kindziarze 22.11.15, 14:49 Witajcie, doradźcie proszę jaki fotelik wybrać z przedziału 9-18 kg? Nie ma znaczenia sposób mocowania. Synek jest dosyć dużym chłopcem, wiec poza bezpieczeństwem zależy mi również na wygodzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juuuu7 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.11.15, 18:43 Mocowany tylem do kierunku jazdy-bezpieczenstwo najwazniejsze. Konkretny model powinien byc dopasowany do modelu auta. Odpowiedz Link Zgłoś
kindziarze Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.11.15, 19:14 Pisząc sposób mocowania chodziło mi o isofix albo pasy Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.11.15, 21:27 Dodałabym jedynie, że powinien też pasować do konkretnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.11.15, 23:08 Tyłem do kierunku jazdy- to po pierwsze. Czy pasy czy zaczepy to musisz sprawdzić w samochodzie swoim- chciałam kupić fotelik z "górnej półki" mocowany na zaczepy - w książce fotelika mój model samochodu wymieniony był jako kompatybilny,a po przymiarce fotelika przez wyszkolonego faceta w sklepie okazało się, że mocowanie w moim samochodzie to porażka- zero stabilności. No i musisz przymierzyć dziecko do fotelika. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina_678 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 10.02.16, 20:15 Przede wszystkim polecam zwrócić uwagę na to czy fotelik posiada certyfikat ECE - to bardzo ważne, by spełniał on Europejskie Standardy Bezpieczeństwa. Dla wygody warto także zwrócić uwagę na możliwości regulacji pochylenia siedziska i pasów, a także możliwość stosowania na przednim i tylnym fotelu. Ze swojej strony polecam fortelik: swiat-urwisa.com/pl/p/FOTELIK-BSX-BS01-2801-490BLACK-D1/2884 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 10.02.16, 21:42 Każdy fotelik dopuszczony do sprzedaży na terenie UE musi spełniać normę ECE-44, która oznacza tylko tyle, że kawałek plastiku z tapicerką można nazwać fotelikiem, a z bezpieczeństwem nie ma to nic wspólnego. O bezpieczeństwie świadczą testy zderzeniowe. Jak wypadł zalinkowany fotelik ? Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 11.02.16, 13:35 MNAHAHAHAHA!!!! ECE srece. I jak przedział wagowy do wszystkiego, to jest do niczego. I jak za 300 zł z Biedronki, to tym bardziej I odgrzebany wątek. Dziękujemy za porcję humoru sytuacyjnego Odpowiedz Link Zgłoś
bieniewicka Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 20.02.16, 21:54 Też polecam tyłem do kierunku jazdy. Po zapoznaniu się z testami i opiniami wybraliiśmy ten www.wozkifoteliki.pl/foteliki-0-18kg-isofix-mont-tylem/1470-izi-combi-x4-isofix.html Kupilismy przez internet za niecałe 1400. Odpowiedz Link Zgłoś
justaaaaa Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 20.02.16, 22:04 Niektórzy jeżdżą autem wartym 1500zł Jak ich nie stać na taki fotelik to co, mają z dzieckiem chodzić pieszo? Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 09:14 Ale nikt nikomu nie broni kupic taniego fotelika bez atestow. Tylko trzeba sie zastanowic jakie moga byc konsekwencje wypadku...jak samochod stary i malo bezpieczny to warto moze zeby chociaz fotelik byl pozadny. Odpowiedz Link Zgłoś
bieniewicka Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 22:36 Ja nie wnikam za ile ktoś ma samochód. Mało mnie to interesuje. Co do kwestii finansowej, bo jakoś widzę że kłuje - jeśli chodzi o nasze podejście to zrobiliśmy zrzutkę w rodzinie na nowy fotelik w ramach pierwszych urodzin. Jest to wydatek, który wiesz, że nadejdzie, można więc odpowiednio sie przygotować, chociażby angażując rodzinę właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
justaaaaa Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 22:50 Nic nikogo nie kłuje tylko wkurza mnie że śmiejecie się z fotelików za 300zł Są ludzie, którzy nie są w stanie uzbierać nawet wspólnie z rodziną na droższy. Odpowiedz Link Zgłoś
bieniewicka Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 22:55 Nie wiem w którym momencie śmiałam się z fotelika za 300zł. Nie komentowałam tego faktu. Natomiast nie ulega wątpliwościom, że tak jak samochód za 1500zł nie jest bezpieczny, tak samo fotelik za 300zł z jakiegoś powodu tyle kosztuje i trzeba się z tym po prostu liczyć. Wiadomo, że pewnych ograniczeń w życiu się nie przeskoczy, ale można jakoś przynajmniej szukać kompromisów. Odpowiedz Link Zgłoś
justaaaaa Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 21.02.16, 22:54 Można kupić fotelik znanej nawet firmy (nie bede podawać jakiej żeby nie bylo ze reklama) za 350zł z atestem i to dobrze punktowany w testach. Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 23.02.16, 22:14 ale nie bedzie on montowany tyłem do kierunku jazdy do 18 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 24.02.16, 10:23 Podaj prosze nazwe tego fotelika. Jest montowany tylem do kierunku jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 28.02.16, 22:59 wez napisz, moze dowiem sie po co przeplacalam Odpowiedz Link Zgłoś
ani-a1987 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 22.02.16, 16:19 my kupiliśmy fotelik 9-36 kg, przodem do kierunku jazdy mały chwilę po tym jak skończył 5 m-cy zaczął w nim jeździć bo się nie mieścił do tego wpinanego do wózka Recaro Young Sport, ma dość dobre wyniki w crash testach Jak na razie sprawdza się dobrze, jest wygodny Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 23.02.16, 22:15 Pięciomiesięczniak przodem do kierunku jazdy? Powiedz proszę, ze żartujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
ani-a1987 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 24.02.16, 11:06 ja nie pytałam czy moje dziecko może jeździć przodem czy tyłem czy jakkolwiek, bo to moja sprawa polecam fotelik, bo taki jest temat tej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 28.02.16, 21:54 No tak- twoja sprawa i życie twojego dziecka w twoich nieodpowiedzialnych rękach- piknie, normalnie piknie.... Jak się nie ma nic dobrego do polecenia to lepiej nie polecać. Odpowiedz Link Zgłoś
illegal.alien Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 24.02.16, 12:24 A jaki fotelik mieliscie wpinany do wozka, ze nie miescilo sie w nim juz pieciomiesieczne dziecko? To naprawde dziwne, moje oba miescily sie co najmniej do roku (syn miescilby sie dluzej, bo jest drobny). Swoja droga - naprawde myslisz, ze fotelik, ktory ma byc bezpieczny dla dziecka wazacego 36 kilo bedzie tez bezpieczny dla wazacego 1/4 z tego pieciomiesieczniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
ani-a1987 Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 24.02.16, 13:46 mieliśmy fotelik Camarelo może i dziwne ale się nie mieścił już jak miał 3 m-ce to ledwo się do niego mieścił, zresztą jest tylko do max 10 kg, a on wtedy miał już 9 kg syn jest wyjątkowo dużym chłopcem a jeżeli chodzi o nasz aktualny fotelik to wyposażony jest we wkładkę redukcyjną zmniejszającą jego objętość, przeznaczoną dla małych dzieci i ma dobre noty w crash testach Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 28.02.16, 21:58 Recaro Young Sport przeznaczony jest od 9-tego miesiąca życia- co i tak uważam za nieporozumienie. Między dzieckiem, które skończyło ledwo co 5 miesięcy, a takim co ma 9 miesięcy jest zasadnicza różnica. Sorry- ale za szczyt głupoty uważam wsadzenie niespełna półrocznego dziecka w jakikolwiek fotel przodem do kierunku jazdy i polecanie takiego wyboru innym- tym bardziej, że na rynku jest spory wybór fotelików tyłem do kierunku jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
illegal.alien Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 29.02.16, 11:13 No jak sie kupuje gowniany fotelik, to sie potem dzieciak w niego nie miesci. Sorry, ale to jakas pomylka, co wy robicie, na pewno nie do polecania innym. Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 29.02.16, 11:56 Polecam do poczytania i koniecznie obejrzyj film załączony do wpisu: osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/przewoz-dziecko-tyem-do-kierunku-jazdy.html Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Fotelik samochodowy 9-18 kg 28.02.16, 21:52 Trzeba na głowę upaść żeby takie małe dziecko posadzić w foteliku przodem do kierunku jazdy - i jeszcze się z tego cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś