enjja 29.09.04, 15:36 Dzis poraz pierwszydam malemu sloiczej gerbera marchewke , moje pytanie brzmi czy lepiej dac ze sloiczka czy gotowana? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boulogne Re: sloiczek marchewka 29.09.04, 15:46 JA TEZ DZISIAJ DALAMSWOJEJ NIUNI MARCHEKE GERBERA *PORAZ PIERWSZY* NAWET NIEZLE NAM TO POSZLOL,ZJADLA 3LYZECZKI NA POCZATEK.PLANUJE DAC JEJ JESZCZE DZISIAJ TROCHE JABLUSZKA.OSOBISCIE MYSLE,ZE PRODUKTY ZE SLOICZKA SA BEZPIECZNE, PONIEWAZ SA DOKLADNIE PRZEBADANE IMAJA ODPOWIEDNIA WARTOSC ODZTWCZA,ODPOWIEDNIA ILOSC WITAMIN.TE ZROBIONE W DOMU SA DOBRE ,JEZELI WIESZ Z JAKIEJ POCHODZA UPRAWY,TE W SKLEPACH NIE SA Y ZBYT ZDROWE MAJA DUZO CHEMI POZDRAWIAM EDYTA Odpowiedz Link Zgłoś
enjja Re: sloiczek marchewka 29.09.04, 15:54 Hej a podgrzewalas marchewke? Czy dac lepiej taka temp. pokojowa , ja kupilam tez na pozniej sliwki gerbera ciekawe czy zje , podalam mu jabluszko to nawet polubil troche sie krzywil ale to normalka podobno . Ile ma Twoje male? Odpowiedz Link Zgłoś
boulogne Re: sloiczek marchewka 29.09.04, 19:05 MOJA NATI 03.10.SKONCZY 4MIES. MARCHEWKE LEKKO OCIEPLILAM WKLADAJAC KUBECZEK Z MARCHEWKA DO GORACEJ WODY.DALAM JEJ TEZ 3 LYZ. TARTEGO JABLUSZKA , SMAKOWALO JEJ BARDZO, JUTRO DAM JEJ 4 LYZ. MARCH. I 4 JABL. Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: sloiczek marchewka 29.09.04, 20:42 Nie podawajcie naraz dwóch nowości, bo jak dziecko zareaguje alergicznie to nie będziecie wiedziały po czym. Trzeba odczekać minimum 3 dni przed wprowadzeniem kolejnej rzeczy, chociaż akurat mój synek dostał uczulenia na jabłko dopiero po 5 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia Re: sloiczek marchewka 29.09.04, 20:49 a ja mojej dalam soczek z marchewki chyba jej nie smakowalo )))) ale w koncu wypila 30ml Odpowiedz Link Zgłoś
boulogne Re: sloiczek marchewka 29.09.04, 21:15 W MOim PRZYPADKU podalam dwa na Zalecenie lekarki <poniewaz moJa Niunia od 3 tyg nie moze sama zrobic kupki I STRASZNIE SIE TYM MECZYMY ,wiec podalam jej tez jabluszka.JAK REAGUJA NEGATYWNIE? BOL BRZUSZKA,CZY WYSYPKA? Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: sloiczek marchewka 29.09.04, 21:33 To może po prostu zacznij od jabłuszka, a jak po kilku dniach będzie ok, to wprowadź marchewkę? U nas po jabłku najpierw były bardzo intensywne rumieńce, takie jakby dziecko było rozpalone, a następnego dnia policzki były szorstkie jak tarka. Na szczęście po tygodniu znowu były gładkie, ale kolejna próba podania jabłka skończyła się tym samym. Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: sloiczek marchewka 29.09.04, 21:34 ps. akurat marchewka to działa zestalająco na kupki, często zapierająco, więc tym bardziej podawaj tylko jabłko. Odpowiedz Link Zgłoś
boulogne Re: sloiczek marchewka 30.09.04, 11:49 Dziekuje za rade, a wlasnie mialam jej podawac marchewke,ale zmienilam na zupke jarzynowa.Tak wogole to wybieramy sie dzisiaj z Nati na USG brzuszka,&bo czesto ja boli*mam nadzieje,ze wszystko bedzie w porzadku,bardzo sie boje.Twoje bobo ile ma miesiecy? Odpowiedz Link Zgłoś
boulogne Re: sloiczek marchewka 30.09.04, 11:59 wkoncu podalam zupke krem z dyni ,dobrze czy nie jak myslisz,bo sama juz nie wiem,boje sie o kupke,zeby mogla zrobic,bo serducho mi peka jak ona placze POZDROWIENIA EDYTA Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: sloiczek marchewka 30.09.04, 15:14 Edytko, nie możesz na raz dawać tylu nowych rzeczy- marchewka, jabłko i dynia w ciągu 2 dni? Układ trawienny niemowlaczka musi się nauczyć trawić. Jeśli są problemy z kupkami to zdecydowanie podawaj jabłuszko, dynia jest obojętna jeśli chodzi o kupki. I na razie nie dawaj zupek jarzynowych, bo mają za dużo rzeczy w składzie- zwykle por, seler, olej rzepakowy, mąkę ryżową, a zwłaszcza seler i por lubią uczulać. Najlepiej zaczynać od słoiczków jednoskładnikowych. Na Twoim miejscu przez tydzień dawałabym jabłko- ze słoiczków, albo zwykłe jabłko starte surowe, albo ugotowane i podziabane widelcem. Na brak kupki to złoty środek. Odpowiedz Link Zgłoś
boulogne Re: sloiczek marchewka 01.10.04, 01:28 chYBA WLASNIE TAK ZROBIE,JAK PISZESZ.JUTRO MAM JESZCZE WIZYTE U PEDIATRY TO SIE DOKLADNIE ZAPYTAM,BO OSTATNIO KAZALA PODAWAC MI ZUPKE I JABLUSZKA,NO NIC ZOBACZE CO MI JUTRO POWIE.UWIELBIAM KARMIC MOJA MALUTKA LYZECZKA I PATRZEC NA JEJ CUDNE MINKI.NA USG. WSZYSTKO W PORZADKU,JESTEM B.SZCZESLIWA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lud_mila Re: sloiczek marchewka 01.10.04, 08:05 Mnie pediatra też kazała podawać zupkę jarzynową, ale mój synek jest też uczulony właśnie na seler i przez tą cholerną zupkę długo trwało zanim doszłam na co dokładnie jest uczulony. Odpowiedz Link Zgłoś
boulogne Re: sloiczek marchewka 30.09.04, 12:26 ALE WCINALA < AZ JEJ SIE USZY TRZESLY> Odpowiedz Link Zgłoś
volenka Re: sloiczek marchewka 30.09.04, 13:18 Wczoraj po raz pierwszy podałam mojej 4 miesięcznej Zuzi jabłuszko. "Pierwszy przecier" Bobowity. Reakcja na polisiorkach taka sama jak opisałaś. Więc jednak to od jabłuszka. Myślałam, że od rumianku, którym przemywam małej buźkę. Odstawiłam go i przemywam buzie solą fizjologiczną. Ale w takim razie dziś dam marchewkę. pozdrawiam volenka i Zuzia - Rozrabiara Odpowiedz Link Zgłoś
monika29lodz Re: sloiczek marchewka 30.09.04, 20:18 hejka moja mala ma 4,5 miesieca i najbardziej smakuje jej przecier z dyni ale fakt zaczynalam po troszku przez pare dni jedno potem cos kolejnego nie bylo problemow z kupka ani brzuszkiem Odpowiedz Link Zgłoś