatak 47 cm, waga 8.450. Nam
      lekarz nic takiego nie mówił. Uważam, że wszystko jest ok.
      • tynia3 Dzięki ;-))) 17.09.04, 12:18
        Ufff...
        Prawda jest też taka, ze nasza pediatra jest suuuper dokładna. Bada po prostu
        wszystko, co trzeba i jeszcze na zapas. Powinnam się już była przyzwyczaić wink.
        Od razu mi lepiej.
    • mamamarka Re: Duża główka. 17.09.04, 12:51
      Ja Cię pocieszę. Moje dzieciątko ma 9 miesięcy głowę duużą, nie wiem jaki obwód
      ale ciut większy niż klatki pierś. Wiem, że taką ma urodę bo jego tatuś też ma
      głowę nie od parady smile) Nie martw się, zrób badania dla świętego spokoju. Synek
      na pewno jest zdrowy i będzie bardzo mądry smile
      • maludam Re: Duża główka. 23.09.04, 00:00
        moj syn ma 4 miesiace wazy 8200 glowa 42 cm. ale corka w jego wieku miala 8600
        i glowe 46 cm ale moj maz ma duza glowe wiec to po nim ale corka ma 8 lat i
        teraz wydaje sie normalnie ta glowa pa
    • vanik Re: Duża główka. 17.09.04, 13:25
      A to mnie zaskoczyłaś . Mój 6-mies ma główkę 45cm , klatkę 44 . Co ciekawe jego
      główka ciągle mi się wydaję wręcz za mała w porównaniu do innych dzieci smile)
      Może to przez jej śmieszny kształt , bo ma spore wcięcie przy potylicy co
      nadaje jej razem z szyją taki "łabędzi" kształt..
    • tynia3 Już po USG 18.09.04, 15:51
      Nasza głowa jest jak najbardziej ok wink.
      Pozdrawiam.
    • arras-k Re: Duża główka. 20.09.04, 13:34
      tynia3 napisała:

> Mój synek ma 8 miesięcy. Dziś byliśmy u pediatry i przy mierzeniu okazało
      > się, że ma głowkę ciut za dużą, tzn.: ma 45cm w obwodzie (tyle, ile roczne
      > dziecko).

45 cm w obwodzie na pewno nie ma roczne dziecko!Sprawdziłam w książeczce
      zdrowia mojego synka.Dziecko w wieku 12 miesięcy może miec główke do 51cm(od 46
      do 51).Natomiast do 45cm powinno miec dziecko ok. 4 miesiąca (od 40 do 45
      cm).Dziecko w wieku 8 miesięcy powinno miec główkę do 48 (od 44,5 do 48,5)
      Mój synek jak miał 3,5 miesiąca miał główke w obw. 42 cm i wcale nie ma
      dużej.Lekarka powiedziała,ze jest wszystko ok.Takze uważam, ze dziecko które w
      wieku 8 mies. ma obwód główki 45 cm.to wcale nie ma jej dużej.
      A kto Pani powiedział, że roczne dziecko ma obwód główki 45 cm?Za pewne
      patrzała Pani w ksiązeczce zdrowia na najniższy centyl.Zawsze należy brac pod
      uwagę te dolną i górną granice, bo każde dziecko jest inne.A pani synek ma
      główkę prawidłową!
      • tynia3 Re: Duża główka. 20.09.04, 19:28
        Dziękuję, faktycznie spanikowałam wink. Nasza pediatra zawsze dmucha na zimne,
        więc stąd całe zamieszanie. Faktycznie spojrzałam na dolną granicę w siatce
        centylowej. Pozdrawiam.
        P.S. Pozawalam sobie przesłać maila na adres gazetowy, wraz z załącznikiem.
    • aska3024 Do tynia3 21.09.04, 20:05
      Witaj, jestem teraz na etapie szukania dobrego pediatry, z tego co wypowiadalas
      sie w tym poscie na temat tego lekarza wnioskuje ze jest godny polecenia, czy
      jest to ktos z przychodni na Rusznikarskiej?
      • teresai33 Re: Do tynia3 23.09.04, 10:56
        Hej, hej! Na Rusznikarskiej w Krakowie??? Ja tam chodzę ze swoją 6-miesięczną
        córeczką i też chciałabym się dowiedzieć, czy ten super dokładny pediatra jest
        stamtąd.
        W ogóle jak jesteś z Krakowa, to proszę, napisz, gdzie chodzicie do pediatry.
        Dzięki i pozdrowionka.
        • aska3024 Re: Do Teresai33 23.09.04, 19:55
          Witaj smile
          podobne pytanie zadalam na prywatnym forum "mamy z Krakowa", jedna z mam jest
          bardzo zadowolona z pediatry Moniki Łazarek. Wiem ze przyjmuje jeszcze pediatra
          Beata zielińska. A ty do ktorej jestes zapisana? Jakie masz odczucia w stosunku
          do tej lekarki.
          Pozdrawiam
          • teresai33 Re: Do Teresai33 24.09.04, 10:48
            My chodzimy do doktor Zielińskiej. Uczucia mam mieszane. Trudno mi cokolwiek
            powiedzieć, bo nie mam porównania z innymi pediatrami. Ale jak miałabym jej
            wystawić jakąś ocenę, to byłaby to chyba trójka z plusem. Trochę za mało mówi,
            za mało pyta o dzidziusia. Robi to co do niej należy i nic więcej. Na szczęście
            córeczka jest zdrowa, dobrze się rozwija, więc chodzimy do przychodni tylko na
            szczepienia i z tego też powodu na razie innego lekarza nie potrzebuję i nie
            szukam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka